4 recepty na najlepší vývar z kuracieho mäsa. Inšpirujte sa!

Kúpiť si kocku bujónu dnes vie každý.

Prečo si ale neskúsiť uvariť svoj vlastný poctivý domáci kurací vývar?

Ten vám dokáže každé jedlo ozvláštniť a dodať mu neobyčajnú chuť.

Nájsť jednoduchý recept na tento pokrm nie je jednoduché. Ale od toho sme tu my!

Inšpirujte sa nasledujúcimi variantmi na vývar zo stehien, z kostí a ďalšími.

Tradičný kurací vývar

Máte doma zvyšky kuracích kostí, mäsa či droby? Využite ich a pripravte si svoj zdravý kurací vývar plný zdraviu prospešných látok.

Ingrediencie

  • 1 malé kurča (1-1,5 kg)
  • 1 ks veľkej cibule – nakrájaná na štvrtky
  • 2 ks stredne veľkej mrkvy – orezaná a nakrájaná na veľké kusy
  • 2 ks stoniek zeleru – orezaný a nakrájaný na veľké kusy
  • 8 ks vetvičiek petržlenu
  • 4 ks vetvičiek tymiánu
  • 1 ks strúčika cesnaku
  • 6 ks korenín
  • 1 ks bobkového listu

Postup

  • Dajte kura do veľkého hrnca (skôr vysokého a úzkeho).
  • Podlejte ho studenou vodou (asi 8 šálok).
  • Priveďte vodu do varu a zbierajte a vyhoďte všetku penu, čo vypláva na hladinu.
  • Varte aspoň 30 minút.
  • Pridajte cibuľu, mrkvu, zeler a varte ešte 1 a pol hodiny.
  • Do zostávajúceho času 30-45 minút pridajte do hrnca všetky korenia a bylinky.
  • Varte a duste, kým nie je kura jemné a vývar silný a chutný.
  • Presuňte kura a zeleninu do veľkej misy a vývar osoľte.
  • Mäso natrhajte/nakrájajte, zbavte sa kože a kostí a použite ho do polievky či iného pokrmu.
  • Vývar ešte sceďte na odstránenie všetkých zvyškov, ktoré vo vývare zostali.

TIP: Vývar môžete vložiť do pohárov, dať do chladničky na 5 dní a potom zmraziť až na 3 mesiace.

Číry kurací vývar
Zdroj: pixabay.com

Kurací vývar s pečeňovými knedličkami

Poďte si svoju polievku vylepšiť a pripravte si vlastné pečeňové knedličky z kvalitných surovín.

Ingrediencie na vývar

  • 500 g kuracích kostí/drobov a odrezkov
  • 3 ks väčšie mrkvy
  • 1/2 väčšieho zeleru
  • 2 ks petržlenu
  • 1 ks väčšia cibuľa
  • Petržlen
  • 6 ks guličiek celého korenia
  • 3 ks guličiek nového korenia
  • soľ

Ingrediencie na pečeňové knedličky

  • 250g hydinovej pečene
  • 250g kuracích prsníkov
  • 175g strúhanky zmiešané s 50ml mlieka
  • 4 ks žĺtkov
  • 2 lyžičky sušenej majoránky
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  • Kuracie droby, zeler, dve mrkvy, cibuľu, jednu petržlenovú vňať, petržlenovú vňať a korenie dajte do hrnca.
  • Zalejte 1,5l studenej vody a priveďte do varu.
  • Nechajte variť aspoň 2 hodiny.
  • Pripravte si medzitým kuraciu pečeň a prsíčka, ktoré rozmixujte.
  • Pridajte strúhanku s mliekom, okoreňte a osoľte podľa chuti.
  • Pridajte žĺtky, pretlačený cesnak, petržlenovú vňať a majorán.
  • Všetko premiešajte a nechajte asi hodinu oddýchnuť v chladničke.
  • Hotový vývar preceďte a uvarenú zeleninu vyhoďte.
  • Hotovú polievku priveďte opäť do varu a vhoďte nakrájanú čerstvú mrkvu, zeler a petržlen na drobné kocky.
  • Vytvarujte si z pečeňovej hmoty malé halušky a varte ich vo vývare do ich vyplávania na povrch (asi 5 minút varenia).
  • Polievku osoľte a okoreňte podľa chuti a nakoniec pridajte posekanú čerstvú petržlenovú vňať.
Polievka s pečeňovými knedličkami
Zdroj: pinterest.com

Už ste uvažovali nad obstaraním pomocníka na drvenie odpadu? V našom teste drvičov odpadu sa dozviete všetko podstatné vrátane rád na dobrý výber.

