Chcete svojej rodine či návšteve pripraviť chutný pokrm z mäsa?
S našimi receptami na hovädziu roládu nemôžete siahnuť vedľa!
Máme pre vás varianty s pestom či špenátom a gorgonzolou.
Navyše je to také jednoduché!
Roláda z flank steaku plnená špenátom a gorgonzolou
Vyskúšajte túto dokonalú roládu, ktorá skvele poslúži aj ako sviatočný hlavný chod. Ocenia ju aj tí najnáročnejší hostia!
Čo budete potrebovať
- 1 flank steak s hmotnosťou 700 – 1000 g
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 šalotka, nakrájaná nadrobno
- 500 g špenátu, umytého a nakrájaného
- 1 šálka strúhanky
- 200 g gorgonzoly alebo iného modrého syra, rozdrobeného
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Pomocou dlhého ostrého noža (držte ho rovnobežne s pracovnou plochou) prerežte dlhú stranu steaku a zastavte sa asi 1 cm od opačnej strany.
- Otvorte steak ako knihu.
- Pokiaľ je váš steak už tenký, nemusíte ho roztvárať, stačí ho roztĺcť paličkou na mäso na hrúbku asi 0,5 – 1 cm.
- Dajte bokom.
- Rozpáľte veľkú panvicu na strednom plameni a pridajte 1 lyžicu olivového oleja.
- Pridajte šalotku a restujte do mäkka, asi 3 minúty.
- Pridajte špenát a varte, kým nezvädne, asi 3 minúty.
- Preneste do sitka.
- Keď špenát dostatočne vychladne, vytlačte z neho všetku vlhkosť.
- Mali by ste mať asi 1 šálku špenátu.
- Preložte do stredne veľkej misy a vmiešajte strúhanku a syr.
- Dochuťte soľou a korením.
- Umiestnite steak na potravinársku fóliu tak, aby dlhá strana steaku smerovala k vám.
- Špenátovou zmesou rovnomerne potrite steak a ponechajte 2,5 cm okraj pozdĺž okraja najďalej od vás.
- Začnite stranou, ktorá je vám najbližšie, a použite ako pomôcku fóliu, zrolujte steak, jemne zatlačte na náplň, potom zvinutý steak zviažte potravinárskym povrázkom v rozostupoch 5 až 8 cm.
- Zvonku dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Zostávajúce 2 lyžice olivového oleja rozohrejte vo veľkej panvici vhodnej do rúry na stredne vysokom plameni.
- Roládu opečte zo všetkých strán, asi 3 minúty z každej strany.
- Vložte panvicu do rúry a pečte 25 minút, alebo pokiaľ teplomer s okamžitým odpočtom vložený do stredu rolády neukáže 50 °C až 52 °C pre medium-rare.
- Preložte na doštičku, zakryte alobalom a nechajte 10 až 15 minút odpočívať.
- Ak chcete podávať, odstráňte z rolády povrázok a nakrájajte na plátky.

