3 chutné recepty sa sliepkou

Sliepky je považovaná výhradne za sprostredkovateľa vajíčok. Už ale zabúdame na to, ako vynikajúce jedlá sa dajú zo sliepky pripraviť.

Nielen, že je slepačie mäso chutné, ale v prvom rade je veľmi diétne a zdravé.

Preto by sme nemali zabúdať na túto skvelú variantu mäsa a zahrnúť ho do našich jedálničkov.

My sme si pre vás pripravili 3 jednoduché recepty na sliepku , ktoré nadchnú každého vášho stravníka.

Slepačia polievka

Čím iným začať než polievkou. Už aj naše babičky hovorili, že „polievka je grunt a mäso je špunt“. Vyskúšajte recept na slepačiu polievku , s ktorým máte zaručené, že výsledok postaví na nohy snáď úplne každého.

ingrediencie:

  • slepačie skelet
  • koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen)
  • korenie
  • nové korenie
  • soľ alebo vegeta
  • vajcia
  • 2 litre vody

postup:

  1. Slepačie skelet dáme do studenej vody, pridáme mrkvu, zeler a petržlen, nakrájané na kocky.
  2. Okoreníme celým korením, novým korením a osolíme alebo pridám vegetu.
  3. Varíme miernym varom 30 až 45 minút.
  4. Asi 5 minút pred dovarením pridáme rezance a nakoniec môžeme pridať aj rozšľahané vajcia.

Slepačia polievka

2. Pečená sliepka

ingrediencie:

  • 1 sliepky
  • 5 dkg slaniny
  • 5 dkg masla
  • soľ
  • 1 veľká cibuľa

postup:

  1. Sliepku uvaríme v slanej vode takmer domäkka a vyberieme.
  2. Na prsiach ju prešpikujeme slaninou a opečieme na rozpálenom masle so zvyškom slaniny.
  3. Prisolíme ju podľa potreby, môžeme aj okoreniť podľa chuti a vložíme ju do pekáča.
  4. Zasypeme ju nakrájanou cibuľou, zakryjeme a pečieme v rúre.
  5. Počas pečenia ju podlievame vývarom zo sliepky a vypečenou šťavou. Kým nie je úplne mäkká, pečieme ju zakrytú a dostatočne podliatu, aby sa aj čiastočne dusila.
  6. Nakoniec ju prudko opečieme do červena.

pečená sliepka

Vhodnou prílohou sú zemiaky, ale nikto určite nepohrdne ani zemiakovou knedľou s červenou kapustou. Hodí sa podávať aj s dusenou ryžou alebo zeleninovým šalátom.

Dusená sliepka na hubách

ingrediencie:

  • 1 sliepky
  • 20-30 dkg lesných húb alebo šampiňónov
  • cca 4 dl vody
  • 2 lyžice masla
  • 4 lyžice kečupu
  • 1 cibuľa
  • korenie
  • soľ
  • 2 klinčeky
  • 1 vetvička ligurčeka
  • drvenú rascu

postup:

  1. Sliepku umyjeme, očistíme a rozdelíme na 4-6 porcií. Porcie osolíme a okoreníme.
  2. Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a opražíme na rozohriatom masle.
  3. K osmahnuté cibuľu pridáme naporciovanú sliepku, ligurček a klinčeky. Podlejeme vodou a zakryté hodinu dusíme.
  4. Podľa potreby podlievame a občas sliepku obrátime.
  5. Potom pridáme huby a drvenú rascu, vložíme do rúry a zakryté pečieme, kým nie je sliepka takmer mäkká.
  6. Po zmäknutí odkryjeme a dopečieme. Počas pečenia prelievame vypečenou šťavou a podľa potreby horúcou vodou.
  7. Nakoniec k mäkkej sliepku primiešame do šťavy kečup.

dusená sliepka

Vhodnou prílohou k tomuto pokrmu je dusená ryža.

Nemáte chuť na sliepku, ale predsa len by ste ocenili hydinové mäso? Vyskúšajte niektorý z receptov na pečeného bažanta premeňte bežnú večeru s rodinou v čarovný okamih.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.