Kurací vývar so zapusteným vajcom

Vajcia dodá vášmu vývaru tú správnu chuť. Skúste si tento recept a uvarte si polievku, ktorú obohatíte práve zapustením vajca.

Ingrediencie

  • 500g kuracích drobov alebo stehien
  • 2 ks mrkvy
  • 1 ks zeleru
  • 1 ks petržlenu
  • 1 ks väčšia cibuľa
  • 6 guličiek celého korenia a 4 guličky nového korenia
  • 2 ks bobkového listu
  • 50g masla
  • Hladká múka
  • 1-2 ks vajcia
  • soľ a korenie

Postup

  • Kuracie mäso spoločne s nakrájanou koreňovou zeleninou vložte do väčšieho hrnca.
  • Všetko riadne zalejte studenou vodou a priveďte do varu.
  • Varte asi 2 hodiny a 30 minút pred koncom pridajte celé korenie, nové korenie a bobkové listy.
  • Po uvarení odoberte mäso so zeleninou a do polievky ich nakrájajte.
  • Polievku osoľte a okoreňte podľa chuti.
  • Z masla a múky si urobte zápražku, ktorú polievku zahustíte.
  • Pár minút povarte a medzitým si v hrnčeku rozšľahajte vajíčka.
  • Nakoniec rozšľahané vajcia do polievky cez vidličku zavarte.
  • Polievku dochuťte a ozdobte petržlenovou vňaťou.
Kuracia polievka s vajcom
Zdroj: pinterest.com

Vývar z kurčaťa s domácimi rezancami

Domáce rezance že sú ťažké na prípravu? Nie s naším receptom! Uvarte si poctivý vývar s vlastnými podomácky vyrobenými rezancami, ktorými prekvapíte svojich stravníkov.

Ingrediencie na polievku

  • 500g kuracích drobov/kostí
  • 1 ks mrkvy
  • 1 ks petržlenu
  • 1/2 ks zeleru
  • 1 ks väčšia cibuľa
  • 4 guličky nového korenia
  • 6 guličiek celého korenia
  • 2 ks bobkového listu
  • Petržlen
  • Soľ a korenie

Ingrediencie na rezance

  • 1 ks vajcia
  • 4 lyžice hrubej múky

Postup

  • Kuracie droby alebo kosti vložte do 1l studenej osolenej vody.
  • Chvíľu povarte a potom pridajte očistenú koreňovú zeleninu.
  • Vyvárajte aspoň hodinu a pol a potom pridajte korenie.
  • Varte ešte 30 minút.
  • Medzitým si pripravte rezance tak, že múku preosejete na dosku, pridáte vajcia a vypracujete cesto.
  • Cesto rozvaľkáte na tenký plát a necháte zaschnúť.
  • Potom ho rozkrájate na rovnako široké pláty.
  • Pláty dáte na seba a nakrájate na tenké rezančeky (prípadne použite mlynček na rezance).
  • Keď je vývar hotový, vyberte mäso spoločne so zeleninou a korením.
  • Zeleninu a obrané mäso nakrájajte a vložte späť do polievky.
  • Vývar dochuťte soľou a korením a priveďte do varu.
  • Pridajte hrsť pripravených rezancov, polievku zamiešajte a nechajte „dôjsť“.
  • Nakoniec hotovú polievku ozdobte zelenou petržlenovou vňaťou.
Hotový vývar s rezancami na tanieri
Zdroj: pinterest.com

Výroba vlastného kuracieho vývaru má svoje výhody. Pri príprave svojho poctivého vývaru viete, aké pridávate prísady a dostanete presne to, čo chcete. Pri varení môžete presne zmerať používanú soľ a zvoliť si zeleninou, akú do vývaru len chcete. Tiež je super, že, ako už bolo spomenuté, domáci kurací vývar vydrží v mrazničke až tri mesiace.

TIP: Využite svoj vývar na ďalšie pokrmy. Inšpirujte sa napríklad týmito najlepšími receptami na jednoduché risotto.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.