Kúpiť si kocku bujónu dnes vie každý.
Prečo si ale neskúsiť uvariť svoj vlastný poctivý domáci kurací vývar?
Ten vám dokáže každé jedlo ozvláštniť a dodať mu neobyčajnú chuť.
Nájsť jednoduchý recept na tento pokrm nie je jednoduché. Ale od toho sme tu my!
Inšpirujte sa nasledujúcimi variantmi na vývar zo stehien, z kostí a ďalšími.
Tradičný kurací vývar
Máte doma zvyšky kuracích kostí, mäsa či droby? Využite ich a pripravte si svoj zdravý kurací vývar plný zdraviu prospešných látok.
Ingrediencie
- 1 malé kurča (1-1,5 kg)
- 1 ks veľkej cibule – nakrájaná na štvrtky
- 2 ks stredne veľkej mrkvy – orezaná a nakrájaná na veľké kusy
- 2 ks stoniek zeleru – orezaný a nakrájaný na veľké kusy
- 8 ks vetvičiek petržlenu
- 4 ks vetvičiek tymiánu
- 1 ks strúčika cesnaku
- 6 ks korenín
- 1 ks bobkového listu
Postup
- Dajte kura do veľkého hrnca (skôr vysokého a úzkeho).
- Podlejte ho studenou vodou (asi 8 šálok).
- Priveďte vodu do varu a zbierajte a vyhoďte všetku penu, čo vypláva na hladinu.
- Varte aspoň 30 minút.
- Pridajte cibuľu, mrkvu, zeler a varte ešte 1 a pol hodiny.
- Do zostávajúceho času 30-45 minút pridajte do hrnca všetky korenia a bylinky.
- Varte a duste, kým nie je kura jemné a vývar silný a chutný.
- Presuňte kura a zeleninu do veľkej misy a vývar osoľte.
- Mäso natrhajte/nakrájajte, zbavte sa kože a kostí a použite ho do polievky či iného pokrmu.
- Vývar ešte sceďte na odstránenie všetkých zvyškov, ktoré vo vývare zostali.
TIP: Vývar môžete vložiť do pohárov, dať do chladničky na 5 dní a potom zmraziť až na 3 mesiace.

Kurací vývar s pečeňovými knedličkami
Poďte si svoju polievku vylepšiť a pripravte si vlastné pečeňové knedličky z kvalitných surovín.
Ingrediencie na vývar
- 500 g kuracích kostí/drobov a odrezkov
- 3 ks väčšie mrkvy
- 1/2 väčšieho zeleru
- 2 ks petržlenu
- 1 ks väčšia cibuľa
- Petržlen
- 6 ks guličiek celého korenia
- 3 ks guličiek nového korenia
- soľ
Ingrediencie na pečeňové knedličky
- 250g hydinovej pečene
- 250g kuracích prsníkov
- 175g strúhanky zmiešané s 50ml mlieka
- 4 ks žĺtkov
- 2 lyžičky sušenej majoránky
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Kuracie droby, zeler, dve mrkvy, cibuľu, jednu petržlenovú vňať, petržlenovú vňať a korenie dajte do hrnca.
- Zalejte 1,5l studenej vody a priveďte do varu.
- Nechajte variť aspoň 2 hodiny.
- Pripravte si medzitým kuraciu pečeň a prsíčka, ktoré rozmixujte.
- Pridajte strúhanku s mliekom, okoreňte a osoľte podľa chuti.
- Pridajte žĺtky, pretlačený cesnak, petržlenovú vňať a majorán.
- Všetko premiešajte a nechajte asi hodinu oddýchnuť v chladničke.
- Hotový vývar preceďte a uvarenú zeleninu vyhoďte.
- Hotovú polievku priveďte opäť do varu a vhoďte nakrájanú čerstvú mrkvu, zeler a petržlen na drobné kocky.
- Vytvarujte si z pečeňovej hmoty malé halušky a varte ich vo vývare do ich vyplávania na povrch (asi 5 minút varenia).
- Polievku osoľte a okoreňte podľa chuti a nakoniec pridajte posekanú čerstvú petržlenovú vňať.

