Ochutnajte recepty na domáce langoše naslané aj sladké nielen v kalorickom podaní

Obľúbené jedlá národných kuchýň sa posúvajú mimo hranice jednotlivých krajín.

Langoš alebo aj vyprážaný chlieb je jedným z príkladov.

Je takmer ťažké nájsť človeka, ktorý by túto maďarskú fastfoodovú špecialitu nemal rád.

Preto sme pre vás pripravili hneď 6 receptov na langoše v tých najobľúbenejších verziách.

Nájdete aj tipy na slané a sladké kombinácie.

Pravé domáce langoše bez droždia

Vedeli ste, že si Maďari domáceho langoša pripravovali aj podľa tejto zemiakovej receptúry?

INGREDIENCIA

  • 4 ks zemiakov
  • soľ
  • 2 vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky kyslej smotany
  • polohrubá múka
  • muškátový oriešok
  • korenie
  • olej na vyprážanie

Na podávanie:

  • kyslá smotana
  • cesnak
  • strúhaný syr

POSTUP

  • Zemiaky si v šupke uvaríme v osolenej vode.
  • Necháme ich vychladnúť, olúpeme ich a nastrúhame najemno.
  • Pridáme k nim soľ, korenie, trochu muškátového orieška, prelisovaný cesnak, kyslú smotanu a vajcia.
  • Premiešame a postupne dosypávame múku, aby nám vzniklo hutnejšie cesto.
  • Z cesta potom oddeľujeme kúsky a vyprážame ich ako placku na oleji z oboch strán.
  • Podávame potreté cesnakom, kyslou smotanou a posypané strúhaným syrom.
Zemiakové langoše na maďarský spôsob.
cookpad.com

Stánkové langoše (slané aj sladké)

Pravé stánkové langoše sú krásne nasiaknuté olejom, sú chrumkavé a vonia na míle ďaleko. Aký variant máte najradšej?

INGREDIENCIA

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky cukru
  • 1 a ¼ lyžičky sušeného droždia
  • 1 hrnček vlažného mlieka
  • olej na vyprážanie

Na podávanie:

  • syr, kečup, cesnak, tatárka
  • nutella, marmeláda, mandľové lupienky, banán, maslo, skočica, práškový cukor

POSTUP

  • Do múky si urobíme jamku.
  • Do neho nalejeme mlieko a nasypeme droždie s cukrom.
  • Pridáme soľ a vypracujeme cesto.
  • Necháme kysnúť na teplom mieste prikryté utierkou asi 45 minút.
  • Potom ho rozdelíme na štyri rovnako veľké kúsky a vyvaľkáme z nich placky.
  • Langoša vyprážame vo väčšom množstve rozpáleného tuku z oboch strán dozlatista.
  • Kečup si zmiešame s prelisovaným cesnakom.
  • Na langoš natrieme kečup a posypeme syrom.
  • Ak chceme, pridáme aj tatarku alebo kombinujeme sladké suroviny.
Výsledok receptu na langoš zo stánku.
funzine.hu

Máte radi sladké kysnuté múčniky ? Inšpirujte sa receptami z nášho článku.

Voňavé a chrumkavé langoše bez lepku

Receptov na langoše je viac ako dosť, ale veľmi málo je ich bez lepku. Preto sme pre vás pripravili aj tento variant.

INGREDIENCIA

  • 250 g bezlepkovej múky na svetlý chlieb
  • 250 g bezlepkovej múky na kysnuté pečivo
  • 350 ml vlažnej vody
  • ½ lyžičky cukru
  • pol kocky droždie
  • 250 g kyslej smotany alebo jogurtu
  • ½ lyžičky soli
  • 1 vajce
  • olej na vyprážanie

Na podávanie:

  • tatarka
  • kyslá smotana
  • cesnak
  • slanina

POSTUP

  • Do trochu vlažnej vody si rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme vzísť kvások.
  • Do misy si dáme múky, pridáme vajcia, kyslú smotanu, soľ a vykysnutý kvások.
  • Vypracujeme cesto a necháme v chladničke kysnúť 2 a pol hodiny.
  • Z cesta potom oddeľujeme kúsky, ktoré natiahneme na placku a vyprážame na rozpálenom oleji.
  • Podávame, ako máme najradšej.
Bezlepkové langoše s kyslou smotanou.
strudelandschnitzel.com

Otestovali sme tie najobľúbenejšie modely sporákov na elektrinu . Ako v teste obstáli?

Rýchle langoše bez kysnutia

Dostali ste chuť na domáce langoše, ale nemôžete sa dočkať, až cesto vykysne? Čakať už nemusíte!

