Nie ste práve fanúšikovia vnútorností?
Ešte to s nimi nevzdávajte!
Pripravili sme si pre vás totiž 5 úžasných receptov na hovädziu pečeň, ktoré si obľúbia aj ich odporcovia.
Sú jednoduché, rýchle, lacné a pritom chuťovo úplne jedinečné.
Poďme si to užiť!
Dusená hovädzia pečeň s paradajkami
Táto omáčka z hovädzej pečene je veľmi jednoduchá na prípravu a pritom je tak plná chuti! Podávajte ju s ryžou alebo zemiakovou kašou a vychutnajte si toto zdravé jedlo kedykoľvek počas dňa. Dostaňte do svojho tela tú správnu dávku proteínu za menej ako 20 minút!
Čo budete potrebovať
- 500 g hovädzej pečene
- 1 lyžička papriky
- 1 lyžica kurkumy
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 cibuľa
- 2 paradajky
- 1 šálka vody
- 2 lyžičky hovädzieho bujónu
- 1 lyžica oleja
Postup
- Hovädziu pečeň umyte pod studenou tečúcou vodou.
- Nakrájajte na malé kúsky rovnakej veľkosti.
- Dajte bokom.
- Do stredne veľkého hrnca s ťažkým dnom pridajte olej a zohrejte ho na strednom plameni.
- Pridajte nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak a nakrájané paradajky.
- Varte, kým sa zmes nerozvonia a nezmäkne, niekoľko minút.
- Pridajte korenie, bujón paradajkový pretlak, sójovú omáčku a premiešajte.
- Pridajte pečeň a za stáleho miešania varte 3 minúty.
- Pridajte vodu, premiešajte a varte 5 minút.
- Posypte nakrájanou jarnou cibuľkou a podávajte.

Vyskúšajte aj naše ďalšie vynikajúce recepty s pečeňou ! Aký si uvaríte ako prvý?
Restovaná hovädzia pečeň s ružičkovým kelom a čínskymi rezancami
Tento pokrm urobí fanúšika pečene aj z toho najzarytejšieho odporcu! Krehké, korenené kúsky hovädzej pečene orestované spolu s ružičkovým kelom vo voňavej omáčke a podávané na lôžku z jemných ázijských rezancov? To je jednoducho delikatesa!
Čo budete potrebovať
- 500 g rezancov chow mein
- 500 g ružičkového kelu nakrájaného na polovice
- 500 g hovädzej pečene, nakrájaných na kúsky veľkosti sústa
- 1 cibuľa, nakrájaná na polkolieska
- 2 nasekané strúčiky cesnaku
- 4 lyžice sójovej omáčky
- 6 lyžíc olivového oleja (v prípade potreby použite viac oleja)
Postup
- Uvarte rezance podľa návodu na obale.
- Sceďte a pridajte ich do veľkej misy.
- Medzitým rozohrejte nepriľnavú panvicu na stredne vysokú teplotu, potom pridajte 2–3 lyžice oleja a ružičkový kel opekajte za častého miešania reznou stranou dole, kým ľahko nezhnedne a neprepečie sa.
- Preložte do misky.
- Utrite panvicu papierovou utierkou, aby ste odstránili pripálené kúsky.
- Do rovnakej panvice pridajte 1-2 lyžice oleja a pečeň opekajte po dávkach na stredne vysokom ohni, kým ľahko nezhnednú a neprepečú sa.
- Panvicu nepreplňujte, aby sa pečeň nevarila vo vlastnej šťave.
- Medzi jednotlivými dávkami vytierajte panvicu papierovou utierkou a podľa potreby pridávajte olej.
- Preložte hotovú pečeň do misy s ružičkovým kelom.
- Do panvice pridajte 2-3 lyžice oleja a pridajte 1 cibuľu nakrájanú na polkrúžky.
- Opekajte na stredne vysokom ohni, kým cibuľa ľahko nezhnedne a nezosklovatí.
- Dajte ružičkový kel a pečeň späť na panvicu, pridajte 4 lyžice sójovej omáčky, lisovaný cesnak a všetko premiešajte.
- Hovädziu pečeň a ružičkový kel preložte na rezance a ihneď teplé podávajte.
- Dobrú chuť!

