Vyskúšajte naše výborné recepty na hašu! Vráťte sa do školských rokov

Úprimne, ako dieťa som milovala hašu zo školskej jedálne.

Preto si myslím, že by bola škoda, aby sme recepty na ňu zabúdali.

Pretože z kvalitných surovín, môže byť naozaj dobrá.

Preto sa do nej pustite s nami!

Hovädzia mäsová haša

Haša z hovädzieho mäsa je skvelý spôsob, ako využiť zvyšky pečeného mäsa úplne novým spôsobom. Recept je plný zemiakov, cibule, cesnaku a pečeného mäsa.

Čo budeme potrebovať

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 veľký pečený zemiak (umytý a nakrájaný na kocky)
  • 1/2 strednej cibule (nakrájaná na kocky)
  • 2 rebrá zeleru (nakrájané na kocky)
  • 1 strúčik cesnaku (nasekaný)
  • 750 g pečeného hovädzieho (trhaného)
  • 1 lyžička kukuričného škrobu
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Pridajte olivový olej na strednú panvicu nastavenú na strednú teplotu.
  • Pridajte na kocky nakrájané zemiaky a za častého miešania varte, aby boli mäkké zvnútra a chrumkavé zvonku asi 5 minút.
  • Pridajte cibuľu a zeler a varte do mäkka, asi ešte 3 minúty.
  • Vmiešajte cesnak a natrhané hovädzie mäso a varte, kým sa hovädzie mäso neprehreje.
  • Vmiešajte kukuričný škrob, kým sa dobre nespoja.
  • Podľa chuti osolíme a okoreníme a podávame.

Haša sa môže podávať aj ako výdatné raňajky, alebo neskorý obed čiže brunch. Pre ďalšiu inšpiráciu, ako by mal brunch vyzerať sa pozrite do našich receptov . Tam zistíte, čo najlepšie sa dá servírovať.

Panvica plná lahodného mäsa s opečeným zemiakom a korením.
Zdroj: leitesculinaria.com

Haše z pečeného bravčového mäsa

Chrumkavé bravčové mäso a zemiaky dohromady tvoria jedlo, ktoré si môžete vychutnať kedykoľvek počas dňa.

Čo budeme potrebovať

Na haši

  • 675 g zlatých alebo červenohnedých zemiakov (nakrájaných na kocky)
  • 2 polievkové lyžice (30 ml) bieleho octu
  • soľ
  • čierne korenie
  • 285 g špargle
  • 1 čerstvé chilli papričky
  • 60 ml bravčového tuku (alebo rastlinného oleja)
  • 340 g pečené bravčové pliecko (nakrájaná)
  • 1/2 lyžičky mletého koriandra
  • 1/4 lyžičky chilli prášku
  • 1/4 lyžičky mletej rasce

Na podávanie

  • Na tenké plátky nakrájaná jarná cibuľka
  • Vyprážané vajcia (voliteľné)
  • Ohriate kukuričné tortilly (voliteľné)
  • Limetkové mesiačiky
  • Domáca alebo kúpená salsa (voliteľné)

Postup

  • Na hašu vložte zemiaky do hrnca a zalejte 2 litre studenej vody. Pridajte ocot a 2 lyžice soli.
  • Priveďte do varu. Znížte na miernu teplotu a varte do mäkka.
  • Zemiaky sceďte, a potom dajte bokom.
  • Medzitým rozpáľte veľkú liatinovú panvicu na vysokú teplotu.
  • Pridajte špargľu a chilli papričku. Varte za občasného miešania, kým špargľa a paprička nie sú po celom povrchu opečené a špargľa sa neprepečie, 4 až 8 minút.
  • Opatrne pridajte 1 lyžičku tuku (alebo rastlinného oleja) do panvice, premiešajte, aby sa zelenina obalila, a zľahka dochuťte soľou a korením.
  • Preneste zeleninu na doštičku. Akonáhle zelenina dostatočne vychladne, nakrájajte špargľu na kúsky a papričku zbavte semienok a jemne nasekajte.
  • Panvicu vráťte na sporák a znížte teplotu na strednú.
  • Pridajte 1 polievkovú lyžicu plus 2 čajové lyžičky (25 ml) tuku (alebo rastlinného oleja) a pridajte mäso.
  • Ľahko osoľte a okoreňte a za občasného miešania varte, kým nebude bravčové mäso zlatohnedé a chrumkavé zo všetkých strán, 8 až 10 minút.
  • Mäso potom dajte bokom.
  • Pridajte zvyšné 2 polievkové lyžice (30 ml) tuku (alebo rastlinného oleja) do panvice a zvýšte teplotu na stredne vysokú.
  • Pridajte zemiaky a ľahko ich osoľte a varte za občasného premiešania, kým nie sú zemiaky tmavo hnedé a chrumkavé zo všetkých strán, asi 20 minút.
  • Pridajte koriander, chilli prášok a rascu a varte za častého miešania, kým sa korenie nerozvonia, asi 30 sekúnd.
  • Vráťte bravčové mäso, špargľu a chilli do panvice, premiešajte a pokračujte vo varení, kým sa všetky ingrediencie neprehrejú, asi 2 minúty. Dochuťte soľou a korením.
  • Pred podávaním hašu posypte jarnou cibuľkou a/alebo koriandrom a navrch dajte vyprážané vajcia. Podávajte s ohriatymi tortillami, limetkou a salsou.

Namiesto tortill môžete jednoducho servírovať opečený toastový chlieb. Ten najlepšie dozlatista opečiete v tých najlepších hriankovačoch , ktoré prešli našou recenziou!

Panvica plná zmesi mäsa, korenia, zeleniny a vajec.
Zdroj: kinders.com

Haša s halloumi a vajcom

Pripravte si tento výdatný halloumi hash na brunch. Potrebujete len hrsť ingrediencií a panvicu, vďaka čomu je to perfektné jedlo na kempovanie

Čo budeme potrebovať

  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 700 g zemiakov (nakrájané na 1 cm kúsky)
  • malý zväzok jarnej cibuľky (nakrájané)
  • ½ lyžičky papriky
  • 250 g halloumi (nakrájaný na 2 cm kúsky)
  • 4 vajcia
  • chilli omáčka (na podávanie)

Postup

  • Na veľkej panvici rozohrejte polovicu oleja a zemiaky opekajte na miernej teplote 10–15 minút za častého miešania, kým uprostred nezmäknú a zvonku nebudú chrumkavé.
  • Pridajte biele časti jarnej cibuľky a papriku. Varte ďalšiu minútu.
  • Zemiaky dajte na jednu stranu panvice, potom pridajte zvyšok oleja a opekajte kúsky halloumi do mierne zlatistej farby.
  • Zmiešajte zemiaky s halloumi s trochou korenia.
  • Vajcia rozklepnite do panvice a smažte, kým sa neuvarí podľa vašich predstáv.
  • Dajte na hašu vajcia, potom všetko pokvapkajte chilli omáčkou a posypte zelenými časťami jarnej cibuľky.
Zapečený syr s vajcom v paradajkovej omáčke.
Zdroj: taste.com.au

Ako vznikla haša ako pokrm?

Haša je zmes potravín nakrájaných na malé kúsky. Termín pochádza z francúzskeho hacheru, čo znamená „sekať“. Viac sa o haši dozviete v tomto článku na našom webe .

Pojem haša sa pravdepodobne datuje do najstarších čias, keď kuchári nakrájali na kocky všetky ingrediencie, ktoré mali po ruke a hádzali ich do panvice, aby pripravili teplé jedlo.

Prvý recept na hašu sa objavil v Anglicku v 14. storočí. Termín „haša“ bol daný pokrmom, kde zvyšky mäsa boli jednoducho nakrájané.

Recept na „vynikajúcu hašu“ z 18. storočia pridáva do receptu kajenské korenie, bylinky, cibuľu, korenie (muškátový oriešok), potom sa zriedi vývarom alebo omáčkou a pridá hubovú kašu a dusí sa v nej studené nakrájané hovädzie mäso.

Recepty na haši sa nachádzajú po celom svete a všade v nich nájdete niečo extra. Je tu všetko od nakladanej repy v Dánsku cez worcestrovú omáčku v Anglicku až po paradajkovú omáčku a množstvo cesnaku v Portugalsku a Brazílii.

Ak chcete vyrobiť mäsovú hašu, nakrájané mäso sa obvykle zmieša s nakrájanou cibuľou, nakrájanými zemiakmi a korením.

A najčastejšie sa podáva s vyprážanými alebo sadenými vajcami a toastom.

Môže sa podávať na raňajky, ale je možné ju tiež podávať na obed alebo večeru so šalátom. Ozvláštnite, keď do receptu pridáte niektoré z týchto vylepšení, ako je chrumkavá a nakrájaná slanina, strúhaný alebo krájaný syr, čerstvé bylinky (pažítka, petržlen), cesnak a niečo na zahryznutie ako sú opečené tortilly, chipsy, zelený hrášok, chilli sriracha, kyslá smotaná. Haša sa tiež dobre hodí k omáčkam ako je syrová omáčka z čedaru, béarnaise, holandská, paradajková. Šmrnc jej môžete pridať aj ďalším korením a ingredienciami, ako je čínska zmes piatich korenín, karí, červeného čili, jarnú cibuľku, vajcia natvrdo až po cherry paradajky a cuketu.

Nemusíte sa ani striktne držať hovädzieho alebo bravčového mäsa, možno ju tiež pripraviť z kačice alebo inej hydiny, rýb a kôrovcov, z jahňacieho mäsa, steaku, alebo zveriny.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.