Najlepšie recepty na koláče z broskýň, po ktorých sa budete olizovať

Viete o tom, že toto ovocie funguje ako aperitívum, a podporuje chuť do jedla?

Broskyne sú bohaté na vitamíny a vlákninu, vaše zažívanie vám poďakuje!

Nielen to! Je dokázané, že zlepšujú náladu a pomáhajú obrniť organizmus proti stresu.

Navyše sú bohaté na prírodné aminokyseliny a mastné kyseliny.

Tak si pripravte broskyňové koláče, budete zdraví a ešte si pochutnáte!

Broskyňový koláč z čerstvých broskýň

Po celý rok si môžete pripraviť tento jednoduchý a lahodný koláč.

Budete potrebovať:

  • ½ šálky cukru
  • ¼ šálky baleného hnedého cukru
  • 4 a ½ šálky nakrájaných olúpaných broskýň
  • 1 balenie lístkového cesta
  • 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu
  • ¼ lyžičky mletého muškátového orieška
  • ¼ lyžičky mletej škorice
  • štipka soli
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • 1 polievková lyžica masla
  • vanilková zmrzlina

Postup prípravy:

  • Vo veľkej mise zmiešajte cukry a pridajte nakrájané broskyne. Jemne zmiešajte. Nechajte aspoň hodinu oddýchnuť.
  • Rozdeľte lístkové cesto na dve časti. Tú väčšiu teraz vyvaľkajte a vyložte jej formu na koláč. Odstávajú kraje odstráňte.
  • Zlejte broskyne, šťavu si nalejte do misky a dajte bokom.
  • Nalejte zliatu šťavu z broskýň na malú panvičku, pridajte kukuričný škrob, muškátový oriešok, škoricu a štipku soli. Uveďte zmes do varu a za stáleho miešania nechajte vzniknutú šťavu jemne zredukovať, až bude hustá. Odoberte z ohňa a pridajte citrónovú šťavu a maslo.
  • Naskladajte broskyne na spodnú koláčovú vrstvu.
  • Zalite broskyne pripravenou zmesou.
  • Prikryte koláč druhou vrstvou lístkového cesta. Zahlaďte okraje. Okraje koláča môžete prikryť alobalom, nebudú sa pripaľovať.
  • Pečte na 160 ° C približne 45 – 60 minút. Koláč je hotový, keď je vrchná vrstva zlatistá.
  • Vyberte koláč z rúry, nechajte vychladnúť.
  • Jednotlivé kúsky doplňte na servírovacom tanieriku kopčekom vanilkovej zmrzliny.
pečený koláč s broskyňovou náplňou
Zdroj foto: joyofbaking.com

Broskyňový koláč s posýpkou

Tento rýchly a jednoduchý recept je výborný tip na všedný deň, ale aj sviatočnú príležitosť.

Budete potrebovať:

Na posýpku:

  • ½ šálky hnedého cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • ¾ šálky múky
  • 1/3 šálky zmäknutého masla
  • môžete pridať ½ šálky nasekaných vlašských orieškov
  • 8 stredne veľkých broskýň
  • lístkové cesto
  • ½ šálky hnedého cukru
  • ½ šálky hladkej múky
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • ¼ lyžičky mletej škorice

Postup prípravy:

  • Vyvaľkajte lístkové cesto a vyložte ním nádobu na pečenie.
  • Olúpte broskyne a nakrájajte ich na menšie kocky.
  • V mise zmiešajte nakrájané broskyne, cukor, múku, citrónovú šťavu a škoricu. Zmes premiešajte.
  • Predhrejte si rúru na 200 °C
  • Na cesto vložte broskyňovú zmes, ktorú najskôr precedíte. Šťava by rozmočila cesto, preto ju zlejte.
  • Nachystajte si posýpku: v mise zmiešajte cukor, škoricu a múku. Premiešajte s rozmäknutým maslom a ak chcete, pridajte oriešky. Drobenkou pokryte broskyňovú zmes.
  • V predhriatej rúre pečte 20 minút. Po tejto dobe trochu znížte teplotu, stačí na 175 ° C, a pečte ešte pol hodiny.
  • Po vytiahnutí nechajte koláč vychladnúť v izbovej teplote.
okrúhly koláč s broskyňami, posypaný posýpkou
Zdroj foto: tasteofhome.com

Zostali vám broskyne? Nechajte sa inšpirovať a pripravte si tie najlepšie recepty s pečeným mäsom so syrom, ktoré môžete týmto ovocím ozvláštniť.

