7 rozmanitých receptov zo slepačieho mäsa. Lepšie ako s kuracím!

Máte pocit, že jete stále dookola len kura?

Nahraďte ho iným chutným, zdravým a diétnym hydinovým mäsom!

Inšpirujte sa našimi receptami so sliepkou!

Okrem klasickej polievky ju môžete pripraviť na mnoho ďalších spôsobov.

Príprava je jednoduchá a výsledok vždy stojí za to.

Sliepky na paprike s jednou netradičnou ingredienciou

Tradičný recept je v tomto prípade ozvláštnený použitím kapie, ktorá dodá omáčke veľmi jemnú sladkastú chuť.

Ingrediencie:

  • 1 sliepka
  • 1 cibuľa
  • 1 kapia
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 1 šálka kyslej smotany
  • 2 PL sladkej papriky
  • 1 čajová lyžička sušeného mletého cesnaku
  • 1 PL oleja
  • bobkový list
  • nové korenie
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Sliepku dajte variť do hrnca s vodou a korením.
  2. Varte domäkka.
  3. V medziobdobí si pripravte omáčku.
  4. V hrnci či hlbšej panvici s olejom zosklovaťte nakrájanú cibuľu, približne 5 minút.
  5. Pridajte nakrájané kúsky papriky, cesnak, vývar, dobre premiešajte a varte ďalších 10 minút.
  6. Zmes následne zaprášte sladkou paprikou a premiešajte.
  7. Na záver pridajte kyslú smotanu.
  8. Keď je sliepka uvarená, vyberte ju z hrnca, odstráňte kožu a mäso naporciujte.
  9. Mäso následne môžete pridať do hrnca s omáčkou alebo ho omáčkou prelievať až pri servírovaní.

Sliepka na paprike chutí skvele s cestovinami aj žemľovou knedľou.

Slepačie mäso pripravované na paprike s cestovinami
zdroj: mylifecookbook.com

Slepačie na smotane so šampiňónmi

Chuť hydinového mäsa sa v tomto recepte skvele snúbi s lahodnou chuťou smotany.

Ingrediencie:

  • 1 sliepka, naporciovaná na menšie časti
  • 250 g šampiňónov
  • 1 a 1/2 šálky šľahačky alebo smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL masla
  • 2 PL čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 PL hladkej múky
  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 čajovej lyžičky sušenej bazalky
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 200°C.
  2. Kúsky sliepky posoľte a okoreňte.
  3. Na panvici rozohrejte dve polievkové lyžice masla a kúsky sliepky na ňom zľahka z oboch strán orestujte.
  4. Následne mäso preložte do zapekacej misky a dajte piecť na približne 30 minút do predhriatej rúry.
  5. V medziobdobí si pripravte smotanovú omáčku.
  6. Do panvice pridajte poslednú lyžicu masla a orestujte na nej prelisovaný cesnak a na plátky nakrájané šampiňóny, približne 5 minút.
  7. Pridajte múku a za stáleho miešania zľahka povarte.
  8. Potom postupne pridávajte do panvice šľahačku a korenie.
  9. Za stáleho miešania priveďte zmes do varu a povarte asi 3-4 minúty, kým omáčka nezhustne.
  10. Ochutnajte a prípadne dosoľte.

Tento pokrm podávajte s ryžou, cestovinami či žemľovou knedľou posypanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Slepačie kúsky so smotanou na šampiňónoch
zdroj: damndelicious.net

Poctivá domáca slepačia polievka

Vďaka pomalému spôsobu varenia sa do polievky uvoľnia zdravé látky, ako je kolagén či minerály, ktoré sú pre náš organizmus veľmi prospešné.

Ingrediencie:

  • 1 menšia sliepka
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 cibuľa
  • 1/4 zeleru
  • 2 stopkaté zelery
  • 1 strúčik cesnaku
  • korenie na vývar (korenie, bobkový list, nové korenie)
  • čerstvý petržlen alebo ligurček
  • soľ

Postup:

  1. Sliepku vložte do hrnca s vodou.
  2. Do hrnca pridajte olúpanú cibuľu, mrkvu, petržlen, zeler a cesnak.
  3. Vodu osoľte a vložte do nej aj vrecko s korením na vývar.
  4. Následne vývar ťahajte (varte tesne pod bodom varu) na miernom ohni približne 3 hodiny.
  5. Keď je mäso mäkké, vývar sceďte.
  6. Uvarenú zeleninu potom nakrájajte na kocky a sliepku oberte.
  7. Mäso následne tiež pokrájajte na menšie kúsky.
  8. Potom mäso aj zeleninu vráťte do vývaru a pridajte čerstvú petržlenovú vňať či ligurček.

Ak chcete, môžete do polievky pridať aj rezančeky, knedličky či kvapkanie.

Miska so slepačím vývarom, zeleninou a rezancami
zdroj: taste.com.au

Slepačie vývar je klasika, ale pripraviť dobrú polievku možno aj z kuracieho mäsa. Ako uvariť najlepšie kuracie vývar ?

