Najlepšie recepty na hovädzie mäso po burgundsku. Inšpirujte sa!

Máte radi francúzsku kuchyňu a radi by ste vyskúšali recepty na hovädzie po burgundsku?

Ak ste túto pochúťku doposiaľ neochutnali, bude to pre vás naozaj gurmánsky zážitok.

Mrknite na naše recepty, ktoré vám umožnia pripraviť túto lahodnú dobrôtku na niekoľko spôsobov.

Mäso po francúzsku s hubami

Tento pokrm je harmonickým súznením vynikajúceho hovädzieho mäsa, ktoré je doplnené špičkovou omáčkou z červeného vína a lahodnými hubami. Príprava je jednoduchá a rýchla, navyše to môže byť skvelý pokrm treba pre rodinnú oslavu. Pokiaľ fandíte hubám, prezrite si tie najlepšie recepty na omáčky z húb .

Ingrediencie:

  • 1 kg hovädzieho mäsa
  • 10 dkg slaniny
  • 450 g hnedých šampiňónov (alebo čerstvé hríbiky)
  • 250 ml kvalitného Burgundského vína
  • 250 ml hovädzieho vývaru
  • 4 lyžice slnečnicového/olivového oleja (podľa zásob)
  • 2 veľké cibule
  • 1 polievková lyžica mletého sušeného cesnaku
  • 1 lyžička sušeného mletého zázvoru
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 4 lyžice polohrubej múky
  • 2 lyžice čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 4 lístky šalvie
  • 1 – 2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia

Postup:

  • Pripravte si drevené doštičku, ostrý nôž a nakrájajte hovädzie mäso na rovnaké, stredne veľké kúsky.
  • Dajte ich do misky, osoľte, okoreňte a zasypte múkou.
  • Dôkladne premiešajte, aby sa múka aj korenie dostalo všade.
  • Huby utrite pomocou kuchynskej utierky či obrúsku, nakrájajte na plátky a zatiaľ odložte.
  • Hovädzie vývar zmiešajte s paradajkovým pretlakom a tiež odložte bokom.
  • Na prípravu sa bude hodiť najlepšie liatinová panvica či hrniec, ale ak nemáte, jednoducho použite to, na čo ste zvyknutí.
  • Do hrnca/panvice dajte olej, vhoďte naň mäso a za stáleho prevracania osmažte zo všetkých strán.
  • Mäso zhnedne počas 3 až 5 minút. Potom ho hneď dajte bokom tak, aby nevychladlo.
  • Akonáhle vyberiete mäso, vhoďte do panvice slaninu a restujte, až pustí všetok tuk, ktorý sa spojí so zvyšným olejom.
  • Prisypte očistenú a nakrájanú cibuľu, ktorú nechajte restovať, kým nezosklovatí.
  • Hneď potom pridajte nakrájaný cesnak s hnedým cukrom a znížte teplotu na minimum.
  • Za stáleho miešania počkajte, kým cukor neskaramelizuje.
  • Zníženie teploty je dôležité, inak by sa mohol cukor spáliť.
  • Keď bude mať cukor zlatistú farbu, vložte do panvice nakrájané huby a trochu osoľte.
  • Pridajte teplotu na stredný stupeň a nechajte huby pracovať, až kým sa z hrnca neodparí všetka voda, ktorú predtým huby pustili.
  • Vo chvíli, keď je tekutina preč, zalejte červeným vínom a nechajte zhruba 3 minúty variť, aby sa odparil alkohol z vína.
  • Potom hneď pridajte tymián, bobkové listy a šalviu. Prilejeme hovädzí vývar a dôkladne premiešame.
  • Nakoniec vložte späť hovädzie mäso aj so šťavou a nechajte prehriať.
  • Podľa chuti ešte môžete osoliť a okoreniť.
  • Potom už stačí iba servírovať podľa vlastného gusta.
Mäsová zmes so slaninou a hubami.
Zdroj: https://www.tasteofhome.com/

Hovädzie po burgundsku s mrkvou a šalotkou

Ďalší variant obľúbenej francúzskej klasiky je tentoraz pripravovaný spoločne s mrkvou. Hovädziemu mäsu bude sekundovať špičkové červené víno, vďaka čomu bude vykúzlená luxusná omáčka s bohatou chuťou. Jedlo je výdatné a perfektne zasýti. Uvidíte, že sa k nemu budete radi vracať.

