Recepty na tradičnú maďarskú rybiu polievku halaszle 3x inak! Jej chuť vám vyrazí dych

Ste milovníci polievok, rýb a pikantných pokrmov?

Áno?

Tak to musíte vyskúšať tieto recepty na halaszle, pretože táto rybia polievka je rovno 3 v 1.

Tento obľúbený maďarský pokrm je plný jemného rybieho mäsa a štipľavého korenia, ktoré mu dodáva ten správny šmrnc a chuť. Pretože čo by bolo Maďarsko bez poriadnych korenených a pikantných jedál!

Skúste ho naservírovať ako alternatívu k našej tradičnej sviatočnej českej a uvidíte, ktorá vašich stravníkov osloví viac.

Dobrú chuť!

Domáce halaszle

Existuje celý rad verzií tejto sviatočnej maďarská rybia polievka. Niektoré sa podávajú s cestovinami, iné obsahujú smotanu, ale všetky sú vyrobené zo sladkovodných rýb, ako je kapor, ostriež alebo šťuka. K slávnostnej maďarskej večeri tiež patria vyprážané ryby a teplý zemiakový šalát.

Ako sladká bodka na záver sú ponúkané obľúbené maďarské dezerty, ako je beigli (roláda z orechov a maku), kifli (roláda z droždia v tvare polmesiaca) a fondánové cukríky v čokoláde zvanej szaloncukor.

Čo budeme potrebovať

  1. 2 x 800 g celého ostrieža (filet, kosti a hlavy oddelené)
  2. 60 ml olivového oleja
  3. 2 cibule (nakrájané nadrobno)
  4. 1 zelená kapia (nakrájaná nadrobno)
  5. 3 paradajky (ošúpané, nakrájané nadrobno)
  6. 2 lyžice sladkej maďarskej papriky
  7. Kyslá smotana (na podávanie)
  8. Petržlen (na podávanie)
  9. Chrumkavý biely chlieb (na podávanie)

Postup

  1. Rybie filety nakrájame na 3 cm kúsky a dáme ich vychladiť
  2. Zahrejeme si 1 polievkovú lyžicu oleja vo veľkom hrnci na stredne nízku teplotu
  3. Potom pridáme rybie hlavy a kosti a opekáme asi 2 minúty
  4. V priebehu opekania kusy ryby jedenkrát otočíme
  5. Pridáme 3 litre studenej vody
  6. Privedieme do varu a varíme približne 30 minút
  7. Nakoniec všetko precedíme cez jemné sito a všetko čo v site zostane, vyhodíme
  8. Vo veľkom hrnci na strednom teplotu si rozohrejeme olej
  9. Pridáme cibuľu a kapiu a za stáleho miešania varíme asi 4 minúty do zmäknutia
  10. Pridáme paradajky a za občasného miešania varíme ďalších 5 minút
  11. Pridáme papriku a miešame ďalšiu 1 minútu, kým nebude voňavá
  12. Keď sa paprika rozvonia, do hrnca nalejeme precedený vývar
  13. Všetko premiešame a necháme variť asi 40 minút
  14. Potom polievku dochutíme soľou a korením
  15. Pridáme kúsky rybích filetov a varíme ďalších 10 minút, kým nie sú uvarené.
  16. Halaszle dobre osolíme a rozdelíme do polievkových tanierov
  17. Navrch pridáme kyslú smotanu a petržlenovú vňať, polievku halaszle podávame s čerstvým chlebom
Dokonalá polievka z rýb a zeleniny s ľahko pikantným nádychom.
Zdroj: straga.pl

Originálna polievka z mixu rýb

Rybia polievka je tradičným maďarským pokrmom, ktorý pochádza z regiónu Szeged. Je pre ňu typické, že si ju rybári pripravujú na otvorenom ohni pozdĺž maďarských riek. Skúsení rybári, hovoria, že tajomstvo tohto receptu, tvoji v tom ho pripraviť ihneď po výlove az rôznych rýb, ako malých, tak aj veľkých.

Čo budeme potrebovať

  1. 2 kg rôznych sladkovodných rýb (kapor, šťuka a ostriež)
  2. 3 cibule (nakrájané na plátky)
  3. 1-2 litre vody
  4. Lyžica sladkej údenej papriky
  5. Lyžička štipľavej papriky
  6. Kocka rybieho bujónu
  7. 2 lyžičky soli

Postup

  1. Ryby očistíme a umyjeme v studenej osolenej vode
  2. Cibuľu nakrájame na veľké plátky
  3. Dno hrnca pokryjeme nakrájanou cibuľou a potom pridáme kusy rýb
  4. Vrstvy cibule a rýb striedame, kým nám nedôjdu
  5. Do hrnca pridáme 1-2 l vody, aby bol obsah v hrnci úplne zakrytý
  6. Zmes v hrnci privedieme do varu a potom znížime teplotu, aby sa polievka stále varila
  7. Rybiu polievku okoreníme paprikou a soľou
  8. Hrniec zakryjeme pokrievkou a varíme ju 30–40 minút, alebo kým sa rybie kúsky nerozpadajú a nedajú sa vidličkou rozdrobiť.
  9. Dôležité je halaszle nemiešať, iba keď je potrebné hrncom jemne zatriasť
  10. Z polievky vyberieme rybie kúsky a preložíme ich do veľkej misy
  11. Rybiu polievku precedíme cez sito a všetky pevné časti vyhodíme
  12. Rybie mäso podľa potreby rozdrobíme na malé kúsky
  13. Do polievkových tanierov najskôr naservírujeme mäso a až potom ho prelievame precedenou rybacou polievkou

Ak chcete ešte trošku experimentovať, pridajte do receptu ešte krevety.

Krevety očistite, zbavte čiernej tráviacej žľazy av polovici varenia v rámci kroku 8 ich vhoďte do polievky. Potom hrniec opäť zakryte a nechce krevety s ostatnými prísadami v pokoji prevariť.

V rámci kroku číslo 12, ale krevety nijako nekrájame alebo nedrobíme, nechávame ich v celku.

Tento recept na halaszle má byť plný rybej chuti, tak sa pridania kreviet vôbec nebojte, uvidíte, že iba zvýrazní už aj tak výbornú chuť celého pokrmu.

Jemná chutná polievka z niekoľkých druhov rýb s paprikou a paradajkami.
Zdroj: sbs.com.au

Vianočná maďarská polievka z rýb

Recept na halazsle, maďarskú rybiu polievku je bezpochyby prvkom, ktorý nesmie chýbať na žiadnom slávnostnom vianočnom stole. Táto polievka je s maďarskými tradíciami tak úzko spätá, že by bal až hriech jej počas vianočného hodovania nepodávať. Ochutnajte sami a pochopíte, prečo je taká obľúbená.

Čo budeme potrebovať

  1. 2 kg kapra
  2. 3 cibuľa
  3. 3 l vody
  4. 3 lyžice červenej papriky
  5. Soľ
  6. 2 lyžičky chilli prášku

Postup

  1. Deň pred prípravou polievky sa očisteného a nakrájaného kapra na podkovy, dôkladne nasolíme
  2. Z krajších plátkov si dáme bokom tie, ktoré budeme chcieť dať do polievky halaszle vcelku
  3. Potom zvyšok ryby uvaríme s nakrájanou cibuľou a toľkými vodami, koľko pokryje celú zmes v hrnci
  4. Pokiaľ sa zmes začne variť a na povrchu sa začne tvoriť pena, vmiešame červenú papriku a kto má rád pikantnú, pridá aj chilli korenie
  5. Potom polievku varíme na vysokú teplotu asi 30 minút
  6. Akonáhle je ryba uvarená, vyberieme ju z polievky a dáme bokom
  7. Polievku, potom prefiltrujeme cez sitko do čistej misy a všetko čo v site zostalo, vyhodíme
  8. Rybie kúsky vrátime do polievky
  9. Buď halaszle takto necháme, alebo ak chceme mať polievku krémovú, tak všetko pomocou ponorného mixéra rozmixujeme dohladka
  10. Potom do polievky pridáme plátky ryby, ktoré boli predtým odložené
  11. Celú zmes znovu prevaríme a varíme asi 10 minút, kým plátky kapra nezmäknú
  12. Na záver môžeme pridať ešte soľ, sladkú papriku alebo čili papričku

Pridaním 1-2 polievkových lyžíc cukru sa chute prepoja ešte lepšie.

Domáca vianočná krémová rybia polievka v maďarskom štýle.
Zdroj: gabojsza.hu

Ďalšie tradičné maďarské pokrmy

Maďarská kuchyňa je tvorená zmesou európskych, stredovýchodných a ázijských jedál.

Francúzi ovplyvnili podobu paštéty z husacej pečene a sedemvrstvová torta Dobos je inšpirovaná (a možný konkurent) rakúskym Sachertorte.
Poďte sa pozrieť na ďalšie tradičné pochúťky, ktoré dominujú maďarskej kuchyni.
Guláš

V Maďarsku je ťažké nájsť reštauráciu, ktorá ho nepodáva – od najmenšej kaviarne po najväčšie podniky.
Guláš je maďarské národné jedlo (mimochodom vyslovované „gooyash“) je kríženec polievky aj hlavného chodu. Misa s pomaly pečeným hovädzím mäsom v pare, mrkvou, cibuľou a množstvom maďarskej papriky, ktorá celé jedlo správne nakopne.
Langoš
Obľúbené pouličné jedlo Maďarov sa určite hodí do chladného dopoludnia, kedy túžite po rýchlej desiate pred obedom.
Je to jednoduché jedlo, ktoré sa skladá z vyprážanej placky z kysnutého cesta s kyslou smotanou a strúhaným syrom – niekedy s trochou cesnaku.

Studená višňová polievka
Zatiaľ čo množstvo maďarských jedál sa hodí skôr do chladných dní, vychladená višňová polievka je to pravé potešenie pre teplé letné večery. Čerstvé višne sa v tejto osviežujúcej klasike snúbia s kyslou smotanou a cukrom.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.