Vedeli ste, že čučoriedky dokážu znížiť krvný tlak?
Navyše, hrsť čučoriedok každý deň vám pomôže s lepším trávením.
Začnite s ich konzumáciou hneď – upečte si vynikajúce čučoriedkové koláče.
Jednoduchý čučoriedkový koláč
Ako si upiecť naozaj jednoduchý koláč s ovocím? Pripravte si klasickú rýchlu bublaninu.
Budete potrebovať:
- 300 gramov polohrubej múky
- 150 gramov cukru krupice
- 125 mililitrov oleja
- 1 vrecko vanilkového cukru
- štipka soli
- ½ vrecka kypriaceho prášku do pečiva
- 4 polievkové lyžice mlieka
Postup prípravy:
- Zo všetkého najskôr si predhrejte rúru na 160 stupňov.
- V mise zmiešajte cukor, vanilkový cukor, olej a soľ.
- Postupne pridajte vajcia, múku, kypriaci prášok do pečiva a mlieko.
- Všetko poriadne zmiešajte dohromady.
- Cesto vlejte na vopred pripravený plech alebo koláčovú formu.
- Nakoniec na cesto nasypte čučoriedky a vložte do rúry.
- Pečte pri teplote 160 stupňov asi 35 minút.
Čučoriedkové koláče s tvarohom
Upečte svojim deťom mňamku, ktorá poteší ako ich oči, tak aj chuťové poháriky.
Budete potrebovať:
Cesto:
- 300 gramov polohrubej múky
- 125 gramov trstinového cukru
- 1 kávová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 150 gramov masla
- 1 vajce
Náplň:
- 200 gramov mäkkého tvarohu
- 1 vajce
- 50 gramov trstinového cukru
- 500 gramov čerstvých čučoriedok
Postup prípravy:
- Najskôr sa pustite do prípravy cesta.
- Všetky ingrediencie na cesto zmiešajte a vytvorte pevné a vláčne cesto, ktoré vložte aspoň na pol hodiny do chladničky.
- Medzitým si pripravte tvarohovú náplň.
- Tvaroh, vajcia a trstinový cukor zmiešajte dohromady – môžete si pomôcť elektrickým šľahačom.
- Akonáhle sú všetky suroviny spojené, opatrne do tvarohovej zmesi vmiešajte čučoriedky.
- Odpočaté cesto z chladničky vyvaľkajte a vložte do koláčovej formy a pomocou rúk vytvarujte okraje podľa formy.
- Tvarohovú náplň na cesto nalejte a rovnomerne rozotrite.
- Vložte koláč do predhriatej rúry a pečte pri teplote 200 stupňov asi 30 minút.
- Pred podávaním koláč nechajte úplne vychladnúť.
Koláč s čučoriedkami a posýpkou
Tento dezert je veľmi rýchly a chuťovo famózny. Ak chcete využiť čučoriedky aj inak, stavte na ďalšie chutné recepty z čučoriedok .
Budete potrebovať:
Cesto:
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
- ¾ hrnčeka krupicového cukru
- 1 kávová lyžička vanilkového extraktu alebo semienok z vanilkového struku – môžete použiť aj mandľovú príchuť
- ½ kávovej lyžičky citrónovej kôry
- ½ hrnčeka zmäknutého masla
- 2 vajcia
- slivky
Drobenka:
- 1 hrnček polohrubej múky
- ½ hrnčeka cukru krupica
- ½ hrnčeka masla izbovej teploty
Postup prípravy:
- Začnite tým, že si predhrejete rúru na 180 stupňov.
- Múku s práškom do pečiva preosejte do misy.
- Pridajte k sypkej zmesi cukor, vanilkový či mandľový extrakt, čerstvú citrónovú kôru, maslo a vajcia.
- Všetky ingrediencie vymiešajte do hladkého a krémovitého cesta.
- Pripravte si formu na koláč – vymažte maslom alebo vyložte papierom na pečenie.
- Cesto do formy rovnomerne vylejte.
- Umyté čučoriedky nasypte na cesto.
- Nakoniec si pripravte posýpku.
- Do misky dajte múku, cukor a maslo izbovej teploty – všetko zmiešajte.
- Pokiaľ nevznikajú menšie hrudky, pridajte maslo alebo prisypte múku s cukrom – záleží na konzistencii.
