Ochutnajte vynikajúce tyčinky v parížskom štýle na akúkoľvek príležitosť. Inšpirujte sa!

Rozmýšľate čo ešte upiecť na Vianoce alebo na rodinnú oslavu? Vyskúšajte recepty na parížske tyčinky.

Keď ich pripravíte správne, budú sa rozplývať na jazyku a nadchnú nielen vás, ale aj vašich blízkych.

Pripravili sme pre vás tie najzaujímavejšie druhy, po ktorých sa len zaprášia, a budete musieť robiť niekoľko dávok navyše.

Urobte radosť svojim najbližším či priateľom a nachystajte im tieto pochúťky ako jednoduchý darček v krásne zdobenej krabičke.

Klasické parížske tyčinky

Tieto lahodné a veľmi jemné orechové tyčky s chrumkavou polevou sú ideálnym pečivom pre vianočné sviatky. Ich úžasná vôňa aj chuť rozjasnia vaše chuťové zmysly a určite nebudete môcť zostať len pri jednom kúsku. Omrknite tiež recepty na orechové pečivo .

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 125 g mletých mandlí
  • 125 g mletých vlašských orechov
  • 250 g práškového cukru
  • 1 veľké vajcia
  • 1 vaječný žĺtok (vajcia veľkosti L)
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 50 g polohrubej múky

Na polevu:

  • 1 bielok (vajcia veľkosti L)
  • 140 g práškového cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • Čerstvo nastrúhanú kôru z 1 chemicky neošetreného citróna

Postup:

  • Do nádoby kuchynského robota dáme mandle, vlašské orechy, práškový cukor, vajcia so žĺtkom, vanilkový cukor aj polohrubú múku a nasadíme lopatkový nástavec.
  • Na strednú rýchlosť miešame tak dlho, pokiaľ sa všetky suroviny nespoja a neutvoria sa gule.
  • Hotové cesto vyberieme z misy a dáme na pracovnú plochu, ktorú ešte predtým posypeme múkou.
  • Niekoľkokrát prehniteme, aby bolo cesto pekne pružné. Vytvarujeme guľu, zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 2 až 2 a 1/2 hodiny do chladničky.
  • Predhrejeme si rúru na 150 stupňov a pripravíme si plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pracovnú plochu znovu vysypeme múkou, dáme naň cesto, ktoré doteraz odpočívalo v chladničke, a vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika s hrúbkou asi 4 mm.
  • Umyjeme nádobu robota a vrátime späť na stojan. Nasadíme nadstavec na šľahanie, pridáme do misy bielky a našľaháme do peny.
  • Prisypeme práškový aj vanilkový cukor, citrónovú kôru a šľaháme, kým sa na povrchu netvoria malé kopčeky.
  • Pomocou kolieska na krájanie pizze narežeme cesto na pruhy o šírke cca 2 až 3 cm a potrieme pripravenou citrónovou polevou.
  • Pomocou špachtle alebo noža prenesieme jednotlivé tyčinky na plech a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme cca 15 – 20 minút, potom vyberieme plech z rúry a necháme vychladnúť.
Tradičné orechové tyčinky v parížskom štýle.
Zdroj: https://juliarecipes.com

Tip: Ak naozaj milujete oriešky, neváhajte a vyskúšajte aj recepty na orechovú bábovku .

Parížske vianočné pečivo

Jednoduché, ľahké, a pritom poriadne chutné sú tieto tyčinky s nezabudnuteľnou vôňou pomarančov.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky soli
  • 3 polievkové lyžice cukru múčka
  • Nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
  • 1 lyžica čerstvého zmäknutého nesoleného masla
  • 1 ľahko rozšľahané veľké vajcia
  • 2 lyžice brandy (alebo rum)
  • 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
  • Rastlinný olej na vyprážanie
  • Cukor na posypanie

Postup:

