Koláče z čučoriedok alebo vykúzlite si doma skvelý dezert

Vedeli ste, že čučoriedky dokážu znížiť krvný tlak?

Navyše, hrsť čučoriedok každý deň vám pomôže s lepším trávením.

Začnite s ich konzumáciou hneď – upečte si vynikajúce čučoriedkové koláče.

Jednoduchý čučoriedkový koláč

Ako si upiecť naozaj jednoduchý koláč s ovocím? Pripravte si klasickú rýchlu bublaninu.

Budete potrebovať:

  • 300 gramov polohrubej múky
  • 150 gramov cukru krupice
  • 125 mililitrov oleja
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • štipka soli
  • ½ vrecka kypriaceho prášku do pečiva
  • 4 polievkové lyžice mlieka

Postup prípravy:

  • Zo všetkého najskôr si predhrejte rúru na 160 stupňov.
  • V mise zmiešajte cukor, vanilkový cukor, olej a soľ.
  • Postupne pridajte vajcia, múku, kypriaci prášok do pečiva a mlieko.
  • Všetko poriadne zmiešajte dohromady.
  • Cesto vlejte na vopred pripravený plech alebo koláčovú formu.
  • Nakoniec na cesto nasypte čučoriedky a vložte do rúry.
  • Pečte pri teplote 160 stupňov asi 35 minút.
pečený okrúhly koláč pokrytý čučoriedkami a černicami
Zdroj foto: getrecipebox.com

Čučoriedkové koláče s tvarohom

Upečte svojim deťom mňamku, ktorá poteší ako ich oči, tak aj chuťové poháriky.

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 300 gramov polohrubej múky
  • 125 gramov trstinového cukru
  • 1 kávová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 150 gramov masla
  • 1 vajce

Náplň:

  • 200 gramov mäkkého tvarohu
  • 1 vajce
  • 50 gramov trstinového cukru
  • 500 gramov čerstvých čučoriedok

Postup prípravy:

  • Najskôr sa pustite do prípravy cesta.
  • Všetky ingrediencie na cesto zmiešajte a vytvorte pevné a vláčne cesto, ktoré vložte aspoň na pol hodiny do chladničky.
  • Medzitým si pripravte tvarohovú náplň.
  • Tvaroh, vajcia a trstinový cukor zmiešajte dohromady – môžete si pomôcť elektrickým šľahačom.
  • Akonáhle sú všetky suroviny spojené, opatrne do tvarohovej zmesi vmiešajte čučoriedky.
  • Odpočaté cesto z chladničky vyvaľkajte a vložte do koláčovej formy a pomocou rúk vytvarujte okraje podľa formy.
  • Tvarohovú náplň na cesto nalejte a rovnomerne rozotrite.
  • Vložte koláč do predhriatej rúry a pečte pri teplote 200 stupňov asi 30 minút.
  • Pred podávaním koláč nechajte úplne vychladnúť.
koláč s čučoriedkami a černicami s tvarohovou náplňou
Zdroj foto: almanac.com

Koláč s čučoriedkami a posýpkou

Tento dezert je veľmi rýchly a chuťovo famózny. Ak chcete využiť čučoriedky aj inak, stavte na ďalšie chutné recepty z čučoriedok .

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
  • ¾ hrnčeka krupicového cukru
  • 1 kávová lyžička vanilkového extraktu alebo semienok z vanilkového struku – môžete použiť aj mandľovú príchuť
  • ½ kávovej lyžičky citrónovej kôry
  • ½ hrnčeka zmäknutého masla
  • 2 vajcia
  • slivky

Drobenka:

  • 1 hrnček polohrubej múky
  • ½ hrnčeka cukru krupica
  • ½ hrnčeka masla izbovej teploty

Postup prípravy:

  • Začnite tým, že si predhrejete rúru na 180 stupňov.
  • Múku s práškom do pečiva preosejte do misy.
  • Pridajte k sypkej zmesi cukor, vanilkový či mandľový extrakt, čerstvú citrónovú kôru, maslo a vajcia.
  • Všetky ingrediencie vymiešajte do hladkého a krémovitého cesta.
  • Pripravte si formu na koláč – vymažte maslom alebo vyložte papierom na pečenie.
  • Cesto do formy rovnomerne vylejte.
  • Umyté čučoriedky nasypte na cesto.
  • Nakoniec si pripravte posýpku.
  • Do misky dajte múku, cukor a maslo izbovej teploty – všetko zmiešajte.
  • Pokiaľ nevznikajú menšie hrudky, pridajte maslo alebo prisypte múku s cukrom – záleží na konzistencii.
  • Hotovú posýpku nasypte koláč.
  • Pečte asi 50 minút na 180 stupňov – kým horná časť ľahko nezezlátne.
koláč s čučoriedkami a posypaný posýpkou
Zdroj foto: epicurious.com

Kysnutý koláč s čučoriedkami a posýpkou

Klasika vo forme kysnutého cesta poteší úplne každého.

