Hľadáte inšpiráciu na rastlinné nátierky?
Nátierky z hrachu sú veľmi chutnou a zdravou alternatívou.
Ochutnajte recepty, ktoré sme si pre vás pripravili.
Môžete si vybrať nátierky zo žltého aj zeleného hrachu.
U jednej z nátierok máme aj videorecept, tak nazrite.
Recept na nátierku zo žltého hrachu s kurkumou
Túto nátierku si určite obľúbia aj tí, ktorí nie sú úplnými priaznivci strukovín. Dokonale hladká konzistencia a súhra všetkých surovín zaistí dokonalý pôžitok z chuti. Vyskúšajte ju s vaším obľúbeným pečivom, krekry alebo ako dip k zelenine.
ingrediencie:
- 1 hrnček sušeného žltého polovičky hrachu
- 1 a ½ hrnčeka zeleninového vývaru
- ½ hrnčeka tahini (sezamové pasta)
- ½ hrnčeka vody
- ¼ hrnčeka olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1-2 lyžice medu
- šťava z 1 citróna
- 1 lyžica čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
- ½ lyžičky drvenej rasce
- ½ lyžičky koriandra
- ¼ lyžičky kurkumy
- ½ lyžičky soli
- ⅛ lyžičky korenia
postup:
- V hrnci si ohrejte vývar, až začne variť, dajte do neho hrách.
- Chvíľu povarte, stlmte horák a hrniec prikryte pokrievkou.
- Varte asi 45 minút.
- Hotový hrách zceďte a nechajte chvíľu vychladiť.
- Odmerajte si dva hrnčeky uvareného hrachu a dajte so všetkými ingredienciami do mixéra.
- Rozmixujte dohladka a je hotovo.
- Zvyšok hrášku spolu s petržlenom posypte ako dekoráciu na servírovanie a pokvapkajte olivovým olejom.

K nátierke si napríklad upečte domáci chlieb pečený v rúre a Oslňte celú rodinku.
Objavte podobné tipy
Hrachová nátierka zo zeleného mrazeného hrášku
Hľadáte tip rýchlu večeru alebo desiatu? Tento recept na nátierku z hrášku je veľmi rýchly. Nie je potrebné nič variť, len sa všetko rozmixuje a je to.
ingrediencie:
- 450 g mrazeného zeleného hrášku
- ¼ hrnčeka olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice citróna
- Soľ a korenie
postup:
- Hrášok si ohrejte nad parou alebo přelejte horúcou vodou.
- ¼ hrnčeka hrášku si dajte bokom a nechajte si ho na ozdobu.
- Zvyšok hrášku spolu so všetkými ostatnými surovinami dajte do mixéra a mixujte dohladka.
- Hotový hummus dajte do misky, pokvapkajte olejom, posypte zvyškom hrášku a servíruje s vašim obľúbeným kúskom pečiva alebo zeleniny.

Čo si tak niektorú z týchto nátierok zakomponovať do silvestrovských jednohubiek?
Recept na nátierku so zeleným hráškom s kari
Pita chleba alebo krekry chutia s touto nátierkou dokonale. Kari pasta jej dodá špecifickú chuť, takže môže byť skvelým favoritom pre milovníkov tohto korenia. K tomuto receptu sme si pripravili videorecept, tak sa pozrite, ako na túto hráškovou dobrotu.
ingrediencie:
- ½ hrnčeka mrazeného zeleného hrášku
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 stredné šalotky
- 4 veľké strúčiky cesnaku
- 1 lyžička nadrobno nastrúhaného zázvoru
- 1 plechovka cícera
- 2 lyžice zelenej karí pasty
- ¼ hrnčeka tahini
- 1 a ½ lyžice citrónovej šťavy
- 1 a ½ lyžice šťavy z limetky
- ½ lyžičky soli
- ½ hrnčeka nasekaného čerstvého koriandra
postup:
- Hrášok si nechajte povoliť nad horúcou parou, nechajte schladiť. (Môžete využiť sito na knedle.)
- Rozohrejte si panvicu, pridajte 1 lyžicu oleja, nadrobno nasekanú šalotku, roztlačený cesnak a restujte asi 2-3 minúty, často miešajte.
- Do mixéra si dajte zostávajúce lyžicu oleja, zázvor, zcezenou cícer, karí pastu, tahini, citrónovou a limetkovú šťavu, soľ, koriander a orestovanou šalotku s cesnakom.
- Mixujte do hladkej konzistencie.
- Pokiaľ je nutné, pridajte vodu po lyžiciach, aby nátierka nebola príliš hustá.
- Prípadne dochuťte ešte soľou, karí pastou, zázvorom alebo šťavou z citróna či limetky.
- Potom pridajte hrášok, párkrát krátko premixujte, aby konzistencia hrášku zostala viditeľná.
- Podávajte pokvapkané olivovým olejom a posypané vašimi obľúbenými bylinkami.

Hrachovej nátierky sa hodí aj ako skvelý dip k pečeným chrumkavým zemiakom.
Videorecepty tu:
Nátierka so žltým hrachom a zázvorom
Ďalší tip na skvelú a zdravú večeru alebo desiatu. Vďaka varenie je síce príprava pracnejšie, ale určite to stojí za to. Zázvor jej dodá jemne pikantnú chuť, a navyše krásne zahreje.
ingrediencie:
- 7 lyžíc olivového oleja
- 1 hrnček žltého polovičky hrachu (namočeného vopred)
- 2 hrnčeky vývaru alebo vody
- ½ hrnčeka bieleho vína (alebo môžete nahradiť vývarom)
- ½ lyžičky soli
- 4 jarné cibuľky
- 1 hrnček vody
- 3 strúčiky cesnaku
- ¼ lyžičky sušeného mletého zázvoru
- 2 lyžice citrónovej šťavy
postup:
- Stredná hrniec si predhrejte na strednú teplotu, pridajte 1 lyžicu olivového oleja, nakrájanú bielu a svetlo zelenú časť jarnej cibuľky a cesnak a restujte 2-3 minúty.
- Pridajte hrách, vývar alebo vodu, víno (alebo viac vývaru) a soľ.
- Varte asi 35-40 minút, občas miešajte (hlavne v posledných 10 minútach).
- Po uvarení dajte hrách do mixéra, pridajte 1 hrnček vody a zázvor.
- Mixujte dohladka. V prípade potreby pridajte viac vody po lyžiciach.
- Pridajte olivový olej, citrónovú šťavu a premixujte.
- Ak je potrebné dochuťte soľou alebo šťavou z citróna.
- Nátierku si posypte zelenú častí jarnej cibuľky, ktorá zostala.
- Podávajte s vašim obľúbeným pečivom.

Už ste niekedy ochutnali nejakú hrachovú nátierku? Je vhodná nielen ako súčasť vegetariánskej alebo vegánskej diéty, ale rastlinné nátierky taktiež oceníte, ak máte intoleranciu na laktózu.
Nebojte sa experimentovať a využite aj zvyšky jedál v rôznych kombináciách. Zo zvyšku hráškové nátierky urobte potrebné muffiny na slano . Uvidíte, ako sa po nich zapráši.
Dúfame taktiež, že sme vám rozšírili spektrum výberu zdravých jedál, na ktorých si pochutnáte.