Úprimne, ako dieťa som milovala hašu zo školskej jedálne.
Preto si myslím, že by bola škoda, aby sme recepty na ňu zabúdali.
Pretože z kvalitných surovín, môže byť naozaj dobrá.
Preto sa do nej pustite s nami!
Hovädzia mäsová haša
Haša z hovädzieho mäsa je skvelý spôsob, ako využiť zvyšky pečeného mäsa úplne novým spôsobom. Recept je plný zemiakov, cibule, cesnaku a pečeného mäsa.
Čo budeme potrebovať
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 veľký pečený zemiak (umytý a nakrájaný na kocky)
- 1/2 strednej cibule (nakrájaná na kocky)
- 2 rebrá zeleru (nakrájané na kocky)
- 1 strúčik cesnaku (nasekaný)
- 750 g pečeného hovädzieho (trhaného)
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- soľ
- korenie
Postup
- Pridajte olivový olej na strednú panvicu nastavenú na strednú teplotu.
- Pridajte na kocky nakrájané zemiaky a za častého miešania varte, aby boli mäkké zvnútra a chrumkavé zvonku asi 5 minút.
- Pridajte cibuľu a zeler a varte do mäkka, asi ešte 3 minúty.
- Vmiešajte cesnak a natrhané hovädzie mäso a varte, kým sa hovädzie mäso neprehreje.
- Vmiešajte kukuričný škrob, kým sa dobre nespoja.
- Podľa chuti osolíme a okoreníme a podávame.
Haša sa môže podávať aj ako výdatné raňajky, alebo neskorý obed čiže brunch. Pre ďalšiu inšpiráciu, ako by mal brunch vyzerať sa pozrite do našich receptov . Tam zistíte, čo najlepšie sa dá servírovať.

Haše z pečeného bravčového mäsa
Chrumkavé bravčové mäso a zemiaky dohromady tvoria jedlo, ktoré si môžete vychutnať kedykoľvek počas dňa.
Čo budeme potrebovať
Na haši
- 675 g zlatých alebo červenohnedých zemiakov (nakrájaných na kocky)
- 2 polievkové lyžice (30 ml) bieleho octu
- soľ
- čierne korenie
- 285 g špargle
- 1 čerstvé chilli papričky
- 60 ml bravčového tuku (alebo rastlinného oleja)
- 340 g pečené bravčové pliecko (nakrájaná)
- 1/2 lyžičky mletého koriandra
- 1/4 lyžičky chilli prášku
- 1/4 lyžičky mletej rasce
Na podávanie
- Na tenké plátky nakrájaná jarná cibuľka
- Vyprážané vajcia (voliteľné)
- Ohriate kukuričné tortilly (voliteľné)
- Limetkové mesiačiky
- Domáca alebo kúpená salsa (voliteľné)
Postup
- Na hašu vložte zemiaky do hrnca a zalejte 2 litre studenej vody. Pridajte ocot a 2 lyžice soli.
- Priveďte do varu. Znížte na miernu teplotu a varte do mäkka.
- Zemiaky sceďte, a potom dajte bokom.
- Medzitým rozpáľte veľkú liatinovú panvicu na vysokú teplotu.
- Pridajte špargľu a chilli papričku. Varte za občasného miešania, kým špargľa a paprička nie sú po celom povrchu opečené a špargľa sa neprepečie, 4 až 8 minút.
- Opatrne pridajte 1 lyžičku tuku (alebo rastlinného oleja) do panvice, premiešajte, aby sa zelenina obalila, a zľahka dochuťte soľou a korením.
- Preneste zeleninu na doštičku. Akonáhle zelenina dostatočne vychladne, nakrájajte špargľu na kúsky a papričku zbavte semienok a jemne nasekajte.
- Panvicu vráťte na sporák a znížte teplotu na strednú.
- Pridajte 1 polievkovú lyžicu plus 2 čajové lyžičky (25 ml) tuku (alebo rastlinného oleja) a pridajte mäso.
- Ľahko osoľte a okoreňte a za občasného miešania varte, kým nebude bravčové mäso zlatohnedé a chrumkavé zo všetkých strán, 8 až 10 minút.
- Mäso potom dajte bokom.
- Pridajte zvyšné 2 polievkové lyžice (30 ml) tuku (alebo rastlinného oleja) do panvice a zvýšte teplotu na stredne vysokú.
- Pridajte zemiaky a ľahko ich osoľte a varte za občasného premiešania, kým nie sú zemiaky tmavo hnedé a chrumkavé zo všetkých strán, asi 20 minút.
- Pridajte koriander, chilli prášok a rascu a varte za častého miešania, kým sa korenie nerozvonia, asi 30 sekúnd.
- Vráťte bravčové mäso, špargľu a chilli do panvice, premiešajte a pokračujte vo varení, kým sa všetky ingrediencie neprehrejú, asi 2 minúty. Dochuťte soľou a korením.
- Pred podávaním hašu posypte jarnou cibuľkou a/alebo koriandrom a navrch dajte vyprážané vajcia. Podávajte s ohriatymi tortillami, limetkou a salsou.
Namiesto tortill môžete jednoducho servírovať opečený toastový chlieb. Ten najlepšie dozlatista opečiete v tých najlepších hriankovačoch , ktoré prešli našou recenziou!

