Zemiakový guláš – rýchly a jednoduchý pokrm

Potrebujete pripraviť rýchle, teplé a pomerne lacné jedlo s pikantnou chuťou?

Potom je riešením zemiakový guláš, ktorý tieto požiadavky hravo splní.

Základné suroviny sú veľmi jednoduché – zemiaky, dostatočné množstvo cibule, trochu tuku, mletá paprika, soľ a vývar alebo voda s masoxom.

Z tohto prehľadu vyplýva, že sa jedná o suroviny, ktoré sú väčšinou v domácnosti k dispozícii, a ak nie sú, tak nie je žiadny problém je obstarať v najbližšej predajni potravín.

Teraz už poďme na tie 4 skvelé zemiakové guláša.

Zemiakový guláš s údeninou

Namiesto mäsa sa z časových dôvodov do zemiakového guláša využíva častejšie údenina. Hodí sa špekáčiky, párky aj klobásy alebo mäkké či polosuché salámy.

Údeninu len nakrájame na kocky, kolieska alebo rezančeky a v priebehu dusenia zemiakov ju pridáme do guláša.

INGREDIENCIE

  • zemiaky
  • soľ
  • korenie
  • mletá sladká paprika alebo gulášové korenie
  • stredne veľká cibuľa
  • údenina – špekáčiky, párky, klobásy, kabanos, mäkký alebo polosuchý saláma
  • tuk – masť alebo olej
  • strúhanka, chlieb alebo zápražka
  • kocka masoxu alebo vývar

POSTUP

  1. V kastróle si rozohrejeme tuk a orestujeme na drobno nakrájanú cibuľu.
  2. Zaprášime mletou sladkou paprikou a krátko orestujeme spoločne s nakrájanými ošúpanými zemiaky.
  3. Podlejeme vývarom alebo vodou s kockou masoxu, osolíme, okoreníme a pridáme nakrájanú údeninu.
  4. Varíme do zmäknutia všetkých prísad.
  5. Môžeme podliať tiež čiernym pivom alebo červeným vínom.
  6. Varíme domäkka a potom pokrm zahustíme – strúhaným chlebom, strúhankou, zápražkou alebo múkou rozmiešanou vo vode.
  7. Guláš možno doplniť kečupom, zelenými vňaťami alebo majoránom.

Hotový recept na zemiakový guláš s údeninou

Zemiakový guláš s mäsom

Do zemiakového guláša môžeme pridať menšie množstvo mäsa, a to napríklad aj mäsa už vopred tepelne upraveného. Mäso musíme dusiť o niečo dlhšie ako zemiaky, preto je dusíme pred pridaním zemiakov.

INGREDIENCIE

  • mäso
  • zemiaky
  • sladká i pálivá paprika
  • korenie
  • majoránka
  • cesnak
  • soľ
  • zápražka alebo chlieb na zahustenie

POSTUP

  1. Vezmeme kastról a v ňom rozpustíme tuk a orestujeme nakrájanú stredne veľkú cibuľu.
  2. Zaprášime sladkou aj pálivou paprikou a pridáme nakrájané mäso a budeme spoločne dusiť.
  3. Osolíme a okoreníme.
  4. Ako mäso zmäkne, pridáme do guláša povariť zemiaky.
  5. Zahustíme – strúhaným chlebom, strúhankou, zápražkou alebo múkou rozmiešanou vo vode.
  6. Na záver dáme povariť pre dobrú chuť majoránku a cesnak.

Hotový recept na zemiakový guláš s mäsom

Zemiakový guláš so zeleninou

Zelenina sa hodí do zemiakového guláša vždy. Predovšetkým nešetríme cibuľou, pre chuť pridávame aj niekoľko strúčikov cesnaku.

Potom vychádzame z momentálnych možností, pretože pridávať môžeme napríklad paradajky, papriky, na prúžky nakrájanú kapustu alebo biele i červené kapusta, a tak ďalej.

INGREDIENCIE

  • zemiaky
  • zelenina
  • cibuľa
  • mletá paprika či gulášové korenie
  • majoránka
  • korenie
  • soľ
  • vývar alebo kocka masoxu

POSTUP

  1. V kastróle si rozohrejeme tuk a orestujeme na drobno nakrájanú cibuľu.
  2. Zaprášime sladkou paprikou a gulášovým korením a krátko orestujeme spoločne s nakrájanými ošúpanými zemiaky.
  3. Podlejeme vývarom alebo vodou s kockou masoxu, osolíme, okoreníme a pridáme nakrájanú zeleninu.
  4. Varíme do zmäknutia všetkých prísad.
  5. Dochutíme majoránom alebo zelenými vňaťami.

Hotový recept zemiakový guláš so zeleninou

Zemiakový guláš s hubami

Hubami sa zemiakový guláš vhodne doplní. Môžu to byť akékoľvek mäkšie huby. Využiť tak môžeme nielen šampiňónov alebo hríbov, ale aj iných húb, ako sú václavky alebo čirůvky.

Iba v prípade, že huby potrebujú dlhší čas dusenia ako zemiaky, dusíme ich vopred.

INGREDIENCIE

  • zemiaky
  • huby – šampiňóny, hríby, václavky, čirůvky
  • cibuľa
  • mletá paprika alebo gulášové korenie
  • majoránka
  • cesnak
  • soľ
  • korenie
  • zápražka alebo chlieb na zahustenie
  • vývar alebo kocka bujónu

POSTUP

  1. Vezmeme kastról a v ňom rozpustíme tuk a orestujeme nakrájanú stredne veľkú cibuľu.
  2. Zaprášime sladkou paprikou a Pridáme nakrájané huby a dusíme.
  3. Osolíme a okoreníme.
  4. Zahustíme – strúhaným chlebom, strúhankou, zápražkou alebo múkou rozmiešanou vo vode.
  5. Dochutíme majoránom a cesnakom.

Hotový recept zemiakový guláš s hubami

Okrem uvedených ingrediencií môžeme do zemiakového guláša pridať aj trochu varených alebo sterilizovaných fazúľ, ku koncu potom pridať polovičky alebo na kocky nakrájané varené vajcia.

Zemiakový guláš je rýchlym a pritom aj chutným pokrmom, pri ktorého príprave nestrávite v kuchyni zbytočne veľa času. Vyskúšajte aj iné recepty na bezmäsité gulášu .

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.