Viete o tom, že toto ovocie funguje ako aperitívum, a podporuje chuť do jedla?
Broskyne sú bohaté na vitamíny a vlákninu, vaše zažívanie vám poďakuje!
Nielen to! Je dokázané, že zlepšujú náladu a pomáhajú obrniť organizmus proti stresu.
Navyše sú bohaté na prírodné aminokyseliny a mastné kyseliny.
Tak si pripravte broskyňové koláče, budete zdraví a ešte si pochutnáte!
Broskyňový koláč z čerstvých broskýň
Po celý rok si môžete pripraviť tento jednoduchý a lahodný koláč.
Budete potrebovať:
- ½ šálky cukru
- ¼ šálky baleného hnedého cukru
- 4 a ½ šálky nakrájaných olúpaných broskýň
- 1 balenie lístkového cesta
- 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu
- ¼ lyžičky mletého muškátového orieška
- ¼ lyžičky mletej škorice
- štipka soli
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 polievková lyžica masla
- vanilková zmrzlina
Postup prípravy:
- Vo veľkej mise zmiešajte cukry a pridajte nakrájané broskyne. Jemne zmiešajte. Nechajte aspoň hodinu oddýchnuť.
- Rozdeľte lístkové cesto na dve časti. Tú väčšiu teraz vyvaľkajte a vyložte jej formu na koláč. Odstávajú kraje odstráňte.
- Zlejte broskyne, šťavu si nalejte do misky a dajte bokom.
- Nalejte zliatu šťavu z broskýň na malú panvičku, pridajte kukuričný škrob, muškátový oriešok, škoricu a štipku soli. Uveďte zmes do varu a za stáleho miešania nechajte vzniknutú šťavu jemne zredukovať, až bude hustá. Odoberte z ohňa a pridajte citrónovú šťavu a maslo.
- Naskladajte broskyne na spodnú koláčovú vrstvu.
- Zalite broskyne pripravenou zmesou.
- Prikryte koláč druhou vrstvou lístkového cesta. Zahlaďte okraje. Okraje koláča môžete prikryť alobalom, nebudú sa pripaľovať.
- Pečte na 160 ° C približne 45 – 60 minút. Koláč je hotový, keď je vrchná vrstva zlatistá.
- Vyberte koláč z rúry, nechajte vychladnúť.
- Jednotlivé kúsky doplňte na servírovacom tanieriku kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Broskyňový koláč s posýpkou
Tento rýchly a jednoduchý recept je výborný tip na všedný deň, ale aj sviatočnú príležitosť.
Budete potrebovať:
Na posýpku:
- ½ šálky hnedého cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- ¾ šálky múky
- 1/3 šálky zmäknutého masla
- môžete pridať ½ šálky nasekaných vlašských orieškov
- 8 stredne veľkých broskýň
- lístkové cesto
- ½ šálky hnedého cukru
- ½ šálky hladkej múky
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- ¼ lyžičky mletej škorice
Postup prípravy:
- Vyvaľkajte lístkové cesto a vyložte ním nádobu na pečenie.
- Olúpte broskyne a nakrájajte ich na menšie kocky.
- V mise zmiešajte nakrájané broskyne, cukor, múku, citrónovú šťavu a škoricu. Zmes premiešajte.
- Predhrejte si rúru na 200 °C
- Na cesto vložte broskyňovú zmes, ktorú najskôr precedíte. Šťava by rozmočila cesto, preto ju zlejte.
- Nachystajte si posýpku: v mise zmiešajte cukor, škoricu a múku. Premiešajte s rozmäknutým maslom a ak chcete, pridajte oriešky. Drobenkou pokryte broskyňovú zmes.
- V predhriatej rúre pečte 20 minút. Po tejto dobe trochu znížte teplotu, stačí na 175 ° C, a pečte ešte pol hodiny.
- Po vytiahnutí nechajte koláč vychladnúť v izbovej teplote.

