Rozmýšľate čo ešte upiecť na Vianoce alebo na rodinnú oslavu? Vyskúšajte recepty na parížske tyčinky.
Keď ich pripravíte správne, budú sa rozplývať na jazyku a nadchnú nielen vás, ale aj vašich blízkych.
Pripravili sme pre vás tie najzaujímavejšie druhy, po ktorých sa len zaprášia, a budete musieť robiť niekoľko dávok navyše.
Urobte radosť svojim najbližším či priateľom a nachystajte im tieto pochúťky ako jednoduchý darček v krásne zdobenej krabičke.
Klasické parížske tyčinky
Tieto lahodné a veľmi jemné orechové tyčky s chrumkavou polevou sú ideálnym pečivom pre vianočné sviatky. Ich úžasná vôňa aj chuť rozjasnia vaše chuťové zmysly a určite nebudete môcť zostať len pri jednom kúsku. Omrknite tiež recepty na orechové pečivo .
Ingrediencie:
Na cesto:
- 125 g mletých mandlí
- 125 g mletých vlašských orechov
- 250 g práškového cukru
- 1 veľké vajcia
- 1 vaječný žĺtok (vajcia veľkosti L)
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 50 g polohrubej múky
Na polevu:
- 1 bielok (vajcia veľkosti L)
- 140 g práškového cukru
- 1 vrecko vanilkového cukru
- Čerstvo nastrúhanú kôru z 1 chemicky neošetreného citróna
Postup:
- Do nádoby kuchynského robota dáme mandle, vlašské orechy, práškový cukor, vajcia so žĺtkom, vanilkový cukor aj polohrubú múku a nasadíme lopatkový nástavec.
- Na strednú rýchlosť miešame tak dlho, pokiaľ sa všetky suroviny nespoja a neutvoria sa gule.
- Hotové cesto vyberieme z misy a dáme na pracovnú plochu, ktorú ešte predtým posypeme múkou.
- Niekoľkokrát prehniteme, aby bolo cesto pekne pružné. Vytvarujeme guľu, zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 2 až 2 a 1/2 hodiny do chladničky.
- Predhrejeme si rúru na 150 stupňov a pripravíme si plech vyložený papierom na pečenie.
- Pracovnú plochu znovu vysypeme múkou, dáme naň cesto, ktoré doteraz odpočívalo v chladničke, a vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika s hrúbkou asi 4 mm.
- Umyjeme nádobu robota a vrátime späť na stojan. Nasadíme nadstavec na šľahanie, pridáme do misy bielky a našľaháme do peny.
- Prisypeme práškový aj vanilkový cukor, citrónovú kôru a šľaháme, kým sa na povrchu netvoria malé kopčeky.
- Pomocou kolieska na krájanie pizze narežeme cesto na pruhy o šírke cca 2 až 3 cm a potrieme pripravenou citrónovou polevou.
- Pomocou špachtle alebo noža prenesieme jednotlivé tyčinky na plech a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme cca 15 – 20 minút, potom vyberieme plech z rúry a necháme vychladnúť.

Tip: Ak naozaj milujete oriešky, neváhajte a vyskúšajte aj recepty na orechovú bábovku .
Objavte podobné tipy
Parížske vianočné pečivo
Jednoduché, ľahké, a pritom poriadne chutné sú tieto tyčinky s nezabudnuteľnou vôňou pomarančov.
Ingrediencie:
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky soli
- 3 polievkové lyžice cukru múčka
- Nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
- 1 lyžica čerstvého zmäknutého nesoleného masla
- 1 ľahko rozšľahané veľké vajcia
- 2 lyžice brandy (alebo rum)
- 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
- Rastlinný olej na vyprážanie
- Cukor na posypanie
Postup:
- V miske zmiešame múku, kypriaci prášok do pečiva a soľ.
- Do inej misky nasypeme cukor s pomarančovou kôrou a končekmi prstov ich trieme dohromady tak dlho, kým nebude cukor navlhnutý a prevoňaný pomarančovou kôrou.
- Pridáme zmäknuté maslo a pomocou stierky vmiešame do cukru.