Vyskúšajte aj naše recepty na morčaciu roládu , na ktorých si pochutná celá vaša rodina!
Máme pre vás variantu so špenátom, sušenými paradajkami i šampiňónmi.
Malé hovädzie roládky s omáčkou
Naučte sa s nami pripraviť tie najlepšie mini roládky plnené cibuľou, nakladanými uhorkami a slaninou. Servírujte ich spolu s delikátnou omáčkou zo zeleniny a červeného vína!
Čo budete potrebovať
Na rolády:
- 4 tenké plátky hovädzieho zadného mäsa
- 2 cibuľa
- 1 lyžica masla
- 4-8 malých nakladaných uhoriek (v závislosti od veľkosti)
- 2-3 lyžičky strednej horčice
- 4-12 veľmi tenkých plátkov slaniny (v závislosti od veľkosti)
- jemná morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- trochu oleja
Na omáčku:
- 2 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 lyžica oleja
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 šálka červeného vína
- 2 šálky hovädzieho vývaru
- 1 šálka vody
- 1 veľký strúčik cesnaku
- 2-3 vetvičky tymiánu
- jemná morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- Odrežte dva kusy potravinárskej fólie väčšej ako plátky mäsa a potrite ich trochou oleja.
- Hovädzie plátky klaďte jeden po druhom na jeden z kúskov fólie, prikryte druhým kúskom fólie a naklapte.
- Cibuľu olúpte a rozpoľte a potom ju nakrájajte na tenké polkolieska.
- Na panvici rozpustite maslo a opražte cibuľu dozlatista.
- Nechajte ju mierne vychladnúť.
- Každý plátok mäsa potrite horčicou.
- Na mäso položte 1-3 tenké kúsky slaniny.
- Cibuľu rozdeľte na štyri porcie a na každé mäso rozprestrite jednu časť.
- Na koniec každého hovädzieho plátku položte 1-2 malé nakladané uhorky.
- Dlhé strany mäsa len trochu preložte cez náplň.
- Mäso rolujte od konca, kde leží uhorka.
- Rolády zafixujte špáradlom.
- Posypte soľou a korením zo všetkých strán.
- Nakrájajte cibuľu a mrkvu.
- Rozohrejte olej vo veľkom hrnci.
- Rolády zo všetkých strán opečte, vyberte z hrnca a dajte bokom.
- Vložte cibuľu a mrkvu do rovnakého hrnca a restujte, kým cibuľa nezezlátne.
- Pridajte paradajkový pretlak a cukor a varte niekoľko minút.
- Pridajte múku a pokračujte vo varení za stáleho miešania ďalšiu minútu alebo dve.
- Po troškách pridávajte červené víno (3 alebo 4 veľké streky) a nechajte zredukovať, než pridáte ďalší strek.
- Nakoniec pridajte posledný strek vína, hovädzí vývar a vodu a všetko priveďte do varu.
- Rolády vložte späť do hrnca spolu s jemne nasekaným strúčikom cesnaku a vetvičkami tymiánu.
- Prikryte, stiahnite plameň a varte asi 1 a ¼ hodiny.
- Počas posledných 15 minút varenia odoberte pokrievku, aby sa omáčka zredukovala.
- Rolády vyberte z omáčky, opatrne odstráňte špáradlá a udržujte ich teplé.
- Omáčku varte asi 10 minút.
- Zeleninu môžete nechať vo vnútri a omáčku rozmixovať dohladka, tým omáčka zhustne, ale už nebude taká jemná.
- Pre jemnejšiu omáčku vyberte zeleninu dierovanou lyžicou a omáčku zredukujte na požadovanú konzistenciu.
- Ochutnajte a prípadne dosoľte.
- Pridajte korenie.
- Rolády vložte späť do omáčky a znovu ich prehrejte.
- Podávajte ihneď.

Objavte podobné tipy
Roláda z mletého hovädzieho mäsa
Aj z mletého mäsa môžete vytvoriť úžasnú roládu a tento recept je toho príkladom. Naplňte ju vajcami, mozzarellou a šunkou a budete prekvapení, ako rýchlo zmizne z tanierov.
Čo budete potrebovať
- 1 kg mletého hovädzieho mäsa
- 1 krajec bieleho chleba
- 4 vajcia
- nakrájaná slanina podľa chuti
- 300 g mozzarelly
- soľ a korenie podľa chuti
- 200 g šunky
Postup
- Zmiešajte plátok chleba namočený v mlieku s mletým mäsom.
- Pridajte cesnak, soľ a korenie podľa chuti, 1 vajce a premiešajte.
- Na doštičku položte mäsovú zmes, roztiahnite ju a naplňte 3 varenými vajcami, mozzarellou a šunkou.
- Mäso postupne zrolujte do tvaru rolády a vložte ju do bochníkovej formy.
- Navrch dajte nakrájanú slaninu a ďalšiu mozzarellu (ak chcete) a pečte vo vyhriatej rúre na 180 ° asi 45 minút.
- Dobrú chuť!

