Obľúbené jedlá národných kuchýň sa posúvajú mimo hranice jednotlivých krajín.
Langoš alebo aj vyprážaný chlieb je jedným z príkladov.
Je takmer ťažké nájsť človeka, ktorý by túto maďarskú fastfoodovú špecialitu nemal rád.
Preto sme pre vás pripravili hneď 6 receptov na langoše v tých najobľúbenejších verziách.
Nájdete aj tipy na slané a sladké kombinácie.
Pravé domáce langoše bez droždia
Vedeli ste, že si Maďari domáceho langoša pripravovali aj podľa tejto zemiakovej receptúry?
INGREDIENCIA
- 4 ks zemiakov
- soľ
- 2 vajcia
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky kyslej smotany
- polohrubá múka
- muškátový oriešok
- korenie
- olej na vyprážanie
Na podávanie:
- kyslá smotana
- cesnak
- strúhaný syr
POSTUP
- Zemiaky si v šupke uvaríme v osolenej vode.
- Necháme ich vychladnúť, olúpeme ich a nastrúhame najemno.
- Pridáme k nim soľ, korenie, trochu muškátového orieška, prelisovaný cesnak, kyslú smotanu a vajcia.
- Premiešame a postupne dosypávame múku, aby nám vzniklo hutnejšie cesto.
- Z cesta potom oddeľujeme kúsky a vyprážame ich ako placku na oleji z oboch strán.
- Podávame potreté cesnakom, kyslou smotanou a posypané strúhaným syrom.

Stánkové langoše (slané aj sladké)
Pravé stánkové langoše sú krásne nasiaknuté olejom, sú chrumkavé a vonia na míle ďaleko. Aký variant máte najradšej?
INGREDIENCIA
- 2 hrnčeky hladkej múky
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky cukru
- 1 a ¼ lyžičky sušeného droždia
- 1 hrnček vlažného mlieka
- olej na vyprážanie
Na podávanie:
- syr, kečup, cesnak, tatárka
- nutella, marmeláda, mandľové lupienky, banán, maslo, skočica, práškový cukor
POSTUP
- Do múky si urobíme jamku.
- Do neho nalejeme mlieko a nasypeme droždie s cukrom.
- Pridáme soľ a vypracujeme cesto.
- Necháme kysnúť na teplom mieste prikryté utierkou asi 45 minút.
- Potom ho rozdelíme na štyri rovnako veľké kúsky a vyvaľkáme z nich placky.
- Langoša vyprážame vo väčšom množstve rozpáleného tuku z oboch strán dozlatista.
- Kečup si zmiešame s prelisovaným cesnakom.
- Na langoš natrieme kečup a posypeme syrom.
- Ak chceme, pridáme aj tatarku alebo kombinujeme sladké suroviny.

Máte radi sladké kysnuté múčniky ? Inšpirujte sa receptami z nášho článku.
Voňavé a chrumkavé langoše bez lepku
Receptov na langoše je viac ako dosť, ale veľmi málo je ich bez lepku. Preto sme pre vás pripravili aj tento variant.
INGREDIENCIA
- 250 g bezlepkovej múky na svetlý chlieb
- 250 g bezlepkovej múky na kysnuté pečivo
- 350 ml vlažnej vody
- ½ lyžičky cukru
- pol kocky droždie
- 250 g kyslej smotany alebo jogurtu
- ½ lyžičky soli
- 1 vajce
- olej na vyprážanie
Na podávanie:
- tatarka
- kyslá smotana
- cesnak
- slanina
POSTUP
- Do trochu vlažnej vody si rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme vzísť kvások.
- Do misy si dáme múky, pridáme vajcia, kyslú smotanu, soľ a vykysnutý kvások.
- Vypracujeme cesto a necháme v chladničke kysnúť 2 a pol hodiny.
- Z cesta potom oddeľujeme kúsky, ktoré natiahneme na placku a vyprážame na rozpálenom oleji.
- Podávame, ako máme najradšej.

Otestovali sme tie najobľúbenejšie modely sporákov na elektrinu . Ako v teste obstáli?
Objavte podobné tipy
Rýchle langoše bez kysnutia
Dostali ste chuť na domáce langoše, ale nemôžete sa dočkať, až cesto vykysne? Čakať už nemusíte!
INGREDIENCIA
- 300 g bieleho jogurtu
- 420 g hladkej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 lyžička soli
Na podávanie:
- cesnak
- soľ
- kečup
- syr
POSTUP
- Do misy si dáme jogurt, pridáme soľ a múku zmiešanú so sódou.
- Cesto vymiešame a rozdelíme si ho do siedmich rovnakých dielikov, z ktorých vytvarujeme gule.
- Tie potom vyvaľkáme na hrubšiu placku a vyprážame na rozpálenom oleji.
- Medzitým si nachystáme cesnakový preliv.
- Do trochu studenej vody si prelisujeme cesnak, osolíme a necháme odležať.
- Touto zmesou potom langoša potierame, krásne sa to vsiakne a sú ešte jemnejšie.
- Na to potom natrieme kečup a sypeme nastrúhaný syr.