Dusené slepačie kúsky na karí s ryžou

Kari patrí k výrazným druhom korenia, ktoré dodáva pokrmu špecifickú chuť a vôňu. Recept môžete obohatiť pridaním rozmanitej zeleniny.

Ingrediencie:

  • 1 sliepka
  • 1 šálka paradajkového pyré
  • 1 šálka kokosového mlieka
  • 1/4 šálky vody
  • 1 šálka nakrájanej cibule
  • 1 čajová lyžička kari
  • 1 čajová lyžička strúhaného zázvoru
  • 1 čajová lyžička sušeného mletého cesnaku
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • 1/2 čajovej lyžičky kurkumy
  • 1 PL oleja
  • soľ, korenie
  • čerstvý koriander na ozdobu

Postup:

  1. V hrnci s olejom nechajte rozvoňať rascu.
  2. Následne pridajte nakrájanú cibuľu, nastrúhaný zázvor a sušený mletý cesnak.
  3. Povarte približne 3 minúty.
  4. Pridajte paradajkové pyré a ostatné korenie okrem karí, premiešajte a nechajte restovať približne 3 minúty.
  5. Umytú a očistenú sliepku naporciujte, odstráňte kožu a pridajte kúsky mäsa do hrnca.
  6. Poduste približne 5 minút.
  7. Pridajte vodu, priklopte hrniec pokrievkou a duste až do doby, kým bude mäso mäkké.
  8. Následne prilejte do hrnca kokosové mlieko a karí.
  9. Za stáleho miešania duste približne 5 minút, kým omáčka nezhustne.
  10. Vmiešajte citrónovú šťavu a môžete pozrieť.

Sliepku na karí podávajte s ryžou či indickou chlebovou plackou naan posypanú čerstvým koriandrom.

Slepačie mäso na karí s ryžou
zdroj: pipingpotcurry.com

Hodí sa mikrovlnné rúry na ohrev jedál? Túto tému som zmienili v našej recenzii na tému mikrovlnky . Okrem toho sa dozviete, ako si vhodne vybrať.

Pečená sliepka plnená plnkou

Skvelý pokrm, ktorý môže byť ozdobou každého sviatočného stola. Mäso je vďaka pomalému pečeniu jemné a zároveň šťavnaté, kožička krásne chrumkavá.

Ingrediencie:

Sliepky

  • 1 sliepka
  • 2 PL masla
  • tymian
  • rozmarín
  • soľ, korenie

Plnka

  • 1/4 šálky masla
  • 1/2 šálky nakrájanej cibule
  • 1/2 šálky nakrájaného zeleru
  • 2 šálky strúhanky
  • 2/3 šálky mlieka
  • 1 vajce
  • 2 PL čerstvej petržlenovej vňate
  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
  • soľ, korenie

Omáčka

  • 2 šálky kuracieho vývaru
  • 3 lyžice univerzálnej múky

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180°C.
  2. Pekáč vyložte alobalom a naň položte rošt.
  3. Umytú sliepku potrite zo všetkých strán rozpusteným maslom.
  4. Maslo dajte aj pod kožu, spoločne s rozmarínom a tymianom.
  5. Na záver celú sliepku posoľte a okoreňte.
  6. Na panvici rozpustite štvrť šálky masla a 5 minút na ňom povarte nakrájanú cibuľu a zeler.
  7. Pridajte tymian, petržlenovú vňať a strúhanku.
  8. Všetko premiešajte, prilejte do panvice polovicu množstva mlieka a dochuťte soľou a korením.
  9. Vo zvyšných mlieku rozšľahajte vajcia a prilejte tiež do panvice.
  10. Dôkladne premiešajte a následne plnkou pomocou lyžice vyplňte vnútro sliepky.
  11. Potom cez otvor voľnú kožu uzavrite pomocou špáradiel, aby zmes počas pečenia nevytiekla.
  12. Položte sliepku na rošt prsiami nahor a vložte do predhriatej rúry.
  13. Pečte približne hodinu a pol, počas pečenia sliepku niekoľkokrát prelejte vypečenou šťavou.
  14. Po upečení sliepku z rúry vyberte.
  15. Vypečenú šťavu prelejte do panvice, pozvoľna do nej zamiešajte múku a potom tiež kurací vývar.
  16. Vývar pridávajte postupne, podľa toho, ako chcete mať omáčku hustú.
  17. Na záver ho dochuťte soľou a korením.

Sliepku s plnkou podávajte so zemiakovou kašou či americkými zemiakmi, preliatu omáčkou.

Pečená hydina plnená plnkou
zdroj: the spruceeats.com

Máte slabosť pre plnku? Inšpirujte sa našimi receptami na plnku 9krát inak !

Krémová nátierka so slepačím mäsom

Výživná nátierka, ktorá môže byť nielen chutnou večerou, ale aj predjedlom či jednou z možností pre rodinnú oslavu či večierok.