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom porovnaní?
Hovädzia roláda s pestom z vlašských orechov a petržlenovej vňate
Naklepaný flank steak plnený slaninou a luxusným pestom z parmezánu, vlašských orechov, cesnaku a petržlenovej vňate je úplná delikatesa! Navyše je oveľa jednoduchšie na prípravu, než sa na prvý pohľad môže zdať.
Čo budete potrebovať
Na pesto:
- 1 šálka nasekanej petržlenovej vňate
- 1/2 šálky vylúpaných vlašských orechov
- 1/4 šálky strúhaného parmezánu alebo syra pecorino
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané nahrubo
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
Na roládu:
- 200 g tenkých plátkov slaniny
- 1 flank steak s hmotnosťou cca 700 – 800 g
- soľ a čierne korenie
- plátky citróna na podávanie
Postup
- Vložte petržlenovú vňať, syr, cesnak, soľ a vlašské orechy do kuchynského robota.
- Premixujte.
- Znovu robota zapnite a pomaly prilievajte olivový olej, aby vám vzniklo krásne pesto.
- Na veľkej panvici opečte slaninu.
- Chcete ju mať uvarenú, ale nie chrumkavú, inak sa vám v roláde zlomí.
- Keď je slanina hotová, dajte ju stranou na papierové obrúsky.
- Umiestnite dve vrstvy plastovej fólie na veľkú pracovnú plochu a položte na ne flank steak.
- Zakryte ďalšou fóliou.
- Pomocou gumovej paličky, plochej strany paličky na mäso alebo prázdnej fľaše od vína rozklepte flank steak, aby bol cca centimeter hrubý alebo pokojne tenší.
- Mäso čas od času otočte, aby sa všetko rovnomerne rozklepalo.
- Odstráňte z mäsa fóliu a minútu alebo dve ho z oboch strán tlčte druhou stranou paličky.
- Pokiaľ nemáte paličku na mäso, môžete tento krok preskočiť.
- Pozrite sa na svoj steak.
- Budete ho rolovať tak, aby vlákna mäsa smerovali zo strany na stranu.
- Je to z toho dôvodu, že keď mäso neskôr nakrájate, bude krehkejšie, keď ho budete krájať cez vlákna.
- Pokiaľ vaše mäso nemá tvar štvorca alebo obdĺžnika, môžete ho trochu orezať, aby sa vám dobre plnilo.
- Posypte trochou soli a čierneho korenia.
- Na mäso rozotrite tenkú vrstvu pesta a ponechajte asi centimeter voľného miesta na všetkých stranách mäsa.
- Položte slaninu cez vlákna mäsa.
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Roládu opatrne pevne zrolujte.
- Ak chcete, odrežte všetku slaninu, ktorá presahuje steak.
- Mäso zviažte 6 až 8 povrázkami.
- Roládu opečte na panvici s tukom zo slaniny.
- Roládu dajte do pekáča na rošt švom dole.
- Pokiaľ nemáte rošt, zaimprovizujte s stopkovým zelerom.
- Pečte 20-25 minút, alebo pokiaľ vnútro mäsa nebude mať 54 °C.
- Mäso vyberte z rúry a pred krájaním ho nechajte 10 minút odpočinúť.
- Roládu nakrájajte a podávajte s mesiačikmi citróna, ktoré pokrmu dodajú trochu kyslosti.

Roláda z hovädzieho mäsa plnená syrom a nakladanými uhorkami
Túto plnenú hovädziu roládu je možné podávať ako hlavný chod aj ako teplé predjedlo a každého milovníka mäsa nadchne nielen vizuálne. Hovädzie mäso zjemníme a naložíme do slanej marinády so zázvorom a cesnakom. Potom naplníme zmesou syra, byliniek, vajec a kyslých uhoriek a zapečieme v rúre s cibuľou. Mňam!
Čo budete potrebovať
Na mäso:
- kus zázvoru
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička horčica
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice rastlinného oleja
- ⅓ lyžičky sušeného tymiánu
- ⅓ lyžičky sušeného rozmarínu
- 800 – 900 g hovädzej glejky
Na náplň:
- 200 – 250 g syra
- 2 vajcia
- soľ, podľa chuti
- ⅓ lyžičky sušeného tymiánu
- ⅓ lyžičky sušeného rozmarínu
- 2 nakladané uhorky
- 2 – 3 cibuľa
- 1 lyžica rastlinného oleja
- petržlenová vňať, na ozdobu
Postup
- Zázvor nastrúhajte na jemnom strúhadle, bude vám ho stačiť cca lyžička.
- Cesnak prelisujte.
- V miske zmiešajte zázvor, cesnak, horčicu, sójovú omáčku, olej, tymian a rozmarín.
- Hovädzie mäso pozdĺžne rozrežte a otvorte ako knihu, zakryte potravinárskou fóliou a paličkou na mäso jemne rozklepte na hrúbku asi 6–7 mm.
- Dajte marinádu na jednu stranu mäsa, ale časť marinády si nechajte.
- Marinované mäso dajte bokom, zatiaľ čo budete pripravovať náplň.
- Syr nastrúhajte na hrubom strúhadle.
- Vmiešajte vajcia, soľ, tymian a rozmarín.
- Uhorky nakrájajte na jemné prúžky alebo malé kocky.
- Na mäso položte rovnomernú vrstvu zmesi syra a vajec, pozdĺž jedného dlhého okraja nechajte voľný okraj.
- Potom rozložte prúžky uhorky na opačnú stranu od voľného okraja.
- Uhorky zrolujte dovnútra do tesnej rolky a zviažte kuchynským povrázkom.
- Cibuľu olúpte a nakrájajte na kolieska.
- Vložte cibuľu do olejom vymastenej zapekacej misky.
- Do zapekacej misy dajte tiež hovädziu roládu.
- Roládu potrite zvyškom marinády a prikryte alobalom.
- Pečte v rúre na 180 ° C cca 1,5 hodiny, potom zložte alobal a nechajte hovädziu roládu dopiecť v rúre ďalších 15–20 minút.
- Hovädziu roládu pred podávaním nakrájajte na kúsky a podávajte s petržlenovou vňaťou.

Šťavnaté mäso plnené ľahko kyslasou kapustou, ľahko mastnou od lahodnej slaniny.
Že sa vám zbiehajú sliny? Tak vyskúšajte aj naše výborné recepty na záhorácke závitky !
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!