Najobľúbenejšie recepty na vietnamské rolky 5x inak. Poznáte ich všetky?

Kto by nemiloval ľahkú a chuťovo vyváženú vietnamskú kuchyňu?

Ryžové rezance, veľa čerstvých byliniek, spojenie sladkej, slanej a kyslej chuti.

Už sa olizujete?

Potom vyskúšajte naše recepty na vietnamské závitky v 5 rôznych podobách.

Obľúbené vyprážané, letné plnené krevetami, ale aj betelové s hovädzím mäsom.

Nechajte si chutiť!

Letné závitky s arašidovou omáčkou

Tieto domáce závitky s krevetami sú perfektným ľahkým predjedlom alebo obedom, najmä keď sú namočené v luxusnej arašidovej omáčke.

Ingrediencie

Na letné závitky:

  • 85 g ryžových rezancov vermicelli
  • 12 veľkých kreviet, olúpaných
  • 1 veľká mrkva, nakrájaná na rezančeky julienne
  • 2 uhorky, nakrájané na rezančeky julienne
  • 230 g pekinskej kapusty, nakrájanej na tenké plátky
  • 1 lyžica rybej omáčky
  • rybia omáčka
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 1/4 šálky ryžového octu
  • 12 veľkých listov ryžového papiera
  • 2 lyžice čiernych sezamových semienok
  • 12 lístkov čerstvej mäty
  • 12 lístkov čerstvej bazalky

Na arašidovú omáčku:

  • 1/2 šálky hladkého arašidového masla
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 2 lyžice ryžového octu
  • 1 strúčik cesnaku, lisovaný
  • 1 lyžica strúhaného zázvoru
  • 4 lyžice vriacej vody
  • 1/4 šálky drvených a opražených arašidov na podávanie

Postup

  1. Dajte rezance do žiaruvzdornej misy, zalejte vriacou vodou, nechajte odstáť asi 5 minút, alebo kým nezmäknú a potom zlejte.
  2. Pomocou kuchynských nožníc nakrájajte rezance na ľubovoľnú dĺžku.
  3. Medzitým varte krevety v osolenej vriacej vode, kým nezružovie a nespriehľadní.
  4. Opláchnite krevety pod studenou vodou a potom ich pozdĺžne rozkrojte na polovicu.
  5. V strednej mise zmiešajte rezance, mrkvu, uhorku, kapustu, rybiu omáčku, cukor a ocot.
  6. Jemne premiešajte.
  7. Dajte list ryžového papiera do strednej misky s teplou vodou a nechajte ho tam, kým nezmäkne.
  8. Opatrne papier vyberte z vody a položte ho na kuchynskú dosku pokrytú utierkou tak, aby roh smeroval k vám.
  9. Dajte časť zeleninovej náplne vodorovne do stredu listu, na zeleninu položte jeden list mäty, jeden list bazalky, 3 polovice kreviet a sezamové semienka.
  10. Preložte rohový bod smerom k sebe hore cez výplň.
  11. Zarolujte závitok tak, aby bola náplň zakrytá a zložte strany.
  12. Opakujte so zvyšnými listami.
  13. Pripravte si arašidovú omáčku.
  14. Arašidové maslo, sójovú omáčku, ocot, cesnak, zázvor a vriacu vodu vyšľahajte dohladka.
  15. Posypte arašidy a sezamovými semienkami a podávajte spolu so závitkami.
Vietnamské letné rolky plnené zeleninou, ryžovými rezancami a krevetami servírované s arašidovou omáčkou.
www.delish.com

Pozrite sa na video, ako hravo zarolovať závitky :

How to Roll Summer Rolls

Vietnamské vyprážané rolky Nem Ran

Vietnamské vyprážané jarné závitky sú krásne chrumkavé zvonku a vo vnútri vás prekvapí lahodná náplň. Tento pokrm patrí medzi tradičné vietnamské jedlá a my vám prinášame tipy, ako si ich hravo môžete pripraviť aj vy.