- Akonáhle je maslo začlenené do cukru s pomarančovou kôrou, primiešame vajcia, brandy alebo rum, vanilku a miešame, až sa všetko spojí.
- Nakoniec prisypeme suché ingrediencie a dôkladne miešame, aby vzniklo mäkké lepkavé cesto.
- Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 3 hodiny, alebo pokojne aj cez noc vychladiť do chladničky.
- Cesto rozdelíme na polovice a jednu vrátime späť do chladničky.
- Vál posypeme múkou a cesto v nej niekoľkokrát otočíme, aby nelepilo. Potom ho vyvaľkáme, pričom priebežne podsypávame múkou a obraciame, aby sa vyváľalo na placku s hrúbkou papiera.
- Pomocou vykrajovača, drážkovaného kolieska na ravioli alebo ostrého noža nakrájame cesto na prúžky.
- Ak použijeme vykrajovač, znovu rozvaľkáme zvyšné cesto a nakrájame na prúžky.
- Prúžky prenesieme na pripravený plech vyložený potravinovou fóliou a prikryjeme ďalším kusom fólie.
- Necháme ďalšiu 1 hodinu chladiť a potom si pripravíme tácku, na ktorú dáme niekoľko vrstiev papierových kuchynských utierok.
- V hrnci zahrejeme olej na 180 stupňov, čo si skontrolujeme pomocou kuchynského teplomera.
- Vkladáme jednotlivé tyčinky a smažíme z oboch strán do zlatohnedej farby. Každá strana trvá cca 4 – 5 minút. Naraz vyprážame maximálne 4 – 5 kúskov, je to lepšie.
- Pomocou klieští alebo dierovanej lyžice vyberieme hotové tyčinky z oleja a skladáme na tácku. Necháme odkvapkať 1 – 2 minúty, aby papierové utierky vsiakli prebytočný olej.
- Ešte teplé obalíme v práškovom cukre, ale opatrne, aby sa nám tyčinka nezlomila.

Tyčinky s parížskym krémom
Treba podotknúť, že sa jedná o tak trochu iný krém, než je ten, ktorý sa bežne používa. Toto je taká jednoduchšia alternatíva, do ktorej sa s chuťou zahryznete a rozhodne nezostanete len pri jednom jedinom kúsku.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1/2 hrnčeka čerstvého nesoleného masla
- 1 hrnček vody
- 1/4 lyžičky soli
- 1 hrnček hladkej múky
- 4 veľké vajcia (musí mať izbovú teplotu)
Na parížsky krém:
- 2 a 1/2 hrnčeka plnotučného mlieka
- 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
- 6 veľkých žĺtkov
- 1/3 hrnčeka kukuričného škrobu
- 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
- 1 polievková lyžica holandského kakaa
Na čokoládovú polevu:
- 120 g jemne nasekanej mliečnej čokolády,
- 1/2 hrnčeka smotany na šľahanie (minimálne 33 %)
Postup:
Príprava tyčiniek:
- Predhrejeme si rúru na 220 stupňov a nachystáme si dva veľké plechy na pečenie vyložené papierom na pečenie.
- V hrnci zmiešame maslo, vodu, soľ, dáme na platňu a pri strednej teplote privedieme do varu. Zmes miešame, kým sa maslo nerozpustí a nezapracuje do vody.
- Pridáme múku, znížime teplotu a za stáleho miešania varíme, kým sa cesto nespojí do gule, neodlepí od stien hrnca a na dne panvice sa nevytvorí tenký film. Trvá to cca 1 minútu.
- Dôkladne miešame ešte ďalšie 2 – 3 minúty, aby sa odparila všetka tekutina. Odstavíme a preložíme do misy kuchynského robota s lopatkovým nástavcom.
- Necháme vychladnúť, občas premiešame na nízky stupeň, pokiaľ nebude cesto len vlažné.
- Postupne vmiešame jedno vajce za druhým a dôkladne zapracujeme, aby bolo cesto pekne hladké.