Zostali vám broskyne? Nechajte sa inšpirovať a pripravte si tie najlepšie recepty s pečeným mäsom so syrom, ktoré môžete týmto ovocím ozvláštniť.
Koláša s broskyňami a smotanou
Chcete si pochutnať? Tento koláč máte prichystaný za krátky čas. Prevoňajte svoju kuchyňu!
Budete potrebovať:
Na koláčové cesto:
- 250 g hladkej múky
- 150 g masla
- štipka soli
- trošku veľmi studenej vody
Na broskyňovú zmes:
- 2 lyžičky cukru
- ¼ lyžičky mletej škorice
- 1 lyžica múky
Na náplň:
- 4 šálky lúpaných a nakrájaných broskýň
- 3 žĺtky
- 2 lyžice múky
- štipka soli
- štipka muškátového orieška
- štvrť lyžičky mletej škorice
- 1 šálka kyslej smotany
- 1 lyžička vanilky
- 1 šálka cukru
Na posýpku:
- ½ šálky hnedého cukru
- ½ šálky múky
- ½ lyžičky škorice
- 4 lyžice masla
Postup prípravy:
- Nachystajte si koláčové cesto: zmiešajte múku, soľ a maslo. Spojte ingrediencie v posýpku. Následne pomaly prilievajte vodu, až získate hladké cesto. To si na pomúčenej doske vyvaľkajte. Formu na koláč vymažte maslom a vložte na ňu cesto, ktoré prepichnete vidličkou. Je dobré cesto pred pečením zaťažiť – prikryte ho papierom na pečenie a ako záťaž použite napríklad veľkú fazuľu. Pečte štvrť hodiny na 180 °C.
- V mise rozšľahajte žĺtky.
- Potom pridajte múku, cukor, soľ, muškátový oriešok a mletú škoricu. Šľahajte.
- Pridajte kyslú smotanu a vanilku. Dobre premiešajte.
- Väčšiu časť broskýň vložte na koláčové cesto. Menšiu časť zmiešajte so zmesou na broskyne: s múkou, cukrom a škoricou.
- Nachystajte s posýpku: zmiešajte múku, cukor, maslo a škoricu v mise a všetko dobre zmiešajte.
- Pečte na 200 °C prvých 15 minút. Koláč vyberte a hore vložte broskyňovú zmes.
- Pečte ďalších 15 minút.
- Potom pridajte posýpku a pečte opäť 15 minút.
- Po vybratí z rúry nechajte vychladnúť v izbovej teplote.

Prepadol vás počas pečenia hlad? Než vám koláč vychladne, dajte si vynikajúce slané palacinky, ku ktorým môžete broskyne tiež zahrýzť!
Objavte podobné tipy
Broskyňový koláč s pudingom
Spojte vo vašej kuchyni dve výborné chuti a dajte si pudingový koláč. Cesto navyše môžete pripraviť iba za minútu! Máte stále veľa tohto ovocia? Nechajte sa inšpirovať, čo robiť s prebytkom broskýň .
Budete potrebovať:
Na koláčové cesto:
- 250 g hladkej múky
- 150 g masla
- štipka soli
- trochu ľadovej vody
Na náplň do koláča:
- 5 stredne veľkých broskýň
- šálka gréckeho jogurtu
- 3 veľké žĺtky
- ¾ šálky hnedého cukru
- ¼ šálky múky
- 1 lyžica vanilkového cukru
Na posýpku:
- ¼ šálky masla
- 1/3 šálky múky
- 1/8 šálky cukru
Postup prípravy:
- Najskôr si prichystajte koláčové cesto. Do misy na prípravu cesta vložte múku, soľ a kocky masla. Zapnite mixér a mixujte krátku chvíľku, až začne cesto pripomínať posýpku.
- Potom prilejte trošku ľadovej vody a mixujte ďalej. S vodou opatrne, aby vaše cesto nebolo príliš tekuté. Cesto by malo mať tendenciu sa už k sebe lepiť, ale stále je mierne posýpkovité. Také cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske.
- Nádobu na koláč vymažte maslom a vložte na ňu cesto. Zabaľte do fólie a nechajte aspoň pol hodiny v mrazničke.
- Olúpte a nakrájajte broskyne na plátky a naskladajte ich na koláčové cesto. Nerobte si príliš starostí s dokonalosťou tvaru plátkov, ktoré skladáte, nakoniec aj tak nepôjde ani dokonalé naskladanie vidieť.
- Ušľahajte vidličkou alebo metličkou žĺtky, grécky jogurt, múku, cukor a vanilku. Vznikne vám dokonalá hmota pripomínajúca puding. Tou prelejte naukladané broskyne.
- Pečte koláč 30 minút na 200 °C. Medzitým si pripravte posýpku.
- Drobenku pripravíte tak, že si dobre zmiešate maslo a múku. Potom vmiešate cukor.
- Po pol hodine vytiahnite koláč z rúry, a posypte koláč posýpkou. Ak nechcete, aby sa vám pripiekla, môžete koláč prekryť alobalom.
- Po štvrť hodine pečenia skontrolujte, či je koláč hotový – pichnite do koláča špajdľou, a pokiaľ na nej nezostali kúsky cesta, môžete sa radovať, koláč je hotový.

