Tiež ste milovníci tejto opečené zeleniny?
Chrumkavé a poriadne okorenené kúsky miznú z taniera rýchlejšie ako mäso, ku ktorému sú podávané ako príloha?
Tak to sme na tom rovnako ako vy!
Dnes sa s vami podelíme o naše obľúbené recepty na pečené zemiaky, ktoré občas nahradia celé hlavné jedlo.
Cesnakové zemiaky so syrom
Hľadáte perfektnú prílohu na víkendový obed? Tieto epické zapekané zemiaky s parmezánom a cesnakovým maslom sú zvonku krásne chrumkavé a vo vnútri naopak skvele jemné. A pritom sa jedná o taký jednoduchý pokrm!
Ingrediencie
- 1,5 kg baby červených zemiakov, umytých a pokrájaných na štvrtky
- 1/4 šálky (60 ml) olivového oleja
- 6 veľkých strúčikov cesnaku, jemne nasekaných alebo drvených
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 polievková lyžica talianskeho korenia
- 3/4 šálky strúhaného parmezánu
- 1/2 šálky masla
- čerstvá nasekaná petržlenová vňať, na ozdobu
- 1/2 šálky chrumkavých kúskov slaniny (voliteľne)
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Veľký plech na pečenie pomažte olivovým olejom a odložte nabok.
- Baby červené zemiaky predvarte vo vriacej vode cca 5 až 8 minút.
- Vo veľkej miske zmiešajte 1/4 šálky olivového oleja, cesnak, soľ, korenie, korenie a parmezán a premiešajte.
- Pridajte trochu viac olivového oleja, pokiaľ parmezán väčšinu absorboval.
- Predvarené zemiaky poriadne premiešajte s pripravenou zmesou, aby boli všetky rovnomerne obalené.
- Na pripravený plech rozložte zemiaky v jednej vrstve rezom dole.
- Vložte plech na spodný rošt rúry.
- Pečte zemiaky po dobu 25 minút (z toho ich po 15 minútach obráťte), kým nebudú na okrajoch hnedé a chrumkavé.
- Medzitým v mikrovlnke rozpustite maslo a zmiešajte ho s nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Opečené zemiaky vyberte z rúry a pokvapkajte ich maslom s petržlenovou vňaťou.
- Pridajte kúsky slaniny, premiešajte, aby ste zemiaky dobre obalili, a ihneď podávajte.
- Užite si to!
Plnené zemiaky s brokolicou
Tento recept je ideálny ako príloha aj samostatný pokrm. Skvelé je pripraviť si pohostenie, kedy k nim budete servírovať rôzne dipy, z ktorých si môžu hostia vyberať.
INGREDIENCIA
- 8 veľkých zemiakov na pečenie
- 350 g ružičiek brokolice
- 1 veľká jemne nasekaná cibuľa
- 4 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 2 šálky strúhaného čedaru
- 1/2 šálky kyslej smotany
- 1/4 šálky mlieka
- soľ, korenie
POSTUP
- Predhrejte rúru na 190°C.
- Potrite zemiaky lyžicou oleja a prepichnite ich nožom, aby z nich mohla odchádzať para.
- Pečte 1,5 hodiny do zmäknutia.
- Ponorte brokolicu do vriacej vody, kým nezmäkne (asi 5 min).
- Zlejte vodu a brokolicu prepláchnite.
- Nechajte usušiť a potom ju nahrubo nasekajte.
- Na panvici na lyžici oleja osmažte jemne posekanú cibuľu, až zmäkne (cca 10 min), potom na 2 minúty pridajte drvený cesnak.
- Odstavte z ohňa.
- Predpečené zemiaky nechajte trochu vychladnúť, aby sa s nimi dalo pracovať.
- Zrežte pozdĺžne vrch zemiaka a opatrne vydlabajte vnútro.
- Vydlabané vnútro zemiakov zmiešajte s brokolicou, cibuľou a cesnakom, pridajte strúhaný syr, soľ a korenie.
- Premiešajte a zmesou naplňte vydlabané zemiaky.