Ingrediencie:

  • 3 1/2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 6 – 8 plátkov slaniny
  • 2 kg chudého hovädzieho mäsa
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 2 – 3 väčšie mrkvy
  • 12 malých šalotiek alebo 2 stredne veľké kuchynské cibule
  • 350 g čerstvých húb
  • 2 – 3 hrnčeky červeného vína (ideálne Burgundské či Beaujolais)
  • 2 – 3 hrnčeky hovädzieho vývaru
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1/2 hrnčeka pasírovaných paradajok
  • 1/4 hrnčeka múky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička tymiánu
  • 2 – 3 bobkové listy

Postup:

  • Najskôr si pripravíte jednotlivé ingrediencie, ktoré budete postupne dávať do hrnca.
  • Mäso nakrájajte na rovnako veľké kocka veľkosti cca 1,5 cm x 1,5 cm.
  • Mrkvu očistite a nakrájajte na plátky. Cibuľu očistite a perlovku nechajte celú, klasicú nakrájajte na kocky.
  • Huby zľahka utrieme a pokrájame na plátky či štvrtky, záleží na tom, aké sú veľké.
  • Cesnak olúpeme a pretlačíme cez lis na cesnak. Pokiaľ ho nemáte, rozotrite ho s trochou soli na doske.
  • Pripravte si najlepšie liatinový hrniec, ktorý postavte na platňu a nechajte zahriať.
  • Vhoďte doň na kúsky nakrájanú slaninu, prilejte olivový olej a nechajte restovať, kým nie je slanina chrumkavá.
  • Akonáhle je slanina hotová, vyberte ju pomocou lyžice z hrnca.
  • Pridajte do hrnca nakrájané mäso, osoľte, okoreňte a nechajte opekať zo všetkých strán po dobu 3 minút. Potom všetky kúsky mäsa vyberte a odložte bokom ako slaninu.
  • Dajte do hrnca mrkvu, cibuľu aj huby a nechajte restovať zhruba 3 minúty, kým nemá zelenina jemnejšiu štruktúru. Rovnako vyberte z hrnca a dajte na stranu.
  • Nalejte do hrnca víno a nechajte prebublať. Potom prilejte hovädzí vývar a nechajte opäť trochu povariť.
  • Primiešajte paradajkový pretlak aj pasírované paradajky a múku, dôkladne premiešajte a za občasného miešania nechajte variť asi 15 minút.
  • Hneď potom vráťte do hrnca mäso, mrkvu aj slaninu, prihoďte tymián, cesnak aj bobkový list, zamiešajte a zaklopte.
  • Nechajte variť zhruba 2 hodiny, pokiaľ nie je hovädzie mäso mäkké (niekedy stačí len hodina a pol).
  • Hotový pokrm môžete pri servírovaní ozdobiť vetvkou tymiánu.
Omáčka s mäsom, mrkvou a tymianom.
Zdroj: https://therecipecritic.com/

Mäso na víne so šampiňónmi a vaječnými rezancami

Pokiaľ milujete hovädzie mäso a cestoviny, potom vám tento variant burgundského hovädzieho rozhodne kvapne do noty. Je veľmi lahodné a príprava jednoduchá.