Koláša s broskyňami a smotanou

Chcete si pochutnať? Tento koláč máte prichystaný za krátky čas. Prevoňajte svoju kuchyňu!

Budete potrebovať:

Na koláčové cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • štipka soli
  • trošku veľmi studenej vody

Na broskyňovú zmes:

  • 2 lyžičky cukru
  • ¼ lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžica múky

Na náplň:

  • 4 šálky lúpaných a nakrájaných broskýň
  • 3 žĺtky
  • 2 lyžice múky
  • štipka soli
  • štipka muškátového orieška
  • štvrť lyžičky mletej škorice
  • 1 šálka kyslej smotany
  • 1 lyžička vanilky
  • 1 šálka cukru

Na posýpku:

  • ½ šálky hnedého cukru
  • ½ šálky múky
  • ½ lyžičky škorice
  • 4 lyžice masla

Postup prípravy:

  • Nachystajte si koláčové cesto: zmiešajte múku, soľ a maslo. Spojte ingrediencie v posýpku. Následne pomaly prilievajte vodu, až získate hladké cesto. To si na pomúčenej doske vyvaľkajte. Formu na koláč vymažte maslom a vložte na ňu cesto, ktoré prepichnete vidličkou. Je dobré cesto pred pečením zaťažiť – prikryte ho papierom na pečenie a ako záťaž použite napríklad veľkú fazuľu. Pečte štvrť hodiny na 180 °C.
  • V mise rozšľahajte žĺtky.
  • Potom pridajte múku, cukor, soľ, muškátový oriešok a mletú škoricu. Šľahajte.
  • Pridajte kyslú smotanu a vanilku. Dobre premiešajte.
  • Väčšiu časť broskýň vložte na koláčové cesto. Menšiu časť zmiešajte so zmesou na broskyne: s múkou, cukrom a škoricou.
  • Nachystajte s posýpku: zmiešajte múku, cukor, maslo a škoricu v mise a všetko dobre zmiešajte.
  • Pečte na 200 °C prvých 15 minút. Koláč vyberte a hore vložte broskyňovú zmes.
  • Pečte ďalších 15 minút.
  • Potom pridajte posýpku a pečte opäť 15 minút.
  • Po vybratí z rúry nechajte vychladnúť v izbovej teplote.
koláč s broskyňami as kyslou smotanou
Zdroj foto: smittenkitchen.com

Prepadol vás počas pečenia hlad? Než vám koláč vychladne, dajte si vynikajúce slané palacinky, ku ktorým môžete broskyne tiež zahrýzť!

Broskyňový koláč s pudingom

Spojte vo vašej kuchyni dve výborné chuti a dajte si pudingový koláč. Cesto navyše môžete pripraviť iba za minútu! Máte stále veľa tohto ovocia? Nechajte sa inšpirovať, čo robiť s prebytkom broskýň .

Budete potrebovať:

Na koláčové cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • štipka soli
  • trochu ľadovej vody

Na náplň do koláča:

  • 5 stredne veľkých broskýň
  • šálka gréckeho jogurtu
  • 3 veľké žĺtky
  • ¾ šálky hnedého cukru
  • ¼ šálky múky
  • 1 lyžica vanilkového cukru

Na posýpku:

  • ¼ šálky masla
  • 1/3 šálky múky
  • 1/8 šálky cukru

  Postup prípravy:

