5 šťavnatých receptov na buchty z broskýň, ktoré si zamilujete. Vyskúšajte ich všetky!

Sezóna broskýň je tu a vy neviete, ako s týmito čerstvými šťavnatými plodmi naložiť?

Už nemusíte hľadať!

Inšpirujte sa našimi lahodnými receptami na broskyňové buchty 5x inak.

Ochutnajte koláč s posýpkou, bábovku s citrónovou polevou či teplý chlebíček so zmrzlinou.

Budete sa olizovať!

Medová buchta s čerstvými broskyňami

Tento múčnik z čerstvých broskýň sa perfektne hodí ako lahodná letná desiata, dezert, ale aj ako raňajky. Navyše nie je presladený a tak zachutí aj tým, čo sladké buchty nemajú práve dvakrát v láske.

Ingrediencie

  • 1 a 1/4 šálok hladkej múky
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 šálky rozpusteného masla
  • 1/2 šálky plnotučného mlieka
  • 3 lyžice medu
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 1 veľké vajcia
  • 2 lyžičky vanilky
  • 1 broskyňa, nakrájaná na kocky
  • 1 broskyňa, nakrájaná na tenké plátky

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  2. Do misy preosejte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
  3. V samostatnej mise zmiešajte rozpustené maslo, mlieko, med, 2 lyžice trstinového cukru, vajcia a vanilku.
  4. Vmiešajte mokré prísady do suchých, kým sa len nespoja, a vmiešajte broskyne.
  5. Nalejte cesto do vymastenej a papierom na pečenie vyloženej štvorcovej alebo 23 cm okrúhle formy a položte naň tenké plátky broskýň a posypte zvyšnou lyžicou trstinového cukru.
  6. Pečte 25 minút alebo pokiaľ špajľa vložená do stredu nevyjde čistá.
Broskyňové rezy servírované na tácke s čerstvými broskyňami.
www.weelicious.com

Broskyňový chlebíček s vanilkovou polevou

Tento chlebíček s broskyňami je najlepší teplý s kopčekom zmrzliny, ale chybu neurobíte ani so studeným. Perfektne sa tak hodí napríklad na letný piknik.

Ingrediencie

Na chlebíček:

  • 1 a 1/2 šálok hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2/3 hrnčeka masla
  • 3/4 šálky cukru
  • 2 vajcia
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2/3 hrnčeka mlieka
  • 2 malé nelúpané broskyne, nakrájané na relatívne malé kúsky

Na vanilkovú polevu:

  • 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • 1/4 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 lyžička mlieka

Postup

  1. Chlebíčkovú formu o veľkosti 23 x 13 cm vymažte tukom a vyložte papierom na pečenie.
  2. Predhrejte rúru na 175 stupňov C.
  3. Múku a prášok do pečiva preosejte a dajte bokom.
  4. Maslo a cukor veľmi dobre vyšľahajte.
  5. Vmiešajte vanilkový extrakt.
  6. Po jednom zašľahajte vajcia a po každom pridaní dobre prešľahajte.
  7. Primiešajte zmes múky a prášku do pečiva striedavo s mliekom.
  8. Pri pridávaní mokrých a suchých surovín vždy začínajte a končite pri suchých surovinách.
  9. Všeobecne je dobré pridávať suché prísady v 3 porciách a mlieko v dvoch dávkach.
  10. Jemne ručne vmiešajte nasekané broskyne pomocou gumovej stierky.
  11. Cesto rovnomerne rozotrite do pripravenej formy a pečte asi hodinu až hodinu a 15 minút.
  12. Vložte do chlebíčka špáradlo a tým sa uistite, že je hotový.
  13. Pokiaľ vám bude chlebíček príliš hnednúť, znížte na poslednú dobu pečenia teplotu.
  14. Chlebíček nechajte vychladnúť vo forme po dobu 15 minút, než ho vyberiete na mriežku, aby úplne vychladol.
  15. Pokiaľ podávate chlebíček teplý, môžete naň pridať polevu, keď bol asi 30-40 minút po vytiahnutí z rúry.
  16. Pripravte si polevu.
  17. Jednoducho zmiešajte všetky prísady na polevu do hladka.
  18. V prípade potreby pridajte do polevy ešte pár kvapiek mlieka na rozriedenie alebo pridajte čajovú lyžičku alebo dve práškového cukru, aby mala poleva správnu, tekutú konzistenciu.
  19. Nalejte polevu rovnomerne na povrch chlebíčka.
  20. Dobrú chuť!
Chlebíček z broskýň zaliaty vanilkovou polevou.
www.rockrecipes.com

Inšpirujte sa našimi tipmi, ako si zavariť broskyne a vychutnať si ich tak po celý rok!

