Rýchle recepty na rizoto s bravčovým mäsom v štyroch rôznych variantoch!

Veľmi populárny pokrm, ktorý sa pripravuje na mnoho spôsobov.

Neviete, ako originálne už ho uvariť?

Načerpajte novú inšpiráciu z našich receptov na bravčové rizoto!

Všetky sú chutné, ľahké a hotové v priebehu niekoľko málo minút.

Ktorému z nich dáte prednosť?

Rizoto s bravčovým mäsom a zeleninou

Túžite po niečom, čo nielen váš žalúdok, ale aj vaše oči? Uvarte si lahodný ryžový pokrm so zeleninou, ktorý doslova hýri farbami!

Ingrediencie

  • 300 g ryže
  • 150 g bravčového mäsa
  • 1 jarná cibuľka
  • 150 g šampiňónov
  • 150 g červenej papriky
  • 100 g cukety
  • 60 g špargle
  • 80 g hrášku
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 20 g masla
  • 20 g bieleho vína
  • 800 g zeleninového vývaru
  • soľ, korenie
  • parmezán alebo Grada Padano syr na ozdobu

Postup

  1. V hrnci či panvici na masle osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
  2. Pridajte na kocky nakrájané bravčové mäso a orestujte.
  3. Prisypte ryžu a niekoľko minút nechajte tiež restovať.
  4. Zalejte zeleninovým vývarom a bielym vínom, priveďte do varu a pridajte nakrájanú zeleninu a šampiňóny.
  5. Priklopte pokrievkou a za občasného miešania duste približne 20 minút, až bude mäso, ryža aj zelenina mäkká.
  6. Osoľte, okoreňte a všetko dôkladne premiešajte.
  7. Podávajte posypané strúhaným parmezánom či syrom Grada Padano.
Ryža so šampiňónmi, paprikou, cuketou, hráškom a špargľou
zdroj: recipeapp.kenwoodworld.com

Rizoto možno samozrejme pripraviť aj v bezmäsitej podobe, pozrite sa na naše recepty na vegetariánske rizoto v siedmich rôznych variantoch.

Srbské rizoto

Rizoto po srbsku pozná väčšina z nás zo školskej jedálne. Ide o počeštený názov pre tradičný balkánsky džuveč. Od ostatných typov rizota sa líši najmä použitím červených paprík, paradajok a pretlaku, ktoré mu dodajú jeho charakteristické sfarbenie. V tradičnom džuveči je tiež v porovnaní so zeleninou a mäsom menšie množstvo ryže.

Ingrediencie

  • 300 g ryže
  • 300 g bravčového mäsa
  • 2-3 PL paradajkového pyré
  • 2-3 PL sekaných sterilizovaných paradajok
  • 80 g sterilizovaného hrášku
  • 1 červená paprika
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 600 ml vývaru
  • olivový olej
  • sladká paprika
  • soľ, korenie
  • strúhaný syr a čerstvá petržlenová vňať na posypanie

Postup

  1. Na oleji zľahka orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Pridajte na kocky nakrájané bravčové mäso, osoľte, okoreňte a niekoľko minút restujte.
  3. Následne pridajte nakrájanú červenú papriku, cesnak, paradajkový pretlak a sladkú papriku.
  4. Dôkladne premiešajte a nechajte niekoľko minút dusiť.
  5. K zmesi prisypte ryžu, sterilizovaný hrášok, sekané sterilizované paradajky a všetko zalejte vývarom.
  6. Hrniec priklopte pokrievkou a duste až do doby, kedy je ryža mäkká.
  7. Vývar by sa nemal úplne vyvariť, ak je treba, prilejte počas dusenia vývar ešte raz tak, aby malo rizoto správnu konzistenciu.
  8. Dosoľte podľa potreby a servírujte posypané strúhaným syrom či nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Ryžový pokrm so zeleninou a paradajkovým pretlakom
zdroj: elavegan.com

Bravčové rizoto pečené v rúre

Ak chcete vyskúšať netradičný spôsob prípravy, zapečte ryžu v rúre. Mäso ako také je možné tiež nahradiť konzervou či klobásou.