Ingrediencie

  • 14 g sušených húb Judášovo ucho
  • 50 g sušených sklenených rezancov
  • 27 g surových olúpaných kreviet
  • 300 g mletého bravčového mäsa
  • 100 g fazuľových klíčkov
  • 30 g mrkvy, nakrájané na rezančeky julienne
  • 2 a 1/2 lyžice nasekané šalotky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 a 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička rybej omáčky
  • 2 stredné až veľké vajcia
  • 1 šálka vody
  • 1/8 lyžičky ryžového octu
  • 16-18 ryžového papiera na jarné závitky
  • olej na vyprážanie

Postup

  1. Namočte sušené huby do horúcej vody na 5 minút, potom ich nakrájajte na prúžky julienne.
  2. Sklenené rezance namočte do vody izbovej teploty asi na 20 minút.
  3. Akonáhle zmäknú, nakrájajte ich na kratšie kúsky, asi 5 až 7 cm dlhé.
  4. Nakrájajte krevety na menšie kúsky.
  5. Do mixéra vložte kúsky kreviet a mleté ​​bravčové mäso.
  6. Potom pridajte huby, fazuľové klíčky, mrkva, sklenené rezance, šalotku, soľ, korenie a rybiu omáčku a všetko premixujte.
  7. Potom pridajte 2 vajcia a dobre premiešajte.
  8. Do malej misky pridajte asi 1 šálku vody a pár kvapiek ryžového octu (asi 1/8 čajovej lyžičky).
  9. Dajte ryžový papier na čistú dosku a končekmi prstov ho navlhčite trochou vody z misky.
  10. Akonáhle je papier poddajný, položte do hornej časti asi 2 a ½ polievkovej lyžice náplne.
  11. Náplň vytvarujte do tvaru guľatiny, potom ľavú a pravú stranu ryžového papiera preložte cez náplň.
  12. Sklopte hornú časť papiera a potom ho zrolujte od seba.
  13. Pokračujte v príprave závitkov, kým nespotrebujete všetku náplň.
  14. Zahrejte panvicu na strednú teplotu.
  15. Akonáhle je panvica horúca, rozohrejte veľké množstvo oleja.
  16. Keď je olej horúci, pridajte jarné závitky a smažte v jednej vrstve.
  17. Po pridaní závitkov možno budete musieť mierne zvýšiť plameň, aby bol olej horúci a prebublával.
  18. Vymažte 4-5 minút, kým nie je vonkajšia časť ľahko zlatistá, otočte raz alebo dvakrát.
  19. Preneste na drôtený stojan alebo krátko položte na papierový uterák, aby absorboval prebytočný olej.
  20. Rolky nechajte 5-10 minút vychladnúť.
  21. Potom olej znovu rozohrejte na strednom ohni a závitky smažte druhýkrát.
  22. Tentokrát použite o niečo vyššiu teplotu ako prvýkrát.
  23. Vymažte 2–3 minúty, kým nie je vonkajšia strana sýto zlatá a chrumkavá.
  24. Pred podávaním preložte na drôtený rošt alebo krátko položte na papierový uterák, aby absorboval prebytočný olej.
  25. Dobrú chuť!
Vyprážané závitky servírované na oválnom tanieri s vedľa položenou zálievkou.
www.delightfulplate.com

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na jarné závitky a vytvorte si pri stole kúzelnú ázijskú atmosféru! Vytvorte si pri stole atmosféru Ázie.

Betelové závitky Bo La Lot s hovädzím

Mleté hovädzie mäso zabalené do betelových listov je skvelé vietnamské predjedlo, ktoré je perfektné na zdieľanie s priateľmi a rodinou.

Ingrediencie

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 2 lyžičky kari
  • 1 lyžička kryštálového cukru
  • 1 lyžička korenia
  • 1 lyžička soli
  • 1 polievková lyžica rybej omáčky
  • 2 nasekané strúčiky cesnaku
  • 1 nasekaná šalotka
  • 1 nasekaná stonka citrónovej trávy
  • 40 betelových listov (zoženiete napr. v Sape)

Postup

  1. Nastavte si rúru na grilovanie a predhrejte ju.
  2. Pridajte všetky ingrediencie na závitky do veľkej misy.
  3. Premiešajte rukami a nechajte marinovať 10 minút.
  4. Položte betelový list naplocho na tanier matnou stranou nahor.
  5. 1–2 lyžice mäsa stočte do tvaru malej klobásy a pridajte na list.
  6. Mäso umiestnite bližšie k špicatej strane listu.
  7. Rolujte závitky tak ako by ste rolovali vaječné závitky.
  8. Závitky dajte na špajle.
  9. Tento postup opakujte, kým vám nedôjde mäso alebo listy Bételu.
  10. Špajle dajte na plech pokrytý alobalom.
  11. Pečte 6–8 minút a obracajte ich každé 2 minúty, aby sa listy nepripálili.
  12. Nezabudnite umiestniť plech na pečenie do hornej tretiny rúry.
  13. Podávajte hneď po dopečení.
Betelové rolky plnené mletým hovädzím mäsom servírované na tanieri s vedľa položenou zeleninou.
www.cooking-therapy.com