Buchta s broskyňami a škoricou

Táto buchta je perfektne dochutená škoricou, vanilkou a je navŕšená veľkými klinmi čerstvých broskýň. Keď pridáte šľahačku, bude to už len čerešnička na torte.

Ingrediencie

  • ½ šálky zmäknutého masla
  • ⅔ šálky kryštálového cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 1 lyžička vanilky
  • kôra z 1 citróna
  • 1 šálka hladkej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli
  • ½ čajovej lyžičky škorice
  • 3 zrelé broskyne (nakrájané na klinky, nie je potrebné lúpať)
  • ¼ šálky broskyňovej alebo marhuľovej marmelády (voliteľne)

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 °C.
  2. Vymažte a múkou vysypte 23 cm guľatú formu.
  3. Odrežte kruh papiera na pečenie, ktorý zodpovedá dnu formy, a vložte do formy.
  4. V mise elektrického mixéra rozšľahajte pol šálky zmäknutého masla.
  5. Vmiešajte ⅔ šálku cukru a potom pridávajte po 1 vajci, šľahajte, kým sa všetko dôkladne nespojí.
  6. Vmiešajte vanilku a citrónovú kôru.
  7. Pridajte 1 šálku múky, 1 lyžičku prášku do pečiva, ¼ lyžičky soli a ½ lyžičky škorice.
  8. Miešajte na nízkej rýchlosti, kým nezískate hladké a husté cesto.
  9. Cesto rovnomerne rozotrite do pripravenej formy – bude to celkom tenká vrstva, ale bude kysnúť!
  10. Broskyňové kliny naaranžujte na buchtu a zľahka ich zatlačte do cesta.
  11. Pečte 45–50 minút, alebo kým špáradlo vložené do stredu buchty nevyjde čisté.
  12. Vyberte z rúry a nechajte mierne vychladnúť.
  13. V prípade potreby potrite buchtu ¼ šálkou broskyňovej alebo marhuľovej marmelády (najprv ju zahrejte v mikrovlnnej rúre po dobu 20-30 sekúnd).
  14. Podávajte teplé alebo pri izbovej teplote – buď samotné, alebo so šľahačkou a ďalšími čerstvými broskyňami!
Broskyňový koláč s vedľa položeným košíkom plným čerstvých broskýň.
www.thewoksoflife.com

Broskyňová bábovka s citrónovou polevou

Keď skombinujete perfektnú chuť broskýň s maslovou, hutnou a zároveň vláčnou chuťou bábovky, vyjde vám delikátny výsledok. Zamatovo jemnú štruktúru bábovca pridáva krémový syr, ktorý z nej robí úplnú lahôdku. A čo potom citrónová poleva!

Ingrediencie

Na bábovku:

  • 6 – 8 čerstvých zrelých broskýň
  • 3 hrnčeky tortovej múky
  • 1 a 1/4 čajovej lyžičky jemnej morskej soli
  • 4 veľké vajcia, plus 2 žĺtky
  • 1/4 šálky mlieka
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 šálky masla izbovej teploty (plus navyše na vymazanie formy)
  • 170 g krémového syra izbovej teploty
  • 3 šálky kryštálového cukru
  • kôra z 1 citróna

Na polevu:

  • 2 lyžice krémového syra izbovej teploty
  • 2 lyžice masla izbovej teploty
  • 1 a 1/4 šálky práškového cukru
  • 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • 1/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu

Postup

  1. Broskyne olúpte, nakrájajte na kocky a dajte bokom.
  2. Umiestnite rošt doprostred rúry a predhrejte rúru na 150°C.
  3. Vymažte formu na bábovku maslom a vysypte múkou.
  4. Prebytočnú múku vyklepte a odložte formu stranou, kým nebude pripravená na použitie.
  5. V stredne veľkej mise zmiešajte múku a soľ a dajte bokom.
  6. Rozšľahajte vajcia, žĺtky, mlieko a vanilkový extrakt.
  7. Dajte bokom.
  8. Pridajte maslo a krémový syr do misky stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom.
  9. Pokiaľ nemáte stolný mixér, použite ručný mixér.
  10. Miešajte na stredne vysoké rýchlosti, kým sa všetko dobre nespojí, asi 1 minútu.
  11. Postupne pridávajte cukor a miešajte ešte asi 3–4 minúty, kým sa zmes nezdá byť ľahká a nadýchaná.
  12. Znížte rýchlosť na minimum a pomaly vmiešajte zmes mlieka a vajec.
  13. Zoškrabnite strany misy a ešte raz premiešajte.
  14. Pridajte suché prísady v 3 dávkach, miešajte na nízkej rýchlosti.
  15. Zoškrabnite strany misy a ešte raz premiešajte.
  16. Pridajte na kocky nakrájané broskyne a citrónovú kôru a miešajte, kým nie sú broskyne rovnomerne zamiešané v ceste.
  17. Dajte cesto do formy a pečte 40 minút.
  18. Otočte formu a pokračujte v pečení ďalších 45 minút.
  19. Bábovku preložte na rošt a nechajte 15 minút tuhnúť.
  20. Vyberte bábovku z formy a nechajte ju asi 2 hodiny úplne vychladnúť.
  21. Pripravte si polevu.
  22. Dajte maslo a krémový syr do stredne veľkej misy.
  23. Miešajte na stredne vysoké rýchlosti, kým sa všetko nespojí.
  24. Potom pridajte práškový cukor, citrónovú šťavu a vanilku a miešajte, kým nevznikne poleva.
  25. Vršok bábovky bohato pokvapkajte polevou a nechajte ešte 1–2 hodiny tuhnúť.
  26. Nakrájajte a podávajte!
Bábovka z broskýň zaliata citrónovou polevou na sklenenom tanieri.
www.theanthonykitchen.com

