4 recepty na luxusnú nátierku zo škvarkov, ktorá bude chutiť každému

Keby ste mali vymenovať nejakú českú klasiku, čo sa podáva k pivu. Čo by to bolo? Pravdepodobne škvarkovka.

Nie je to síce príliš zdravá záležitosť, ale je jednoducho vynikajúca.

Možno vás prekvapí, koľko verzií a receptov existuje. V tých našich nájdete klasický aj pikantný variant a dokonca aj bezmäsú verziu.

Ako na to?

Inšpirujte sa niektorým zo 4 receptov na škvarkovú nátierku!

Staročeská škvarková nátierka

Klasické škvarkové náterce ako od babičky by len málokto odolal. Je v nej všetko, čo máte radi. Škvarky, masť, vajíčka aj trocha kyslej uhorky. S čerstvo urobenými hriankami ideálna kombinácia.

Ingrediencie:

  • 250 g škvarkov
  • 2 lyžice plnotučnej horčice
  • 2 lyžice sadla
  • 1 žltá cibuľa pokrájaná nadrobno
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 vajcia
  • 3 menšie nakladané uhorky
  • soľ
  • mleté korenie

Postup:

  • Vajcia uvarte natvrdo, potom oddeľte žĺtky.
  • Škvarky spoločne so žĺtkami, najemno nakrájanou cibuľou, horčicou, masťou a rozotreným cesnakom rozmixujte dojemna.
  • Primiešajte nadrobno nakrájané bielky a kyslé uhorky, dochuťte soľou a korením.
  • Podávajte s čerstvým chlebom alebo hriankami pomazanými cesnakom.
Škvarková nátierka s chlebom
guidilo.com

Pikantná náterka so škvarkami

Máte radi ostrejšie chute? Poctivá pikantná nátierka je skvelá napríklad k pivu. Pálivé ingrediencie navyše môžete pridávať podľa toho, na čo sa cítite.

Ingrediencie:

  • 200 g škvarkov
  • 3 lyžice masti
  • 1 menšia cibuľa
  • lyžička majoránky
  • ½ lyžičky chilli
  • 2 nakladané chilli papričky
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • 50 g škvarkov dajte bokom, zvyšok rozmixujte so masťou a cibuľou.
  • Pridajte majorán, chilli a soľ.
  • Vmiešajte zvyšok škvarkov a podľa chuti aj na drobné kolieska nakrájané čili papričky (môžete ich pozrieť aj zvlášť alebo nimi posypať natretú nátierku).
  • Podávajte s čerstvým chlebom alebo hriankami.

TIP: Namiesto majoránky môžete pridať čerstvú pažítku, jarnú cibuľku alebo pór.

Pikantná nátierka so škvarkami a chilli
011info.com

Pohánková nátierka ala škvarková

Škvarkovka z pohánky? Jedná sa o veľmi obľúbenú a zdravú variantu, ktorá chutí veľmi podobne, ale nezaťaží vaše orgány. Bravčová masť ide tentoraz stranou.

Ingrediencie:

  • 200 g lúpanej pohánky
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 kyslé uhorky
  • 2 menšie lyžice plnotučnej horčice
  • 1 lyžica majoránky
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • Uvarte pohánku v pomere 1:1 (jeden diel pohánky, jeden diel vody). Varte zhruba 2-3 minúty.
  • Medzitým na panvici opečte nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista, po chvíľke k nej pridajte prelisovaný cesnak.
  • Odstráňte z tepla a zmiešajte s uvarenou pohánkou. Pridajte horčicu a nadrobno nakrájanú uhorku.
  • Dochuťte majoránom, soľou a korením.
  • Podávajte na ľahko opečenom toastovom chlebe alebo pohánkovom chlebe. Môžete posypať čerstvými bylinkami.
Čerstvá pohánka
medicalnewstoday.com

TIP: Chutia vám zeleninové nátierky? Vyskúšajte naše recepty na nátierky z baklažánu.

Nemecká nátierka z bravčových škvarkov

Už ste niekedy počuli o griebenschmalz? Jedná sa o škvarkovú nátierku bez vajec, ktorá sa skladá len z niekoľkých málo ingrediencií. Jedna z nich vás však možno prekvapí.

Ingrediencie:

  • 300 g bravčového boku
  • 1 jablko
  • 1 cibuľa
  • 2 bobkové listy
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • Nakrájajte bravčový bok na malé kocky. Kocky dajte opiecť do hrnca na strednom ohni.
  • Akonáhle sa začne uvoľňovať masť, znížte ohrev. Pridajte nastrúhané a olúpané jablko, nadrobno nakrájanú cibuľu a bobkové listy. Za občasného miešania opekajte ďalej, kým sa z bôčika neurobia škvarky.
  • Potom zložte z tepla, vyberte bobkové listy a škvarky s cibuľou a jablkami rozmixujte.
  • Dochuťte soľou a korením.
nemecká nátierka so škvarkami a chlebom
czechcuisine.net

Tip, ako nátierku uchovávať

Nespotrebujete všetku nátierku naraz alebo ju chcete venovať niekomu ako darček? Môžete ju jednoducho zavariť. Na to budete potrebovať iba uzatvárateľné poháre.

  • Poháre dôkladne vymyte v horúcej vode, vysušte a naplňte ich pripravenou nátierkou.
  • Sterilujte pri 100 °C po dobu 90 minút. Takto vydrží v chladničke aj 14 dní.

Tak čo, už sa vám zbiehajú sliny na túto českú dobrotu? S touto nátierkou idú vymýšľať hotové divy a je len na vás, či zvolíte jemnejší variant alebo či v nátierke necháte škvarky aj trochu chrumkať.

Môžete ich kúpiť už hotové alebo si ich urobiť doma z bravčovej masti alebo napríklad z boku. Sú skvelé samostatne len tak na zobanie, ale namazať ich na chleba je tiež dobrá voľba.

Ako ich máte najradšej?

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.