Vietnamské hovädzie rolky Pho Cuon

Pho Cuon sú rezance Pho plnené hovädzím mäsom, šalátom a množstvom rôznych druhov byliniek. V kombinácii s ľahkým dresingom z rybej omáčky, octu, cukru, cesnaku a chilli sa jedná o úplnú lahôdku, ktorou sa nebudete musieť hanbiť servírovať ako predjedlo či hlavné jedlo.

Ingrediencie

  • 500 gramov hovädzieho mäsa, nakrájaného na tenké plátky (roštená, flank steak)
  • 1 celý ľadový šalát
  • 1 balíček koriandra
  • 1 alebo 2 mrkvy
  • ¼ lyžičky soli (alebo podľa chuti)
  • 1/8 lyžičky korenia (alebo môžete dať viac, ak chcete)
  • 1 čajová lyžička korenia piatich vôní
  • 1 a ½ lyžice lisovaného cesnaku
  • 5 lyžíc rastlinného oleja
  • 1 balíček ryžového papiera (stredná veľkosť – 22 cm)

Na zálievku:

  • ¾ šálky rybej omáčky
  • ½ šálky kryštálového cukru
  • ½ šálky ryžového octu
  • 2 litre vody
  • 1 lyžica lisovaného cesnaku
  • 1 lyžička nasekaného chilli (alebo podľa chuti)

Postup

  1. Namarinujte hovädzie mäso so soľou, korením, cesnakom (1 polievková lyžica), korením piatich vôní a asi 2 lyžicami rastlinného oleja.
  2. Takto namarinované mäso nechajte odležať v chladničke asi 20 minút.
  3. Šalát a koriander očistite a dajte bokom.
  4. Rozohrejte panvicu a nalejte na ňu 2-3 lyžice oleja.
  5. Vložte zvyšok lisovaného cesnaku a restujte asi 30 sekúnd alebo do zlatista.
  6. Do panvice vložte všetko marinované hovädzie mäso a miešajte asi 1 minútu.
  7. Hovädzie mäso neprevarte.
  8. V prípade potreby znovu dochuťte soľou a korením.
  9. Odložte bokom.
  10. Ryžový papier namočte na niekoľko sekúnd do teplej vody (namočte jeden po druhom) a dajte na tanier.
  11. Za niekoľko sekúnd bude ryžový papier mäkký.
  12. Dajte na papier malý kúsok šalátu, trochu koriandra a 3-4 kúsky hovädzieho mäsa a potom závitok pevne zrolujte.
  13. Pripravte si zálievku.
  14. Mrkva nakrájajte na tenké plátky a pridajte 1 lyžičku soli.
  15. Nechajte takto asi 20 minút bokom.
  16. Potom mrkva opláchnite a vložte do misy.
  17. Do malého hrnca dajte vodu, rybiu omáčku, kryštálový cukor a priveďte do varu.
  18. Potom vypnite oheň a pridajte ocot, lisovaný cesnak a nasekané chilli.
  19. Zálievku ochutnajte.
  20. Mala byť trochu slaná, ale zároveň kyslá a sladká.
  21. Nakoniec do zálievky pridajte mrkvu a servírujte spolu so závitkami.
Ryžové závitky plnené mäsom a šalátom servírované na tanieri naskladané na sebe.
www.en.candycancook.com

Ryžové závitky s bravčovou náplňou

Či tieto jednoduché vietnamské rolky pripravíte pre rodinu alebo ako pohostenie na party, budú jednoducho nezabudnuteľné! Z náplne z čerstvých byliniek, bravčového bôčika a bravčovej kože budete nadšení.

