Najlepšie recepty na korenenú bombu Tikka Masala. Inšpirujte sa indickou kuchyňou!

Milujete indickú kuchyňu? Alebo chcete len experimentovať a uvariť si niečo nové?

Vyskúšajte si tieto jednoduché recepty na tikka masale, ktoré zvládne naozaj každý.

Vyberte si variant, ktorý vás najviac láka a hurá do varenia!

Kuracia tikka masala s ryžou

Tikka masala zvládne uvariť doma naozaj každý. Stačí na to jediná hlboká panvica a pár nevyhnutných ingrediencií.

Ingrediencie (marináda)

  • 800g kuracích kúskov
  • 1 téglik bieleho jogurtu
  • 1,5 lyžice mletého cesnaku
  • 1 lyžica mletého zázvoru
  • 2 čajové lyžičky garam masala
  • 1 čajová lyžička kurkumy
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • 1 čajová lyžička chilli prášku
  • 1 čajová lyžička soli

Ingrediencie na omáčku

  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 2 lyžice masla
  • 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 strúčiky jemne nasekaného cesnaku
  • 1 lyžica mletého zázvoru
  • 1,5 čajovej lyžičky garam masala
  • 1,5 čajovej lyžičky mletej rasce
  • 1 čajová lyžička kurkumy
  • 1 čajová lyžička mletého koriandra
  • 400g paradajkového pretlaku
  • 1 čajová lyžička chilli prášku
  • 1 čajová lyžička soli
  • 150ml smotany
  • 1 čajová lyžička trstinového cukru
  • V prípade potreby 1/4 hrnčeka vody
  • Čerstvý koriander na ozdobu

Postup

  • V miske zmiešajte kuracie kúsky so všetkými ingredienciami potrebnými na kuraciu marinádu.
  • Nechajte marinovať najlepšie hodinu v chladničke. Minimálne však na 10 minút.
  • Vo veľkej panvici/hrnci zohrejte olej, na ktorom osmažte marinované kuracie kúsky. Restujte do zlatista asi 3 minúty z každej strany. Potom mäso odložte nabok.
  • Na rovnakej panvici rozpustite maslo a osmažte cibuľku. Pridajte cesnak, zázvor a restujte asi 1 minútu.
  • Potom pridajte garam masala, rascu, kurkumu, koriander a za občasného miešania restujte asi 20 sekúnd.
  • Do panvice prilejte paradajkový pretlak, chilli prášok a soľ. Nechajte dusiť asi 10-15 minút, občas premiešajte, kým omáčka nezhustne.
  • Smotanu si zmiešajte s cukrom a prilejte do omáčky. Tiež pridajte späť kura aj so šťavami a duste ďalších 8-10 minút, kým omáčka nebubla a kura sa nevarí.
  • Pokiaľ je omáčka príliš hustá, prilejte trochu vody na zriedenie.
  • Uvarte si ryžu podľa pokynov na obale a podávajte s omáčkou, posypanej čerstvým koriandrom.
Kúsky mäsa s omáčkou na indický spôsob.
Zdroj: cafedelites.com

Bravčová tikka masala

Ideálnym mäsom na bravčovú tikka masala je práve bravčová bábika.

Ingrediencie na pastu tikka masala

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3cm čerstvého zázvoru
  • 1 čajová lyžička mletého korenia
  • 1 lyžica údené papriky
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • 1 čajová lyžička semien koriandra
  • 1 čajová lyžička semien feniklu
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého kardamómu

Ingrediencie na bravčovú marinádu

  • 1 téglik bieleho jogurtu
  • 2 lyžice karí pasty tikka masala
  • Soľ a korenie
  • 600g bravčové bábiky nakrájané na 3cm kúsky

Ingrediencie na omáčku

  • 2 čajové lyžičky olivového oleja
  • 3 lyžice masla
  • 1/3 hrnčeka vyššie uvedenej pasty Tikka Masala
  • 1 hrnček vody
  • 150ml smotany na šľahanie
  • 3 veľké paradajky nakrájané na kocky (alebo paradajkový pretlak)
  • Morská soľ podľa chuti
  • Koriander, na ozdobu