- Pečte ďalších 30 minút.
- Na záver môžete každý zemiak ešte posypať trochou syra a nechať ho rozpiecť.
Ultra chrumkavé pečené zemiakové klinky
Pripravte si chrumkavé korenené zemiakové hranolky na zdravší spôsob a to v rúre. Vzhľadom na to, že použite olivový olej, prospejú aj vášmu srdcu a nebudete tak musieť mať výčitky, že ste porušili svoju diétu.
Ingrediencie
- 1 kg umytých zemiakov
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžičky sušeného cesnaku
- 2 lyžičky sušenej cibule
- 1 lyžička morskej soli
- mleté čierne korenie
- 2 lyžice najemno nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, voliteľne
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia a vyložte veľký plech papierom na pečenie.
- Rozkrojte každý zemiak pozdĺžne na polovicu, potom znova pozdĺžne na polovicu, aby vznikli štvrtiny, a potom každú časť rozkrojte znova pozdĺžne, aby ste vytvorili dva kliny (skončíte s 8 kliny na zemiakov; uistite sa, že sú približne rovnaké).
- Vložte nakrájané zemiaky do veľkej misy a zalejte ich horúcou vodou.
- Nechajte ich máčať 10 minút.
- Osušte zemiaky utierkou, ktorá nepúšťa vlákna.
- Na pripravený plech položte zemiaky a pokvapkajte ich olivovým olejom.
- Zasypte ich sušeným cesnakom, cibuľou, soľou a veľkým množstvom korenia.
- Prehadzujte, kým nie sú zemiaky rovnomerne obalené v oleji a korení, a potom ich na plechu rovnomerne usporiadajte.
- Pečte po dobu 30 minút a potom klinky otočte.
- Opäť ich rovnomerne usporiadajte a vráťte späť do rúry.
- Pečte, kým nie sú klinky krásne zlatisté a chrumkavé, čo je ďalších asi 25 až 30 minút.
- Posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a ihneď podávajte.
Ak vám nevadí si trochu zahrešiť, vyskúšajte aj naše recepty na vyprážané zemiaky .
Objavte podobné tipy
Dvakrát pečené zemiaky so syrom
Nič neprekoná dobrý recept na dvakrát zapečené zemiaky a toto je jeden z tých najlepších! Podávajte ich s červeným vínom, dusenými hovädzími rebrami či lososom na grile.
Ingrediencie
- 4 veľké zemiaky
- 6 – 8 plátkov slaniny
- ¼ šálky kyslej smotany
- ½ šálky smotanového syra
- ½ šálky mlieka
- ½ šálky masla
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky korenia
- 1 šálka strúhaného čedaru
- cibuľa
Postup
- Každý zemiak prepichnite vidličkou.
- Pečte zemiaky na plechu vyloženom papierom na pečenie na 200 stupňov do mäkka (cca 40 – 50 minút, záleží na veľkosti zemiakov).
- Slaninu nakrájajte na malé plátky a opražte na panvici.
- Vychladnuté zemiaky prekrájajte na polovice.
- Vydlabajte vnútro a vložte ich do misky.
- V zemiaku trochu vnútrajška ponechajte, aby udržal tvar.
- Do zemiakovej náplne pridajte maslo, kyslú smotanu a smotanový syr a premiešajte.
- Prilejte mlieko a pridajte soľ a korenie.
- Pridajte aj slaninu a pol šálky syra a premiešajte.
- Nakoniec pridajte cibuľu podľa chuti, začnite asi štvrtinou šálky.
- Zemiaky naplňte náplňou a na vrch pridajte zvyšok syra.
- Pečte pri 175 stupňoch po dobu 15 minút.
- Zemiaky podávajte s kyslou smotanou posypanou trochou soli.
Výborné a zdravie výdatné zemiaky pripravíte aj v parnej rúre. V teste domácich konvektomatov sme si okrem ich hodnotenia spomenuli aj ich výhody.
Pečené zemiaky s mrkvou
Dokonalá pečená karamelizovaná zelenina s rozmarínom a medom sa ako príloha hodí takmer ku každému jedlu a vy ju budete chcieť pripravovať jednoducho stále!