Už ste uvažovali nad obstaraním pomocníka na drvenie odpadu? V našom teste drvičov odpadu sa dozviete všetko podstatné vrátane rád na dobrý výber.
Objavte podobné tipy
Kurací vývar so zapusteným vajcom
Vajcia dodá vášmu vývaru tú správnu chuť. Skúste si tento recept a uvarte si polievku, ktorú obohatíte práve zapustením vajca.
Ingrediencie
- 500g kuracích drobov alebo stehien
- 2 ks mrkvy
- 1 ks zeleru
- 1 ks petržlenu
- 1 ks väčšia cibuľa
- 6 guličiek celého korenia a 4 guličky nového korenia
- 2 ks bobkového listu
- 50g masla
- Hladká múka
- 1-2 ks vajcia
- soľ a korenie
Postup
- Kuracie mäso spoločne s nakrájanou koreňovou zeleninou vložte do väčšieho hrnca.
- Všetko riadne zalejte studenou vodou a priveďte do varu.
- Varte asi 2 hodiny a 30 minút pred koncom pridajte celé korenie, nové korenie a bobkové listy.
- Po uvarení odoberte mäso so zeleninou a do polievky ich nakrájajte.
- Polievku osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Z masla a múky si urobte zápražku, ktorú polievku zahustíte.
- Pár minút povarte a medzitým si v hrnčeku rozšľahajte vajíčka.
- Nakoniec rozšľahané vajcia do polievky cez vidličku zavarte.
- Polievku dochuťte a ozdobte petržlenovou vňaťou.

Vývar z kurčaťa s domácimi rezancami
Domáce rezance že sú ťažké na prípravu? Nie s naším receptom! Uvarte si poctivý vývar s vlastnými podomácky vyrobenými rezancami, ktorými prekvapíte svojich stravníkov.
Ingrediencie na polievku
- 500g kuracích drobov/kostí
- 1 ks mrkvy
- 1 ks petržlenu
- 1/2 ks zeleru
- 1 ks väčšia cibuľa
- 4 guličky nového korenia
- 6 guličiek celého korenia
- 2 ks bobkového listu
- Petržlen
- Soľ a korenie
Ingrediencie na rezance
- 1 ks vajcia
- 4 lyžice hrubej múky
Postup
- Kuracie droby alebo kosti vložte do 1l studenej osolenej vody.
- Chvíľu povarte a potom pridajte očistenú koreňovú zeleninu.
- Vyvárajte aspoň hodinu a pol a potom pridajte korenie.
- Varte ešte 30 minút.
- Medzitým si pripravte rezance tak, že múku preosejete na dosku, pridáte vajcia a vypracujete cesto.
- Cesto rozvaľkáte na tenký plát a necháte zaschnúť.
- Potom ho rozkrájate na rovnako široké pláty.
- Pláty dáte na seba a nakrájate na tenké rezančeky (prípadne použite mlynček na rezance).
- Keď je vývar hotový, vyberte mäso spoločne so zeleninou a korením.
- Zeleninu a obrané mäso nakrájajte a vložte späť do polievky.
- Vývar dochuťte soľou a korením a priveďte do varu.
- Pridajte hrsť pripravených rezancov, polievku zamiešajte a nechajte „dôjsť“.
- Nakoniec hotovú polievku ozdobte zelenou petržlenovou vňaťou.

Výroba vlastného kuracieho vývaru má svoje výhody. Pri príprave svojho poctivého vývaru viete, aké pridávate prísady a dostanete presne to, čo chcete. Pri varení môžete presne zmerať používanú soľ a zvoliť si zeleninou, akú do vývaru len chcete. Tiež je super, že, ako už bolo spomenuté, domáci kurací vývar vydrží v mrazničke až tri mesiace.
TIP: Využite svoj vývar na ďalšie pokrmy. Inšpirujte sa napríklad týmito najlepšími receptami na jednoduché risotto.