- Hotovú posýpku nasypte koláč.
- Pečte asi 50 minút na 180 stupňov – kým horná časť ľahko nezezlátne.
Kysnutý koláč s čučoriedkami a posýpkou
Klasika vo forme kysnutého cesta poteší úplne každého.
Budete potrebovať:
Cesto:
- 500 gramov polohrubej múky
- 1 kocka kvasníc
- 80 gramov cukru krupice
- 250 mililitrov mlieka
- 1 vajce
- štipka soli
Posýpka:
- 75 gramov jemných ovsených vločiek
- 600 gramov čučoriedok
- 60 gramov polohrubej múky
- 75 gramov masla
- 75 gramov cukru krupice
Postup prípravy:
- Najskôr si pripravte cesto, ktoré je časovo náročnejšie.
- Do misy rozdrobte kocku kvasníc, ktorú prelejte vlažným mliekom.
- Na kvasnice s mliekom nasypte 10 gramov cukru a trochu zamiešajte – nechajte 15 minút odstáť, vzíde vám kvások.
- Do druhej misy nasypte múku, ktorú preosejte.
- Pridajte vzniknutý kvások spoločne s ostatnými ingredienciami na cesto.
- Všetko dobre premiešajte – malo by vzniknúť vláčne cesto, ktoré je potrebné poriadne vyhnetať.
- Hotové cesto uložte na teplé miesto, zasypte múkou a prikryte utierkou – nechajte pol až trištvrte hodinky kysnúť.
- Medzitým si pripravte čučoriedky – umyte ich av sitku ich nechajte odkvapkať.
- Ovsené vločky s múkou, cukrom a maslom premiešajte tak, aby vznikla omrvinka.
- Rúru si predhrejte na 180 stupňov a pripravte si formu či plech na koláč.
- Nakysnuté cesto vložte do formy – pomocou prstov ho rovnomerne rozprestrite.
- Nasypte na cesto čučoriedky a zasypte pripravenou posýpkou.
- Takto pripravený koláč nechajte stáť 15 minút a potom ho vložte do rúry.
- Pečte asi ďalších 30 minút.
K čučoriedkovému koláču si môžete dať aj dávku antioxidantov v podobe kávy. Ako sú v tomto spoľahlivé pákové kávovary? Pozrite sa, aké získali hodnotenia .
Objavte podobné tipy
Čučoriedkový koláč s pudingom
Ak vás netlačí čas, tak rozhodne vyskúšajte tento koláč s čučoriedkami, ktorý je síce časovo náročnejší, ale stojí za to!
Budete potrebovať:
- 275 gramov zmäknutého masla
- 300 gramov hladkej múky
- 275 gramov + 3 lyžice cukru krupice
- 1 balenie vanilkového cukru
- 500 gramov čučoriedok
- soľ
- 20 gramov kukuričného škrobu
- 1/4 litra čučoriedkovej šťavy, džúsu
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- 2 vajcia
- 500 gramov nízkotučného tvarohu
- 1 balenie vanilkového pudingového prášku
- 0,5 litra mlieka
Postup prípravy:
- Predhrejte si rúru na 180 stupňov a pripravte si formu na koláč s priemerom 26 centimetrov.
- V hrnci rozpustite 150 gramov masla a nechajte mierne vychladnúť.
- V miske zmiešajte preosiatu múku, 150 gramov cukru, vanilkový cukor a štipku soli.
- Pridajte tekuté maslo a všetko premiešajte na pevné cesto.
- Cesto pomocou prstov natlačte do pripravenej formy a dajte ho na 10 minút zapiecť do rúry – trochu cesta si ponechajte ako posýpku.
- Medzitým si pripravte čučoriedky.
- V miske zmiešajte kukuričný škrob a 5 polievkových lyžíc čučoriedkovej šťavy.
- Do hrnca nalejte zvyšok šťavy a spolu s 3 polievkovými lyžicami cukru priveďte do varu.
- Potom do vriacej šťavy vmiešajte rozmiešaný škrob a za stáleho miešania varte asi 1 minútu.
- Do tejto zmesi potom opatrne vmiešajte ¾ čučoriedok a nechajte asi 10 minút vychladnúť.
- Takto pripravený čučoriedkový kompót naneste na cesto a nechajte vychladnúť.
- Začnite s prípravou krému.