Ingrediencie:

  • 1,5 kg chudého hovädzieho mäsa
  • 6 lyžíc polohrubej múky
  • 3 stredne veľké mrkvy
  • 1 balenie rozmrazenej perlovej cibule
  • 250 g hnedých šampiňónov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 hrnček hovädzieho vývaru
  • 1 hrnček suchého červeného vína
  • 1 malý paradajkový pretlak
  • 1 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička sušeného rozmarínu
  • 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 vrecko vaječných rezancov (500 g)
  • 1 hrsť čerstvého tymiánu

Postup:

  • Mrkva aj huby očistite a nakrájajte na plátky.
  • Cesnak olúpte a rozdrvte, ideálne v kuchynskom mažiari.
  • Hovädzie mäso nakrájajte na rovnako veľké kusy a dajte ho do misy.
  • Zasypte ho v mise múkou a dôkladne premiešajte.
  • Pripravte si pomalý hrniec a dajte doň mäso, mrkvu, cibuľu aj huby.
  • Hovädzí vývar zmiešajte s červeným vínom, paradajkovým pretlakom, soľou, rozmarínom, tymiánom a čiernym korením.
  • Dobre premiešanú zmes vlejte do pomalého hrnca k mäsu a zamiešajte.
  • Zaklopte a varte na stredný stupeň po dobu 8 hodín.
  • Pred koncom varenia stačí len uvariť rezance podľa pokynov, ktoré sú uvedené na obale.
  • Servírujte tak, že na tanier dáte časť varených rezancov a zalejete hovädzím po burgundsku.
  • Pred podávaním ešte ozdobte čerstvým tymianom.
Vaječné cestoviny s mäsovou zmesou so šampiňónmi z pomalého hrnca.
Zdroj: https://www.myrecipes.com/

Jemné hovädzie dusené na extra panenskom olivovom oleji

Tento recept je jednoduchý a môže to byť rýchla večera, ale aj výdatný obed. Určite ho zvládnu pripraviť aj začiatočníci. Výsledný pokrm je ľahko pikantný a veľmi šťavnatý, navyše plný dokonale mäkučkých kúskov hovädzieho mäsa, húb aj cibuliek.

Ingrediencie:

  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1,5 kg hovädzieho mäsa
  • 3 polievkové lyžice polohrubej múky
  • 350 g húb (hríbiky, šampiňóny)
  • 15 perlových cibuliek (kto nemá, dá 1 veľkú žltú či červenú cibuľu)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 2 hrnčeky hovädzieho vývaru
  • 2 šálky suchého červeného vína
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 1 – 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1 – 2 lyžičky soli (záleží na tom, ako veľmi solíte)
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • 1 polievková lyžica kukuričného škrobu

Postup:

  • Najskôr si očistite huby a nakrájajte na plátky.
  • Cesnak olúpte a dôkladne rozdrvte. Môžete použiť mažiar, alebo to skúsiť nožom na doske.
  • Pripravte si najlepšie liatinový hrniec a nechajte ho zahriať na platni.
  • Vlejte olivový olej, vhoďte naň na kocky pokrájané hovädzie mäso a zasypte múkou.
  • Za občasného zamiešania nechajte restovať tak dlho, pokiaľ mäso nezíska ľahko hnedý nádych.
  • Akonáhle začne mäso pomaly hnednúť, vyberte ho z hrnca napríklad na tanier a odložte na chvíľu bokom.
  • Dajte do hrnca nakrájané huby, cibuľky perlovky vcelku alebo nakrájanú veľkú cibuľu na kocky a nechajte zhruba 4 minúty povariť.
  • Zalejte balzamikovým octom, prihoďte cesnak a nechajte zhruba 2 minúty restovať.
  • V tejto fáze pridajte hovädzí vývar aj víno a dôkladne premiešajte. Pokiaľ bude pokrm prilepený na dno hrnca, potom ho pomocou plochej drevenej varešky ľahko oškrabte, aby sa pokrm nechytal.
  • Keď bude dno pekne hladké, prisypte mäso, rozmarín, tymian aj bobkový list.
  • Osoľte a okoreňte, starostlivo zamiešajte, zaklopte a nechajte na strednom ohni variť zhruba 1 a pol hodiny.
  • To, že je pokrm hotový spoznáte tak, že mäso bude mäkké a veľmi jemné.
  • Nakoniec zmiešajte trochu vody s kukuričným škrobom, prilejte do hrnca a premiešajte.
  • Vo chvíli, keď bude zmes trochu hustejšia, je čas ju odstaviť z platne.
  • Ako príloha je ideálna zemiaková kaša alebo šťouchané zemiaky.
  • Servírujte tak, že dáte do stredu taniera kašu a zalejete hotovým pokrmom.
Mäsová omáčka s balzamikovým octom, tymiánom, cesnakom a rozmarínom.
Zdroj: https://selfproclaimedfoodie.com/

