Už Vás nebaví pečenie tradičného vianočného pečiva a hľadáte zmenu?
Rodina ale stále požaduje českú vianočné klasiku?
Prinášame Vám skvelú alternatívu – citrónovej vianočné pečivo!
Je založené na tradičných receptoch s menej tradičné citrónovou chuťou.
Vyskúšajte a uvidíte, že sa po pečivo tento rok len zapráši!
citrónové hviezdičky
ingrediencie
- 600 g hladkej múky
- 250 g zmäknutého masla
- 300 g cukru
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
- 200 g kyslej smotany
- 2 citróny (ideálne bio kvality) – kôra a šťava
- štipka soli
- 4 lyžice sladeného kondenzovaného mlieka
- 1 žĺtok
- práškový cukor na posypanie
postup
- Preosejte múku, pridajte k nej kypriaci prášok do pečiva, zmäknuté maslo, citrónovú šťavu z oboch citrónov a citrónovú kôru z jedného citróna, cukor, soľ a kyslú smotanu.
- Zo surovín vypracujte jemné cesto. Ak bude príliš lepkavé, pridajte múku. Potom nechajte aspoň hodinu v chlade odpočinúť.
- Vyvaľkajte cesto na 4 mm hrubý plát a vykrajujte hviezdičky a pokladajte na papierom na pečenie vyložený plech.
- Utrite kondenzované mlieko s vaječným žĺtkom a vzniknutou zmesou potierajte hviezdičky na plechu a na záver poprášte práškovým cukrom.
- Pečte v predhriatej rúre na 170 ° C približne 12-15 minút.
Ak máte radi v cukroví výraznú citrónovú chuť, môžete do cesta pridať aj trochu citrónového likéru (Limoncello).
Podľa tohto receptu na citrónovej hviezdičky môžete vytvoriť aj úžasné pomarančovej cukroví. Jednoducho zameňte citrónovú šťavu a kôru za pomarančovú, prípadne zvýraznite chuť pomarančovým likérom (napr. Cointreau).

Objavte podobné tipy
Citrónové zlepované vianočné pečivo
ingrediencie
na cesto
- 200 g zmäknutého masla
- 150 g cukru
- 250 g hladkej múky
- 1 vyšľahané vajce
- 2 žĺtky
- štipka soli
- kôra z jedného citróna (bio kvality)
- ca. 80 g citrónovej marmelády
na polevu
- 200 g práškového cukru
- 2 lyžice citrónovej šťavy
postup
- Utrite maslo s cukrom, pridajte soľ, vyšľahané vajíčko a žĺtky a ďalej trite, kým nevznikne svetlá jednoliata hmota.
- Primiešajte nastrúhanú citrónovú kôru a preosiatu múku. Vypracujte jemné cesto.
- Naplňte cukrársky sáčok s plochou špičkou cestom a na papierom na pečenie vyložený plech tvorte malé kolieska.
- Nechajte 30 minút vychladiť.
- Pečte v predhriatej rúre na 170 ° C počas 13 – 15 minút.
- Po vychladnutí kolieska zlepujte citrónovou marmeládou.
- Poleva: preosiaty práškový cukor zmiešajte s citrónovou šťavou. Tej dajte podľa potreby, kým nebude poleva krásne hustá.
- Vychladnutá kolieska namáčajte do takto vzniknutej polevy a nechajte na mriežke stuhnúť.
Pre väčšiu ozdobnosť môžete pred stuhnutím polevy posypať cukrárskym zdobením.
Ak radi pracujete so strojčekom na cesto, môžete z toho receptu vytvoriť aj citrónovej strojkové cukroví. Do cesta pridajte len a niečo viac múky, aby bolo hustejšie a dobre prechádzalo strojčekom. Následne môžete vytvárať rovné tyčinky alebo zachovať tvar venčekov.