Ingrediencie

Na bravčové mäso:

  • 700 g bravčového bôčika
  • 1/2 lyžice korenia
  • 2 lyžice soli
  • 1/2 lyžice kuracieho bujónu
  • 2 lyžice ustricovej omáčky
  • 1/2 lyžice svetlej sójovej omáčky
  • 4 strúčiky cesnaku, jemne nasekané

Na bravčovú kožu:

  • 500 g strúhanej bravčovej kože
  • 1 polievková lyžica soli
  • 1 a 1/2 lyžice octu
  • voda

Na závitky:

  • 150 g jazmínovej ryže
  • 1 a 1/2 polievkové lyžice soli alebo podľa chuti
  • 2 lyžice oleja na vyprážanie
  • ryžový papier
  • mäta
  • perilla
  • ľadový šalát
  • koriander

Postup

  1. Bravčový buček (nakrájaný na kúsky o veľkosti 1 cm) namarinujte vo svetlej sójovej omáčke, ustrícovej omáčke, soli, kuracom bujóne, cesnaku a koreni po dobu najmenej 20 minút.
  2. Nastrúhanú bravčovú kožu 2krát umyte v studenej vode, aby ste odstránili nečistoty, potom na 10 minút namočte do novej dávky vody s octom a soľou.
  3. Zlejte a osušte ju.
  4. Ryžu opražte do zlatista na miernom ohni a potom ju nechajte vychladnúť.
  5. Pomocou kuchynského robota rozomeľte opečenú ryžu na jemno tak, aby pripomínala prášok.
  6. Na strednom až vysokom ohni pridajte do panvice olej a marinované mäso na ňom restujte 5 minút z každej strany alebo pokiaľ nebude prepečené a zlaté.
  7. Každý kus vyberte a nakrájajte na tenké prúžky o veľkosti 5 mm.
  8. Nastrúhanú bravčovú kožu zmiešajte s ryžovým práškom, nakrájaným mäsom a soľou.
  9. Voliteľne ešte vmiešajte omáčku vzniknutú z mäsa na panvici.
  10. Pripravte si všetky ingrediencie na závitky na dosah ruky.
  11. Budete tiež potrebovať misku horúcej vody a dva taniere väčšie ako ryžový papier.
  12. Papier rýchlo ponorte do horúcej vody tak, aby bol celý zakrytý vodou, potom ho položte na tanier.
  13. Keď zmäkne, dajte naň bylinky smerom k spodnej polovici papiera.
  14. Na bylinky naložte bravčovú zmes tak, aby ich pridržala.
  15. Nedávajte príliš veľa náplne, inak sa vám závitky budú ťažšie baliť.
  16. Vytiahnite spodnú časť ryžového papiera nahor tak, aby pokryla náplň.
  17. Preložte obe strany, kým medzi preloženými stranami a náplňou nebude medzera.
  18. Rolujte odspodu hore až do konca a pevne zatlačte, aby sa vytvoril pevný závitok.
  19. Podávajte čerstvé s vietnamskou omáčkou!
Ryžové závitky plnené bravčovým bôčikom a bravčovou kožou servírované na šaláte s vedľa položenými rezancami a omáčkou.
www.wokandkin.com

Čakáte návštevu a chcete prichystať nejaké netradičné občerstvenie? Alebo máte len schované bravčové mäso a neviete, ako ho pripraviť zase trochu inak? Vyskúšajte naše recepty na bravčové závitky v 5 rôznych variantoch!

Hoisin omáčka k vietnamským závitkom

V tomto článku som si už predstavili tradičnú vietnamskú arašidovú omáčku a tiež obľúbenú zálievku Nuoc Cham. Teraz sa pozrieme na omáčku Hoisin, ktorú ku svojim rolkám môžete taktiež servírovať.

Ingrediencie

  • ½ šálky omáčky hoisin
  • 4 lyžičky cukru
  • 4 lyžičky vody
  • 4 čajové lyžičky limetkovej šťavy, čerstvo vylisované
  • 1 polievková lyžica nasekaných arašidov – na ozdobu

Postup

  1. Vodu si dajte bokom a zvyšné suroviny zmiešajte v stredne veľkej mise.
  2. V závislosti na tom, ako hustá je vaša hoisin omáčka, možno budete musieť pridať viac alebo menej vody.
  3. Vodu pridávajte po lyžičkách, kým nedosiahne omáčka požadovanú konzistenciu.
  4. V prípade potreby dochuťte.
Hoisin dip posypaný arašidy v mištičke.
www.wokandkin.com

A aké vietnamské rolky sú tie vaše TOP? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.