Jedinečné recepty z hovädzích líčok, ktoré sa vám budú v ústach len rozplývať!

Z hovädzieho mäsa je možné pripraviť široké spektrum chutných pokrmov.

Poďme sa dnes spoločne pozrieť na recepty z hovädzích líčok.

Keď príprave venujete trochu času, získate vynikajúce pochúťky, za ktorými väčšina ľudí obvykle chodí do luxusných reštaurácií.

Prečo ale chodiť do reštaurácie, keď si rovnako skvelý gastronomický zážitok môžete pripraviť sami doma?

Poradíme vám, ako na to!

Luxusné hovädzie líčka na víne

Nájdete na jedálnych lístkoch tých najznámejších reštaurácií. Pripravte si ich spoločne so zeleninovým pyré! Týmto lahodným pokrmom zaručene ohromíte všetkých, ktorí ho ochutnajú.

Ingrediencie

  • 800 g hovädzích líčok
  • 350 ml červeného vína
  • 750 ml hovädzieho vývaru
  • 50 ml mlieka
  • 750 g petržlenu
  • 250 g zeleru
  • 8 šalotiek
  • 2 jablká
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 60 g masla
  • 30 g aspoň 80% horkej čokolády (nemusí byť)
  • 1 lyžička čiernorybízového alebo černicového džemu
  • čerstvý tymián
  • soľ, korenie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 140°C.
  2. Nadrobno nakrájajte cesnak a šalotky rozkrojte napoly.
  3. V hrnci či hlbšej panvici v polovici množstva masla hovädzie líčka zľahka z každej strany niekoľko minút restujte.
  4. Mäso vyberte, pridajte šalotku a restujte približne 8 až 10 minút.
  5. Pridajte cesnak, tymian a všetko dôkladne premiešajte.
  6. Po niekoľkých minútach vráťte do hrnca hovädzie líčka a všetko zalejte červeným vínom.
  7. Priveďte do varu a varte do doby, než sa množstvo vína zredukuje približne na polovicu.
  8. Nastrúhajte do zmesi horkú čokoládu (ak ste sa ju rozhodli použiť).
  9. Prilejte hovädzí vývar, priveďte ho do varu a pridajte korenie.
  10. Hrniec prekryte alobalom, priklopte pokrievkou a vložte do predhriatej rúry.
  11. Pečte približne 4 hodiny, kým mäso dokonale zmäkne.
  12. V medziobdobí si olúpte a nakrájajte na menšie kúsky petržlen, zeler a jablká, z ktorých odstráňte jadrovník.
  13. Zeleninu a jablká 10 minút poduste v panvici na masle do zmäknutia.
  14. Následne zmes preložte do kuchynského robota, pridajte mlieko, soľ, korenie a rozmixujte dohladka.
  15. Vyberte z hrnca líčka, pridajte džem, prípadne dokoreňte a na stredne silnom ohni povarte omáčku do zhustnutia.

Hovädzie líčka na červenom víne sa najčastejšie podávajú so zemiakovou kašou.

Pochúťka z hovädzieho mäso pripravená na červenom víne servírovaná so zemiakovou kašou
zdroj:jamieoliver.com

Okrem hovädzieho mäsa sa na víne veľmi často pripravuje aj zverina. Ak máte pre toto mäso slabosť, pozrite sa ako pripraviť zverinové hody .

Dusené teľacie líčka na smotane

Nemusíte vždy používať víno, výrazná chuť tohto mäsa sa skvele snúbi aj s jemnou chuťou smotany.

Ingrediencie

  • 800 g hovädzích (teľacích) líčok
  • 375 ml smotany na šľahanie
  • 375 ml hovädzieho vývaru
  • 250 g zeleru
  • 250 g lesných húb či šampiňónov
  • 2 šalotky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • tymian
  • soľ, korenie
  • pažítka či petržlenová vňať na ozdobu

Postup

  1. V hlbokej panvici rozohrejte olivový olej, v ktorom orestujte nadrobno nakrájanú šalotku.
  2. Pridajte na kúsky nakrájané hovädzie líčka, osoľte, okoreňte a opäť niekoľko minút z oboch strán restujte.
  3. Následne pridajte huby, prelisovaný cesnak, tymian a všetko duste približne 2 minúty.
  4. Prilejte hovädzí vývar, priveďte ho do varu, priklopte pokrievkou a varte zhruba hodinu, kým hovädzie mäso nebude úplne mäkké.
  5. Prilejte smotanu a miešajte, kým omáčka nezhustne, av prípade potreby dokoreňte.
  6. Podávajte posypané nasekanou čerstvou pažítkou či petržlenovou vňaťou.

