Kto by nemiloval ľahkú a chuťovo vyváženú vietnamskú kuchyňu?
Ryžové rezance, veľa čerstvých byliniek, spojenie sladkej, slanej a kyslej chuti.
Už sa olizujete?
Potom vyskúšajte naše recepty na vietnamské závitky v 5 rôznych podobách.
Obľúbené vyprážané, letné plnené krevetami, ale aj betelové s hovädzím mäsom.
Nechajte si chutiť!
Letné závitky s arašidovou omáčkou
Tieto domáce závitky s krevetami sú perfektným ľahkým predjedlom alebo obedom, najmä keď sú namočené v luxusnej arašidovej omáčke.
Ingrediencie
Na letné závitky:
- 85 g ryžových rezancov vermicelli
- 12 veľkých kreviet, olúpaných
- 1 veľká mrkva, nakrájaná na rezančeky julienne
- 2 uhorky, nakrájané na rezančeky julienne
- 230 g pekinskej kapusty, nakrájanej na tenké plátky
- 1 lyžica rybej omáčky
- rybia omáčka
- 1 lyžica trstinového cukru
- 1/4 šálky ryžového octu
- 12 veľkých listov ryžového papiera
- 2 lyžice čiernych sezamových semienok
- 12 lístkov čerstvej mäty
- 12 lístkov čerstvej bazalky
Na arašidovú omáčku:
- 1/2 šálky hladkého arašidového masla
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 2 lyžice ryžového octu
- 1 strúčik cesnaku, lisovaný
- 1 lyžica strúhaného zázvoru
- 4 lyžice vriacej vody
- 1/4 šálky drvených a opražených arašidov na podávanie
Postup
- Dajte rezance do žiaruvzdornej misy, zalejte vriacou vodou, nechajte odstáť asi 5 minút, alebo kým nezmäknú a potom zlejte.
- Pomocou kuchynských nožníc nakrájajte rezance na ľubovoľnú dĺžku.
- Medzitým varte krevety v osolenej vriacej vode, kým nezružovie a nespriehľadní.
- Opláchnite krevety pod studenou vodou a potom ich pozdĺžne rozkrojte na polovicu.
- V strednej mise zmiešajte rezance, mrkvu, uhorku, kapustu, rybiu omáčku, cukor a ocot.
- Jemne premiešajte.
- Dajte list ryžového papiera do strednej misky s teplou vodou a nechajte ho tam, kým nezmäkne.
- Opatrne papier vyberte z vody a položte ho na kuchynskú dosku pokrytú utierkou tak, aby roh smeroval k vám.
- Dajte časť zeleninovej náplne vodorovne do stredu listu, na zeleninu položte jeden list mäty, jeden list bazalky, 3 polovice kreviet a sezamové semienka.
- Preložte rohový bod smerom k sebe hore cez výplň.
- Zarolujte závitok tak, aby bola náplň zakrytá a zložte strany.
- Opakujte so zvyšnými listami.
- Pripravte si arašidovú omáčku.
- Arašidové maslo, sójovú omáčku, ocot, cesnak, zázvor a vriacu vodu vyšľahajte dohladka.
- Posypte arašidy a sezamovými semienkami a podávajte spolu so závitkami.

Pozrite sa na video, ako hravo zarolovať závitky :
Vietnamské vyprážané rolky Nem Ran
Vietnamské vyprážané jarné závitky sú krásne chrumkavé zvonku a vo vnútri vás prekvapí lahodná náplň. Tento pokrm patrí medzi tradičné vietnamské jedlá a my vám prinášame tipy, ako si ich hravo môžete pripraviť aj vy.