INGREDIENCIA

  • 300 g bieleho jogurtu
  • 420 g hladkej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 lyžička soli

Na podávanie:

  • cesnak
  • soľ
  • kečup
  • syr

POSTUP

  • Do misy si dáme jogurt, pridáme soľ a múku zmiešanú so sódou.
  • Cesto vymiešame a rozdelíme si ho do siedmich rovnakých dielikov, z ktorých vytvarujeme gule.
  • Tie potom vyvaľkáme na hrubšiu placku a vyprážame na rozpálenom oleji.
  • Medzitým si nachystáme cesnakový preliv.
  • Do trochu studenej vody si prelisujeme cesnak, osolíme a necháme odležať.
  • Touto zmesou potom langoša potierame, krásne sa to vsiakne a sú ešte jemnejšie.
  • Na to potom natrieme kečup a sypeme nastrúhaný syr.
Domáce langoše bez kysnutia.
happyfoodstube.com

Potešiť by vás mohli aj recepty na domácu pizzu , ktorá je z podobných ingrediencií. Pozrite sa, ako na to.

Domáce langoše z jogurtu

Jogurtové langoše sú ľahké a vláčne. Kto ochutná, už nechce iné.

INGREDIENCIA

  • 500 g hladkej múky
  • ½ kocky droždie
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička soli
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • 140 g bieleho jogurtu
  • 250 ml mlieka
  • 1 lyžica oleja
  • olej na vyprážanie

Na podávanie:

  • čo máte radi (cesnak, kečup, tatárka, kyslá smotana, syr)

POSTUP

  • Do misy si dáme múku a urobíme jamku.
  • Do jamky si rozdrobíme droždie, pridáme cukor a zalejeme trochou vlažného mlieka.
  • Na chvíľu prikryjeme utierkou a necháme vzísť kvások.
  • Potom už pridáme jogurt, zvyšok mlieka, olej, soľ a prášok do pečiva.
  • Vypracujeme cesto a rozdelíme si ho na 8 bochníkov.
  • Prikryjeme a necháme kysnúť asi pol hodiny.
  • Z bochníkov tvarujeme placky v rukách a vyprážame na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista.
Recept na jogurtové langoše.
fast-ed.com.au

Zdravé langoše z rúry

A čo napríklad nejaká fitness obdoba obľúbeného receptu na langoše? Tu ju máme.

INGREDIENCIA

  • 100 g hladkej múky
  • 100 g hladkej špaldovej múky
  • 150 g kefíru alebo bieleho jogurtu
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli

Na podávanie:

  • kečup
  • biely jogurt
  • cesnak
  • strúhaný syr
  • mozzarella

POSTUP

  • Múky si zmiešame s práškom do pečiva a solí.
  • Pridáme olivový olej, kefír a vypracujeme cesto, z ktorého potom tvarujeme langošky, ktoré skladáme na papieri na pečenie vyložený plech.
  • Môžeme ich ešte potrieť olivovým olejom, ak cheme (je možné vykonať aj po upečení).
  • Dáme ich piecť na 200 ° C na 10 minút.
  • Potom ich podávame, s čím máme radi.
  • Namiesto kečupu je možné použiť aj čerstvé paradajky a ako syr napríklad mozzarellu.
Fitness langoš bez vyprážania.
stuff.co.nz

Ako originálne dochutenie môžete vyskúšať aj niektoré z našich dipov .

Máte najradšej langoša nasladko alebo naslano? Určite by sme tipovali, že tá slaná verzia je viac populárnejšia. Tú možno pripraviť v nespočetných dochuteniach, ale jednou z najobľúbenejších je klasika v podobe cesnaku, kečupu a syra.

Stánkový langoš má tiež častokrát pridanú tatárku. Možno ho ale dochutiť aj menej kalorickou obdobou – kyslou smotanou. Najlepšie je, keď si ju mierne osolíte a priamo do nej prelisujete cesnak. Chuť potom bude dokonale vyvážená.

Ponúka sa tu aj šunka a ďalšie údeniny, napríklad slanina, či už čerstvá alebo usmažená. Ďalej potom salámy a klobásy. Menej známa je tiež kombinácia so zemiakovou kašou alebo lečom. Vegetariáni si určite radi pošmáknú na kombináciu s grilovanou alebo podušenou cuketou alebo baklažánom a ďalšími druhmi zeleniny v kombinácii so syrom.

Zo syrov je potom najlepší eidam, ale službu preukážu aj ďalšie tvrdé syry, ako je gouda. Chybu však neurobíte ani mozzarellou, ktorá je však menej slaná.

V sladkých variantoch opäť nie je žiadne obmedzenie. Obľúbené je dochucovať nutellou s banánom alebo marmeládou, ale bohato postačí langoš posypať práškovým cukrom alebo medom a škoricou. Keďže cesto je skôr neutrálne ako vyložene slané, je to obrovská výhoda.

A ak doma nemáte práve treba syr, môžete skúsiť jednoduchú cesnakovú vodu , ktorou sa potrie a je dokonalý. Trochu studenej vody zmiešate s prelisovaným cesnakom a štipkou soli.

A aký je vlastne pôvod langoša? Je to dobrôtka, ktorej korene siahajú do Maďarska. Tu sa tento vyprážaný chlieb pripravoval obvykle na raňajky práve v tých dňoch, keď sa piekol nový chlieb. Odtiaľ sa potom rozšíril do mnohých slovanských štátov a my patríme k oným šťastlivcom.

Napíšte nám do komentárov, ako sa vám recepty na langoše podarili . Budeme veľmi radi!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.