Objavte podobné tipy
Haša s halloumi a vajcom
Pripravte si tento výdatný halloumi hash na brunch. Potrebujete len hrsť ingrediencií a panvicu, vďaka čomu je to perfektné jedlo na kempovanie
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 700 g zemiakov (nakrájané na 1 cm kúsky)
- malý zväzok jarnej cibuľky (nakrájané)
- ½ lyžičky papriky
- 250 g halloumi (nakrájaný na 2 cm kúsky)
- 4 vajcia
- chilli omáčka (na podávanie)
Postup
- Na veľkej panvici rozohrejte polovicu oleja a zemiaky opekajte na miernej teplote 10–15 minút za častého miešania, kým uprostred nezmäknú a zvonku nebudú chrumkavé.
- Pridajte biele časti jarnej cibuľky a papriku. Varte ďalšiu minútu.
- Zemiaky dajte na jednu stranu panvice, potom pridajte zvyšok oleja a opekajte kúsky halloumi do mierne zlatistej farby.
- Zmiešajte zemiaky s halloumi s trochou korenia.
- Vajcia rozklepnite do panvice a smažte, kým sa neuvarí podľa vašich predstáv.
- Dajte na hašu vajcia, potom všetko pokvapkajte chilli omáčkou a posypte zelenými časťami jarnej cibuľky.

Ako vznikla haša ako pokrm?
Haša je zmes potravín nakrájaných na malé kúsky. Termín pochádza z francúzskeho hacheru, čo znamená „sekať“. Viac sa o haši dozviete v tomto článku na našom webe .
Pojem haša sa pravdepodobne datuje do najstarších čias, keď kuchári nakrájali na kocky všetky ingrediencie, ktoré mali po ruke a hádzali ich do panvice, aby pripravili teplé jedlo.
Prvý recept na hašu sa objavil v Anglicku v 14. storočí. Termín „haša“ bol daný pokrmom, kde zvyšky mäsa boli jednoducho nakrájané.
Recept na „vynikajúcu hašu“ z 18. storočia pridáva do receptu kajenské korenie, bylinky, cibuľu, korenie (muškátový oriešok), potom sa zriedi vývarom alebo omáčkou a pridá hubovú kašu a dusí sa v nej studené nakrájané hovädzie mäso.
Recepty na haši sa nachádzajú po celom svete a všade v nich nájdete niečo extra. Je tu všetko od nakladanej repy v Dánsku cez worcestrovú omáčku v Anglicku až po paradajkovú omáčku a množstvo cesnaku v Portugalsku a Brazílii.
Ak chcete vyrobiť mäsovú hašu, nakrájané mäso sa obvykle zmieša s nakrájanou cibuľou, nakrájanými zemiakmi a korením.
A najčastejšie sa podáva s vyprážanými alebo sadenými vajcami a toastom.
Môže sa podávať na raňajky, ale je možné ju tiež podávať na obed alebo večeru so šalátom. Ozvláštnite, keď do receptu pridáte niektoré z týchto vylepšení, ako je chrumkavá a nakrájaná slanina, strúhaný alebo krájaný syr, čerstvé bylinky (pažítka, petržlen), cesnak a niečo na zahryznutie ako sú opečené tortilly, chipsy, zelený hrášok, chilli sriracha, kyslá smotaná. Haša sa tiež dobre hodí k omáčkam ako je syrová omáčka z čedaru, béarnaise, holandská, paradajková. Šmrnc jej môžete pridať aj ďalším korením a ingredienciami, ako je čínska zmes piatich korenín, karí, červeného čili, jarnú cibuľku, vajcia natvrdo až po cherry paradajky a cuketu.
Nemusíte sa ani striktne držať hovädzieho alebo bravčového mäsa, možno ju tiež pripraviť z kačice alebo inej hydiny, rýb a kôrovcov, z jahňacieho mäsa, steaku, alebo zveriny.