Čo ďalej s varenými zemiakmi? Ako túto bežnú prílohu premeniť v oveľa zaujímavejšie pokrm?
Inšpiráciu a pár dobrých rád prináša tieto 4 jednoduché recepty s varenými zemiakmi.
varené zemiaky
Dochucovať a rôzne obmieňať sa dajú predovšetkým olúpané zemiaky. Malé zemiaky varíme celé, veľké překrájíme na väčšie či menšie kocky alebo plátky.
INGREDIENCIE
- 1 kg zemiakov
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička rasce
POSTUP
- Olúpané a podľa potreby nakrájané zemiaky vkladáme do vriacej vody, do ktorej pridáme soľ a rascu a uvaríme ich domäkka.
- Skúšku, či sú zemiaky dostatočne uvarené aj uprostred môžeme vykonať tak, že je napichneme na vidličku a ak zídu hladko dole, sú dostatočne uvarené.
- Rýchlejšie sa uvarí v tlakovom hrnci. Ten včas vypneme a zemiaky necháme dôjsť.
- Namiesto vody môžeme zemiaky variť v zeleninovom alebo masovom vývare. Dajú sa variť tiež v mlieku, čo je úprava vhodná predovšetkým pre staršie a už menej chutné zemiaky, ktorá sa týmto spôsobom vylepší. Zemiaky možno variť aj v pare.
- Ešte teplé zemiaky prelejeme rozpusteným maslom a posypeme nasekanou pažítkou.

dusené zemiaky
Jedná sa o zdravší spôsob prípravy zemiakov na prílohu, pretože zaručuje lepšie uchovanie cenných látok zo zemiakov.
INGREDIENCIE
- 0, 5 kg zemiakov
- 1 lyžica masla / masti / oleja
- soľ, korenie
- bylinky
POSTUP
- Olúpané a na kolieska alebo kocky nakrájané zemiaky vložíme na rozohriaty tuk.
- Zemiaky dusíme na troche tuku a podlievame len tak, aby sa nepripaľoval. Ako tuk používame masť, maslo, prípadne rastlinný olej.
- Podlievame vodou, ale vhodnejšie a chutnejšie je mäsový alebo zeleninový vývar, mlieko alebo trochu smotany.
- Keď sú zemiaky mäkké, dochutíme je nielen korením, ale aj bylinkami.

Dusené zemiaky sa hodí napríklad k mäsovým guličkám !
Zemiaky a iná zelenina
K zemiakom sa vždy hodí cibuľa alebo cesnak, s ktorými je varíme aj dusíme. Ale rovnako dobre môžeme použiť i jemnejšie pór, zeler a mrkvu.
Zvlášť mrkva nakrájaná na kocky tvoria spolu so zemiakmi výbornou prílohu. Do jemnejších príloh zvlášť potom dusených môžeme použiť aj jablká a výborné je aj kyslá kapusta, ktoré varíme spoločne s zemiaky.
Objavte podobné tipy
Zemiakové placky z varených zemiakov
INGREDIENCIE
- 350 g ošúpaných zemiakov
- lyžica masla
- 1 vajce
- majoránka
- soľ, korenie
- Olej na vyprážanie
POSTUP
- Zemiaky nakrájame, vložíme do horúcej osolenej vody a uvaríme domäkka.
- Zemiaky rozmixujeme s maslom a necháme vychladnúť.
- Zemiaky premiešame s vajcom, majoránkou a dosolíme.
- Z cesta vytvoríme placky, ktoré dozlatista opečieme na oleji.

Zemiakové knedle z teplých zemiakov
INGREDIENCIE
- 600 g varených zemiakov
- 200 g detskej krupice
- 60 g solamilu
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 60 g hrubej múky
- ¼ balíčka prášku do pečiva
- soľ
POSTUP
- Varené zemiaky hneď nastrúhame, osolíme a pridáme k nim krupicu, múku, solamil a prášok do pečiva.
- Potom cesto spojíme vajcom a žĺtkom.
- Cesto dobre prepracujeme a utvoríme z neho tri podlhovasté knedle.
- Vo vriacej vode necháme kedlíky variť a aj 25 minút. Okamžite po vhodení do vriacej vody podoberieme knedle vareškou, aby sa neprichytili ku dnu.
- Uvarené knedle je nutné krájať niťou, na nôž sa lepí.

Podávame je k pečeným mäsám, údenému mäsu, ku špenátu pod. Zvyšné knedle môžeme nakrájať na kocky, osmažiť na cibuľke a podávať s hlávkovým či kapustovým šalátom ako samostatné jedlo.
Zemiakový knedlík z varených zemiakov
INGREDIENCIE
- 750 g vychladnutých varených zemiakov v šupke (najlepšie keď si ich uvaríte deň vopred)
- 1 vajce
- 250 g hrubej múky
- 20 g krupice
- soľ
POSTUP
- Varené zemiaky pomelieme na mäsovom mlynčeku alebo zmixujeme.
- Z zemiakové hmoty urobíme na doske kopček, v jeho prostriedku jamku.
- Do jamky rozklepneme vajcia, pridáme soľ, múku a krupicu.
- Všetko vypracujeme na cesto, z ktorého utvoríme niekoľko podlhovastých knedlí, ktoré dáme do hrnca s vriacou osolenou vodou.
- Knedle podoberieme vareškou, aby sa neprichytili ku dnu, a varíme 20 minút.
- Hotové knedle niťou nakrájame na plátky.
- Podávame k pečenému mäsu s omáčkou alebo výpekom ..

Zemiaky sú ideálne pre dochucovanie čerstvými i sušenými bylinkami. Do varených i dusených zemiakov môžeme pridávať ligurček, bazalku, oregano, kôpor a petržlen.
Vynikajúca pre chuť i vôňu je aj zelerová vňať. Tesne pred dokončením alebo do hotových zemiakov potom pokiaľ môžeme, vždy pridávame sekanú pažítku či petržlenovú vňať.