Najlepšie recepty na smažiak: obľúbená rýchlovka českej kuchyne

Deťmi milovaný a výživovými poradcami zatracovaný. Zapovedaný by však mal byť len veľmi prísnym diétam. Doba vyprážania je krátka a raz za čas si ho môžete bez obáv dopriať.

Na prípravu tohto pokrmu sa siaha z niekoľkých dôvodov. Jedným z nich môže byť dostupnosť syra v obchodoch a rýchla príprava , ďalším potom, že sa jedná o jedlo, ktoré chutí takmer všetkým.

Najčastejším syrom, ktorý sa používa na vyprážanie je eidam. Eidam je ideálny aj preto, že má jemnú, málo slanú chuť a nevyznačuje sa žiadnou špecifickou vôňou.

Dosť však rečí a poďme na tie najlepšie recepty na vyprážaný syr . Veríme, že si pochutnáte.

Vyprážač, ktorý nevytečie

Klasika, ktorú jednoducho musíte vedieť uvariť. Navyše sa nestane, aby vám pri vyprážaní vytiekol.

Ingrediencie

  • 2 plátky syra (eidam) – 30% tuku v sušine
  • 1 vajce
  • hladká múka
  • strúhanka na obalenie
  • repkový olej na vyprážanie

Postup

  • Do troch misiek dáme postupne hladkú múku, rozšľahané vajcia a strúhanku.
  • Syr obalíme najskôr v múke, potom vo vajci a na záver v strúhanke.
  • Rozpálime panvicu s olejom.
  • Syr rýchlo osmažíme z oboch strán dozlatista.
  • Podávame s prílohou podľa vašej chuti.
Obaľovaný syr eidam v strúhanke.
Zdroj: spicysouthernkitchen.com

Luxusný smažiak so šunkou

Vyprážaný syr s prekvapením vo vnútri poteší nielen deti. Aj vyprážaný syr môžete vycibriť prídavkom šunky.

Ingrediencie

  • 4 širšie plátky syra
  • 4 slabé plátky šunky
  • 1 vajce
  • hladká múka
  • strúhanka na obalenie
  • repkový olej na vyprážanie

Postup

  • Do troch misiek dáme postupne hladkú múku, rozšľahané vajcia a strúhanku.
  • Vezmeme 2 plátky syra a medzi ne vložíme 2 plátky šunky.
  • Plnený syr obalíme najskôr v múke, potom vo vajci a na záver v strúhanke.
  • Rozpálime panvicu s olejom.
  • Syr rýchlo osmažíme z oboch strán dozlatista.
  • Podávame s akoukoľvek prílohou. Napríklad s hranolkami.
Vyprážač plnený šunkou s hranolkami.
Zdroj: whereisyourtoothbrush.com

Ako prílohu môžete vyskúšať napríklad jeden z našich receptov na zemiakové placky .

Vyprážané syrové guličky

Guličky si zamilujú obzvlášť deti. Pripravte svojim deťom zábavný obed vo forme syrových gulí.

Ingrediencie

  • 200 g strúhaného syra
  • 1 vajce
  • strúhanka na obalenie
  • repkový olej na vyprážanie

Postup

  • V miske zmiešame syr s vajcom.
  • Vytvarujeme guličky.
  • Guľôčky obalíme v strúhanke.
  • Rozpálime panvicu s olejom.
  • Syrové guličky rýchlo osmažíme dozlatista.
  • Podávame s akoukoľvek prílohou podľa vašej chuti.
Vyprážané syrové gule s dipom.
Zdroj: lindseyeatsla.com

Aký dip k vyprážaniu? Vyberte si z našich špeciálnych prílohových omáčok a vychutnajte si obed s rodinou či priateľmi.

Črepníkový diétny vyprážaný

Príprava je takmer bez tuku. Namiesto vyprážania sa využíva mikrovlnná rúra. Pripravte si tento črepníkový vyprážaný syr za pár minút.

Ingrediencie

  • 200 g strúhaného syra
  • 1 vajce
  • 2 až 3 hrsti strúhanky
  • repkový olej na vymazanie hrnčeka

Postup

  • Zmiešame syr, vajcia a väčšinu strúhanky.
  • Hrnčeky vymažeme trochou oleja a vysypeme strúhankou.
  • Hrnčeky plníme zmesou.
  • Vložíme do mikrovlnnej rúry a na necháme bežať 5 až 8 minút. Namiesto mikrovlnnej rúry je možné piecť v rúre klasickej.
  • Podávame s akoukoľvek prílohou, ktorú máte radi.
Črepníkový obaľovaný syr z mikrovlnky.
Zdroj: all4women.co.za

Obaľovaný syr z rúry

Pripravte si smažiak v rúre. Nebudete vyprážať, teda si ušetríte veľa zbytočných kalórií.

Ingrediencie

  • 2 plátky tvrdého syra
  • 2ks vajcia
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice strúhanky
  • 2 lyžice oleja

Postup

  • Do troch misiek pripravte múku, vajíčka a strúhanku.
  • Najprv obaľte syr v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v strúhanke. Znovu obaľte vo vajíčku a ešte v strúhanke.
  • Takto obalené plátky syra položte na plech s papierom na pečenie a drobet pokvapkajte olejom.
  • Obaľovaný syr pečte pri 200 ° C dozlatista.
  • Podávajte s akoukoľvek prílohou podľa vášho gusta.
Obaľovaný syr pečený v rúre s dipom.
Zdroj: komoraslovenskychgazdin.sk

Prílohou k smažiaku môžu byť aj výborné šťouchané zemiaky ! Vyskúšajte ich podľa našich receptov a nebudete ľutovať.

Aké prílohy k smažiaku + aký syr použiť

Vyprážaný syr sa najlepšie dopĺňa s nasledujúcimi prílohami:

  • varené alebo opekané zemiaky
  • zemiaková kaša
  • zeleninová obloha či zeleninový šalát
  • tatárska omáčka popr. omáčka z jogurtu

Na vyprážaný syr sa najlepšie hodí eidam . Možno samozrejme použiť aj napr. hermelín, gouda, niva alebo napríklad syrečky.

Aby vám vyprážač nevytiekol do panvičky, rozhodne nepoužívajte syry s obsahom tuku v sušine menej ako 30%. Klasický syr s tridsiatkou je skrátka tou správnou voľbou!

Ste skôr masový typ? Doprajte si výdatné vyprážané rezne .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.