Hovädzia pečeň so slaninou a cibuľkou
Tento recept poteší všetkých milovníkov pečene! Krehká pečeň opečená na slaninke s množstvom chutnej vyprážanej cibuľky vás vráti do detstva.
Čo budete potrebovať
- 1/3 šálky mlieka
- 500 g hovädzej pečene, nakrájaných na plátky
- 3 veľké cibule, nakrájané na plátky
- 4 plátky slaniny
- 5 lyžíc masla
- soľ podľa chuti
Postup
- Do misky dajte mlieko.
- Namočte doň na 21 minút pečeň, aby ste odstránili prípadnú horkosť.
- Medzitým si na panvici opečte slaninu.
- Položte ju na papierovú utierku, nakrájajte na kúsky o veľkosti 2 cm a odložte.
- Nechajte si v panvici asi 1 a 1/2 lyžice tuku zo slaniny a pridajte k nemu 2 lyžice masla.
- Pridajte cibuľu a za občasného miešania varte na ohni 25 minút, kým neskaramelizuje.
- Preneste cibuľu na tanier a posypte soľou.
- Pečeň vyberte z mlieka a poriadne sceďte.
- Vráťte panvicu na sporák a pridajte do nej tri lyžičky masla.
- Keď pena opadne, maslo je dostatočne horúce.
- Usporiadajte pečeň na panvicu a uistite sa, že panvicu neprepĺňate.
- V prípade potreby pracujte po dávkach.
- Vymažte 3 minúty, aby maslo zostalo horúce a nepripálilo sa.
- Pečeň premiešajte a opekajte ďalšie dve minúty.
- Vnútri by mala zostať ružová.
- Pečeň podávajte preliate cibuľou a slaninou.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie luxusných panvíc Woll . Majú nejaké nedostatky? A aké sú ich prednosti? Poďte si to prečítať!
Objavte podobné tipy
Krehká hovädzia pečeň v smotanovej omáčke
V tomto recepte sa hovädzia pečeň najprv orestuje spolu s cibuľkou a potom podusí v smotanovej omáčke. Tá robí pečeň úžasne mäkká a krehká. Restovaná cibuľka im zase dodáva skvelú chuť. Pokrm je rýchly a jednoduchý na prípravu a skvele chutí so zemiakovou kašou, varenou ryžou alebo pohánkou.
Čo budete potrebovať
- 800 – 900 g hovädzej pečene
- 2 cibuľa
- 1-2 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- 200 – 250 g kyslej smotany
- bylinky, podľa chuti
Postup
- Pečeň umyte a osušte.
- Nakrájajte ich na tenké rezančeky a dajte bokom.
- Cibuľu olúpte a nakrájajte na polkolieska.
- Na panvici rozohrejte olej.
- Restujte cibuľu do svetlo žltej farby, cca 4-6 minút.
- K cibuli pridajte pečeň a za stáleho miešania opekajte asi 4-5 minút.
- Pečeň ochuťte soľou a korením.
- Znížte plameň.
- Pridajte kyslú smotanu, premiešajte a varte 5 minút.
- Pečeň podľa chuti ozdobte nasekanými bylinkami.
- Hovädziu pečeň podávajte so zemiakovou kašou.

Grilovaná hovädzia pečeň
Táto hovädzia pečeň z grilu je výživná a nenáročná na prípravu. Pikantná marináda im dodáva ten správny šmrnc a vy sa nebudete musieť ich hanbiť servírovať ani tým najnáročnejším stravníkom!
Čo budete potrebovať
- 500 g teľacej alebo hovädzej pečene
- červené alebo zelené pálivé chilli papričky podľa vášho výberu
- 5 strúčikov cesnaku, nasekaných
- 1 lyžička papriky
- 2 lyžičky mletej rasce
- 2 lyžice avokádového oleja alebo iného zdravého oleja podľa vášho výberu
- 1 lyžička morskej soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 3 lyžice červeného vínneho octu
- 2 vetvičky čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- Pečeň nakrájajte na prúžky (alebo na požadované kúsky).
- Chilli papričky zbavte stopiek a nakrájajte nadrobno.
- Oddeľte listy petržlenovej vňate od stoniek.
- Listy petržlenovej vňate nasekajte nadrobno a dajte bokom na podávanie.
- Petržlenovú vňať nasekajte nadrobno a dajte bokom na použitie do marinády.
- V stredne veľkej mise zmiešajte pečeň, chilli, cesnak, papriku, rascu, olej, soľ, korenie, ocot a stonky petržlenovej vňate.
- Nechajte pečeň marinovať asi 30 minút.
- Medzitým namočte bambusové špajle do vody.
- Pokiaľ budete používať kovové špajle, nie je potrebné ich namáčať.
- Kúsky pečene naložte na kovové alebo bambusové špajle.
- Predhrejte gril na 220 stupňov Celzia.
- Pečeň grilujte 3 až 4 minúty z každej strany.
- Dávajte pozor, aby ste ich neprevarili a nechajte ich vo vnútri trochu zružovieť.
- Podávajte horúce s nasekanou petržlenovou vňaťou.

Máme pre vás aj 6 najlepších receptov na osmaženú pečeň . Vyskúšajte ich všetky!
Aké sú benefity a riziká konzumácie hovädzej pečene?
- Hovädzia pečeň majú veľa zdravotných výhod . Sú nabité bielkovinami, železom, zinkom a vitamínom A.
- Zinok podporuje imunitný systém , železo je potrebné pre správnu tvorbu hemoglobínu a bielkoviny sú pre naše telo nevyhnutné.
- Malé množstvo hovädzej pečene môže poskytnúť viac ako dennú hodnotu pre mnoho základných živín a zvyčajne obsahuje viac vitamínov ako veľa druhov ovocia a zeleniny.
- Odporúčané množstvo konzumácie pečene sa pohybuje v rozmedzí 100 – 250 g týždenne v závislosti od veku a pohlavia osoby.
- Hovädzia pečeň je tiež dobrým zdrojom vitamínu A . Hoci je vitamín A nevyhnutný pre naše zdravie, mali by sme si dávať pozor, aby sme ho neprijímali veľa a neriskovali toxicitu vitamínu A čiže hypervitaminózu A. Z tohto dôvodu sa neodporúča ich konzumácia tehotným.
- Hovädzia pečeň je bohatá na meď . Opäť, hoci je to dôležité pre zdravie, konzumácia príliš veľkého množstva medi môže mať za následok toxicitu medi.
- Vzhľadom k tomu, že pečeň prirodzene produkuje cholesterol, hovädzia pečeň obsahuje zhruba 274 mg cholesterolu na 100 g, čo z nich robí potravinu s vysokým obsahom cholesterolu .
- Pečeň má taktiež vysoký obsah purínov , ktoré sa rozkladajú na kyselinu močovú. Vysoké hladiny kyseliny močovej môžu spôsobiť epizódu dni.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!