Ingrediencie
Pečená zelenina
- 500 g olúpanej mrkvy, pozdĺžne rozpolené, ak je hrubá
- 500 g rozpolených baby zemiakov
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica medu alebo čistý javorový sirup
- 1 čajová lyžička drvenej rasce
- 1 lyžička údené papriky
- 3/4 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky kajenského korenia
- 1 lyžica nasekaného čerstvého rozmarínu
Jogurtovo-medová omáčka
- 1 šálka gréckeho jogurtu bez tuku
- 1 a 1/2 lyžice medu
Postup
- Umiestnite rošt do spodnej tretiny vašej rúry a predhrejte rúru na 200 stupňov C.
- Veľký plech vyložte papierom na pečenie a ten potrite olivovým olejom.
- Mrkva a zemiaky dajte doprostred plechu.
- Zeleninu pokvapkajte olivovým olejom a medom, potom posypte rascou, údenou paprikou, soľou a kajenským korením a premiešajte.
- Pečte, kým zelenina nie je krásne upečená a vo vnútri mäkká, asi 25 až 30 minút, v polovici pečenia premiešajte.
- Upečenú zeleninu posypte čerstvým rozmarínom.
- Zatiaľ čo sa zelenina pečie, pripravte si omáčku.
- V malej miske spoločne premiešajte grécky jogurt a med.
- Zeleninu preložte na servírovací tanier.
- Podávajte teplé s omáčkou.
Zemiaky sa hodia ako príloha k množstvu pokrmov a nie každý preferuje pečené. Pre tých je tu článok okrem iného o príprave dusených či varených zemiakov .
Ako udržím zemiaky chrumkavé čo najdlhšie?
Keď pečiete zemiaky, všeobecne sa očakáva, že budú konzumované ihneď po vybratí z rúry. Existujú však aj situácie, kedy sa vám nepodarí všetky zemiaky hneď zjesť a vy potom premýšľate, ako ich udržať dostatočne chrumkavé po celú dobu. Spôsoby sa líšia podľa toho, ako dlho chcete zemiaky udržať chrumkavé.
Udržanie chrumkavých zemiakov na krátku dobu
Jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť, je nechať ich v rúre na jednom z najnižších teplotných nastavení. Udržiavaním zemiakov v rúre sa môžete uistiť, že ich vonkajšok zostane chrumkavý, a dokonca ešte zosilní jeho chrumkavosť vďaka horúčave v rúre. V ideálnom prípade by mala byť rúra nastavená na najnižší možný stupeň ohrevu. Tým zaistíte, že zemiaky neskončia prevarením a spálením. Keď zemiaky necháte v rúre dlhšie ako hodinu alebo dve, skončí to tým, že sa začnú zase piecť, čím sa zmení ich štruktúra, chuť a vzhľad.
Chrumkavé zemiaky aj na cestách
Na cestu môžete použiť alobal na udržanie teploty jedla , ale musíte si nechať dostatok priestoru pre únik stúpajúcej pary. Je síce pravdepodobné, že sa na pečené zemiaky dostane kondenzácia a zemiaky stratia trochu tepla, ale mali by si zachovať väčšinu svojej krehkosti. Alobal použite na väčšinu nádoby so zemiakmi, ale nechajte si aspoň dve strany otvorené, aby mohla unikať para . Otvory by nemali byť príliš veľké, inak stratíte viac tepla, než chcete, ale tiež by nemali byť príliš malé, pretože by to viedlo k zachyteniu pary. Keď však dorazíte do cieľa, mali by ste mať prístup k miestu, kde môžete zemiaky znova ohriať.
Ohrievanie zemiakov
Pokiaľ ide o ohrievanie zemiakov, nikdy by ste nemali používať mikrovlnnú rúru, ak chcete zachovať ich chrumkavosť. Vždy, keď je to možné, použite rúru.
A na aké spôsoby zemiaky najradšej pripravujete vy? Napíšte nám do komentárov.