  • Najskôr si prichystajte koláčové cesto. Do misy na prípravu cesta vložte múku, soľ a kocky masla. Zapnite mixér a mixujte krátku chvíľku, až začne cesto pripomínať posýpku.
  • Potom prilejte trošku ľadovej vody a mixujte ďalej. S vodou opatrne, aby vaše cesto nebolo príliš tekuté. Cesto by malo mať tendenciu sa už k sebe lepiť, ale stále je mierne posýpkovité. Také cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske.
  • Nádobu na koláč vymažte maslom a vložte na ňu cesto. Zabaľte do fólie a nechajte aspoň pol hodiny v mrazničke.
  • Olúpte a nakrájajte broskyne na plátky a naskladajte ich na koláčové cesto. Nerobte si príliš starostí s dokonalosťou tvaru plátkov, ktoré skladáte, nakoniec aj tak nepôjde ani dokonalé naskladanie vidieť.
  • Ušľahajte vidličkou alebo metličkou žĺtky, grécky jogurt, múku, cukor a vanilku. Vznikne vám dokonalá hmota pripomínajúca puding. Tou prelejte naukladané broskyne.
  • Pečte koláč 30 minút na 200 °C. Medzitým si pripravte posýpku.
  • Drobenku pripravíte tak, že si dobre zmiešate maslo a múku. Potom vmiešate cukor.
  • Po pol hodine vytiahnite koláč z rúry, a posypte koláč posýpkou. Ak nechcete, aby sa vám pripiekla, môžete koláč prekryť alobalom.
  • Po štvrť hodine pečenia skontrolujte, či je koláč hotový – pichnite do koláča špajdľou, a pokiaľ na nej nezostali kúsky cesta, môžete sa radovať, koláč je hotový.
koláč s broskyňami a pudingovou náplňou, ozdobený kopčekom zmrzliny

Obrátený koláč z broskýň

Francúzsko dalo svetu mnohé kulinárske špeciality. Aj tento recept na broskyňové koláče alebo tarte tatin pochádza z krajiny galského kohúta. Pochutnáte si!

Budete potrebovať:

Na náplň:

  • 4 stredné broskyne
  • 4 šálky hnedého cukru
  • 2 lyžice bourbonu

Na korpus:

  • 2 vajcia
  • 2 šálky hladkej múky
  • ½ šálky zmäknutého masla
  • lyžička sódy
  • lyžička vanilkového cukru
  • ½ šálky nastrúhaných vlašských orechov
  • ½ lyžičky soli

Postup prípravy:

  • Zmiešajte cukor s dvoma lyžicami vody a nechajte za stáleho miešania skaramelizovať. Pridajte trochu bourbonu.
  • Do pekáča alebo formy na koláč vymastenej maslom naskladajte plátky broskýň.
  • V mise ušľahajte metličkou vajíčka a cukor. Dobre vmiešajte zmäknuté maslo, vanilkový cukor, múku, nastrúhané oriešky, sódu a soľ.
  • Vzniknuté cesto nalejte na broskyňovú zmes.
  • Vložte do rúry, ktorú ste si predhriali na 180 °C. Po 20 minútach pečenia koláč vyberte a prikryte alobalom, aby sa vám nespálil. Pečte ďalších 40 minút.
  • Pár minút po vytiahnutí z rúry koláč preklopte na tácku.
obrátený koláč pokladaný broskyňami
Zdroj foto: tasteofhome.com

Potešte svoju návštevu nielen lahodným kúskom broskyňového koláča, ale aj výbornou kávou. Oplatí sa investovať do kávovarov na kapsule z našej recenzie?

Zostali vám broskyne? Nezabudnite, že ich môžete využiť aj iným spôsobom! Toto ovocie je totiž významným zdrojom antioxidantov, a býva základom pre mnohé kozmetické produkty. Teraz si ukážeme, ako si pripraviť výživnú masku na vlasy.

Zostalo vám ešte stále veľa ovocia? Vyskúšajte recepty na zaváranie broskýň .

Broskyňová maska ​​na vlasy

Broskyne pomôžu vašim vlasom nájsť hydratáciu a výživu. Zbavíte sa tak prirodzenou cestou suchej kože na hlave, a vďaka účinkom broskyne nadobudne vaša hriva na objeme.

Budete potrebovať:

  • rozmixovanú broskyňu
  • lyžicu bieleho jogurtu
  • lyžičku kokosového oleja

Postup prípravy:

  • Zmiešajte všetky ingrediencie – môžete si pomôcť mixérom.
  • Naneste zmes po celej dĺžke vlasov. Zakryte uterákom a nechajte pôsobiť aspoň 15 minút.
  • Zmes dôkladne opláchnite.
  • Tento postup opakujte aspoň raz týždenne.
maska ​​na vlasy z broskýň
Zdroj foto: yellowurban.com

Ktorý z lahodných koláčov si pripravíte vy? Nechajte sa uniesť vôňou a jedinečnou chuťou broskýň!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.