Vyskúšajte naše skvelé recepty na krkovicu z grilu! S našimi tipmi si ju vychutnáte zakaždým dokonale

Šťavnaté mäso plné výraznej chuti, to nájdete v týchto receptoch na grilovanú krkovicu!

Vychutnajte si ho na niekoľko rôznych spôsobov a nájdite ten najlepší, ktorý vám bude chutiť.

S čím začnete?

Grilovaná bravčová krkovica v thajskom štýle

Bravčová krkovica sa dá buď opekať, alebo grilovať. Mäso bude zvonku ľahko pripálené a vo vnútri krehké. A omáčka bude dokonale kyslo-sladká, pikantná a slaná. Inými slovami, nemôžete urobiť nič viac, aby tento recept na grilovanú krkovičku z bravčového mäsa bol lepší.

Čo budeme potrebovať

  • 70 ml rybej omáčky
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 4 lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžica šťavy z 1 limetky
  • 1,5 kg bravčovej krkovice (bôčika alebo plece, nakrájané na kocky)
  • 200 g tamarindu (alebo zmesi ryžového cukru a trstinového cukru v pomere 1:1)
  • 1 chilli paprička (nakrájaná na tenké plátky)

Postup

  • V malej mise zmiešajte rybiu omáčku, sójovú omáčku, 3 lyžice trstinového cukru a limetkovú šťavu.
  • Vložte bravčovú krkovičku do marinády a premiešajte, aby sa rovnomerne pokryla.
  • Zakryte, dajte do chladničky a nechajte marinovať aspoň cez noc, až 2 dni.
  • Tamarind alebo jeho náhradu vložte do malej misky a pridajte 1 lyžicu rybej omáčky a cukor spolu s nakrájanými čili papričkami a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Vyberte krkovicu z marinády a osušte papierovou utierkou.
  • Kúsky mäsa grilujte na nepriamom ohni v zakrytom grile, kým mäso nezmäkne a povrch nezuhoľnatí, asi 45 minút.
  • Prípadne položte bravčovú krkovicu na alobalom vyložený plech na pečenie, zakryte alobalom a pečte v predhriatej rúre na 180 ° C, kým nezmäkne a nezhnedne, asi 45 minút.
  • Nechajte 20 minút odpočinúť, potom nakrájajte a podávajte s tamaríndovou omáčkou.

Takto upravené mäso sa skvele hodí do ázijských receptov, ktoré nájdete aj u nás na webe. Pripravte si lahodné rezance Pad Thai , Bun Cha a mnoho ďalších dobrôt!

Šťavnatá krkovička podávaná s lepkavou ryžou a omáčkou.
Zdroj: cookingwithnart.com

Krkovica v celku upečená na grile

Grilovaná bravčová krkovica je cenovo dostupná surovina a skvele sa hodí na gril. Tu vám ukážeme recept, ako tieto krkovičky premeniť na lákavé, šťavnaté a chutné mäso z grilu. K nemu si pripravte chrumkavé domáce krokety a priveďte všetko k dokonalosti!

Čo budeme potrebovať

  • 1 ks bravčovej krkovice
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 2 lyžice grilovacieho korenia
  • 1 lyžica jemne nasekaných byliniek
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Bravčovú krkovičku osušte.
  • Mäso potrieme horčicou tak, aby bolo celé pokryté tenkou vrstvou.
  • Posypte mäso veľkým množstvom korenia.
  • Uistite sa, že celá bravčová krkovica je pokrytá korením a bylinkami.
  • Mäso necháme vonku 15 minút oddýchnuť.
  • Bravčovú krkovičku grilujte 3-3,5 hodiny* na miernom ohni na nepriamom žiare.
  • V poslednej fáze premiestnite bravčovú krkovičku na priamy žiar.
  • Grilujte rýchlo zo všetkých strán, aby mäso získalo peknú panvicu.
  • Pred nakrájaním na tenké plátky nechajte mäso 20 minút odpočívať.

* Pri dlhšom grilovaní mäsa je vždy lepšie grilovať na nepriamom žiare. Pokiaľ teda používate plynový gril, zapálite iba jednu časť grilu a mäso položíte na stranu, ktorú ste nezapálili. Mäso sa tak nedostane priamo do žiary. Pokiaľ používate drevené uhlie, dajte uhlie na jednu stranu a mäso na druhú.

Kúsky mäsa upečené v celku na grile obalené v korení.
Zdroj: caribbeangreenliving.com

Grilovaná krkovička v rúre

Nemáte gril? Nevadí, my vám ukážeme, ako si ľahko a rýchlo pripraviť recept na bravčovú krkovicu v rúre.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g plátkov bravčovej krkovice

Na marinádu

  • 10 g jarnej cibuľky
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • 110 g zázvoru
  • 1½ lyžice ryžového vína
  • ½ lyžičky soli

Na polievaciu omáčku

  • 2 lyžičky Hoisin omáčky
  • 2 lyžice cesnakovej omáčky

Postup

  • Bravčovú krkovičku opláchnite a osušte.
  • Zmiešajte všetky ingrediencie na marinádu vo veľkej mise, pridajte krkovicu nechajte 1 hodinu marinovať.
  • Zmiešajte ingrediencie na polievaciu omáčku.
  • Predhrejte rúru v režime grilu na 200 °C.
  • Vložte marinovanú bravčovú krkovičku do pekáča, prikryte alobalom a umiestnite do rúry.
  • Krkovicu pečieme 15 minút.
  • Po 15 minútach otočte a pečte ďalších 15 minút, stále zakrytú.
  • Bravčovú krkovičku potrite polievacou omáčkou varte 1 minútu, otočte znovu potrite a pečte poslednú 1 minútu bez alobalu.

A pretože v lete pri grile i platni môže byť celkom horúco, spríjemnite si svoj čas pri varení a schlaďte sa vďaka mobilnej klimatizácii , ktorú si môžete vziať kamkoľvek so sebou. Aká je tá najlepšia sa dozviete v našej recenzii.

Tanier s mäsom a šťavou, ochutené bylinkami.
Zdroj: craftbeering.com

Ako marinovať bravčovú krkovičku?

Je mnoho spôsobov, ako marinovať bravčovú krkovičku, ale najdôležitejšie je vybrať si marinádu, ktorá doplní chuť mäsa.

Bravčová krkovica je tučný kus mäsa, takže jej môže dodať výraznú chuť korenia bez toho, aby sa jej chuť stratila.

Niektoré dobré korenia na marinovanie bravčovej krkovice zahŕňajú sójovú omáčku, jablkový ocot, cesnak a zázvor.

Pri marinovaní bravčovej krkovice nezabudnite marinádu vmasírovať do mäsa, aby bola rovnomerne rozprestretá. Môžete tiež do mäsa urobiť plytké rezy, ktoré pomôžu marináde preniknúť hlbšie. Bravčovú krkovičku marinujte aspoň 3 hodiny, pokiaľ možno cez noc.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.