  • V miske zmiešame múku, kypriaci prášok do pečiva a soľ.
  • Do inej misky nasypeme cukor s pomarančovou kôrou a končekmi prstov ich trieme dohromady tak dlho, kým nebude cukor navlhnutý a prevoňaný pomarančovou kôrou.
  • Pridáme zmäknuté maslo a pomocou stierky vmiešame do cukru.
  • Akonáhle je maslo začlenené do cukru s pomarančovou kôrou, primiešame vajcia, brandy alebo rum, vanilku a miešame, až sa všetko spojí.
  • Nakoniec prisypeme suché ingrediencie a dôkladne miešame, aby vzniklo mäkké lepkavé cesto.
  • Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 3 hodiny, alebo pokojne aj cez noc vychladiť do chladničky.
  • Cesto rozdelíme na polovice a jednu vrátime späť do chladničky.
  • Vál posypeme múkou a cesto v nej niekoľkokrát otočíme, aby nelepilo. Potom ho vyvaľkáme, pričom priebežne podsypávame múkou a obraciame, aby sa vyváľalo na placku s hrúbkou papiera.
  • Pomocou vykrajovača, drážkovaného kolieska na ravioli alebo ostrého noža nakrájame cesto na prúžky.
  • Ak použijeme vykrajovač, znovu rozvaľkáme zvyšné cesto a nakrájame na prúžky.
  • Prúžky prenesieme na pripravený plech vyložený potravinovou fóliou a prikryjeme ďalším kusom fólie.
  • Necháme ďalšiu 1 hodinu chladiť a potom si pripravíme tácku, na ktorú dáme niekoľko vrstiev papierových kuchynských utierok.
  • V hrnci zahrejeme olej na 180 stupňov, čo si skontrolujeme pomocou kuchynského teplomera.
  • Vkladáme jednotlivé tyčinky a smažíme z oboch strán do zlatohnedej farby. Každá strana trvá cca 4 – 5 minút. Naraz vyprážame maximálne 4 – 5 kúskov, je to lepšie.
  • Pomocou klieští alebo dierovanej lyžice vyberieme hotové tyčinky z oleja a skladáme na tácku. Necháme odkvapkať 1 – 2 minúty, aby papierové utierky vsiakli prebytočný olej.
  • Ešte teplé obalíme v práškovom cukre, ale opatrne, aby sa nám tyčinka nezlomila.
Francúzske vianočné pečivo Merveilles.
Zdroj: https://www.agardenforthehouse.com

Tyčinky s parížskym krémom

Treba podotknúť, že sa jedná o tak trochu iný krém, než je ten, ktorý sa bežne používa. Toto je taká jednoduchšia alternatíva, do ktorej sa s chuťou zahryznete a rozhodne nezostanete len pri jednom jedinom kúsku.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1/2 hrnčeka čerstvého nesoleného masla
  • 1 hrnček vody
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 4 veľké vajcia (musí mať izbovú teplotu)

Na parížsky krém:

  • 2 a 1/2 hrnčeka plnotučného mlieka
  • 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 6 veľkých žĺtkov
  • 1/3 hrnčeka kukuričného škrobu
  • 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1 polievková lyžica holandského kakaa

Na čokoládovú polevu:

  • 120 g jemne nasekanej mliečnej čokolády,
  • 1/2 hrnčeka smotany na šľahanie (minimálne 33 %)

Postup:

Príprava tyčiniek:

  • Predhrejeme si rúru na 220 stupňov a nachystáme si dva veľké plechy na pečenie vyložené papierom na pečenie.
  • V hrnci zmiešame maslo, vodu, soľ, dáme na platňu a pri strednej teplote privedieme do varu. Zmes miešame, kým sa maslo nerozpustí a nezapracuje do vody.
  • Pridáme múku, znížime teplotu a za stáleho miešania varíme, kým sa cesto nespojí do gule, neodlepí od stien hrnca a na dne panvice sa nevytvorí tenký film. Trvá to cca 1 minútu.
  • Dôkladne miešame ešte ďalšie 2 – 3 minúty, aby sa odparila všetka tekutina. Odstavíme a preložíme do misy kuchynského robota s lopatkovým nástavcom.
  • Necháme vychladnúť, občas premiešame na nízky stupeň, pokiaľ nebude cesto len vlažné.
  • Postupne vmiešame jedno vajce za druhým a dôkladne zapracujeme, aby bolo cesto pekne hladké.
  • Pripravíme si cukrárske vrecko s hviezdicovou špičkou, preložíme doň hotové cesto a na každý plech nastriekame prúžky o dĺžke cca 10 – 15 cm.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme až 12 minút na 220 stupňov, kým sa tyčinky nenafúknu. Potom znížime teplotu nie 175 a pečieme do zlatohneda 15 – 18 minút. Po upečení by mala tyčinka pri poklepaní znieť dute.
  • Vyberieme z rúry a preložíme na kuchynskú mriežku, kde ich necháme 20 minút vychladnúť.