Ingrediencie
- 14 g sušených húb Judášovo ucho
- 50 g sušených sklenených rezancov
- 27 g surových olúpaných kreviet
- 300 g mletého bravčového mäsa
- 100 g fazuľových klíčkov
- 30 g mrkvy, nakrájané na rezančeky julienne
- 2 a 1/2 lyžice nasekané šalotky
- 1/2 lyžičky soli
- 1 a 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1 čajová lyžička rybej omáčky
- 2 stredné až veľké vajcia
- 1 šálka vody
- 1/8 lyžičky ryžového octu
- 16-18 ryžového papiera na jarné závitky
- olej na vyprážanie
Postup
- Namočte sušené huby do horúcej vody na 5 minút, potom ich nakrájajte na prúžky julienne.
- Sklenené rezance namočte do vody izbovej teploty asi na 20 minút.
- Akonáhle zmäknú, nakrájajte ich na kratšie kúsky, asi 5 až 7 cm dlhé.
- Nakrájajte krevety na menšie kúsky.
- Do mixéra vložte kúsky kreviet a mleté bravčové mäso.
- Potom pridajte huby, fazuľové klíčky, mrkva, sklenené rezance, šalotku, soľ, korenie a rybiu omáčku a všetko premixujte.
- Potom pridajte 2 vajcia a dobre premiešajte.
- Do malej misky pridajte asi 1 šálku vody a pár kvapiek ryžového octu (asi 1/8 čajovej lyžičky).
- Dajte ryžový papier na čistú dosku a končekmi prstov ho navlhčite trochou vody z misky.
- Akonáhle je papier poddajný, položte do hornej časti asi 2 a ½ polievkovej lyžice náplne.
- Náplň vytvarujte do tvaru guľatiny, potom ľavú a pravú stranu ryžového papiera preložte cez náplň.
- Sklopte hornú časť papiera a potom ho zrolujte od seba.
- Pokračujte v príprave závitkov, kým nespotrebujete všetku náplň.
- Zahrejte panvicu na strednú teplotu.
- Akonáhle je panvica horúca, rozohrejte veľké množstvo oleja.
- Keď je olej horúci, pridajte jarné závitky a smažte v jednej vrstve.
- Po pridaní závitkov možno budete musieť mierne zvýšiť plameň, aby bol olej horúci a prebublával.
- Vymažte 4-5 minút, kým nie je vonkajšia časť ľahko zlatistá, otočte raz alebo dvakrát.
- Preneste na drôtený stojan alebo krátko položte na papierový uterák, aby absorboval prebytočný olej.
- Rolky nechajte 5-10 minút vychladnúť.
- Potom olej znovu rozohrejte na strednom ohni a závitky smažte druhýkrát.
- Tentokrát použite o niečo vyššiu teplotu ako prvýkrát.
- Vymažte 2–3 minúty, kým nie je vonkajšia strana sýto zlatá a chrumkavá.
- Pred podávaním preložte na drôtený rošt alebo krátko položte na papierový uterák, aby absorboval prebytočný olej.
- Dobrú chuť!

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na jarné závitky a vytvorte si pri stole kúzelnú ázijskú atmosféru! Vytvorte si pri stole atmosféru Ázie.
Betelové závitky Bo La Lot s hovädzím
Mleté hovädzie mäso zabalené do betelových listov je skvelé vietnamské predjedlo, ktoré je perfektné na zdieľanie s priateľmi a rodinou.
Ingrediencie
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 lyžičky kari
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 1 lyžička korenia
- 1 lyžička soli
- 1 polievková lyžica rybej omáčky
- 2 nasekané strúčiky cesnaku
- 1 nasekaná šalotka
- 1 nasekaná stonka citrónovej trávy
- 40 betelových listov (zoženiete napr. v Sape)
Postup
- Nastavte si rúru na grilovanie a predhrejte ju.
- Pridajte všetky ingrediencie na závitky do veľkej misy.
- Premiešajte rukami a nechajte marinovať 10 minút.
- Položte betelový list naplocho na tanier matnou stranou nahor.
- 1–2 lyžice mäsa stočte do tvaru malej klobásy a pridajte na list.
- Mäso umiestnite bližšie k špicatej strane listu.
- Rolujte závitky tak ako by ste rolovali vaječné závitky.
