Zemiaky uvarené aj inak ako ich poznáte

Čo ďalej s varenými zemiakmi? Ako túto bežnú prílohu premeniť v oveľa zaujímavejšie pokrm?

Inšpiráciu a pár dobrých rád prináša tieto 4 jednoduché recepty s varenými zemiakmi.

varené zemiaky

Dochucovať a rôzne obmieňať sa dajú predovšetkým olúpané zemiaky. Malé zemiaky varíme celé, veľké překrájíme na väčšie či menšie kocky alebo plátky.

INGREDIENCIE

  • 1 kg zemiakov
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička rasce

POSTUP

  1. Olúpané a podľa potreby nakrájané zemiaky vkladáme do vriacej vody, do ktorej pridáme soľ a rascu a uvaríme ich domäkka.
  2. Skúšku, či sú zemiaky dostatočne uvarené aj uprostred môžeme vykonať tak, že je napichneme na vidličku a ak zídu hladko dole, sú dostatočne uvarené.
  3. Rýchlejšie sa uvarí v tlakovom hrnci. Ten včas vypneme a zemiaky necháme dôjsť.
  4. Namiesto vody môžeme zemiaky variť v zeleninovom alebo masovom vývare. Dajú sa variť tiež v mlieku, čo je úprava vhodná predovšetkým pre staršie a už menej chutné zemiaky, ktorá sa týmto spôsobom vylepší. Zemiaky možno variť aj v pare.
  5. Ešte teplé zemiaky prelejeme rozpusteným maslom a posypeme nasekanou pažítkou.

Recept na varené zemiaky

dusené zemiaky

Jedná sa o zdravší spôsob prípravy zemiakov na prílohu, pretože zaručuje lepšie uchovanie cenných látok zo zemiakov.

INGREDIENCIE

  • 0, 5 kg zemiakov
  • 1 lyžica masla / masti / oleja
  • soľ, korenie
  • bylinky

POSTUP

  1. Olúpané a na kolieska alebo kocky nakrájané zemiaky vložíme na rozohriaty tuk.
  2. Zemiaky dusíme na troche tuku a podlievame len tak, aby sa nepripaľoval. Ako tuk používame masť, maslo, prípadne rastlinný olej.
  3. Podlievame vodou, ale vhodnejšie a chutnejšie je mäsový alebo zeleninový vývar, mlieko alebo trochu smotany.
  4. Keď sú zemiaky mäkké, dochutíme je nielen korením, ale aj bylinkami.

Recept na dusené zemiaky

Dusené zemiaky sa hodí napríklad k mäsovým guličkám !

Zemiaky a iná zelenina

K zemiakom sa vždy hodí cibuľa alebo cesnak, s ktorými je varíme aj dusíme. Ale rovnako dobre môžeme použiť i jemnejšie pór, zeler a mrkvu.

Zvlášť mrkva nakrájaná na kocky tvoria spolu so zemiakmi výbornou prílohu. Do jemnejších príloh zvlášť potom dusených môžeme použiť aj jablká a výborné je aj kyslá kapusta, ktoré varíme spoločne s zemiaky.

Zemiakové placky z varených zemiakov

INGREDIENCIE

  • 350 g ošúpaných zemiakov
  • lyžica masla
  • 1 vajce
  • majoránka
  • soľ, korenie
  • Olej na vyprážanie

POSTUP

  1. Zemiaky nakrájame, vložíme do horúcej osolenej vody a uvaríme domäkka.
  2. Zemiaky rozmixujeme s maslom a necháme vychladnúť.
  3. Zemiaky premiešame s vajcom, majoránkou a dosolíme.
  4. Z cesta vytvoríme placky, ktoré dozlatista opečieme na oleji.

Recept na zemiakové placky z varených zemiakov

Zemiakové knedle z teplých zemiakov

INGREDIENCIE

  • 600 g varených zemiakov
  • 200 g detskej krupice
  • 60 g solamilu
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 60 g hrubej múky
  • ¼ balíčka prášku do pečiva
  • soľ

POSTUP

  1. Varené zemiaky hneď nastrúhame, osolíme a pridáme k nim krupicu, múku, solamil a prášok do pečiva.
  2. Potom cesto spojíme vajcom a žĺtkom.
  3. Cesto dobre prepracujeme a utvoríme z neho tri podlhovasté knedle.
  4. Vo vriacej vode necháme kedlíky variť a aj 25 minút. Okamžite po vhodení do vriacej vody podoberieme knedle vareškou, aby sa neprichytili ku dnu.
  5. Uvarené knedle je nutné krájať niťou, na nôž sa lepí.

Recept na zemiakové knedle z teplých zemiakov

Podávame je k pečeným mäsám, údenému mäsu, ku špenátu pod. Zvyšné knedle môžeme nakrájať na kocky, osmažiť na cibuľke a podávať s hlávkovým či kapustovým šalátom ako samostatné jedlo.

Zemiakový knedlík z varených zemiakov

INGREDIENCIE

  • 750 g vychladnutých varených zemiakov v šupke (najlepšie keď si ich uvaríte deň vopred)
  • 1 vajce
  • 250 g hrubej múky
  • 20 g krupice
  • soľ

POSTUP

  1. Varené zemiaky pomelieme na mäsovom mlynčeku alebo zmixujeme.
  2. Z zemiakové hmoty urobíme na doske kopček, v jeho prostriedku jamku.
  3. Do jamky rozklepneme vajcia, pridáme soľ, múku a krupicu.
  4. Všetko vypracujeme na cesto, z ktorého utvoríme niekoľko podlhovastých knedlí, ktoré dáme do hrnca s vriacou osolenou vodou.
  5. Knedle podoberieme vareškou, aby sa neprichytili ku dnu, a varíme 20 minút.
  6. Hotové knedle niťou nakrájame na plátky.
  7. Podávame k pečenému mäsu s omáčkou alebo výpekom ..

Recept na zemiakové knedle z varených zemiakov

Zemiaky sú ideálne pre dochucovanie čerstvými i sušenými bylinkami. Do varených i dusených zemiakov môžeme pridávať ligurček, bazalku, oregano, kôpor a petržlen.

Vynikajúca pre chuť i vôňu je aj zelerová vňať. Tesne pred dokončením alebo do hotových zemiakov potom pokiaľ môžeme, vždy pridávame sekanú pažítku či petržlenovú vňať.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.