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 500 gramov polohrubej múky
  • 1 kocka kvasníc
  • 80 gramov cukru krupice
  • 250 mililitrov mlieka
  • 1 vajce
  • štipka soli

Posýpka:

  • 75 gramov jemných ovsených vločiek
  • 600 gramov čučoriedok
  • 60 gramov polohrubej múky
  • 75 gramov masla
  • 75 gramov cukru krupice

Postup prípravy:

  • Najskôr si pripravte cesto, ktoré je časovo náročnejšie.
  • Do misy rozdrobte kocku kvasníc, ktorú prelejte vlažným mliekom.
  • Na kvasnice s mliekom nasypte 10 gramov cukru a trochu zamiešajte – nechajte 15 minút odstáť, vzíde vám kvások.
  • Do druhej misy nasypte múku, ktorú preosejte.
  • Pridajte vzniknutý kvások spoločne s ostatnými ingredienciami na cesto.
  • Všetko dobre premiešajte – malo by vzniknúť vláčne cesto, ktoré je potrebné poriadne vyhnetať.
  • Hotové cesto uložte na teplé miesto, zasypte múkou a prikryte utierkou – nechajte pol až trištvrte hodinky kysnúť.
  • Medzitým si pripravte čučoriedky – umyte ich av sitku ich nechajte odkvapkať.
  • Ovsené vločky s múkou, cukrom a maslom premiešajte tak, aby vznikla omrvinka.
  • Rúru si predhrejte na 180 stupňov a pripravte si formu či plech na koláč.
  • Nakysnuté cesto vložte do formy – pomocou prstov ho rovnomerne rozprestrite.
  • Nasypte na cesto čučoriedky a zasypte pripravenou posýpkou.
  • Takto pripravený koláč nechajte stáť 15 minút a potom ho vložte do rúry.
  • Pečte asi ďalších 30 minút.
pečený kysnutý koláč s čučoriedkami a posýpkou na povrchu
Zdroj foto: pinterest.com

K čučoriedkovému koláču si môžete dať aj dávku antioxidantov v podobe kávy. Ako sú v tomto spoľahlivé pákové kávovary? Pozrite sa, aké získali hodnotenia .

Čučoriedkový koláč s pudingom

Ak vás netlačí čas, tak rozhodne vyskúšajte tento koláč s čučoriedkami, ktorý je síce časovo náročnejší, ale stojí za to!

Budete potrebovať:

  • 275 gramov zmäknutého masla
  • 300 gramov hladkej múky
  • 275 gramov + 3 lyžice cukru krupice
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 500 gramov čučoriedok
  • soľ
  • 20 gramov kukuričného škrobu
  • 1/4 litra čučoriedkovej šťavy, džúsu
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • 2 vajcia
  • 500 gramov nízkotučného tvarohu
  • 1 balenie vanilkového pudingového prášku
  • 0,5 litra mlieka

Postup prípravy:

  • Predhrejte si rúru na 180 stupňov a pripravte si formu na koláč s priemerom 26 centimetrov.
  • V hrnci rozpustite 150 gramov masla a nechajte mierne vychladnúť.
  • V miske zmiešajte preosiatu múku, 150 gramov cukru, vanilkový cukor a štipku soli.
  • Pridajte tekuté maslo a všetko premiešajte na pevné cesto.
  • Cesto pomocou prstov natlačte do pripravenej formy a dajte ho na 10 minút zapiecť do rúry – trochu cesta si ponechajte ako posýpku.
  • Medzitým si pripravte čučoriedky.
  • V miske zmiešajte kukuričný škrob a 5 polievkových lyžíc čučoriedkovej šťavy.
  • Do hrnca nalejte zvyšok šťavy a spolu s 3 polievkovými lyžicami cukru priveďte do varu.
  • Potom do vriacej šťavy vmiešajte rozmiešaný škrob a za stáleho miešania varte asi 1 minútu.
  • Do tejto zmesi potom opatrne vmiešajte ¾ čučoriedok a nechajte asi 10 minút vychladnúť.
  • Takto pripravený čučoriedkový kompót naneste na cesto a nechajte vychladnúť.
  • Začnite s prípravou krému.
  • Najskôr si uvarte puding, ktorý treba nechať vychladnúť.
  • Ďalej zmiešajte tvaroh, 125 gramov masla a 125 gramov cukru a vyšľahajte do hladka.
  • Pridajte citrónovú šťavu a obe vajcia.
  • Nakoniec do tvarohovej zmesi vmiešajte po častiach vychladnutý puding.
  • Opatrne na čučoriedkovú zmes naneste pudingový krém s tvarohom a zasypte zvyšným rozdrobeným cestom a zvyškom čučoriedok.
  • Vložte koláč do rúry a pečte asi 50 minút.
  • Pred podávaním nechajte koláč úplne vychladnúť.
pečený koláč s čučoriedkami a pudingovou náplňou, zdobený kopčekmi zmrzliny
Zdroj foto: delish.com