- Závitky dajte na špajle.
- Tento postup opakujte, kým vám nedôjde mäso alebo listy Bételu.
- Špajle dajte na plech pokrytý alobalom.
- Pečte 6–8 minút a obracajte ich každé 2 minúty, aby sa listy nepripálili.
- Nezabudnite umiestniť plech na pečenie do hornej tretiny rúry.
- Podávajte hneď po dopečení.

Objavte podobné tipy
Vietnamské hovädzie rolky Pho Cuon
Pho Cuon sú rezance Pho plnené hovädzím mäsom, šalátom a množstvom rôznych druhov byliniek. V kombinácii s ľahkým dresingom z rybej omáčky, octu, cukru, cesnaku a chilli sa jedná o úplnú lahôdku, ktorou sa nebudete musieť hanbiť servírovať ako predjedlo či hlavné jedlo.
Ingrediencie
- 500 gramov hovädzieho mäsa, nakrájaného na tenké plátky (roštená, flank steak)
- 1 celý ľadový šalát
- 1 balíček koriandra
- 1 alebo 2 mrkvy
- ¼ lyžičky soli (alebo podľa chuti)
- 1/8 lyžičky korenia (alebo môžete dať viac, ak chcete)
- 1 čajová lyžička korenia piatich vôní
- 1 a ½ lyžice lisovaného cesnaku
- 5 lyžíc rastlinného oleja
- 1 balíček ryžového papiera (stredná veľkosť – 22 cm)
Na zálievku:
- ¾ šálky rybej omáčky
- ½ šálky kryštálového cukru
- ½ šálky ryžového octu
- 2 litre vody
- 1 lyžica lisovaného cesnaku
- 1 lyžička nasekaného chilli (alebo podľa chuti)
Postup
- Namarinujte hovädzie mäso so soľou, korením, cesnakom (1 polievková lyžica), korením piatich vôní a asi 2 lyžicami rastlinného oleja.
- Takto namarinované mäso nechajte odležať v chladničke asi 20 minút.
- Šalát a koriander očistite a dajte bokom.
- Rozohrejte panvicu a nalejte na ňu 2-3 lyžice oleja.
- Vložte zvyšok lisovaného cesnaku a restujte asi 30 sekúnd alebo do zlatista.
- Do panvice vložte všetko marinované hovädzie mäso a miešajte asi 1 minútu.
- Hovädzie mäso neprevarte.
- V prípade potreby znovu dochuťte soľou a korením.
- Odložte bokom.
- Ryžový papier namočte na niekoľko sekúnd do teplej vody (namočte jeden po druhom) a dajte na tanier.
- Za niekoľko sekúnd bude ryžový papier mäkký.
- Dajte na papier malý kúsok šalátu, trochu koriandra a 3-4 kúsky hovädzieho mäsa a potom závitok pevne zrolujte.
- Pripravte si zálievku.
- Mrkva nakrájajte na tenké plátky a pridajte 1 lyžičku soli.
- Nechajte takto asi 20 minút bokom.
- Potom mrkva opláchnite a vložte do misy.
- Do malého hrnca dajte vodu, rybiu omáčku, kryštálový cukor a priveďte do varu.
- Potom vypnite oheň a pridajte ocot, lisovaný cesnak a nasekané chilli.
- Zálievku ochutnajte.
- Mala byť trochu slaná, ale zároveň kyslá a sladká.
- Nakoniec do zálievky pridajte mrkvu a servírujte spolu so závitkami.

Ryžové závitky s bravčovou náplňou
Či tieto jednoduché vietnamské rolky pripravíte pre rodinu alebo ako pohostenie na party, budú jednoducho nezabudnuteľné! Z náplne z čerstvých byliniek, bravčového bôčika a bravčovej kože budete nadšení.
