Deťmi milovaný a výživovými poradcami zatracovaný. Zapovedaný by však mal byť len veľmi prísnym diétam. Doba vyprážania je krátka a raz za čas si ho môžete bez obáv dopriať.
Na prípravu tohto pokrmu sa siaha z niekoľkých dôvodov. Jedným z nich môže byť dostupnosť syra v obchodoch a rýchla príprava , ďalším potom, že sa jedná o jedlo, ktoré chutí takmer všetkým.
Najčastejším syrom, ktorý sa používa na vyprážanie je eidam. Eidam je ideálny aj preto, že má jemnú, málo slanú chuť a nevyznačuje sa žiadnou špecifickou vôňou.
Dosť však rečí a poďme na tie najlepšie recepty na vyprážaný syr . Veríme, že si pochutnáte.
Vyprážač, ktorý nevytečie
Klasika, ktorú jednoducho musíte vedieť uvariť. Navyše sa nestane, aby vám pri vyprážaní vytiekol.
Ingrediencie
- 2 plátky syra (eidam) – 30% tuku v sušine
- 1 vajce
- hladká múka
- strúhanka na obalenie
- repkový olej na vyprážanie
Postup
- Do troch misiek dáme postupne hladkú múku, rozšľahané vajcia a strúhanku.
- Syr obalíme najskôr v múke, potom vo vajci a na záver v strúhanke.
- Rozpálime panvicu s olejom.
- Syr rýchlo osmažíme z oboch strán dozlatista.
- Podávame s prílohou podľa vašej chuti.

Luxusný smažiak so šunkou
Vyprážaný syr s prekvapením vo vnútri poteší nielen deti. Aj vyprážaný syr môžete vycibriť prídavkom šunky.
Ingrediencie
- 4 širšie plátky syra
- 4 slabé plátky šunky
- 1 vajce
- hladká múka
- strúhanka na obalenie
- repkový olej na vyprážanie
Postup
- Do troch misiek dáme postupne hladkú múku, rozšľahané vajcia a strúhanku.
- Vezmeme 2 plátky syra a medzi ne vložíme 2 plátky šunky.
- Plnený syr obalíme najskôr v múke, potom vo vajci a na záver v strúhanke.
- Rozpálime panvicu s olejom.
- Syr rýchlo osmažíme z oboch strán dozlatista.
- Podávame s akoukoľvek prílohou. Napríklad s hranolkami.

Ako prílohu môžete vyskúšať napríklad jeden z našich receptov na zemiakové placky .
Objavte podobné tipy
Vyprážané syrové guličky
Guličky si zamilujú obzvlášť deti. Pripravte svojim deťom zábavný obed vo forme syrových gulí.
Ingrediencie
- 200 g strúhaného syra
- 1 vajce
- strúhanka na obalenie
- repkový olej na vyprážanie
Postup
- V miske zmiešame syr s vajcom.
- Vytvarujeme guličky.
- Guľôčky obalíme v strúhanke.
- Rozpálime panvicu s olejom.
- Syrové guličky rýchlo osmažíme dozlatista.
- Podávame s akoukoľvek prílohou podľa vašej chuti.

Aký dip k vyprážaniu? Vyberte si z našich špeciálnych prílohových omáčok a vychutnajte si obed s rodinou či priateľmi.
Črepníkový diétny vyprážaný
Príprava je takmer bez tuku. Namiesto vyprážania sa využíva mikrovlnná rúra. Pripravte si tento črepníkový vyprážaný syr za pár minút.
Ingrediencie
- 200 g strúhaného syra
- 1 vajce
- 2 až 3 hrsti strúhanky
- repkový olej na vymazanie hrnčeka
Postup
- Zmiešame syr, vajcia a väčšinu strúhanky.
- Hrnčeky vymažeme trochou oleja a vysypeme strúhankou.
- Hrnčeky plníme zmesou.
- Vložíme do mikrovlnnej rúry a na necháme bežať 5 až 8 minút. Namiesto mikrovlnnej rúry je možné piecť v rúre klasickej.
- Podávame s akoukoľvek prílohou, ktorú máte radi.

Obaľovaný syr z rúry
Pripravte si smažiak v rúre. Nebudete vyprážať, teda si ušetríte veľa zbytočných kalórií.
Ingrediencie
- 2 plátky tvrdého syra
- 2ks vajcia
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice strúhanky
- 2 lyžice oleja
Postup
- Do troch misiek pripravte múku, vajíčka a strúhanku.
- Najprv obaľte syr v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v strúhanke. Znovu obaľte vo vajíčku a ešte v strúhanke.
- Takto obalené plátky syra položte na plech s papierom na pečenie a drobet pokvapkajte olejom.
- Obaľovaný syr pečte pri 200 ° C dozlatista.
- Podávajte s akoukoľvek prílohou podľa vášho gusta.

Prílohou k smažiaku môžu byť aj výborné šťouchané zemiaky ! Vyskúšajte ich podľa našich receptov a nebudete ľutovať.
Aké prílohy k smažiaku + aký syr použiť
Vyprážaný syr sa najlepšie dopĺňa s nasledujúcimi prílohami:
- varené alebo opekané zemiaky
- zemiaková kaša
- zeleninová obloha či zeleninový šalát
- tatárska omáčka popr. omáčka z jogurtu
Na vyprážaný syr sa najlepšie hodí eidam . Možno samozrejme použiť aj napr. hermelín, gouda, niva alebo napríklad syrečky.
Aby vám vyprážač nevytiekol do panvičky, rozhodne nepoužívajte syry s obsahom tuku v sušine menej ako 30%. Klasický syr s tridsiatkou je skrátka tou správnou voľbou!
Ste skôr masový typ? Doprajte si výdatné vyprážané rezne .