Obrátený koláč z broskýň
Francúzsko dalo svetu mnohé kulinárske špeciality. Aj tento recept na broskyňové koláče alebo tarte tatin pochádza z krajiny galského kohúta. Pochutnáte si!
Budete potrebovať:
Na náplň:
- 4 stredné broskyne
- 4 šálky hnedého cukru
- 2 lyžice bourbonu
Na korpus:
- 2 vajcia
- 2 šálky hladkej múky
- ½ šálky zmäknutého masla
- lyžička sódy
- lyžička vanilkového cukru
- ½ šálky nastrúhaných vlašských orechov
- ½ lyžičky soli
Postup prípravy:
- Zmiešajte cukor s dvoma lyžicami vody a nechajte za stáleho miešania skaramelizovať. Pridajte trochu bourbonu.
- Do pekáča alebo formy na koláč vymastenej maslom naskladajte plátky broskýň.
- V mise ušľahajte metličkou vajíčka a cukor. Dobre vmiešajte zmäknuté maslo, vanilkový cukor, múku, nastrúhané oriešky, sódu a soľ.
- Vzniknuté cesto nalejte na broskyňovú zmes.
- Vložte do rúry, ktorú ste si predhriali na 180 °C. Po 20 minútach pečenia koláč vyberte a prikryte alobalom, aby sa vám nespálil. Pečte ďalších 40 minút.
- Pár minút po vytiahnutí z rúry koláč preklopte na tácku.

Potešte svoju návštevu nielen lahodným kúskom broskyňového koláča, ale aj výbornou kávou. Oplatí sa investovať do kávovarov na kapsule z našej recenzie?
Zostali vám broskyne? Nezabudnite, že ich môžete využiť aj iným spôsobom! Toto ovocie je totiž významným zdrojom antioxidantov, a býva základom pre mnohé kozmetické produkty. Teraz si ukážeme, ako si pripraviť výživnú masku na vlasy.
Zostalo vám ešte stále veľa ovocia? Vyskúšajte recepty na zaváranie broskýň .
Broskyňová maska na vlasy
Broskyne pomôžu vašim vlasom nájsť hydratáciu a výživu. Zbavíte sa tak prirodzenou cestou suchej kože na hlave, a vďaka účinkom broskyne nadobudne vaša hriva na objeme.
Budete potrebovať:
- rozmixovanú broskyňu
- lyžicu bieleho jogurtu
- lyžičku kokosového oleja
Postup prípravy:
- Zmiešajte všetky ingrediencie – môžete si pomôcť mixérom.
- Naneste zmes po celej dĺžke vlasov. Zakryte uterákom a nechajte pôsobiť aspoň 15 minút.
- Zmes dôkladne opláchnite.
- Tento postup opakujte aspoň raz týždenne.

Ktorý z lahodných koláčov si pripravíte vy? Nechajte sa uniesť vôňou a jedinečnou chuťou broskýň!