Najlepšími pokrmami pre milovníkov ázijskej kuchyne sú bezpochyby rezance na akýkoľvek spôsob.
V tomto článku sa môžete inšpirovať práve rezancami, ktoré sa v Thajsku podávajú formou rýchleho občerstvenia, ale aj ako chod v reštauráciách.
Poďme si predstaviť recept na thajské Pad Thai rezance či už s mäsom, vegetariánske ale aj na vegánsky spôsob.
Pad Thai s kuracím mäsom
Pripravte si thajské rezance s kuracím mäsom. Ingrediencie zoženiete v akomkoľvek obchode a hotový pokrm bude do pol hodinky. Namiesto kurčaťa môžete zvoliť napríklad krevety alebo aj hovädzie mäso.
Ingrediencie
- Thajské ryžové rezance
- 450g kuracích prsníkov bez kože, nakrájaných na malé prúžky
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1/4 hrnčeka hnedého cukru
- 1/4 hrnčeka sójovej omáčky
- 2 lyžice ryžového octu
- 1 polievková lyžica limetovej šťavy
- 1 polievková lyžica rybej omáčky
- 1 červená paprika, nakrájaná na prúžky
- 1 menšia mrkva
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 väčšia cibuľa nakrájaná na kocky
- 2 hrnčeky fazuľových klíčkov (podľa chuti)
- 3 veľké vajcia
- 1/2 hrnčeka nesolených nasekaných arašidov (podľa chuti)
- 1/3 hrnčeka nasekaného koriandra
- Sezamové semienka (podľa chuti)
Postup
- Pripravte ryžové rezance podľa pokynov uvedených na obale.
- V mise zmiešajte hnedý cukor, sójovú omáčku, ryžový ocot, limetkovú šťavu, rybiu omáčku a dajte bokom.
- Zatiaľ čo sa rezance varí, zrahrejte vo woku alebo na hlbokej panvici olej.
- Pridajte nakrájané kura a restujte, kým nebude osmažené, asi 6 minút. (Ak používate krevety, zmažte asi 1,5 minúty z každej strany.)
- Mäso preložte na tanier a nechajte olej v panvici.
- Do neho pridajte papriku, mrkvu a restujte 1 – 2 minúty, potom pridajte cesnak, zelenú cibuľu a fazuľové klíčky restujte ďalšiu minútu.
- Presuňte zeleninu k okraju panvice a potom rozklepnite do stredu panvice vajcia. Varte a miešajte, kým sa vajíčka neurobia.
- Pridajte kura, rezance, pripravenú omáčku, všetko premiešajte a varte 1 – 2 minúty.
- Podávajte teplé s koriandrom, arašidmi a sezamovými semienkami.
Vegetariánske Pad Thai s tofu
Vegetariánska verzia thajských rezancov je rovnako lahodná aj napriek tomu, že sa pripravuje úplne bez mäsa. Ak chcete mať pokrm úplne vegánsky, vynechajte vajcia.
Ingrediencie
- 1 balenie thajských rezancov (ryžové rezance)
- 2 až 3 čajové lyžičky soli
- 3/4 hrnčeka ryžového octu
- 1 až 2 čajové lyžičky tamarindovej pasty
- 1 lyžica hnedého cukru
- Štipka sladkej papriky
- 10 až 12 lyžicou rastlinného oleja (rozdelí sa)
- 400g tofu, odkvapkaného
- 4 veľké vajcia
- 1/3 hrnčeka pražených a nesolených arašidov, nasekaných na hrubo
- 1 hrnček fazuľových klíčkov
- 1 limetka, nakrájaná na štvrtiny
- Nasekaný koriander na ozdobu
Postup
- Uvarte rezance podľa návodu na obale.
- V miske zmiešajte 2 čajové lyžičky soli, octu, koncentrátu tamarindu a cukru. Dolaďte chuť. Pridajte štipku papriky na farbu.
- Ohrejte wok alebo inú veľkú hlbokú panvicu na vysokú teplotu, ktorú udržíte po celú dobu varenia.
- Pridajte 2 lyžice oleja a rozpáľte ho.
- Pridajte nakrájané tofu a nechajte ho trochu zafarbiť, asi 2 až 3 minúty. Vymažte ďalšie 2 až 3 minúty a potom tofu dajte na tanier a nechajte bokom.
- Pridajte ďalšie 2 až 3 lyžice oleja do panvice a nechajte zahriať.
- Rozklepnite na panvicu vajcia a špičkou varešky jemne uvoľnite žĺtok. V panvici by malo byť dostatok oleja, aby to vyzeralo, ako by vajcia v oleji plávalo.
- Vajcia jemne otočte a smažte asi minútu.
- Vajcia odtlačte na stranu panvice, aby vznikol priestor pre tofu. Potom ho pridajte späť do panvice.
- Hotové rezance vložte do panvice. Krátko premiešajte, aby sa nezlepili. Keď asi po minúte rezance vyzerajú lesklé, je čas pridať omáčku.
- Pripravenú omáčku nalejte do panvice a zmiešajte s rezancami. Varte pokiaľ v panvici nezostane omáčka, rezance by ju mali absorbovať.
- Pridajte arašidy a klíčky a rýchlo všetky ingrediencie premiešajte. Varte ďalšie 2 až 3 minúty.
- Vypnite platničku a ochutnajte. Dochuťte podľa preferencií a ihneď podávajte v miskách s kúskami limetky, arašidy a nasekaným koriandrom.
Ak radi pripravujete ázijské pokrmy často, nemali by vám uniknúť recepty na čínske rezance .
Objavte podobné tipy
Ázijské rezance s krevetami a arašidovou omáčkou
Pripravte si neobyčajné a trochu odlišné Pad Thai s krevetami, ktoré zjemníte vďaka arašidovej omáčke a sú úplne jednoduché na prípravu.
Ingrediencie na Pad Thai
- 250g surových kreviet, olúpaných, pozdĺžne rozdelených na polovicu
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 250g plochých ryžových rezancov
- 6 nasekaných jarných cibuliek (rozdeľte si zelenú a bielu časť)
- 4 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1 polievková lyžica jemne nasekaného čerstvého zázvoru
- 1 lyžička chilli pasta (podľa chuti)
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 vajce
- 1 hrnček fazuľových klíčkov (podľa chuti aj viac)
- Nadrvené nesolené arašidy (podľa chuti)
- Limetka (podľa chuti)
Ingrediencie na arašidovú omáčku
- 1/4 hrnčeka kuracieho vývaru alebo vody
- 3 lyžice ryžového octu
- 3 lyžice arašidového masla
- 2 polievkové lyžice hnedého cukru
- 2 lyžice limetkovej šťavy
- 1 polievková lyžica rybej omáčky
Postup
- V miske zmiešajte všetky ingrediencie na arašidovú omáčku a dajte bokom.
- V ďalšej miske si zmiešajte krevety so sójovou omáčkou.
- Do veľkej misy s vriacou vodou ponorte ryžové rezance na 10 minút. Potom ich sceďte a dajte bokom.
- Vo woku alebo na veľkej panvici nechajte na oleji zmäknúť bielu časť jarnej cibuľky, cesnak a zázvor.
- Pridajte omáčku z arašidového masla, rozmiešané vajcia, zmes kreviet a rezance.
- Zmiešajte a varte 3 minúty za stáleho miešania, kým krevety nebudú uvarené a omáčka sa nevsiakne do rezancov.
- Dochuťte, v prípade potreby môžete do omáčky pridať trochu kuracieho vývaru.
- Ihneď podávajte posypané fazuľovými klíčkami, zelenými kúskami jasnej cibuľky, arašidy a ozdobte limetkou.
Ak máte chuť namiesto rezancov na ryžu, vyskúšajte si napríklad niektorý z týchto jednoduchých receptov na Kung Pao .
Vegánske Pad Thai
Tieto ázijské rezance sú hotové do 30 minút. Sú teda skvelé na rýchly obed alebo napríklad večeru a určite budú chutiť všetkým, kto sa vyžíva vo vegánskych jedlách.
Ingrediencie na omáčku
- 4 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice ryžového octu
- 4 lyžice javorového sirupu
- 2 lyžice limetkovej šťavy
- 2 lyžice chilli pasty (podľa chuti)
Ingrediencie na Pad Thai
- 1 balenie thajských ryžových rezancov
- 2-3 lyžice rastlinného oleja
- 1 tofu, odkvapkané a nakrájané na kocky
- 2 menšie mrkvy, jemne nasekané
- 2 nasekané jarné cibule
- Mesiačiky limetky, nasekaný koriander, drvené arašidy a hrnček fazuľových klíčkov na posyp
Postup
- Uvarte si rezance podľa pokynov na obale, sceďte a dajte bokom.
- Všetky prísady omáčky spoločne premiešajte v malej miske a dajte bokom.
- Na veľkej panvici (môžete použiť aj rovnaký hrniec, v ktorom ste varili rezance), zahrejte olej, pridajte tofu a smažte ho, kým nie sú všetky strany zlatohnedé.
- Na panvicu s tofu pridajte rezance, omáčku, mrkvu, zelenú cibuľu a polovicu koriandra.
- Za stáleho miešania varte asi 10 minút.
- Ihneď podávajte, posypte arašidy, koriandrom, fazuľovými klíčkami a nechtíkmi limetky. Môžete pokvapkať limetkovou šťavou podľa chuti.
Nemáte tú správnu WOK panvicu a premýšľate nad jej zakúpením? Prečítajte si recenzie na 5 najlepších panvíc WOK .
Thajská kuchyňa=korenená bomba
V tradičnej thajskej kuchyni je na prípravu pokrmov používané značné množstvo korenia, ktoré sa využíva hlavne v jeho čerstvej forme.
Medzi najpopulárnejšie korenie sa radí galangal, koriander, šalotka, korenie, citrónová tráva, ale predovšetkým chilli. Vďaka nemu majú thajské jedlá pikantný nádych.
Síce je základnou potravinou v Thajsku ryže, rovnako ako v mnohých iných krajinách v Ázii. Preto sa v thajských jedlách využívajú hlavne ryžové rezance. Mimo rezancov je používaná ryža siata, ryža jazmínová a ryža lepkavá.
Čo sa týka mäsa, thajskí obyvatelia spracovávajú najčastejšie kuracie, bravčové, hovädzie, kačacie a byvolí. Taktiež ryby sú bežne súčasťou ich jedálnička. Pre nás úplne netradičný je hmyz, pričom v thajsku jedia vyprážané kobylky, cvrčky, včelie larvy a mravčie vajíčka.
My sa ale nenecháme odradiť a radšej zostaneme u pre nás bežného mäsa alebo iných nám známych ingrediencií.