Postup

  • Najprv si olúpte cesnak a zázvor a odložte ich nabok.
  • Vo veľkej panvici opečte všetky ingrediencie na pastu a potom odstavte. Vložte korenie do mlynčeka či mažiara a mlajte, kým nebudete mať jemný prášok.
  • Potom prášok spolu s olúpaným cesnakom a zázvorom preneste do mixéra a rozmixujte do hladka.
  • V miske zmiešajte všetky ingrediencie na bravčovú marinádu okrem mäsa. Až potom, čo sú ingrediencie dobre premiešané, pridajte nakrájané mäso a rukami všetko premiešajte, aby bolo mäso marinádou pokryté zo všetkých strán.
  • Vložte do chladničky a marinujte aspoň 30 minút, najlepšie cez noc.
  • Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej a maslo. Pridajte karí pastu a restujte, kým okraje pasty nezhnednú.
  • Potom pridajte paradajky, vodu a dochuťte soľou. Akonáhle sa všetko varí, znížte teplotu a varte asi 20 minút. Ak potrebujete, prilejte trochu ďalšej vody.
  • Zatiaľ čo sa omáčka varí, zohrejte grilovaciu panvicu s olejom a osmažte namarinované kuracie kúsky po dobu 2 minút z každej strany. (Okvapkajte prebytočnú marinádu)
  • Akonáhle karí omáčka zhustne, vložte ju do mixéra a rozmixujte do hladka. Nalejte späť do panvice a priveďte znovu do varu. Pridajte osmažené bravčové mäso a duste 10 minút.
  • Odoberte panvicu z ohne, prilejte smotanu a riadne premiešajte.
  • Podávajte s ryžou basmati a ozdobené čerstvým koriandrom.
Bravčové mäso v karí omáčke s ryžou a plackami.
Zdroj: tablefortwoblog.com

Zostalo vám bravčové mäso? Výborne. Použite ho do niektorého z receptov na bravčové rizoto .

Vegetariánska tikka masala

Tento recept si určite zamiluje každý, kto v jedle nepotrebuje alebo priam nechce mäso! Navyše ak použijete kokosové mlieko namiesto kravského či smotany, budete mať pokrm dokonca vegánsky.

Ingrediencie

  • Veľká cibuľa, rozdelená na polovice
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3cm čerstvého zázvoru, olúpaného
  • 10 vetvičiek čerstvého koriandra (plus viac na podávanie)
  • 2 lyžice olivového oleja, rozdelené
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej rasce
  • 1/2 čajovej lyžičky kurkumy
  • 1/4 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • 1 čajová lyžička soli (podľa chuti)
  • 1,5 čajovej lyžičky garam masaly
  • 400g nakrájaných čerstvých paradajok
  • 1 plechovka paradajkovej omáčky
  • 1 téglik bieleho vegánskeho jogurtu
  • 1 plechovka plnotučného kokosového krému alebo mlieka
  • 1/2 hlavy karfiolu, nasekané na kúsky
  • 3 veľké mrkvy, olúpané a jemne nasekané
  • 1 plechovka cíceru, odkvapkaná
  • 1 hrnček mrazeného hrášku
  • Voliteľne na podávanie: nasekaný koriander, extra jogurt, varená ryža basmati, chlebová placka

Postup

  • V mixéri zmiešajte 1 polovicu nasekanej cibule, cesnak, zázvor, koriander a 1 lyžicu olivového oleja. Mixujte asi 1 minútu a potom odložte bokom.
  • Vo veľkej panvici zohrejte zvyšnú lyžicu oleja, pridajte druhú nakrájanú cibuľu a korenie. Premiešajte a mierne povarte 10 minút.
  • Do panvice pridajte nakrájané paradajky, paradajkovú omáčku, jogurt, polovicu plechovky kokosového mlieka a rozmixovanú koriandrovú omáčku.
  • Varte ďalších 5 minút, potom pridajte karfiol, mrkvu a varte 20 minút do zmäknutia.
  • Akonáhle je zelenina mäkká, pridajte cícer, mrazený hrášok a zvyšné kokosové mlieko. Všetko zmiešajte a nechajte dusiť ďalších 5 minút, alebo pokiaľ hrášok nebude úplne mäkký a uvarený.
  • Podávajte s ryžou či chlebovou plackou posypané koriandrom s trochou jogurtu.
Zelenina s karí omáčkou na vegánsky spôsob.
Zdroj: foodwithfeeling.com

Inšpirujte sa týmito lahodnými receptami na karí s cícerom a uvarte si rýchly a zdravý obed alebo večeru.

Jednoduchá tikka masala s domácimi plackami

Vyskúšajte tento jednoduchý recept, kde sa naučíte aj výborný domáci cesnakový chlieb.

Ingrediencie

  • 1 téglik bieleho jogurtu
  • 1 lyžica mletého zázvoru + 1 lyžica mletého cesnaku
  • 1 lyžica garam masala
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého korenia
  • 1 čajová lyžička soli (podľa chuti)
  • 500g nakrájaných kuracích pŕs

Ingrediencie na omáčku

  • 2 lyžice masla
  • 2 čajové lyžičky olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica mletého zázvoru
  • 1 hrnček nakrájaných paradajok
  • 2 lyžice paradajkovej pasty
  • 1 lyžica garam masala
  • 1 čajová lyžička mletej papriky
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 hrnček vody
  • 150ml smotany
  • Mletý čerstvý koriander

Ingrediencie na cesnakové placky

  • 1/4 hrnčeka teplej vody
  • 2 čajové lyžičky kryštálového cukru
  • 1,5 čajovej lyžičky sušeného droždia alebo čerstvé
  • 3/4 hrnčeka teplého mlieka
  • 3/4 hrnčeka gréckeho jogurtu alebo obyčajného bieleho jogurtu
  • 1/4 hrnčeka rastlinného oleja plus 2 polievkové lyžice navyše na varenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 hrnčeky hladkej múky a navyše na poprášenie
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička soli