Hovädzie mäsko s vínom a koňakom

Je to vlastne špičkový hovädzí guláš stvorený na chladné dni. Hovädzie burgundské v tejto verzii je okrem vína ochutené aj vynikajúcim koňakom. Pokiaľ ide o prílohu, tam sa fantázii medze nekladú. Niekto tento pokrm servíruje so zemiakovou kašou, ďalší má rád varené zemiaky, iné vaječné rezance či ryžu, ale sú aj takí, ktorí to jej s chlebom alebo úplne bez ničoho.

Ingrediencie:

  • 8 – 10 plátkov slaniny
  • 1 – 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 1,5 kg hovädzieho mäsa
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 5 stredne veľkých mrkví
  • 1 veľká cibuľa (žltá, prípadne červená)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice polohrubej múky
  • 1 fľaša červeného vína (750 ml)
  • 1 hrnček koňaku
  • 2 šálky hovädzieho vývaru
  • 1 – 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 lyžičky čerstvého tymiánu
  • 4 lyžice nesoleného masla
  • 1 – 2 bobkové listy
  • 1 balenie rozmrazenej perlovej cibule
  • 300 g čerstvých bielych šampiňónov

Postup:

  • Slaninu nakrájajte na rezančeky a mäso na kocky s veľkosťou zhruba 2 cm.
  • Mrkva oškrabte a pokrájajte na plátky.
  • Cibuľu očistite a rozkrájajte na kocky.
  • Cesnak olúpte a cez lis na cesnak roztlačte.
  • Huby očistite suchou handričkou či kuchynskou utierkou a nakrájajte na plátky.
  • V malej miske zmiešajte soľ, korenie aj múku, dajte do nej mäso a dôkladne premiešajte, aby sa obalil naozaj každý kúsok mäsa.
  • Do hrnca (ideálne liatinového, ale kto nemá, nevadí) dajte olej a prihoďte nakrájanú slaninu.
  • Nechajte restovať na strednom ohni, kým slanina nepustí tuk a nezíska zlatistý nádych.
  • Potom ju lyžicou či dierovanou naberačkou vyberte z hrnca a dajte bokom.
  • Vložte hovädzie mäso a nechajte restovať zo všetkých strán, kým nebude ľahko hnedasté.
  • Mäso tiež vyberte z hrnca a dajte k slanine na stranu.
  • Nasypte do hrnca nakrájanú mrkvu, cibuľu, osoľte a okoreňte.
  • Nechajte variť zhruba 12 minút, prípadne aj kratšiu dobu, než zelenina chytí hnedý odtieň.
  • Potom pridajte cesnak a nechajte variť ešte asi minútu.
  • Vráťte mäso aj slaninu späť do hrnca a zamiešajte.
  • Za častejšieho miešania varte po dobu 5 minút.
  • Vezmite si plochú drevenú varešku a opatrne odlepte nalepené kúsky od dna, zatiaľ čo budete pomaly prilievať víno.
  • Keď je dno odlepené, prilejte ešte koňak a hovädzí vývar.
  • Premiešajte a nechajte chvíľku prebublať.
  • Pridajte paradajkový pretlak, nasekaný tymián, bobkové listy vcelku a dôkladne zamiešajte.
  • Zaklopte hrniec pokrievkou, vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a nechajte zmes za občasného premiešania variť/piecť po dobu 2 – 3 hodín.
  • Zatiaľ čo sa bude mäso robiť v rúre, pripravte si huby a perlové cibuľky.
  • Na panvicu či do menšieho hrnca dajte maslo a nechajte na strednom ohni rozpustiť.
  • Vysypte na rozpustené maslo celé balenie perlovej cibuľky a prihoďte utreté, na plátky rozkrájané šampiňóny.
  • Osoľte, okoreňte a nechajte restovať asi 8 minút, kým všetko nezíska zlatisto hnedú farbu.
  • Hotové odložte bokom, až kým nebude hotové mäso.
  • Vo chvíli, keď je hovädzie mäkké a jemné, vyberte hrniec z rúry a dajte na platňu.
  • Zložte pokrievku a nastavte strednú teplotu.
  • Pridajte cibuľky a huby, priveďte do varu a potom znížte teplotu.
  • Varte zhruba 15 – 20 minút, potom odstavte a nechajte ešte ďalších 15 minút odpočívať.
  • Pred servírovaním ešte nezabudnite vybrať bobkový list av prípade potreby dochuťte.
  • Servírujte ideálne so zemiakovou kašou, ale na škodu nie sú ani vaječné rezance či ryža.
Vynikajúce mäsové kocky s koňakom, vínom a slaninou
Zdroj: https://www.thecookierookie.com/