- Najskôr si uvarte puding, ktorý treba nechať vychladnúť.
- Ďalej zmiešajte tvaroh, 125 gramov masla a 125 gramov cukru a vyšľahajte do hladka.
- Pridajte citrónovú šťavu a obe vajcia.
- Nakoniec do tvarohovej zmesi vmiešajte po častiach vychladnutý puding.
- Opatrne na čučoriedkovú zmes naneste pudingový krém s tvarohom a zasypte zvyšným rozdrobeným cestom a zvyškom čučoriedok.
- Vložte koláč do rúry a pečte asi 50 minút.
- Pred podávaním nechajte koláč úplne vychladnúť.
Obrátené čučoriedkové koláče
Budete potrebovať:
- 300 gramov polohrubej múky
- 120 gramov cukru krupice
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 2 vajcia
- 250 gramov bieleho jogurtu
- 6 polievkových lyžíc oleja
- 4 polievkové lyžice mlieka
- trochu nastrúhanej citrónovej kôry
- čučoriedky
- mletá škorica
- vanilkový cukor +cukor krupica na posypanie
Postup prípravy:
- Keďže je príprava koláča veľmi jednoduchá a rýchla, predhrejte si rúru na 180 stupňov.
- Múku preosejte a zmiešajte ju s ostatnými sypkými surovinami.
- Pridajte vajcia, olej, jogurt a mlieko.
- Pripravte si formu na koláč s priemerom 26-28 centimetrov.
- Na dno formy nasypte tenkú vrstvu cukru a vysypte do formy umytej a osušenej čučoriedky.
- Zasypte ich vanilkovým cukrom so škoricou.
- Na čučoriedky nalejte rovnomerne cesto.
- Vložte do rúry a pečte asi pol hodiny.
- Akonáhle je koláč hotový, nechajte ho chvíľku vychladnúť a potom ho preklopte na tácku.
Linecký koláč s čučoriedkami
Ľahký, svieži a veľmi jednoduchý – presne taký je tento typ koláča.
Budete potrebovať:
- 250 gramov hladkej múky
- 150 gramov práškového cukru
- 150 gramov masla
- 1 vajce
- 100 gramov pražených lieskových orechov
- štipka vanilky, citrónovej kôry, škorice a mletého klinčeka
- 10 gramov kypriaceho prášku do pečiva
- 300 gramov čučoriedkového džemu
- 1 menší hrnček plátkov mandlí
Postup prípravy:
- Maslo s cukrom utrite a pridajte preosiatu múku, orechy, vajcia, korenie a prášok do pečiva.
- Všetko uhneťte v nelepivé a tuhé cesto, ktoré vložte do chladničky aspoň na pol hodiny.
- Tri štvrtiny cesta rozvaľkajte asi na 1,5 centimetra vysoký plát, ktorý opatrne preneste do formy na koláč – priemer formy 22 centimetrov.
- Na cesto natrite čučoriedkový džem.
- Zo zvyšného cesta vyvaľkajte plát, z ktorého vykrojte pásky, ktoré položte na koláč tak, aby pripomínali mriežku.
- Tieto pásky potrite vajcom a celý koláč zasypte plátkami mandlí.
- Koláč vložte do vopred predhriatej rúry a pečte pri teplote 190 stupňov asi 40 minút.
Čo ste o čučoriedkach možno nevedeli?
Obsiahnuté látky v čučoriedkach:
- Vláknina
- Kyselina gallová
- Luteín
- Mangán
- Resveratrol
- Vitamín C
- Vitamín K
- Zeaxantín
Prínosy čučoriedok pre zdravie:
- Kyselina galová obsiahnutá v čučoriedkach je silným antimykotickým / antivírusovým činidlom a aktívnym antioxidantom. Okrem toho táto kyselina galová spomaľuje alebo dokonca ničí rakovinu prsníka.
- Čučoriedky pomáhajú regulovať vďaka obsiahnutej vláknine váš gastrointestinálny trakt.
- Čučoriedky znižujú riziko infarktu.
- Čučoriedky odbúravajú stres a zvyšujú mozgovú činnosť.
Máte radi čučoriedky? Kupujete ich alebo si ich radšej sami nazbierate? A ako ich potom zužitkujete? Vynikajúce sú džemy, marmelády a rôzne čučoriedkové omáčky alebo recept na lahodné čučoriedkové smoothie .