Zemiaky nemusíte podávať iba ako prílohu k mäsu.
Výborné sú aj recepty na zemiaky na sladko.
Skúste tradičné sladké knedle, ale aj netradičný batátový koláč!
Sladké zemiakové placky a lievančeky
Výbornou úpravou zemiakov na sladko sú rôzne placky alebo lievančeky. Do cesta už nepridávame žiadne korenie a málo ho solíme. Placky môžeme opekať na tuku alebo na sucho.
Čo budeme potrebovať
- 1 kg zemiakov
- 250 g hladká múka
- 3 vajcia
- podľa chuti – lekvár, marmeláda, strúhané jablká
- 125 g cukor múčka
- soľ
Postup
- Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka.
- Zemiaky olúpeme a na strúhadle postrúhame na jemno.
- Potom pridáme hladkú múku, vajcia, štipku soli a vypracujeme tuhšie cesto.
- Z cesta tvoríme placky, ktoré vyprážame na tuku na panvici.
- Hotové placky mažeme podľa zvyklostí buď lekvárom, sladkým tvarohom alebo strúhanými jablkami.
K zdravšiemu vyprážaniu môžete vyskúšať, ako sa pracuje na panviciach s keramickým povrchom .

Plnené zemiakové knedle slivkami
Pre českú kuchyňu sú typické rôzne variácie ovocných knedlí. Väčšina z nás má prelom letných prázdnin a začiatok septembra spojený so slivkami. Skúste tento recept na slivkové knedle zo zemiakového cesta.
Čo budeme potrebovať
- ca. 500 g varených zemiakov v šupke
- 300 g celozrnnej špaldová múka
- 250 g mäkkého tvarohu
- 1 vajce M
- 3,5 g soli
- Slivky
Postup
- Zemiaky olúpeme a nastrúhame najemno.
- Pridáme múku, soľ a celé vajcia.
- Všetky ingrediencie zmiešame a dôkladne prehniteme.
- Cesto necháme krátko odstáť (asi 5 minút).
- Akonáhle umyjete a vykôstkujete slivky, ihneď ich zabaľte do cesta a vytvarujte knedle.
- Varte ich v mierne osolenej vode 7-8 minút.
- Knedle sa tradične dochucujú mletým makom, cukrom a rozpusteným maslom.
- Ale možno je aj škorica, jogurt, hrudkovitý tvaroh alebo kyslá smotana.
Inšpirujte sa aj ďalšími receptami na sladké plnené knedle !

Objavte podobné tipy
Škubánky
Vyskúšaným receptom sú aj zemiakové škubánky, ktoré s obľubou pripravovali už naše prababičky. Ich príprava je jednoduchá a rýchla.
Čo budeme potrebovať
- 1 kg zemiakov
- 300 g polohrubá múka
- mak
- cukor múčka
- maslo
Postup
- Na škubánky si uvaríme olúpané zemiaky.
- Vodu čiastočne zlejeme.
- Zemiaky rozšťoucháme na kašu.
- Vareškou do nich urobíme niekoľko dier a zasypeme múkou.
- Zakryjeme a necháme prepariť.
- Potom vymiešame hladkú kašu.
- Z kaše vykrajujeme lyžicou malé kúsky, ktoré pečieme buď na panvici, alebo na plechu v rúre.
- Škubánky posypeme makom zmiešaným s cukrom a mastíme maslom.
Ale ak chcete skôr slané pokrmy zo zemiakov, skúste obľúbené tradičné zemiakové placky .

Koláč zo sladkých zemiakov
Zamerajte pozornosť na tento batátový koláč. Krémové zemiaky sa krásne hodia na náplň, ktorá je obalená v drobivom krehkom ceste
Čo budeme potrebovať
- 500 g sladkých zemiakov
- 320 g lístkového cesta
- 125 g masla
- 250 g práškového cukru
- 150 ml plnotučného mlieka
- 3 vajcia
- strúhanie muškátového orieška
- ½ lyžičky mletej škorice
- 1 lyžička vanilkovej pasty
Postup
- Celé, nelúpané batáty varte 30 minút, kým nebudú veľmi mäkké.
- Dobre sceďte a nechajte 10 minút vychladnúť, potom olúpte.
- Rúru rozpálime na 180 stupňov.
- Rozvaľkáme krehké cesto a vyložíme ním 23 cm formu na tortu.
- Vyložte ju papierom na pečenie a naplňte fazuľami a pečte 20 minút.
- Odstráňte papier a fazuľu a pečte ďalších 5 minút.
- Olúpané batáty vyklopte do veľkej misy s maslom a roztlačte stláčadlom na zemiaky úplne do hladka.
- Pridajte cukor, mlieko, vajcia, korenie a vanilku a šľahajte, kým sa všetko nespojí a nebude hladké.
- Batátovú náplň vyklopte do formy a povrch uhlaďte stierkou.
- Pečte 50–55 minút, kým cesto a povrch koláča nezezlátnu a stred nestuhne.

Kde sa vzali sladké zemiaky?
Batáty sú jedným z najstarších druhov zeleniny, ktorú ľudstvo pozná.
Vedci sa domnievajú, že boli pestované v Strednej Amerike už pred tisíc rokmi. Ich prvý výskyt sa datuje do roku 750 pred v peruánskych záznamoch.
Do Európy ich prvýkrát priviezol Krištof Kolumbus, ktorý ich objavil na svojej ceste v roku 1492. Zelenina sa mu zapáčila natoľko, že si ju pri štvrtej ceste odviezol domov, aby ju pestoval v Európe.
Pretože sladké zemiaky boli v Španielsku veľmi obľúbené, španielski dobyvatelia ich vzali na cesty, a tak ich španielski námorníci v 16. storočí priviezli do Číny av 17. a 18. storočí sa batáty rozšírili po Ázii, Afrike a Latinskej Amerike.
Preslávili sa nielen ako zdroj potravy, ale aj ako zdroj škrobu a alkoholu. K popularite batátov prispela aj ich nenáročnosť na pestovanie.