5 rýchlych receptov s rizotom

Rizoto je rýchla a obľúbená pochúťka, ktorá sa dá pripraviť na viac spôsobov, ako si sami myslíte.

Ryža zasýti a nie je potreba ďalšie vysoko kalorické prílohy, preto je aj samotné rizoto vhodné pri rôznych diétach.

Vyskúšajte 5 receptov na rizoto. Zistíte, že aj jedno jedlo môže chutiť zakaždým inak.

kuracie rizoto

INGREDIENCIE

  • 30 dkg ryže (môže byť aj vo varných vreckách)
  • 30 dkg kuracích pŕs
  • 1 cibuľa
  • 3 lyžice masla
  • 15 dkg hrášku z konzervy
  • štipka kari korenia
  • štipka chilli a kurkumy
  • 100 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru (môže byť aj z kocky)
  • soľ
  • korenie
  • 5 mm dlhý kúsok zázvoru

POSTUP

  1. Ryžu uvaríme podľa návodu
  2. Kuracie mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na rezance
  3. Cibuľu ošúpeme, pokrájame na jemno, zázvor olúpeme, nastrúhame, v panvici rozohrejeme maslo a cibuľu so zázvorom na ňom opečieme
  4. Potom pridáme nakrájané mäso a opražíme
  5. Okoreníme, osolíme, pridáme kurkumu, chilli a kari korenie. Zalejeme vývarom a dusíme asi 5 minút
  6. Zhruba minútu pred koncom primiešame k mäsu hrášok. Potom k mäsu prisypeme ryžu a môžeme podávať

kuracie rizoto

zeleninové rizoto

INGREDIENCIE

  • 20 dkg ryže
  • 1 cibuľa
  • 40 dkg čerstvých húb
  • korenie
  • rasca
  • 3-4 zelené papriky
  • 3-4 paradajky
  • 5 dkg tvrdého syra
  • pažítka
  • 2 lyžice masla

POSTUP

  1. Ryžu umyjeme a zalejeme vriacou vodou v pomere 1: 1
  2. Osolíme, pridáme lyžicu masla a prikrytú ryžu v rúre udusíme
  3. Na druhej lyžici masla speníme pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájané huby, osolíme, okoreníme a za občasného podlievania podusíme
  4. Keď sú huby polomäkké, pridáme pokrájané papriky a paradajky a dodusíme
  5. Dusenú ryžu zmiešame s podusenými hubami so zeleninou a posypeme pažítkou

zeleninové rizoto

hubové rizoto

INGREDIENCIE

  • 40 dkg šampiňónov
  • 2 sáčky s predvarenú ryžou
  • 4 cibule
  • 1 pór
  • 3 lyžice oleja
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 15 dkg sterilizovaného hrášku
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  1. Ryžu uvaríme podľa návodu v osolenej vode
  2. Sáčky vyberieme a necháme odkvapkať
  3. Cibuľu nakrájame na kolieska, šampiňóny na hrubšie plátky, pór na tenké kolieska
  4. Na panvici rozohrejeme olej, cibuľu spoločne so šampiňónmi osmažíme, pridáme pór, smažíme 2 minúty, zalejeme vývarom a dusíme 8-10 minút
  5. Nakoniec primiešame hrášok, osolíme, okoreníme, premiešame s ryžou a podávame

hubové rizoto

Cuketové rizoto

INGREDIENCIE

  • 1 veľká cuketa
  • pór
  • pol uhorky na kocky
  • sójovú omáčku
  • trocha soli
  • korenie
  • 1 paradajka (môže byť aj paprika)
  • 2 sáčky ryže
  • 150 gramov tvrdého syra na posypanie

POSTUP

  1. Cuketu nakrájame na kocky, to isté urobíme s pórom, ale ten na kolieska a potom ďalej na kocky nakrájame papriku a uhorku
  2. Medzitým si dáme variť ryžu
  3. Tieto všetky prísady nakrájané na kocky opražíme na oleji, pridáme soľ, korenie a sójovú omáčku a restujeme do zmäknutia, môžete trošku podliať vývarom alebo vodou
  4. Nakoniec všetko zamiešame dohromady s ryžou a ihneď podávame

Cuketové rizoto

Rizoto z rúry

INGREDIENCIE

  • 1 hrnček ryže
  • 2 hrnčeky vody
  • 1 cibuľa
  • olej
  • 2 zelené papriky
  • 3 paradajky
  • pol sáčku mrazenej zeleniny (podľa vašej chuti)
  • 30 dkg duseného bravčového mäsa (môže byť aj iné mäso alebo údenina)
  • vegeta

POSTUP

  1. Cibuľku speníme na tuku, prisypeme ryžu a orestujeme. Zalejeme vodou.
  2. Pridáme zeleninu, mäso, okoreníme vegetou (môžeme použiť aj iné korenie podľa našej chuti alebo len soľ a korenie)
  3. Zakryjeme pokrievkou a vložíme do rozohriatej rúry na 180 ° a pečieme asi 1 hodinu
  4. Hotové rizoto posypeme syrom a podávame so zeleninovým šalátom

Rizoto z rúry s klobásou

Rizote pečenému v rúre je u nás často nazývané ako Srbské rizoto . Tento názov však nepochádza zo Srbska, je to skôr takým českým výmyslom.

V Srbsku sa varí pokrm, ktorý nazývajú Džuveč. Je veľmi podobný rizote, rozdiel je však ten, že základnými ingredienciami je tu mäso a zelenina.

Ryža sa v tomto prípade používa len ako príloha, nie ako nutná súčasť. Ryža môže byť zamenená aj za zemiaky.

Ak ste na sladké, určite môžete ryžu tiež použiť. Napríklad v receptoch so sladkou ryžou, o ktoré tiež píšeme.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.