- Pripravíme si cukrárske vrecko s hviezdicovou špičkou, preložíme doň hotové cesto a na každý plech nastriekame prúžky o dĺžke cca 10 – 15 cm.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme až 12 minút na 220 stupňov, kým sa tyčinky nenafúknu. Potom znížime teplotu nie 175 a pečieme do zlatohneda 15 – 18 minút. Po upečení by mala tyčinka pri poklepaní znieť dute.
- Vyberieme z rúry a preložíme na kuchynskú mriežku, kde ich necháme 20 minút vychladnúť.
Príprava krému:
- Zahrejeme mlieko v hrnci na strednú teplotu, až kým sa na povrchu neobjavia malé bublinky.
- Medzitým v stredne veľkej žiaruvzdornej mise ušľaháme žĺtky a cukor do svetlo žltej farby. Pridáme kukuričný škrob, soľ a dobre premiešame, aby sa spojili.
- Za stáleho šľahania tenkým pramienkom prilievame horúce mlieko do žĺtkovej zmesi, kým sa dobre nespoja. Zmes vrátime do hrnca a misku zotrieme silikónovou stierkou do poslednej kvapôčky.
- Na strednom stupni za stáleho šľahania varíme, až zhustne do konzistencie ako hustý puding cca 3 a 1/2 minúty. Môže vyzerať hrudkovito, ako začne krém hustnúť, ale pri ďalšom šľahaní sa vyhladí.
- Krém preložíme do veľkej čistej misy, prilejeme vanilkový extrakt a rozšľaháme. Misku zakryjeme potravinárskou fóliou, aby sa nevytvoril škralúp. Uložíme do chladničky a necháme vychladnúť minimálne 3 hodiny, ideálne cez noc.
Príprava polevy a dohotovenie:
- Mliečnu čokoládu nasekáme najemno a dáme do žiaruvzdornej misky.
- V malom hrnci na strednom ohni zahrejeme smotanu na šľahanie, kým sa nezačne variť. Ihneď stiahneme z ohňa.
- Horúcou smotanou zalejeme nasekanú čokoládu a necháme 1 minútu odležať. Potom začneme smotanu miešať, aby sa všetka čokoláda rozpustila zmes bola hladká.
- Čokoládovú polevu necháme vychladnúť zhruba 15 až 20 minút pri izbovej teplote, pričom ju občas zamiešame.
- Do každej tyčinky urobíme tri menšie rovné otvory. Krém našľaháme a naplníme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou. Každú dierku naplníme krémom, až začne vytekať von.
- Nakoniec rozotrieme 1 polievkovú lyžicu čokoládovej polevy alebo tyčinku do polevy opatrne ponoríme vrchnou časťou. Dáme do chladničky aspoň na 1 hodinu, aby poleva stuhla, až potom podávame.

Tip: Vyskúšajte aj francúzske tyčinky so škoricou, ktoré si jednoducho vyrobíte z toastového chleba. Napriek tomu, že sú to tak trochu iné tyčinky, verte, že chutia úplne dokonale.
Čo budete potrebovať:
4 hrubé plátky bieleho toastového chleba, 2 vajcia, 1/4 hrnčeka mlieka, štipku soli, 1/3 hrnčeka práškového cukru, 1 vrchovatú lyžičku mletej škorice, 3 polievkové lyžice masla, javorový sirup.
Ako na to:
Z každého plátku odstráňte kôrku a potom každý nakrájajte na 3 rovnako silné tyčinky. Zmiešajte vajcia, mlieko a štipku soli v miske dostatočne veľké, aby sa do nej dali ponoriť tyčinky z chleba. Na tanieri zmiešajte škoricu a cukor. Rozpustite 2 lyžice masla vo veľkej panvici pri stredne vysokej teplote.
Tyčinky rýchlo obaľte vo vaječnej zmesi (nesmie sa dlho máčať), nechajte nad miskou odkvapkať a vložte do panvice. Pečte zo všetkých strán dozlatista. Ešte teplé dajte na tanier so škoricovým cukrom a obaľte.
Je potrebné pracovať rýchlo, pokiaľ sú ešte tyčinky horúce z panvice, pretože inak sa budú lepiť. Servírujte zaliate javorovým sirupom, prípadne dajte sirup do malej misky a tyčinky si v ňom namáčajte.