citrónové rožteky
ingrediencie
na cesto
- 190 g masla
- 120 g cukru
- strúhaná kôra z 2 citrónov bio kvality
- 2 žĺtky
- 100 g mletých mandlí
- štipka soli
- 300 g hladkej múky
na dokončenie
- 150 g práškového cukru
- strúhaná kôra z 2 citrónov bio kvality
postup
- Maslo nakrájajte na kúsky a pridajte k nemu ostatné suroviny na cesto.
- Dôkladne spracujte v hladké cesto, zabaľte do fólie a nechajte aspoň hodinu vychladiť v chladničke.
- Predhrejte rúru na 180 ° C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Z cesta vyvaľkajte tenké valčeky zhruba o priemere 1 centimeter. Valčeky následne krájajte na menšie približne 2,5 centimetra dlhé kúsky.
- V rukách dotvarujte v úhľadné malé rožteky a pokladajte na plech.
- Pečte približne 11 minút.
- V mise zmiešajte práškový cukor a citrónovú kôru.
- Do misy vkladajte ešte horúce upečené rohlíčky a opatrne obalujte.
Aj tento recept môžete ľahko modifikovať – napríklad miesto citrónovej kôry a šťavy použiť tú pomarančovou a alebo napríklad limetkovou. Používajte ale výhradne ovocie bio kvality, u ktorého nie je kôra citrusov chemicky ošetrená.

Citrónové linecké koláčiky
ingrediencie
na cesto
- 320 g preosiatej hladkej múky
- 190 g zmäknutého masla
- 100 g práškového cukru
- 100 g mletých mandlí
- 1 vajce
- štipka soli
- 1 vanilkový cukor
- 5 g strúhanej citrónovej kôry
- 2 lyžice citrónovej šťavy
na dokončenie
- jahodová marmeláda
- práškový cukor
postup
- Hladkú múku najprv prepracujte so zmäknutým maslom a ďalej postupne pridávajte ostatné suroviny na cesto.
- Vypracujte hladké cesto a nechajte v chladničke vychladiť aspoň 1 hodinu.
- Potom vyvaľkajte cesto na približne 0,5 cm hrubý plát a vytvarujte požadované tvary. Krásne vyzerajú tradičné kvetinky s otvorom v hornej časti.
- V predhriatej rúre pečte na 180 ° C po dobu 10 – 12 minút.
- Vychladnuté pečivo zlepujte marmeládou – k citrónovej chuti cesta sa krásne hodí jahodová.
- Pred podávaním poprášte práškovým cukrom.
Linecké koláčiky patria k tradičným druhom vianočného pečiva. Prečo ho ale neozvláštnit niečím novým treba citrónovým nádychom?
Ak máte radi čokoládu, môžete pri zlepovanie jahodovú marmeládu nahradiť orieškovo-čokoládovou nátierkou, ktorá sa tiež skvele hodia.

Citrónová poleva na cukrovinky
Mnohé tradičné recepty môžete premeniť v príjemný zážitok s citrónovou chuťou použitím citrónovej polevy. Jej príprava je veľmi jednoduchá, my Vám ale prinášame tipy, ako ju vylepšiť.
Ako základ použite:
- 150 g práškového cukru
- zhruba 2 lyžice citrónovej šťavy
Aby bola poleva krásne jemná, práškový cukor musíte pred zmiešaním s citrónovou šťavou preosiať. Ak sa nechce cukor so šťavou dostatočne spojiť, pridávajte po kvapkách buď vodu alebo ďalšie citrónovú šťavu.
Pre výraznejšiu chuť a farbu polevy pridajte zhruba 2 lyžičky najemno nastrúhanej citrónovej kôry.
Aby sa poleva na cukrovinky nelámala, pridajte pár kvapiek oleja.
Recept na citrónovou polevu nemusíte samozrejme využívať len o Vianociach, skvele sa hodí aj na perníky na plech a>, ktorých si môžete užívať po celý rok.
Pokiaľ Vás recepty na citrónovej cukrovinky zaujali a hľadáte ďalšie, môžete vyskúšať napríklad tento recept na citrónovej tyčinky: