5 tipov na najlepšiu citrónovej vianočné pečivo: inšpirujte sa!

Už Vás nebaví pečenie tradičného vianočného pečiva a hľadáte zmenu?

Rodina ale stále požaduje českú vianočné klasiku?

Prinášame Vám skvelú alternatívu – citrónovej vianočné pečivo!

Je založené na tradičných receptoch s menej tradičné citrónovou chuťou.

Vyskúšajte a uvidíte, že sa po pečivo tento rok len zapráši!

citrónové hviezdičky

ingrediencie

  • 600 g hladkej múky
  • 250 g zmäknutého masla
  • 300 g cukru
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
  • 200 g kyslej smotany
  • 2 citróny (ideálne bio kvality) – kôra a šťava
  • štipka soli
  • 4 lyžice sladeného kondenzovaného mlieka
  • 1 žĺtok
  • práškový cukor na posypanie

postup

  • Preosejte múku, pridajte k nej kypriaci prášok do pečiva, zmäknuté maslo, citrónovú šťavu z oboch citrónov a citrónovú kôru z jedného citróna, cukor, soľ a kyslú smotanu.
  • Zo surovín vypracujte jemné cesto. Ak bude príliš lepkavé, pridajte múku. Potom nechajte aspoň hodinu v chlade odpočinúť.
  • Vyvaľkajte cesto na 4 mm hrubý plát a vykrajujte hviezdičky a pokladajte na papierom na pečenie vyložený plech.
  • Utrite kondenzované mlieko s vaječným žĺtkom a vzniknutou zmesou potierajte hviezdičky na plechu a na záver poprášte práškovým cukrom.
  • Pečte v predhriatej rúre na 170 ° C približne 12-15 minút.

Ak máte radi v cukroví výraznú citrónovú chuť, môžete do cesta pridať aj trochu citrónového likéru (Limoncello).

Podľa tohto receptu na citrónovej hviezdičky môžete vytvoriť aj úžasné pomarančovej cukroví. Jednoducho zameňte citrónovú šťavu a kôru za pomarančovú, prípadne zvýraznite chuť pomarančovým likérom (napr. Cointreau).

Citrónové hviezdičky s bielou polevou
Foto www.recommendedrecipes.net

Citrónové zlepované vianočné pečivo

ingrediencie

na cesto

  • 200 g zmäknutého masla
  • 150 g cukru
  • 250 g hladkej múky
  • 1 vyšľahané vajce
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • kôra z jedného citróna (bio kvality)
  • ca. 80 g citrónovej marmelády

na polevu

  • 200 g práškového cukru
  • 2 lyžice citrónovej šťavy

postup

  • Utrite maslo s cukrom, pridajte soľ, vyšľahané vajíčko a žĺtky a ďalej trite, kým nevznikne svetlá jednoliata hmota.
  • Primiešajte nastrúhanú citrónovú kôru a preosiatu múku. Vypracujte jemné cesto.
  • Naplňte cukrársky sáčok s plochou špičkou cestom a na papierom na pečenie vyložený plech tvorte malé kolieska.
  • Nechajte 30 minút vychladiť.
  • Pečte v predhriatej rúre na 170 ° C počas 13 – 15 minút.
  • Po vychladnutí kolieska zlepujte citrónovou marmeládou.
  • Poleva: preosiaty práškový cukor zmiešajte s citrónovou šťavou. Tej dajte podľa potreby, kým nebude poleva krásne hustá.
  • Vychladnutá kolieska namáčajte do takto vzniknutej polevy a nechajte na mriežke stuhnúť.

Pre väčšiu ozdobnosť môžete pred stuhnutím polevy posypať cukrárskym zdobením.

Ak radi pracujete so strojčekom na cesto, môžete z toho receptu vytvoriť aj citrónovej strojkové cukroví. Do cesta pridajte len a niečo viac múky, aby bolo hustejšie a dobre prechádzalo strojčekom. Následne môžete vytvárať rovné tyčinky alebo zachovať tvar venčekov.

zlepované citrónovej venčeky s polevou
Foto www.swissmilk.ch

citrónové rožteky

ingrediencie

na cesto

  • 190 g masla
  • 120 g cukru
  • strúhaná kôra z 2 citrónov bio kvality
  • 2 žĺtky
  • 100 g mletých mandlí
  • štipka soli
  • 300 g hladkej múky

na dokončenie

  • 150 g práškového cukru
  • strúhaná kôra z 2 citrónov bio kvality

postup

  • Maslo nakrájajte na kúsky a pridajte k nemu ostatné suroviny na cesto.
  • Dôkladne spracujte v hladké cesto, zabaľte do fólie a nechajte aspoň hodinu vychladiť v chladničke.
  • Predhrejte rúru na 180 ° C a plech vyložte papierom na pečenie.
  • Z cesta vyvaľkajte tenké valčeky zhruba o priemere 1 centimeter. Valčeky následne krájajte na menšie približne 2,5 centimetra dlhé kúsky.
  • V rukách dotvarujte v úhľadné malé rožteky a pokladajte na plech.
  • Pečte približne 11 minút.
  • V mise zmiešajte práškový cukor a citrónovú kôru.
  • Do misy vkladajte ešte horúce upečené rohlíčky a opatrne obalujte.

Aj tento recept môžete ľahko modifikovať – ​​napríklad miesto citrónovej kôry a šťavy použiť tú pomarančovou a alebo napríklad limetkovou. Používajte ale výhradne ovocie bio kvality, u ktorého nie je kôra citrusov chemicky ošetrená.

tradičné citrónovej rožteky posypané cukrom
Foto rezept.sz-magazin.de

Citrónové linecké koláčiky

ingrediencie

na cesto

  • 320 g preosiatej hladkej múky
  • 190 g zmäknutého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g mletých mandlí
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 1 vanilkový cukor
  • 5 g strúhanej citrónovej kôry
  • 2 lyžice citrónovej šťavy

na dokončenie

  • jahodová marmeláda
  • práškový cukor

postup

  • Hladkú múku najprv prepracujte so zmäknutým maslom a ďalej postupne pridávajte ostatné suroviny na cesto.
  • Vypracujte hladké cesto a nechajte v chladničke vychladiť aspoň 1 hodinu.
  • Potom vyvaľkajte cesto na približne 0,5 cm hrubý plát a vytvarujte požadované tvary. Krásne vyzerajú tradičné kvetinky s otvorom v hornej časti.
  • V predhriatej rúre pečte na 180 ° C po dobu 10 – 12 minút.
  • Vychladnuté pečivo zlepujte marmeládou – k citrónovej chuti cesta sa krásne hodí jahodová.
  • Pred podávaním poprášte práškovým cukrom.

Linecké koláčiky patria k tradičným druhom vianočného pečiva. Prečo ho ale neozvláštnit niečím novým treba citrónovým nádychom?

Ak máte radi čokoládu, môžete pri zlepovanie jahodovú marmeládu nahradiť orieškovo-čokoládovou nátierkou, ktorá sa tiež skvele hodia.

citrónovej lepené linecké koláčiky
Foto herdskasper.de

Citrónová poleva na cukrovinky

Mnohé tradičné recepty môžete premeniť v príjemný zážitok s citrónovou chuťou použitím citrónovej polevy. Jej príprava je veľmi jednoduchá, my Vám ale prinášame tipy, ako ju vylepšiť.

Ako základ použite:

  • 150 g práškového cukru
  • zhruba 2 lyžice citrónovej šťavy

Aby bola poleva krásne jemná, práškový cukor musíte pred zmiešaním s citrónovou šťavou preosiať. Ak sa nechce cukor so šťavou dostatočne spojiť, pridávajte po kvapkách buď vodu alebo ďalšie citrónovú šťavu.

Pre výraznejšiu chuť a farbu polevy pridajte zhruba 2 lyžičky najemno nastrúhanej citrónovej kôry.

Aby sa poleva na cukrovinky nelámala, pridajte pár kvapiek oleja.

Recept na citrónovou polevu nemusíte samozrejme využívať len o Vianociach, skvele sa hodí aj na perníky na plech , ktorých si môžete užívať po celý rok.

Pokiaľ Vás recepty na citrónovej cukrovinky zaujali a hľadáte ďalšie, môžete vyskúšať napríklad tento recept na citrónovej tyčinky:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.