Recepty na thajské rezance Pad Thai v 4 variantoch – alebo exotická bomba z Ázie

Najlepšími pokrmami pre milovníkov ázijskej kuchyne sú bezpochyby rezance na akýkoľvek spôsob.

V tomto článku sa môžete inšpirovať práve rezancami, ktoré sa v Thajsku podávajú formou rýchleho občerstvenia, ale aj ako chod v reštauráciách.

Poďme si predstaviť recept na thajské Pad Thai rezance či už s mäsom, vegetariánske ale aj na vegánsky spôsob.

Pad Thai s kuracím mäsom

Pripravte si thajské rezance s kuracím mäsom. Ingrediencie zoženiete v akomkoľvek obchode a hotový pokrm bude do pol hodinky. Namiesto kurčaťa môžete zvoliť napríklad krevety alebo aj hovädzie mäso.

Ingrediencie

  • Thajské ryžové rezance
  • 450g kuracích prsníkov bez kože, nakrájaných na malé prúžky
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1/4 hrnčeka hnedého cukru
  • 1/4 hrnčeka sójovej omáčky
  • 2 lyžice ryžového octu
  • 1 polievková lyžica limetovej šťavy
  • 1 polievková lyžica rybej omáčky
  • 1 červená paprika, nakrájaná na prúžky
  • 1 menšia mrkva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 väčšia cibuľa nakrájaná na kocky
  • 2 hrnčeky fazuľových klíčkov (podľa chuti)
  • 3 veľké vajcia
  • 1/2 hrnčeka nesolených nasekaných arašidov (podľa chuti)
  • 1/3 hrnčeka nasekaného koriandra
  • Sezamové semienka (podľa chuti)

Postup

  • Pripravte ryžové rezance podľa pokynov uvedených na obale.
  • V mise zmiešajte hnedý cukor, sójovú omáčku, ryžový ocot, limetkovú šťavu, rybiu omáčku a dajte bokom.
  • Zatiaľ čo sa rezance varí, zrahrejte vo woku alebo na hlbokej panvici olej.
  • Pridajte nakrájané kura a restujte, kým nebude osmažené, asi 6 minút. (Ak používate krevety, zmažte asi 1,5 minúty z každej strany.)
  • Mäso preložte na tanier a nechajte olej v panvici.
  • Do neho pridajte papriku, mrkvu a restujte 1 – 2 minúty, potom pridajte cesnak, zelenú cibuľu a fazuľové klíčky restujte ďalšiu minútu.
  • Presuňte zeleninu k okraju panvice a potom rozklepnite do stredu panvice vajcia. Varte a miešajte, kým sa vajíčka neurobia.
  • Pridajte kura, rezance, pripravenú omáčku, všetko premiešajte a varte 1 – 2 minúty.
  • Podávajte teplé s koriandrom, arašidmi a sezamovými semienkami.
Rezance z thajska kuracím mäsom a arašidy
Zdroj: lecremedelacrumb.com

Vegetariánske Pad Thai s tofu

Vegetariánska verzia thajských rezancov je rovnako lahodná aj napriek tomu, že sa pripravuje úplne bez mäsa. Ak chcete mať pokrm úplne vegánsky, vynechajte vajcia.

Ingrediencie

  • 1 balenie thajských rezancov (ryžové rezance)
  • 2 až 3 čajové lyžičky soli
  • 3/4 hrnčeka ryžového octu
  • 1 až 2 čajové lyžičky tamarindovej pasty
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • Štipka sladkej papriky
  • 10 až 12 lyžicou rastlinného oleja (rozdelí sa)
  • 400g tofu, odkvapkaného
  • 4 veľké vajcia
  • 1/3 hrnčeka pražených a nesolených arašidov, nasekaných na hrubo
  • 1 hrnček fazuľových klíčkov
  • 1 limetka, nakrájaná na štvrtiny
  • Nasekaný koriander na ozdobu

Postup

  • Uvarte rezance podľa návodu na obale.
  • V miske zmiešajte 2 čajové lyžičky soli, octu, koncentrátu tamarindu a cukru. Dolaďte chuť. Pridajte štipku papriky na farbu.
  • Ohrejte wok alebo inú veľkú hlbokú panvicu na vysokú teplotu, ktorú udržíte po celú dobu varenia.
  • Pridajte 2 lyžice oleja a rozpáľte ho.
  • Pridajte nakrájané tofu a nechajte ho trochu zafarbiť, asi 2 až 3 minúty. Vymažte ďalšie 2 až 3 minúty a potom tofu dajte na tanier a nechajte bokom.
  • Pridajte ďalšie 2 až 3 lyžice oleja do panvice a nechajte zahriať.
  • Rozklepnite na panvicu vajcia a špičkou varešky jemne uvoľnite žĺtok. V panvici by malo byť dostatok oleja, aby to vyzeralo, ako by vajcia v oleji plávalo.
  • Vajcia jemne otočte a smažte asi minútu.
  • Vajcia odtlačte na stranu panvice, aby vznikol priestor pre tofu. Potom ho pridajte späť do panvice.
  • Hotové rezance vložte do panvice. Krátko premiešajte, aby sa nezlepili. Keď asi po minúte rezance vyzerajú lesklé, je čas pridať omáčku.
  • Pripravenú omáčku nalejte do panvice a zmiešajte s rezancami. Varte pokiaľ v panvici nezostane omáčka, rezance by ju mali absorbovať.
  • Pridajte arašidy a klíčky a rýchlo všetky ingrediencie premiešajte. Varte ďalšie 2 až 3 minúty.
  • Vypnite platničku a ochutnajte. Dochuťte podľa preferencií a ihneď podávajte v miskách s kúskami limetky, arašidy a nasekaným koriandrom.
Ázijské rezance s tofu
Zdroj: sixhungryfeet.com

Ak radi pripravujete ázijské pokrmy často, nemali by vám uniknúť recepty na čínske rezance .

Ázijské rezance s krevetami a arašidovou omáčkou

Pripravte si neobyčajné a trochu odlišné Pad Thai s krevetami, ktoré zjemníte vďaka arašidovej omáčke a sú úplne jednoduché na prípravu.

Ingrediencie na Pad Thai

  • 250g surových kreviet, olúpaných, pozdĺžne rozdelených na polovicu
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 250g plochých ryžových rezancov
  • 6 nasekaných jarných cibuliek (rozdeľte si zelenú a bielu časť)
  • 4 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 1 polievková lyžica jemne nasekaného čerstvého zázvoru
  • 1 lyžička chilli pasta (podľa chuti)
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 vajce
  • 1 hrnček fazuľových klíčkov (podľa chuti aj viac)
  • Nadrvené nesolené arašidy (podľa chuti)
  • Limetka (podľa chuti)

Ingrediencie na arašidovú omáčku

  • 1/4 hrnčeka kuracieho vývaru alebo vody
  • 3 lyžice ryžového octu
  • 3 lyžice arašidového masla
  • 2 polievkové lyžice hnedého cukru
  • 2 lyžice limetkovej šťavy
  • 1 polievková lyžica rybej omáčky

Postup

  • V miske zmiešajte všetky ingrediencie na arašidovú omáčku a dajte bokom.
  • V ďalšej miske si zmiešajte krevety so sójovou omáčkou.
  • Do veľkej misy s vriacou vodou ponorte ryžové rezance na 10 minút. Potom ich sceďte a dajte bokom.
  • Vo woku alebo na veľkej panvici nechajte na oleji zmäknúť bielu časť jarnej cibuľky, cesnak a zázvor.
  • Pridajte omáčku z arašidového masla, rozmiešané vajcia, zmes kreviet a rezance.
  • Zmiešajte a varte 3 minúty za stáleho miešania, kým krevety nebudú uvarené a omáčka sa nevsiakne do rezancov.
  • Dochuťte, v prípade potreby môžete do omáčky pridať trochu kuracieho vývaru.
  • Ihneď podávajte posypané fazuľovými klíčkami, zelenými kúskami jasnej cibuľky, arašidy a ozdobte limetkou.
Krevetové rezance s koriandrom
Zdroj: ricardocuisine.com

Ak máte chuť namiesto rezancov na ryžu, vyskúšajte si napríklad niektorý z týchto jednoduchých receptov na Kung Pao .

Vegánske Pad Thai

Tieto ázijské rezance sú hotové do 30 minút. Sú teda skvelé na rýchly obed alebo napríklad večeru a určite budú chutiť všetkým, kto sa vyžíva vo vegánskych jedlách.

Ingrediencie na omáčku

  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice ryžového octu
  • 4 lyžice javorového sirupu
  • 2 lyžice limetkovej šťavy
  • 2 lyžice chilli pasty (podľa chuti)

Ingrediencie na Pad Thai

  • 1 balenie thajských ryžových rezancov
  • 2-3 lyžice rastlinného oleja
  • 1 tofu, odkvapkané a nakrájané na kocky
  • 2 menšie mrkvy, jemne nasekané
  • 2 nasekané jarné cibule
  • Mesiačiky limetky, nasekaný koriander, drvené arašidy a hrnček fazuľových klíčkov na posyp

Postup

  • Uvarte si rezance podľa pokynov na obale, sceďte a dajte bokom.
  • Všetky prísady omáčky spoločne premiešajte v malej miske a dajte bokom.
  • Na veľkej panvici (môžete použiť aj rovnaký hrniec, v ktorom ste varili rezance), zahrejte olej, pridajte tofu a smažte ho, kým nie sú všetky strany zlatohnedé.
  • Na panvicu s tofu pridajte rezance, omáčku, mrkvu, zelenú cibuľu a polovicu koriandra.
  • Za stáleho miešania varte asi 10 minút.
  • Ihneď podávajte, posypte arašidy, koriandrom, fazuľovými klíčkami a nechtíkmi limetky. Môžete pokvapkať limetkovou šťavou podľa chuti.
Thajské rezance na vegánsky spôsob
Zdroj: fastingathome.com

Nemáte tú správnu WOK panvicu a premýšľate nad jej zakúpením? Prečítajte si recenzie na 5 najlepších panvíc WOK .

Thajská kuchyňa=korenená bomba

V tradičnej thajskej kuchyni je na prípravu pokrmov používané značné množstvo korenia, ktoré sa využíva hlavne v jeho čerstvej forme.

Medzi najpopulárnejšie korenie sa radí galangal, koriander, šalotka, korenie, citrónová tráva, ale predovšetkým chilli. Vďaka nemu majú thajské jedlá pikantný nádych.

Síce je základnou potravinou v Thajsku ryže, rovnako ako v mnohých iných krajinách v Ázii. Preto sa v thajských jedlách využívajú hlavne ryžové rezance. Mimo rezancov je používaná ryža siata, ryža jazmínová a ryža lepkavá.

Čo sa týka mäsa, thajskí obyvatelia spracovávajú najčastejšie kuracie, bravčové, hovädzie, kačacie a byvolí. Taktiež ryby sú bežne súčasťou ich jedálnička. Pre nás úplne netradičný je hmyz, pričom v thajsku jedia vyprážané kobylky, cvrčky, včelie larvy a mravčie vajíčka.

My sa ale nenecháme odradiť a radšej zostaneme u pre nás bežného mäsa alebo iných nám známych ingrediencií.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.