Ako prílohu k tomuto pokrmu servírujte šťouchané zemiaky či ryžu.

Dusené hovädzie kúsky s hubami v smotanovej omáčke
zdroj: vikalinka.com

Na prípravu hovädzieho mäso sa vám môže hodiť pomocník vo forme hrnca na pomalé varenie. Pokiaľ jeho nákup zvažujete, navštívte porovnávací test pomalých hrncov , kde sa dozviete viac informácií o tom, ako vybrať ten správny.

Plátky z hovädzích líčok na hubách a čiernom pive

Ako pri príprave tohto pokrmu využiť pivo? Najprv v ňom namarinujte mäso a následne ho prilejte aj do omáčky, dokonalá chuť tak bude zaručená.

Ingrediencie

  • 400 g hovädzích líčok
  • 500 ml čierneho piva
  • 250 ml hovädzieho vývaru
  • 200 g lesných húb
  • 150 g cibule
  • 75 g mrkvy
  • 35 g zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 šalotky
  • 1 PL oleja
  • bobkový list
  • soľ, korenie

Postup

  1. Hovädzie líčka nakrájajte na plátky a nechajte ich po dobu 24 hodín marinovať v čiernom pive.
  2. Nakrájajte cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler.
  3. Po vybratí z marinády mäso osoľte a okoreňte.
  4. Na panvici či v hrnci s rozpáleným olejom plátky hovädzích líčok zľahka opečte a následne odložte bokom.
  5. Do panvice vložte nakrájanú zeleninu a niekoľko minút ju restujte.
  6. Prilejte pivo, v ktorom ste predtým marinovali mäso, a tiež hovädzí vývar, korenie a plátky mäsa.
  7. Vložte ho rúry a pečte približne 4 hodiny pri teplote 150 °C.
  8. Následne hovädzie mäso z hrnca vyberte a nechajte 10 minút odpočívať.
  9. V hlbokej panvici rozohrejte olivový olej, v ktorom orestujte nakrájanú šalotku a huby.
  10. Na záver preceďte šťavu z hrnca, v ktorom sa piekli líčka.

Podávajte najlepšie s polentou alebo so zemiakovou kašou.

Hovädzí plátok s hubami marinovaný v čiernom pive
zdroj: krumpli.co.uk

Konfitované líčka s karamelizovaným tuřínom

Bojíte sa, že hovädzie mäso bude tvrdé „ako podošva“? Stavte na konfitovanie, obľúbenú kulinársku techniku starú už mnoho storočí. Jediné, čo budete potrebovať, je dostatok času!

Ingrediencie

Hovädzie mäso

  • 800 g hovädzích líčok
  • 4 šálky sadla, hovädzieho loja
  • 1/4 šálky sójovej omáčky
  • 1/4 šálky cukru
  • 6 kusov klinčekov
  • škorica
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie

Karamelizovaný kvaka

  • 4 kusy kvaka
  • 10 kvetných stvolov cesnaku
  • 2 lyžičky cukru
  • 1 lyžička sójovej omáčky
  • 1/4 šálky šťavy vyvarenej pri konfitovaní mäsa

Postup

  1. Vložte sójovú omáčku, prelisovaný cesnak, cukor a všetky korenia do igelitového vrecka, premiešajte a pridajte aj hovädzie líčka.
  2. Opäť pretrepte a pevne utesnené vrecko vložte na 2-3 dni do chladničky.
  3. Po uplynutí tejto doby v hrnci roztavte masť, pridajte hovädzie líčka a zakrytý hrniec následne vložte do rúry predhriatej na 100 ° C a pomaly pečte do doby, kým nebude mäso úplne mäkké (aspoň 4 hodiny).
  4. Približne 15 minút pred koncom doby pečenia zľahka orestujte na panvici nakrájaný kvaka.
  5. Pridajte cukor a restujte až do okamihu, kým cukor začne hnednúť a karamelizovať.
  6. Pridajte šťavu vyvarenú pri konfitovaní, sójovú omáčku spoločne s nakrájanými kvetnými stvolmi cesnaku a varte do okamihu, než sa na kvačinu vytvorí glazúra.
  7. Po vybratí môžete ešte hovädzie líčka vložiť na panvicu a zľahka z oboch strán orestovať.