Ingrediencie
Na bravčové mäso:
- 700 g bravčového bôčika
- 1/2 lyžice korenia
- 2 lyžice soli
- 1/2 lyžice kuracieho bujónu
- 2 lyžice ustricovej omáčky
- 1/2 lyžice svetlej sójovej omáčky
- 4 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
Na bravčovú kožu:
- 500 g strúhanej bravčovej kože
- 1 polievková lyžica soli
- 1 a 1/2 lyžice octu
- voda
Na závitky:
- 150 g jazmínovej ryže
- 1 a 1/2 polievkové lyžice soli alebo podľa chuti
- 2 lyžice oleja na vyprážanie
- ryžový papier
- mäta
- perilla
- ľadový šalát
- koriander
Postup
- Bravčový buček (nakrájaný na kúsky o veľkosti 1 cm) namarinujte vo svetlej sójovej omáčke, ustrícovej omáčke, soli, kuracom bujóne, cesnaku a koreni po dobu najmenej 20 minút.
- Nastrúhanú bravčovú kožu 2krát umyte v studenej vode, aby ste odstránili nečistoty, potom na 10 minút namočte do novej dávky vody s octom a soľou.
- Zlejte a osušte ju.
- Ryžu opražte do zlatista na miernom ohni a potom ju nechajte vychladnúť.
- Pomocou kuchynského robota rozomeľte opečenú ryžu na jemno tak, aby pripomínala prášok.
- Na strednom až vysokom ohni pridajte do panvice olej a marinované mäso na ňom restujte 5 minút z každej strany alebo pokiaľ nebude prepečené a zlaté.
- Každý kus vyberte a nakrájajte na tenké prúžky o veľkosti 5 mm.
- Nastrúhanú bravčovú kožu zmiešajte s ryžovým práškom, nakrájaným mäsom a soľou.
- Voliteľne ešte vmiešajte omáčku vzniknutú z mäsa na panvici.
- Pripravte si všetky ingrediencie na závitky na dosah ruky.
- Budete tiež potrebovať misku horúcej vody a dva taniere väčšie ako ryžový papier.
- Papier rýchlo ponorte do horúcej vody tak, aby bol celý zakrytý vodou, potom ho položte na tanier.
- Keď zmäkne, dajte naň bylinky smerom k spodnej polovici papiera.
- Na bylinky naložte bravčovú zmes tak, aby ich pridržala.
- Nedávajte príliš veľa náplne, inak sa vám závitky budú ťažšie baliť.
- Vytiahnite spodnú časť ryžového papiera nahor tak, aby pokryla náplň.
- Preložte obe strany, kým medzi preloženými stranami a náplňou nebude medzera.
- Rolujte odspodu hore až do konca a pevne zatlačte, aby sa vytvoril pevný závitok.
- Podávajte čerstvé s vietnamskou omáčkou!

Čakáte návštevu a chcete prichystať nejaké netradičné občerstvenie? Alebo máte len schované bravčové mäso a neviete, ako ho pripraviť zase trochu inak? Vyskúšajte naše recepty na bravčové závitky v 5 rôznych variantoch!
Hoisin omáčka k vietnamským závitkom
V tomto článku som si už predstavili tradičnú vietnamskú arašidovú omáčku a tiež obľúbenú zálievku Nuoc Cham. Teraz sa pozrieme na omáčku Hoisin, ktorú ku svojim rolkám môžete taktiež servírovať.
Ingrediencie
- ½ šálky omáčky hoisin
- 4 lyžičky cukru
- 4 lyžičky vody
- 4 čajové lyžičky limetkovej šťavy, čerstvo vylisované
- 1 polievková lyžica nasekaných arašidov – na ozdobu
Postup
- Vodu si dajte bokom a zvyšné suroviny zmiešajte v stredne veľkej mise.
- V závislosti na tom, ako hustá je vaša hoisin omáčka, možno budete musieť pridať viac alebo menej vody.
- Vodu pridávajte po lyžičkách, kým nedosiahne omáčka požadovanú konzistenciu.
- V prípade potreby dochuťte.

A aké vietnamské rolky sú tie vaše TOP? Napíšte nám do komentárov!