Ingrediencie na potieranie placiek

  • 3 lyžice rozpusteného masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Čerstvý nasekaný koriander alebo petržlenová vňať

Postup

  • Najprv si pripravte cesto na chlieb tak, že zmiešate vodu, cukor a droždie. Nechajte vzísť kvások. Pridajte mlieko, jogurt, olej, mletý cesnak, prášok do pečiva a soľ.
  • Rukami cesto zapracujte, potom hneťte na pomúčenom doske cesto do hladka, asi 3-5 minút.
  • Misu zľahka namažte olejom, vložte do nej cesto a prikryte utierkou alebo fóliou. Nechajte odpočívať asi hodinu, kým nenakysne na dvojnásobnú veľkosť.
  • Medzitým si namarinujte kura tak, že zmiešate jogurt, zázvor, cesnak, garam masala, korenie a soľ. Do korenenej zmesi ďalej pridajte kuracie kúsky a premiešajte. Nechajte zakryté marinovať v chladničke po dobu 30 minút.
  • Potom kuracie kúsky navliekajte na špízy/špajľu a dajte piecť do rúry na 180 ° C po dobu 15-20 minút.
  • Zatiaľ čo sa pečie mäso, pripravte si omáčku. Zahrejte olej vo veľkej panvici, pridajte maslo a cibuľu. Restujte do zlatista.
  • Ďalej pridajte cesnak, zázvor a restujte ďalšie 2 minúty. Pridajte paradajky, paradajkový pretlak a korenie. Varte 5 minút a potom prilejte 1 hrnček vody.
  • Nechajte omáčku 15 minút variť na miernom ohni. Nakoniec prilejte smotanu a ešte chvíľku povarte.
  • Do hotovej omáčky vmiešajte upečené mäso.
  • Vykysnuté cesto rozdeľte na 10 rovnakých kusov az tých utvorte guličky. Valčekom každú guľu rozvaľkajte do oválov.
  • Každý ovál potrite z oboch strán pripraveným bylinkovo-cesnakovým maslom.
  • Na panvici zahrejte naozaj trošičku oleja a pomaly restujte každý ovál cesta zvlášť asi 2 minúty, pokiaľ sa nevytvoria bubliny. Počas vyprážania potrite hornú časť trochou bylinkovo-cesnakovým maslom.
  • Potom obráťte a smažte ďalšie 2 minúty z druhej strany, kým sa na chlebe nevytvoria veľké zlatisté škvrny.
  • Vyberte z panvice, utrite kuchynskými utierkami prebytočný olej a môžete podávať.
Domáce chlebové placky s kuracie tikka masala.
Zdroj: gimmedelicious.com

Čo sa skrýva pod pojmom masala korenia?

Za masalu môžeme považovať hneď niekoľko zmesí korenia a to vrátane karí. Každý typ masaly sa od seba líši farbou, chuťou aj zložením a majú skutočne široké spektrum využitia.

Data masala

Táto zmes korenia nie je tak typická ako napríklad zmes korenia do tikka masala. Je to zmes, ktorá sa používa na prípravu čaju – yogi. Tento čaj pôvodom z Indie sa pripravuje s mliekom a nesie názov masala alebo indický biely čaj.

Garam masala

Do zmesi garam masaly patrí predovšetkým koriander, zelený či čierny kardamóm, čierne korenie, klinčeky, muškátový oriešok, rímska rasca, bobkový list a tiež badián. Podrobné zloženie sa líši podľa indických oblastí.

Tandoori masala

Táto ľahko pikantná zmes korenia obsahuje cesnak, zázvor, rascu, chilli a soľ. Niekedy sa do tejto zmesi môže pridať aj muškátový oriešok, čierne korenie, bobkový list, horčičné semienko, kardamóm, grécke seno alebo kyselina citrónová. Týmito ingredienciami koreniaca zmes získa pikantný a ostrý nádych.

Čať masala

Táto zmes korenia obsahuje najmä indický rascu, mangový prášok, asafoetidu (čertovo lajno), čili, čiernu soľ, klinčeky, koriander, korenie, mätu a zázvor. Čať masala sa tradične pridáva do studenej kuchyne, ale dokonca sa hodí do ovocných či zeleninových štiav.

Curry masala

Kari masala má typicky žltkastú farbu a ukrýva suroviny ako je korenie, kurkuma, koriander, kardamóm, chilli, škorica, zázvor, muškátový oriešok, rímska rasca. Táto zmes korenia je skutočne nenahraditeľnou súčasťou indických jedál, ktoré obsahujú mäso, zeleninu a kokosové mlieko.

Nezabudnite na blížiacu sa grilovaciu sezónu a pripravte si tieto 4 druhy grilovacieho korenia!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.