Ingrediencie:

  • 1 menšia sliepka
  • 250 g smotanového syra
  • 1/2 šálky kyslej smotany
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 čajová lyžička worcestrovej alebo sójovej omáčky
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Sliepku uvarte v hrnci s osolenou vodou domäkka.
  2. Mäso nechajte vychladnúť, potom ho zbavte kože a pomocou vidličky z neho natrhajte v smere vlákien akési tenké prúžky.
  3. Následne v miske zmiešajte smotanový syr, kyslú smotanu, prelisovaný cesnak, worcestrovú omáčku, soľ a korenie.
  4. Zmes dôkladne premiešajte a až potom do misky pridajte aj kúsky sliepky.
  5. Opäť premiešajte a dajte aspoň na hodinu odpočinúť do chladničky.

Hutná nátierka zo sliepky chutí skvele nielen na čerstvom pečive, ale aj na slaných krekroch.

Miska so slepačou nátierkou a slanými krekrami
zdroj: allrecipes.com

Lahodná sliepka na víne

Milovníci dobrého jedla vedia, že mäso s kvalitným červeným vínom tvorí ideálne spojenie. Najviac odporúčaným vínom na prípravu takýchto pokrmov je najmä víno burgundské.

Ingrediencie:

  • 1 sliepka
  • 1/3 šálka masla

Marináda

  • 1/2 šálky červeného vína
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 PL červeného vínneho octu
  • 2 PL trstinového cukru
  • 1/4 šálky vody
  • 1/4 šálky nakrájanej cibule
  • 4 prelisované strúčiky cesnaku
  • 2 čajové lyžičky tymiánu
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky korenia
  • 3 bobkové listy
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Všetky ingrediencie na marinádu dôkladne zmiešajte v miske a preložte do vrecka.
  2. Následne do vrecka vložte aj umytú a očistenú sliepku, vrecko dobre utesnite.
  3. Následne vreckom trepte až do doby, kým bude celá sliepka pokrytá marinádou.
  4. Vložte sliepku aj s vreckom na 24 hodín do chladničky.
  5. Počas tejto doby občas vreckom opäť zatrepte.
  6. Nasledujúci deň predhrejte rúru na 220°C.
  7. Sliepky z vrecka vyberte, prebytočnú marinádu umiestnite do malej panvičky a pridajte k nej tretinu šálky masla.
  8. Priveďte túto zmes na panvičke do varu a potom odstavte.
  9. Sliepku vložte na rošt do pekáča prsiami hore a prelejte zmesou z panvičky.
  10. Pečte po dobu 15 minút, potom teplotu znížte na 180 ° C a pečte ešte približne 60 minút, v závislosti od veľkosti sliepky.
  11. V priebehu pečenia sliepku pravidelne polievajte vypečenou šťavou.

Sliepka na víne chutí skvele s restovanou zeleninou a pečenými zemiakmi.

Slepačie mäso pripravované na víne s dusenou zeleninou
zdroj: portandfin.com

Na červenom víne chutí skvele aj hovädzie mäso. Vyskúšajte lahodné hovädzie líčka !

Sliepka zďaleka nie je len na polievku

Mnoho z nás má sliepku stále zafixovanú iba ako surovinu na slepačí vývar. To je ale škoda, pretože zo sliepky sa dá pripraviť veľké množstvo ďalších chutných pokrmov. Najčastejším spôsobom úpravy slepačieho mäsa je varenie a dusenie, ale je možné ju aj piecť či smažiť.

Sliepku väčšinou kúpime vcelku a zmrazenú. Pred prípravou pokrmu je veľmi dôležité nechať mäso pomaly rozmrznúť, napríklad tak, že ho dáte deň vopred do chladničky, kde postupne povolia. Nikdy sliepku nerozmrazujte ponorením do teplej vody alebo v mikrovlnke. Potom už záleží len na vás, či sa sliepku rozhodnete použiť vcelku alebo či ju naporciujete na menšie kúsky.

V čom spočíva rozdiel medzi slepačím a kuracím mäsom?

Kuracie mäso, ktoré používame na prípravu väčšiny pokrmov, sú väčšinou takzvaní brojleri. Teda mláďatá, ktoré vďaka špeciálnej strave veľmi rýchlo rastú a priberajú na váhe. Ostatne určite ste si všimli, že váha mnohých kurčiat v obchode je väčšia ako váha dospelej sliepky. Sliepky sú dospelí jedinci, ktorí sú prvoplánové určení na znášanie vajíčok, konzumovať sa ale samozrejme dá aj ich mäso. Naše recepty zo slepačieho mäsa sú toho najlepším dôkazom.

Oproti kurčaťu je slepačie mäso o niečo tuhšie, vyžaduje preto dlhšiu prípravu, a tiež tučnejšie. Z tohto dôvodu sa tak odporúča odstrániť kožu. Rovnako ako kura patrí aj sliepka medzi zdravé druhy bieleho mäsa. Recepty so slepiším mäsom tak obsahujú veľké množstvo bielkovín, vitamínov skupiny B aj minerálnych látok, ako je draslík a fosfor.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.