Ingrediencie

  • 300 g ryže
  • 400 g bravčovej konzervy alebo klobásy
  • 2 póry
  • 1 cibuľa
  • 4 šálky vývaru
  • 1 šálka mrazeného hrášku
  • 40 g masla
  • strúhaný parmezán
  • nasekaná čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup

  1. Predhrejte rúru s ventilátorom na 180 °C.
  2. Medzitým si v hrnci na masle zľahka orestujte mäso z bravčovej konzervy alebo klobásu.
  3. Následne mäso z panvice odstráňte a orestujte nakrájanú cibuľu a pór, osoľte a okoreňte.
  4. Prisypte ryžu, prilejte vývar, pridajte bravčové mäso a dôkladne premiešajte.
  5. Vložte pokrievkou priklopený hrniec do predhriatej rúry na približne 15-20 minút, než ryža zmäkne a vývar sa vyvarí.
  6. Pridajte hrášok, parmezán a nechajte v rúre niekoľko minút odpočinúť, kým sa hrášok ohreje.
  7. Servírujte posypané parmezánom a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Pečená ryža v hrnci s hráškom a bravčovým mäsom
zdroj: pork.com.au

Rizoto pečené v rúre môžete pripraviť nielen v hrnci, ale aj v panvici, niektoré je možné totiž vložiť aj do rúry. Zistite ktoré prostredníctvom nášho veľkého testu panvíc .

Rizoto z bravčového mäsa s hráškom

Viete, že hrášok obsahuje veľké množstvo fosforu a draslíka? Používať ho môžete mrazený, čerstvý aj sterilizovaný.

Ingrediencie

  • 400 g ryže
  • 200 g bravčového mäsa
  • 5 šálok vývaru
  • 70 g mrazeného hrášku
  • 5 PL olivového oleja
  • 1 šalotka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • šťava z jedného citróna
  • citrónová kôra
  • soľ, korenie
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup

  1. Do hlbšej panvice s olivovým olejom pridajte nadrobno nakrájanú šalotku.
  2. Restujte dozlatista, potom pridajte prelisovaný cesnak a na kúsky nakrájané bravčové mäso.
  3. Niekoľko minút za stáleho miešania restujte.
  4. Pridajte ryžu, časť citrónovej kôry, soľ, korenie a miešajte po dobu približne 2 minút.
  5. Prilejte k zmesi vývar a varte do doby, kým je ryža aj mäso mäkké a vývar takmer úplne nevymizne.
  6. Následne vmiešajte časť nastrúhaného parmezánu, hrášok a citrónovú šťavu, povarte ešte niekoľko málo minút.
  7. Podávajte ozdobené citrónovou kôrou, parmezánom a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Zmes ryže, bravčového mäsa a hrášku zdobená parmezánom a citrónovou kôrou
zdroj: sweetteaandthyme.com

Aká ryža je na prípravu rizota najvhodnejšia?

Všeobecne môžeme povedať, že na rizoto sa dá viac-menej použiť takmer akýkoľvek druh ryže, alebo aspoň v Čechách to často robíme. Existujú ale špeciálne druhy ryže, ktoré sú určené priamo na prípravu rizota. Oceníte ich najmä v prípade, že dávate prednosť krémovejšiu konzistenciu tohto pokrmu.

  • V Taliansku sa tradičné rizoto pripravuje najmä z ryže Arborio, Carnaroli či Vialone Nano.
  • Tieto druhy sú charakteristické kratším a guľatejším tvarom zŕn, ktoré sa podobajú perličkám. Pri varení vstrebávajú viac vody a zároveň uvoľňujú škrob, ktorý hustne a vytvára typickú krémovú podobu talianskeho risotta.
  • Nepoužívajte na prípravu rizota ryžu jazmínovú ani basmati.
  • Ryžu vopred nepreplachujte, vyplavili by ste z nej zbytočne škrob, naopak sa oplatí ryžu zľahka opražiť na oleji.
  • Používajte vývar, nie vodu.

Ryža patrí medzi veľmi dobre stráviteľné potraviny, ktoré môžu bez obáv konzumovať aj starší ľudia, deti či ľudia s rôznymi typmi diét. Navyše neobsahuje lepok, vhodná je tak aj pre osoby s celiakiou. Je bohatá najmä na sacharidy a vlákninu, pokiaľ ju ale s našimi receptami doplníte o bravčové mäso a zeleninu, získate razom nutrične vyvážený pokrm s množstvom bielkovín, vitamínov i minerálnych látok.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.