Mäso pripravované v štýle Julie Childovej

Existuje množstvo verzií obľúbenej francúzskej pochúťky, ktorá je známa po celom svete. Túto možno nebudete poznať, ale verte, že si ju zamilujete. Ostatne je to ideálny pokrm pre všetkých, ktorí majú radi majorán a ďalšie obľúbené korenie. Hotová pochúťka vás prekvapí svojou plnou chuťou a výdatnosťou.

Ingrediencie:

  • 100 g anglickej slaniny
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 lyžice múky
  • 1/2 – 1 lyžičku soli
  • 1/4 lyžičky korenia
  • 1,5 kg hovädzieho mäsa
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1 lyžička sušeného rozmarínu
  • 2 bobkové listy
  • 1 1/2 hrnčeka červeného vína
  • 2 hrnčeky hovädzieho vývaru
  • 20 perlových cibuliek
  • 350 g húb (hríbiky, šampiňóny)

Postup:

  • Nakrájajte slaninu na kocky a dajte na stredný oheň do hrnca, aby pustila tuk.
  • Akonáhle bude chrumkavá a získa zlatohnedú farbu, vyberte ju na tanier s obrúskom, aby sa zbavila mastnoty a odložte ju zatiaľ bokom.
  • Do hrnca nasypte na kocky pokrájanú cibuľu a nechajte restovať, aby mala zlatistú farbu.
  • Opäť vyberte a dajte bokom.
  • Do misky dajte na kocky nakrájané hovädzie mäso, osoľte, okoreňte, zasypte múkou a dôkladne premiešajte, aby sa múka s korením dostala všade.
  • Vhoďte do panvice a restujte, pokiaľ nemá mäso hnedú farbu.
  • Keď získa ten správny farebný nádych, zalejte mäso vínom, hovädzím vývarom, zasypte bylinkami, pridajte slaninu aj cibuľu a zakryte.
  • Nechajte variť na strednom ohni zhruba 1 1/2 hodiny, prípadne 2 hodiny, záleží na mäse.
  • Prihoďte perlovú cibuľu aj huby a nechajte ešte ďalších 20 minút variť.
  • Vo chvíli, keď bude mäso na vidličke mäkké as jemnou konzistenciou, pokrm je hotový.
  • Servírujte na zemiakovej kaši či šťouchaných zemiakoch.
Mäso na omáčku so šampiňónmi a bylinkami

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.