Kvaka sa zatiaľ ako príloha v slovenskej kuchyni príliš nevyužíva, jeho karamelizovaná verzia vás ale ľahko presvedčí o tom, že je to škoda.

Konfitované líčka servírované s karemalizovaným tuřínom a cesnakovými stvolmi
zdroj: norecipes.com

Teľacie líčka po burgundsku

Milovníci dobrého jedla vedia, že hovädzie mäso s kvalitným červeným vínom tvorí ideálne spojenie. Najviac odporúčaným vínom na prípravu takýchto pokrmov je bezpochyby víno burgundské.

Ingrediencie

  • 1200 g teľacích (hovädzích) líčok
  • 300 ml burgundského vína (Rulandské modré)
  • 1000 ml hovädzieho vývaru
  • 260 g slaniny
  • 350 g šampiňónov
  • 150 g hladkej múky
  • 350 g šalotky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 50 ml oleja
  • tymian
  • bobkový list
  • soľ, korenie
  • petržlenová vňať na ozdobu

Postup

  1. Predhrejte rúru na 150°C.
  2. Na panvici rozpáľte olej a zľahka v ňom zo všetkých strán osmažte okorenené a múkou poprášené hovädzie líčka.
  3. Pridajte nakrájanú šalotku a cesnak, restujte do okamihu, než šalotka začne zlátnuť.
  4. Prilejte víno a deglazujte.
  5. Všetko preložte do pekáča, pridajte na kúsky nakrájanú slaninu, šampiňóny, bylinky a prilejte vývar.
  6. Priklopte a vložte na približne 3,5 hodiny do predhriatej rúry.
Hovädzie mäso po burgundsku v hrnci ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou
zdroj: gourmettraveller.com.au

K hovädzím líčkom sa veľmi často servírujú prílohy zo zemiakov. Uvariť si môžete napríklad zemiakovú kašu v mnohých podobách .

Guláš z hovädzích líčok

Chutný guláš sa dá pripraviť z rôznych druhov mäsa. Skúste si ho uvariť z líčok, budete prekvapení jeho jemnosťou.

Ingrediencie

  • 1500 g hovädzích líčok
  • 7 šálok hovädzieho vývaru
  • 5 cibuľou
  • 5 červených paprík
  • 3/4 šálky paradajkového pyré
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/3 šálky oleja
  • 2 PL vínneho octu
  • 2 PL sladkej papriky
  • 1 lyžička pálivej papriky
  • rasca
  • majorán
  • tymian
  • rozmarín
  • soľ, korenie

Postup

  1. V hrnci rozohrejte olej a zosklovaťte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Pod horúcou vodou sparte papriky, potom ich olúpte av kuchynskom robote rozmixujte na pyré.
  3. Do hrnca s cibuľou pridajte paradajkové pyré a niekoľko minút povarte.
  4. Prisypte sladkú aj pálivú papriku a dôkladne premiešajte.
  5. Ďalej pridajte hovädzí vývar, pyré z paprík, ocot, pretlačený cesnak, rascu, majorán, tymian a rozmarín.
  6. Na kocky nakrájané, osolené a okorenené líčka vložte tiež do hrnca a za občasného miešania varte v priklopenom hrnci približne 4 hodiny.
  7. Pokiaľ chcete, môžete guláš pred podávaním ešte precediť.
  8. Podľa potreby dochuťte a podávajte posypané čerstvou pažítkou.

Takto pripravený pokrm servírujte predovšetkým so žemľovou knedľou či čerstvým pečivom.

Guláš s kúskami paprík zdobený pažítkou
zdroj: jamesbeard.org

Kúzlo konfitovania

Chcete, aby vaše mäso bolo krásne mäkké, na tanieri sa takmer samo rozpadalo, ale zároveň zostalo šťavnaté? Verte, že všetko tajomstvo je ukryté v správnej a pomalej tepelnej úprave alebo konfitovaní.

Počas konfitovania sa namarinované mäso niekoľko hodín dusí v tuku, vývare a svojej vlastnej šťave. Všetko navyše prebieha pri pomerne nízkej teplote, väčšinou iba okolo 100 ° C, ktorá napomáha zachovaniu šťavnatosti mäsa.

Najčastejšie sa konfituje práve mäso hovädzie, ale rovnakým spôsobom môžete pripraviť aj mäso bravčové, kačicu či hus. V závislosti od druhu mäsa sa potom odvíja časová náročnosť konfitovania.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.