Potešiť by vás mohli aj recepty na domácu pizzu , ktorá je z podobných ingrediencií. Pozrite sa, ako na to.
Domáce langoše z jogurtu
Jogurtové langoše sú ľahké a vláčne. Kto ochutná, už nechce iné.
INGREDIENCIA
- 500 g hladkej múky
- ½ kocky droždie
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička soli
- ½ balíčka prášku do pečiva
- 140 g bieleho jogurtu
- 250 ml mlieka
- 1 lyžica oleja
- olej na vyprážanie
Na podávanie:
- čo máte radi (cesnak, kečup, tatárka, kyslá smotana, syr)
POSTUP
- Do misy si dáme múku a urobíme jamku.
- Do jamky si rozdrobíme droždie, pridáme cukor a zalejeme trochou vlažného mlieka.
- Na chvíľu prikryjeme utierkou a necháme vzísť kvások.
- Potom už pridáme jogurt, zvyšok mlieka, olej, soľ a prášok do pečiva.
- Vypracujeme cesto a rozdelíme si ho na 8 bochníkov.
- Prikryjeme a necháme kysnúť asi pol hodiny.
- Z bochníkov tvarujeme placky v rukách a vyprážame na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista.

Zdravé langoše z rúry
A čo napríklad nejaká fitness obdoba obľúbeného receptu na langoše? Tu ju máme.
INGREDIENCIA
- 100 g hladkej múky
- 100 g hladkej špaldovej múky
- 150 g kefíru alebo bieleho jogurtu
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
Na podávanie:
- kečup
- biely jogurt
- cesnak
- strúhaný syr
- mozzarella
POSTUP
- Múky si zmiešame s práškom do pečiva a solí.
- Pridáme olivový olej, kefír a vypracujeme cesto, z ktorého potom tvarujeme langošky, ktoré skladáme na papieri na pečenie vyložený plech.
- Môžeme ich ešte potrieť olivovým olejom, ak cheme (je možné vykonať aj po upečení).
- Dáme ich piecť na 200 ° C na 10 minút.
- Potom ich podávame, s čím máme radi.
- Namiesto kečupu je možné použiť aj čerstvé paradajky a ako syr napríklad mozzarellu.

Ako originálne dochutenie môžete vyskúšať aj niektoré z našich dipov .
Máte najradšej langoša nasladko alebo naslano? Určite by sme tipovali, že tá slaná verzia je viac populárnejšia. Tú možno pripraviť v nespočetných dochuteniach, ale jednou z najobľúbenejších je klasika v podobe cesnaku, kečupu a syra.
Stánkový langoš má tiež častokrát pridanú tatárku. Možno ho ale dochutiť aj menej kalorickou obdobou – kyslou smotanou. Najlepšie je, keď si ju mierne osolíte a priamo do nej prelisujete cesnak. Chuť potom bude dokonale vyvážená.
Ponúka sa tu aj šunka a ďalšie údeniny, napríklad slanina, či už čerstvá alebo usmažená. Ďalej potom salámy a klobásy. Menej známa je tiež kombinácia so zemiakovou kašou alebo lečom. Vegetariáni si určite radi pošmáknú na kombináciu s grilovanou alebo podušenou cuketou alebo baklažánom a ďalšími druhmi zeleniny v kombinácii so syrom.
Zo syrov je potom najlepší eidam, ale službu preukážu aj ďalšie tvrdé syry, ako je gouda. Chybu však neurobíte ani mozzarellou, ktorá je však menej slaná.
V sladkých variantoch opäť nie je žiadne obmedzenie. Obľúbené je dochucovať nutellou s banánom alebo marmeládou, ale bohato postačí langoš posypať práškovým cukrom alebo medom a škoricou. Keďže cesto je skôr neutrálne ako vyložene slané, je to obrovská výhoda.
A ak doma nemáte práve treba syr, môžete skúsiť jednoduchú cesnakovú vodu , ktorou sa potrie a je dokonalý. Trochu studenej vody zmiešate s prelisovaným cesnakom a štipkou soli.
A aký je vlastne pôvod langoša? Je to dobrôtka, ktorej korene siahajú do Maďarska. Tu sa tento vyprážaný chlieb pripravoval obvykle na raňajky práve v tých dňoch, keď sa piekol nový chlieb. Odtiaľ sa potom rozšíril do mnohých slovanských štátov a my patríme k oným šťastlivcom.
Napíšte nám do komentárov, ako sa vám recepty na langoše podarili . Budeme veľmi radi!