Ľahká príloha ku grilovanému mäsu alebo rýchlo pripravená večera?
To sú tieto recepty na cestovinový šalát so zeleninou!
Jednoduché, chutné a sýte. Osloví celú rodinu!
Cestovinový šalát so zeleninou a syrom
Ako urobíte vegetariánsky cestovinový šalát taký báječný, že sa ho ani zarytý mäsožravec nemôže nabažiť? Zeleninu vopred marinujte! Tento recept na nabitý cestovinový šalát je šťavnatý, má plnú chuť a vyzerá rovnako úžasne, ako chutí!
Čo budeme potrebovať
- 400 g cestovín
- 30 g petržlenu (nahrubo nasekané)
- 120 g fety (rozdrobená na veľké kúsky)
Na zeleninu
- 2 papriky (1 červená, 1 žltá, nakrájané)
- 1 červená cibuľa (nakrájaná na mesiačiky)
- 1 baklažán (nakrájaný na hrubé polkruhy)
- 2 cukety (nakrájané)
- 200 g šampiňóny (polené)
- 1 zväzok špargle (nakrájané)
Na pečenie
- 65 ml extra panenského olivového oleja
- 1 lyžička soli a korenia
- 3 strúčiky cesnak
Na marinádu
- 85 ml citrónovej šťavy
- 85ml extra panenského olivového oleja
- 2 lyžičky bieleho cukru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 lyžičky soli a korenia
- 1/2 lyžičky sušenej bazalky, petržlenu, oregana, tymiánu
- 1/2 – 1 lyžička chilli
Postup
- Na marinádu dajte všetky ingrediencie do pohára a dobre pretrepte.
- Na zeleninu predhrejte rúru na 250 °C.
- Zeleninu, okrem špargle pokvapkajte olejom, posypeme soľou, korením a cesnakom, premiešajte.
- Zeleninu rozložte na 2 plechy. Pečte 25 minút, raz premiešajte.
- Špargľu pokvapkajte olejom a štipkou soli a korenia.
- Pridajte ho do rúry na posledných 5 minút.
- Upečenú zeleninu preložte do veľkej misy a prelejte 1/2 marinády.
- Premiešajte a nechajte 30 minút až 3 hodiny marinovať.
- Vo veľkom hrnci s osolenou vodou uvarte cestoviny podľa návodu. Sceďte a vráťte cestoviny do hrnca.
- Pridajte zeleninu, vrátane šťavy, do hrnca s cestovinami.
- Pridajte zvyšný dresing a petržlen, potom premiešajte. Nechajte 15 minút mierne vychladnúť.
- Posypte fetou a podávajte!
Cestoviny môžete servírovať na slaný, ale aj sladký spôsob! Skúste jeden z týchto receptov na sladké cestoviny ! Čo tak lasagne na sladko s jahodami?

Zeleninový šalát s cestovinami a šunkou
Tento recept na studený cestovinový šalát so zeleninou a šunkou je ideálny na pohostenie návštevy alebo na letné grilovanie.
Čo budeme potrebovať
- 480 g cestovín
- 90 ml olivového oleja
- 120 g mrazenej kukurice
- 100 g mrazeného sladkého hrášku
- 100 g cherry paradajok
- 150 g žltých paradajok
- 30 ml balzamikového octu
- 1/4 lyžičky cukru
- Soľ a korenie na dochutenie
- 200 g varené šunky
- 120 g syra Gouda alebo čedar
- 60 g nakrájaných čiernych olív
Postup
- Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Sceďte studenou vodou.
- Po vychladnutí zlejte, pokvapkajte olivovým olejom a premiešajte, aby sa cestoviny obalili a nezlepili sa.
- Kukuricu a hrášok varte v mikrovlnnej rúre 1 minútu.
- Pripravte si zálievku zmiešaním olivového oleja, balzamikového octu a cukru a pridajte ho do zmesi cestovín a zeleniny.
- Premiešajte a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Nakrájajte šunku, paradajky, syr a olivy a pridajte do šalátu, premiešajte.

Šalát zo zeleniny, cestovín a kuracieho mäsa
So sladkým a štipľavým medovo horčičným dresingom zaradíte tento lahodný cestovinový šalát so zeleninou a kuracím mäsom do svojho letného repertoáru!
Čo budeme potrebovať
- 200 g makarónov
- 125 g kukurice
- 200 g grilovaného kurčaťa
- 80 g šunky zo stehna
- 1/2 malej červenej cibule (nakrájané nadrobno)
- 1 lyžica petržlenu (nasekané)
Na dresing
- 30 ml olivového oleja
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica semienok horčica
- 2 lyžice majonézy
- 30 ml kyslej smotany
Postup
- Makaróny uvaríme podľa návodu na obale. Sceďte a prepláchnite pod studenou vodou.
- Vo veľkej mise prešľahajte všetky ingrediencie na zálievku.
- Pridajte uvarené a vychladnuté makaróny a kukuricu, rovnako ako kuracie mäso, šunku a cibuľu.
- Premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Dobre dochutíme soľou a korením.
- Nakoniec posypte petržlenovou vňaťou.

