Rizoto je rýchla a obľúbená pochúťka, ktorá sa dá pripraviť na viac spôsobov, ako si sami myslíte.
Ryža zasýti a nie je potreba ďalšie vysoko kalorické prílohy, preto je aj samotné rizoto vhodné pri rôznych diétach.
Vyskúšajte 5 receptov na rizoto. Zistíte, že aj jedno jedlo môže chutiť zakaždým inak.
kuracie rizoto
INGREDIENCIE
- 30 dkg ryže (môže byť aj vo varných vreckách)
- 30 dkg kuracích pŕs
- 1 cibuľa
- 3 lyžice masla
- 15 dkg hrášku z konzervy
- štipka kari korenia
- štipka chilli a kurkumy
- 100 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru (môže byť aj z kocky)
- soľ
- korenie
- 5 mm dlhý kúsok zázvoru
POSTUP
- Ryžu uvaríme podľa návodu
- Kuracie mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na rezance
- Cibuľu ošúpeme, pokrájame na jemno, zázvor olúpeme, nastrúhame, v panvici rozohrejeme maslo a cibuľu so zázvorom na ňom opečieme
- Potom pridáme nakrájané mäso a opražíme
- Okoreníme, osolíme, pridáme kurkumu, chilli a kari korenie. Zalejeme vývarom a dusíme asi 5 minút
- Zhruba minútu pred koncom primiešame k mäsu hrášok. Potom k mäsu prisypeme ryžu a môžeme podávať
Objavte podobné tipy
zeleninové rizoto
INGREDIENCIE
- 20 dkg ryže
- 1 cibuľa
- 40 dkg čerstvých húb
- korenie
- rasca
- 3-4 zelené papriky
- 3-4 paradajky
- 5 dkg tvrdého syra
- pažítka
- 2 lyžice masla
POSTUP
- Ryžu umyjeme a zalejeme vriacou vodou v pomere 1: 1
- Osolíme, pridáme lyžicu masla a prikrytú ryžu v rúre udusíme
- Na druhej lyžici masla speníme pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájané huby, osolíme, okoreníme a za občasného podlievania podusíme
- Keď sú huby polomäkké, pridáme pokrájané papriky a paradajky a dodusíme
- Dusenú ryžu zmiešame s podusenými hubami so zeleninou a posypeme pažítkou
hubové rizoto
INGREDIENCIE
- 40 dkg šampiňónov
- 2 sáčky s predvarenú ryžou
- 4 cibule
- 1 pór
- 3 lyžice oleja
- 150 ml zeleninového vývaru
- 15 dkg sterilizovaného hrášku
- soľ
- korenie
POSTUP
- Ryžu uvaríme podľa návodu v osolenej vode
- Sáčky vyberieme a necháme odkvapkať
- Cibuľu nakrájame na kolieska, šampiňóny na hrubšie plátky, pór na tenké kolieska
- Na panvici rozohrejeme olej, cibuľu spoločne so šampiňónmi osmažíme, pridáme pór, smažíme 2 minúty, zalejeme vývarom a dusíme 8-10 minút
- Nakoniec primiešame hrášok, osolíme, okoreníme, premiešame s ryžou a podávame
Cuketové rizoto
INGREDIENCIE
- 1 veľká cuketa
- pór
- pol uhorky na kocky
- sójovú omáčku
- trocha soli
- korenie
- 1 paradajka (môže byť aj paprika)
- 2 sáčky ryže
- 150 gramov tvrdého syra na posypanie
POSTUP
- Cuketu nakrájame na kocky, to isté urobíme s pórom, ale ten na kolieska a potom ďalej na kocky nakrájame papriku a uhorku
- Medzitým si dáme variť ryžu
- Tieto všetky prísady nakrájané na kocky opražíme na oleji, pridáme soľ, korenie a sójovú omáčku a restujeme do zmäknutia, môžete trošku podliať vývarom alebo vodou
- Nakoniec všetko zamiešame dohromady s ryžou a ihneď podávame
Rizoto z rúry
INGREDIENCIE
- 1 hrnček ryže
- 2 hrnčeky vody
- 1 cibuľa
- olej
- 2 zelené papriky
- 3 paradajky
- pol sáčku mrazenej zeleniny (podľa vašej chuti)
- 30 dkg duseného bravčového mäsa (môže byť aj iné mäso alebo údenina)
- vegeta
POSTUP
- Cibuľku speníme na tuku, prisypeme ryžu a orestujeme. Zalejeme vodou.
- Pridáme zeleninu, mäso, okoreníme vegetou (môžeme použiť aj iné korenie podľa našej chuti alebo len soľ a korenie)
- Zakryjeme pokrievkou a vložíme do rozohriatej rúry na 180 ° a pečieme asi 1 hodinu
- Hotové rizoto posypeme syrom a podávame so zeleninovým šalátom
Rizote pečenému v rúre je u nás často nazývané ako Srbské rizoto . Tento názov však nepochádza zo Srbska, je to skôr takým českým výmyslom.
V Srbsku sa varí pokrm, ktorý nazývajú Džuveč. Je veľmi podobný rizote, rozdiel je však ten, že základnými ingredienciami je tu mäso a zelenina.
Ryža sa v tomto prípade používa len ako príloha, nie ako nutná súčasť. Ryža môže byť zamenená aj za zemiaky.
Ak ste na sladké, určite môžete ryžu tiež použiť. Napríklad v receptoch so sladkou ryžou, o ktoré tiež píšeme.