Keby ste mali vymenovať nejakú českú klasiku, čo sa podáva k pivu. Čo by to bolo? Pravdepodobne škvarkovka.
Nie je to síce príliš zdravá záležitosť, ale je jednoducho vynikajúca.
Možno vás prekvapí, koľko verzií a receptov existuje. V tých našich nájdete klasický aj pikantný variant a dokonca aj bezmäsú verziu.
Ako na to?
Inšpirujte sa niektorým zo 4 receptov na škvarkovú nátierku!
Staročeská škvarková nátierka
Klasické škvarkové náterce ako od babičky by len málokto odolal. Je v nej všetko, čo máte radi. Škvarky, masť, vajíčka aj trocha kyslej uhorky. S čerstvo urobenými hriankami ideálna kombinácia.
Ingrediencie:
- 250 g škvarkov
- 2 lyžice plnotučnej horčice
- 2 lyžice sadla
- 1 žltá cibuľa pokrájaná nadrobno
- 1 strúčik cesnaku
- 3 vajcia
- 3 menšie nakladané uhorky
- soľ
- mleté korenie
Postup:
- Vajcia uvarte natvrdo, potom oddeľte žĺtky.
- Škvarky spoločne so žĺtkami, najemno nakrájanou cibuľou, horčicou, masťou a rozotreným cesnakom rozmixujte dojemna.
- Primiešajte nadrobno nakrájané bielky a kyslé uhorky, dochuťte soľou a korením.
- Podávajte s čerstvým chlebom alebo hriankami pomazanými cesnakom.

Pikantná náterka so škvarkami
Máte radi ostrejšie chute? Poctivá pikantná nátierka je skvelá napríklad k pivu. Pálivé ingrediencie navyše môžete pridávať podľa toho, na čo sa cítite.
Ingrediencie:
- 200 g škvarkov
- 3 lyžice masti
- 1 menšia cibuľa
- lyžička majoránky
- ½ lyžičky chilli
- 2 nakladané chilli papričky
- soľ
- korenie
Postup:
- 50 g škvarkov dajte bokom, zvyšok rozmixujte so masťou a cibuľou.
- Pridajte majorán, chilli a soľ.
- Vmiešajte zvyšok škvarkov a podľa chuti aj na drobné kolieska nakrájané čili papričky (môžete ich pozrieť aj zvlášť alebo nimi posypať natretú nátierku).
- Podávajte s čerstvým chlebom alebo hriankami.
TIP: Namiesto majoránky môžete pridať čerstvú pažítku, jarnú cibuľku alebo pór.

Objavte podobné tipy
Pohánková nátierka ala škvarková
Škvarkovka z pohánky? Jedná sa o veľmi obľúbenú a zdravú variantu, ktorá chutí veľmi podobne, ale nezaťaží vaše orgány. Bravčová masť ide tentoraz stranou.
Ingrediencie:
- 200 g lúpanej pohánky
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 kyslé uhorky
- 2 menšie lyžice plnotučnej horčice
- 1 lyžica majoránky
- soľ
- korenie
Postup:
- Uvarte pohánku v pomere 1:1 (jeden diel pohánky, jeden diel vody). Varte zhruba 2-3 minúty.
- Medzitým na panvici opečte nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista, po chvíľke k nej pridajte prelisovaný cesnak.
- Odstráňte z tepla a zmiešajte s uvarenou pohánkou. Pridajte horčicu a nadrobno nakrájanú uhorku.
- Dochuťte majoránom, soľou a korením.
- Podávajte na ľahko opečenom toastovom chlebe alebo pohánkovom chlebe. Môžete posypať čerstvými bylinkami.

TIP: Chutia vám zeleninové nátierky? Vyskúšajte naše recepty na nátierky z baklažánu.
Nemecká nátierka z bravčových škvarkov
Už ste niekedy počuli o griebenschmalz? Jedná sa o škvarkovú nátierku bez vajec, ktorá sa skladá len z niekoľkých málo ingrediencií. Jedna z nich vás však možno prekvapí.
Ingrediencie:
- 300 g bravčového boku
- 1 jablko
- 1 cibuľa
- 2 bobkové listy
- soľ
- korenie
Postup:
- Nakrájajte bravčový bok na malé kocky. Kocky dajte opiecť do hrnca na strednom ohni.
- Akonáhle sa začne uvoľňovať masť, znížte ohrev. Pridajte nastrúhané a olúpané jablko, nadrobno nakrájanú cibuľu a bobkové listy. Za občasného miešania opekajte ďalej, kým sa z bôčika neurobia škvarky.
- Potom zložte z tepla, vyberte bobkové listy a škvarky s cibuľou a jablkami rozmixujte.
- Dochuťte soľou a korením.

Tip, ako nátierku uchovávať
Nespotrebujete všetku nátierku naraz alebo ju chcete venovať niekomu ako darček? Môžete ju jednoducho zavariť. Na to budete potrebovať iba uzatvárateľné poháre.
- Poháre dôkladne vymyte v horúcej vode, vysušte a naplňte ich pripravenou nátierkou.
- Sterilujte pri 100 °C po dobu 90 minút. Takto vydrží v chladničke aj 14 dní.
Tak čo, už sa vám zbiehajú sliny na túto českú dobrotu? S touto nátierkou idú vymýšľať hotové divy a je len na vás, či zvolíte jemnejší variant alebo či v nátierke necháte škvarky aj trochu chrumkať.
Môžete ich kúpiť už hotové alebo si ich urobiť doma z bravčovej masti alebo napríklad z boku. Sú skvelé samostatne len tak na zobanie, ale namazať ich na chleba je tiež dobrá voľba.
Ako ich máte najradšej?