Objavte podobné tipy
Cestovinový šalát s grilovanou zeleninou
Lahodný šalát so zeleninou na upečené na grile a mäkkými cestovinami, uvretými perfektne al dente!
Čo budeme potrebovať
- 140 g zrelých cherry paradajok
- 1 strúčik cesnaku (nakrájaný na tenké plátky)
- 60 ml olivového oleja
- 2 lyžice balzamikového octu
- 340 g penne
- 2 papriky rôznych farieb
- 2 zelené cukety
- 2 lyžice olivového oleja
- 280 g cherry paradajok (rôzne farby)
- 10 g zmiešaných čerstvých byliniek (ako je petržlen, pažítka, bazalka)
Postup
- V mixéri najemno rozmixujte 140 g paradajok a cesnak. Pridajte olej a ocot. Dochuťte soľou a korením.
- V hrnci s vriacou osolenou vodou uvaríme cestoviny al dente. Sceďte a zľahka naolejujte.
- Predhrejte gril na strednú teplotu.
- Na veľkom tanieri obaľte v oleji papriku a cuketu. Dochutíme soľou.
- Zeleninu položte priamo na gril a opekajte 4 až 6 minút alebo dozlatista av polovici ju obráťte.
- Potom zeleninu nakrájajte nahrubo a vložte do veľkej misy.
- Pridajte cestoviny, dresing, cherry paradajky a bylinky.
- Jemne premiešajte, aby sa spojilo.

Šalát s cestovinami, zeleninou a jogurtovým dresingom
Tento krémový cestovinový šalát so zeleninou je plný chutí, vyrobený z jednoduchých ingrediencií a je vyrobený iba za 30 minút.
Čo budeme potrebovať
- 225 g cestovín
- 215 g nízkotučného gréckeho jogurtu
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 šalotka
- 10 cherry paradajok
- 10 čiernych vykôstkovaných olív
- 60 g syra ovčieho syra
- 1 citrón
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 lyžičky sušeného oregana
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- štipka morskej soli
- čierne korenie
Postup
- Cestoviny uvarte al dente vo vriacej vode, potom sceďte a nechajte vychladnúť.
- Medzitým si nakrájajte najemno červenú a zelenú papriku, na tenké plátky nakrájajte šalotku, cherry paradajky nakrájajte na polovice, čierne vykôstkované olivy na polovice a syr nakrájajte na malé štvorčeky.
- Akonáhle cestoviny dostatočne vychladnú, preložte ich do veľkej misy spolu s gréckym jogurtom a všetku nakrájanú zeleninou a syrom, pridajte 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy, nastrúhajte najemno strúčik cesnaku, pridajte oregano, petržlen a petržlen.
- Podávajte vychladené a posypané najemno nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Chcete zostať na zdravej vlne? Potom k týmto receptom na cestovinové šaláty servírujte doma odšťavený džús! K tomu vám poslúžia tie najlepšie odšťavovače, ktoré sme pre vás zrecenzovali !

Najlepšie tipy na prípravu cestovinového šalátu
- Použite kvalitné cestoviny, ako sú fusilli alebo penne, ktoré sa dobre kombinujú s rôznymi omáčkami a prísadami.
- Cestoviny by mali byť uvarené al dente, teda zhruba na 8-10 minút, aby zostali krehké a neboli rozvarené.
- Pred zmiešaním s ostatnými prísadami nechajte cestoviny vychladnúť.
- Použite rôzne druhy zeleniny, ako sú cherry paradajky, cibuľka, papriky, uhorky, ktoré dodajú šalátu šťavnatosť a farebnosť.
- Použite rôzne druhy syrov, ako sú mozzarella, feta alebo parmezán, ktoré dodajú šalátu chuť a krémovosť.
- Pridajte ovocie, ako sú jahody alebo maliny, ktoré dajú šalátu osviežujúcu chuť.
- Použite kvalitný olivový olej a balzamico ocot na dochutenie šalátu.
- Premiešajte všetky ingrediencie starostlivo a nechajte šalát aspoň 30 minút odležať, aby sa chute premiešali.