Príprava krému:

  • Zahrejeme mlieko v hrnci na strednú teplotu, až kým sa na povrchu neobjavia malé bublinky.
  • Medzitým v stredne veľkej žiaruvzdornej mise ušľaháme žĺtky a cukor do svetlo žltej farby. Pridáme kukuričný škrob, soľ a dobre premiešame, aby sa spojili.
  • Za stáleho šľahania tenkým pramienkom prilievame horúce mlieko do žĺtkovej zmesi, kým sa dobre nespoja. Zmes vrátime do hrnca a misku zotrieme silikónovou stierkou do poslednej kvapôčky.
  • Na strednom stupni za stáleho šľahania varíme, až zhustne do konzistencie ako hustý puding cca 3 a 1/2 minúty. Môže vyzerať hrudkovito, ako začne krém hustnúť, ale pri ďalšom šľahaní sa vyhladí.
  • Krém preložíme do veľkej čistej misy, prilejeme vanilkový extrakt a rozšľaháme. Misku zakryjeme potravinárskou fóliou, aby sa nevytvoril škralúp. Uložíme do chladničky a necháme vychladnúť minimálne 3 hodiny, ideálne cez noc.

Príprava polevy a dohotovenie:

  • Mliečnu čokoládu nasekáme najemno a dáme do žiaruvzdornej misky.
  • V malom hrnci na strednom ohni zahrejeme smotanu na šľahanie, kým sa nezačne variť. Ihneď stiahneme z ohňa.
  • Horúcou smotanou zalejeme nasekanú čokoládu a necháme 1 minútu odležať. Potom začneme smotanu miešať, aby sa všetka čokoláda rozpustila zmes bola hladká.
  • Čokoládovú polevu necháme vychladnúť zhruba 15 až 20 minút pri izbovej teplote, pričom ju občas zamiešame.
  • Do každej tyčinky urobíme tri menšie rovné otvory. Krém našľaháme a naplníme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou. Každú dierku naplníme krémom, až začne vytekať von.
  • Nakoniec rozotrieme 1 polievkovú lyžicu čokoládovej polevy alebo tyčinku do polevy opatrne ponoríme vrchnou časťou. Dáme do chladničky aspoň na 1 hodinu, aby poleva stuhla, až potom podávame.
Klasický recept na francúzske rožteky s falošným parížskym krémom.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Tip: Vyskúšajte aj francúzske tyčinky so škoricou, ktoré si jednoducho vyrobíte z toastového chleba. Napriek tomu, že sú to tak trochu iné tyčinky, verte, že chutia úplne dokonale.
Čo budete potrebovať:
4 hrubé plátky bieleho toastového chleba, 2 vajcia, 1/4 hrnčeka mlieka, štipku soli, 1/3 hrnčeka práškového cukru, 1 vrchovatú lyžičku mletej škorice, 3 polievkové lyžice masla, javorový sirup.
Ako na to:
Z každého plátku odstráňte kôrku a potom každý nakrájajte na 3 rovnako silné tyčinky. Zmiešajte vajcia, mlieko a štipku soli v miske dostatočne veľké, aby sa do nej dali ponoriť tyčinky z chleba. Na tanieri zmiešajte škoricu a cukor. Rozpustite 2 lyžice masla vo veľkej panvici pri stredne vysokej teplote.

Tyčinky rýchlo obaľte vo vaječnej zmesi (nesmie sa dlho máčať), nechajte nad miskou odkvapkať a vložte do panvice. Pečte zo všetkých strán dozlatista. Ešte teplé dajte na tanier so škoricovým cukrom a obaľte.

Je potrebné pracovať rýchlo, pokiaľ sú ešte tyčinky horúce z panvice, pretože inak sa budú lepiť. Servírujte zaliate javorovým sirupom, prípadne dajte sirup do malej misky a tyčinky si v ňom namáčajte.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.