Drobenkový koláč s broskyňami

Chutný maslový koláč s čerstvými broskyňami a jemnou škoricovou posýpkou, zavŕšený sladkou vanilkovou polevou, je úplne luxusný dezert, ktorý si zamiluje celá vaša rodina!

Ingrediencie

Na posýpku:

  • 1 a ¼ šálky hladkej múky
  • 1/3 šálky trstinového cukru
  • 1/3 šálky kryštálového cukru
  • 1 a 1/4 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky sušeného zázvoru
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/8 lyžičky soli
  • 1/2 šálky rozpusteného masla

Na koláč:

  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 500 g broskýň izbovej teploty, olúpaných, vykôstkovaných a nakrájaných na plátky (asi 3 stredné broskyne, každá nakrájaná na 10 plátkov)
  • 3/4 šálky kryštálového cukru
  • 1/2 šálky zmäkčeného masla
  • 2 veľké vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/3 šálky kyslej smotany
  • 1/3 šálky cmaru

Na vanilkovú polevu:

  • 1/2 šálky práškového cukru
  • 1 polievková lyžica mlieka
  • 1/4 lyžičky vanilky

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  2. Postriekajte 23 cm tortovú formu nepriľnavým sprejom na varenie.
  3. Pripravte si posýpku.
  4. V mise zmiešajte dohromady múku, trstinový cukor, kryštálový cukor, škoricu, zázvor, muškátový oriešok a soľ (všetky hrudky trstinového cukru rozdrvte prsty).
  5. Prilejte rozpustené maslo a pomocou gumovej špachtle vytvorte posýpku.
  6. Dajte bokom.
  7. V samostatnej miske miešajte múku, prášok do pečiva, sódu a soľ po dobu 20 sekúnd, dajte bokom a olúpte a nakrájajte broskyne, pokiaľ ste to ešte neurobili.
  8. V mise elektrického stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom vyšľahajte maslo a kryštálový cukor tak, aby bola zmes svetlá a krásne nadýchaná.
  9. Primiešajte 1 vajce a potom vanilku s druhým vajcom.
  10. Pridajte 1/3 múčnej zmesi do zmesi maslo/vajcia a miešajte len tak dlho, kým sa nespoja, potom prilejte cmar a miešajte tak dlho, kým sa všetko nespojí.
  11. Vmiešajte ďalšie 1/3 múčnej zmesi a miešajte len do spojenia, potom vmiešajte kyslú smotanu.
  12. Dokončite primiešaním poslednej 1/3 zmesi múky a miešajte, kým sa takmer nespojí, potom vyberte z mixéra mixku, zoškrabajte strany a dno a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  13. Nalejte cesto do pripravenej formy.
  14. Rovnomerne posypte broskyňami a potom rovnomerne posypte posýpkovou zmesou.
  15. Pečte v predhriatej rúre, kým nie je stred koláča hotový, asi 50 – 55 minút.
  16. Nechajte vychladnúť na mriežke a potom podľa potreby pokvapkajte polevou.
  17. Polevu si pripravíte nasledovne: V mise zmiešajte práškový cukor, mlieko a vanilku.
  18. Pridajte viac mlieka na riedenie podľa potreby alebo viac práškového cukru, aby ste v prípade potreby zahustili.
  19. Dobrú chuť!
Kus koláča z čerstvých broskýň so škoricovou posýpkou a vanilkovou polevou servírovaný na tanieriku s vidličkou.
www.cookingclassy.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na koláče z broskýň , po ktorých sa budete olizovať!

A aká buchta chutila najviac vám? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.