Obrátené čučoriedkové koláče

Budete potrebovať:

  • 300 gramov polohrubej múky
  • 120 gramov cukru krupice
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 2 vajcia
  • 250 gramov bieleho jogurtu
  • 6 polievkových lyžíc oleja
  • 4 polievkové lyžice mlieka
  • trochu nastrúhanej citrónovej kôry
  • čučoriedky
  • mletá škorica
  • vanilkový cukor +cukor krupica na posypanie

Postup prípravy:

  • Keďže je príprava koláča veľmi jednoduchá a rýchla, predhrejte si rúru na 180 stupňov.
  • Múku preosejte a zmiešajte ju s ostatnými sypkými surovinami.
  • Pridajte vajcia, olej, jogurt a mlieko.
  • Pripravte si formu na koláč s priemerom 26-28 centimetrov.
  • Na dno formy nasypte tenkú vrstvu cukru a vysypte do formy umytej a osušenej čučoriedky.
  • Zasypte ich vanilkovým cukrom so škoricou.
  • Na čučoriedky nalejte rovnomerne cesto.
  • Vložte do rúry a pečte asi pol hodiny.
  • Akonáhle je koláč hotový, nechajte ho chvíľku vychladnúť a potom ho preklopte na tácku.
koláč posypaný čučoriedkami, zdobený nastrúhanou bielou čokoládou
Zdroj foto: ohmydish.com

Linecký koláč s čučoriedkami

Ľahký, svieži a veľmi jednoduchý – presne taký je tento typ koláča.

Budete potrebovať:

  • 250 gramov hladkej múky
  • 150 gramov práškového cukru
  • 150 gramov masla
  • 1 vajce
  • 100 gramov pražených lieskových orechov
  • štipka vanilky, citrónovej kôry, škorice a mletého klinčeka
  • 10 gramov kypriaceho prášku do pečiva
  • 300 gramov čučoriedkového džemu
  • 1 menší hrnček plátkov mandlí

Postup prípravy:

  • Maslo s cukrom utrite a pridajte preosiatu múku, orechy, vajcia, korenie a prášok do pečiva.
  • Všetko uhneťte v nelepivé a tuhé cesto, ktoré vložte do chladničky aspoň na pol hodiny.
  • Tri štvrtiny cesta rozvaľkajte asi na 1,5 centimetra vysoký plát, ktorý opatrne preneste do formy na koláč – priemer formy 22 centimetrov.
  • Na cesto natrite čučoriedkový džem.
  • Zo zvyšného cesta vyvaľkajte plát, z ktorého vykrojte pásky, ktoré položte na koláč tak, aby pripomínali mriežku.
  • Tieto pásky potrite vajcom a celý koláč zasypte plátkami mandlí.
  • Koláč vložte do vopred predhriatej rúry a pečte pri teplote 190 stupňov asi 40 minút.
čučoriedkový koláč z lineckého cesta pokrytý lineckými plátmi
Zdroj foto: taste.com.au

Čo ste o čučoriedkach možno nevedeli?

Obsiahnuté látky v čučoriedkach:

  • Vláknina
  • Kyselina gallová
  • Luteín
  • Mangán
  • Resveratrol
  • Vitamín C
  • Vitamín K
  • Zeaxantín

Prínosy čučoriedok pre zdravie:

  • Kyselina galová obsiahnutá v čučoriedkach je silným antimykotickým / antivírusovým činidlom a aktívnym antioxidantom. Okrem toho táto kyselina galová spomaľuje alebo dokonca ničí rakovinu prsníka.
  • Čučoriedky pomáhajú regulovať vďaka obsiahnutej vláknine váš gastrointestinálny trakt.
  • Čučoriedky znižujú riziko infarktu.
  • Čučoriedky odbúravajú stres a zvyšujú mozgovú činnosť.

Máte radi čučoriedky? Kupujete ich alebo si ich radšej sami nazbierate? A ako ich potom zužitkujete? Vynikajúce sú džemy, marmelády a rôzne čučoriedkové omáčky alebo recept na lahodné čučoriedkové smoothie .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.