Sliepky je považovaná výhradne za sprostredkovateľa vajíčok. Už ale zabúdame na to, ako vynikajúce jedlá sa dajú zo sliepky pripraviť.
Nielen, že je slepačie mäso chutné, ale v prvom rade je veľmi diétne a zdravé.
Preto by sme nemali zabúdať na túto skvelú variantu mäsa a zahrnúť ho do našich jedálničkov.
My sme si pre vás pripravili 3 jednoduché recepty na sliepku , ktoré nadchnú každého vášho stravníka.
Slepačia polievka
Čím iným začať než polievkou. Už aj naše babičky hovorili, že „polievka je grunt a mäso je špunt“. Vyskúšajte recept na slepačiu polievku , s ktorým máte zaručené, že výsledok postaví na nohy snáď úplne každého.
ingrediencie:
- slepačie skelet
- koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen)
- korenie
- nové korenie
- soľ alebo vegeta
- vajcia
- 2 litre vody
postup:
- Slepačie skelet dáme do studenej vody, pridáme mrkvu, zeler a petržlen, nakrájané na kocky.
- Okoreníme celým korením, novým korením a osolíme alebo pridám vegetu.
- Varíme miernym varom 30 až 45 minút.
- Asi 5 minút pred dovarením pridáme rezance a nakoniec môžeme pridať aj rozšľahané vajcia.
Objavte podobné tipy
2. Pečená sliepka
ingrediencie:
- 1 sliepky
- 5 dkg slaniny
- 5 dkg masla
- soľ
- 1 veľká cibuľa
postup:
- Sliepku uvaríme v slanej vode takmer domäkka a vyberieme.
- Na prsiach ju prešpikujeme slaninou a opečieme na rozpálenom masle so zvyškom slaniny.
- Prisolíme ju podľa potreby, môžeme aj okoreniť podľa chuti a vložíme ju do pekáča.
- Zasypeme ju nakrájanou cibuľou, zakryjeme a pečieme v rúre.
- Počas pečenia ju podlievame vývarom zo sliepky a vypečenou šťavou. Kým nie je úplne mäkká, pečieme ju zakrytú a dostatočne podliatu, aby sa aj čiastočne dusila.
- Nakoniec ju prudko opečieme do červena.

Vhodnou prílohou sú zemiaky, ale nikto určite nepohrdne ani zemiakovou knedľou s červenou kapustou. Hodí sa podávať aj s dusenou ryžou alebo zeleninovým šalátom.
Dusená sliepka na hubách
ingrediencie:
- 1 sliepky
- 20-30 dkg lesných húb alebo šampiňónov
- cca 4 dl vody
- 2 lyžice masla
- 4 lyžice kečupu
- 1 cibuľa
- korenie
- soľ
- 2 klinčeky
- 1 vetvička ligurčeka
- drvenú rascu
postup:
- Sliepku umyjeme, očistíme a rozdelíme na 4-6 porcií. Porcie osolíme a okoreníme.
- Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a opražíme na rozohriatom masle.
- K osmahnuté cibuľu pridáme naporciovanú sliepku, ligurček a klinčeky. Podlejeme vodou a zakryté hodinu dusíme.
- Podľa potreby podlievame a občas sliepku obrátime.
- Potom pridáme huby a drvenú rascu, vložíme do rúry a zakryté pečieme, kým nie je sliepka takmer mäkká.
- Po zmäknutí odkryjeme a dopečieme. Počas pečenia prelievame vypečenou šťavou a podľa potreby horúcou vodou.
- Nakoniec k mäkkej sliepku primiešame do šťavy kečup.

Vhodnou prílohou k tomuto pokrmu je dusená ryža.
Nemáte chuť na sliepku, ale predsa len by ste ocenili hydinové mäso? Vyskúšajte niektorý z receptov na pečeného bažanta premeňte bežnú večeru s rodinou v čarovný okamih.