Potrebujete pripraviť rýchle, teplé a pomerne lacné jedlo s pikantnou chuťou?
Potom je riešením zemiakový guláš, ktorý tieto požiadavky hravo splní.
Základné suroviny sú veľmi jednoduché – zemiaky, dostatočné množstvo cibule, trochu tuku, mletá paprika, soľ a vývar alebo voda s masoxom.
Z tohto prehľadu vyplýva, že sa jedná o suroviny, ktoré sú väčšinou v domácnosti k dispozícii, a ak nie sú, tak nie je žiadny problém je obstarať v najbližšej predajni potravín.
Teraz už poďme na tie 4 skvelé zemiakové guláša.
Zemiakový guláš s údeninou
Namiesto mäsa sa z časových dôvodov do zemiakového guláša využíva častejšie údenina. Hodí sa špekáčiky, párky aj klobásy alebo mäkké či polosuché salámy.
Údeninu len nakrájame na kocky, kolieska alebo rezančeky a v priebehu dusenia zemiakov ju pridáme do guláša.
INGREDIENCIE
- zemiaky
- soľ
- korenie
- mletá sladká paprika alebo gulášové korenie
- stredne veľká cibuľa
- údenina – špekáčiky, párky, klobásy, kabanos, mäkký alebo polosuchý saláma
- tuk – masť alebo olej
- strúhanka, chlieb alebo zápražka
- kocka masoxu alebo vývar
POSTUP
- V kastróle si rozohrejeme tuk a orestujeme na drobno nakrájanú cibuľu.
- Zaprášime mletou sladkou paprikou a krátko orestujeme spoločne s nakrájanými ošúpanými zemiaky.
- Podlejeme vývarom alebo vodou s kockou masoxu, osolíme, okoreníme a pridáme nakrájanú údeninu.
- Varíme do zmäknutia všetkých prísad.
- Môžeme podliať tiež čiernym pivom alebo červeným vínom.
- Varíme domäkka a potom pokrm zahustíme – strúhaným chlebom, strúhankou, zápražkou alebo múkou rozmiešanou vo vode.
- Guláš možno doplniť kečupom, zelenými vňaťami alebo majoránom.
Zemiakový guláš s mäsom
Do zemiakového guláša môžeme pridať menšie množstvo mäsa, a to napríklad aj mäsa už vopred tepelne upraveného. Mäso musíme dusiť o niečo dlhšie ako zemiaky, preto je dusíme pred pridaním zemiakov.
INGREDIENCIE
- mäso
- zemiaky
- sladká i pálivá paprika
- korenie
- majoránka
- cesnak
- soľ
- zápražka alebo chlieb na zahustenie
POSTUP
- Vezmeme kastról a v ňom rozpustíme tuk a orestujeme nakrájanú stredne veľkú cibuľu.
- Zaprášime sladkou aj pálivou paprikou a pridáme nakrájané mäso a budeme spoločne dusiť.
- Osolíme a okoreníme.
- Ako mäso zmäkne, pridáme do guláša povariť zemiaky.
- Zahustíme – strúhaným chlebom, strúhankou, zápražkou alebo múkou rozmiešanou vo vode.
- Na záver dáme povariť pre dobrú chuť majoránku a cesnak.
Objavte podobné tipy
Zemiakový guláš so zeleninou
Zelenina sa hodí do zemiakového guláša vždy. Predovšetkým nešetríme cibuľou, pre chuť pridávame aj niekoľko strúčikov cesnaku.
Potom vychádzame z momentálnych možností, pretože pridávať môžeme napríklad paradajky, papriky, na prúžky nakrájanú kapustu alebo biele i červené kapusta, a tak ďalej.
INGREDIENCIE
- zemiaky
- zelenina
- cibuľa
- mletá paprika či gulášové korenie
- majoránka
- korenie
- soľ
- vývar alebo kocka masoxu
POSTUP
- V kastróle si rozohrejeme tuk a orestujeme na drobno nakrájanú cibuľu.
- Zaprášime sladkou paprikou a gulášovým korením a krátko orestujeme spoločne s nakrájanými ošúpanými zemiaky.
- Podlejeme vývarom alebo vodou s kockou masoxu, osolíme, okoreníme a pridáme nakrájanú zeleninu.
- Varíme do zmäknutia všetkých prísad.
- Dochutíme majoránom alebo zelenými vňaťami.
Zemiakový guláš s hubami
Hubami sa zemiakový guláš vhodne doplní. Môžu to byť akékoľvek mäkšie huby. Využiť tak môžeme nielen šampiňónov alebo hríbov, ale aj iných húb, ako sú václavky alebo čirůvky.
Iba v prípade, že huby potrebujú dlhší čas dusenia ako zemiaky, dusíme ich vopred.
INGREDIENCIE
- zemiaky
- huby – šampiňóny, hríby, václavky, čirůvky
- cibuľa
- mletá paprika alebo gulášové korenie
- majoránka
- cesnak
- soľ
- korenie
- zápražka alebo chlieb na zahustenie
- vývar alebo kocka bujónu
POSTUP
- Vezmeme kastról a v ňom rozpustíme tuk a orestujeme nakrájanú stredne veľkú cibuľu.
- Zaprášime sladkou paprikou a Pridáme nakrájané huby a dusíme.
- Osolíme a okoreníme.
- Zahustíme – strúhaným chlebom, strúhankou, zápražkou alebo múkou rozmiešanou vo vode.
- Dochutíme majoránom a cesnakom.
Okrem uvedených ingrediencií môžeme do zemiakového guláša pridať aj trochu varených alebo sterilizovaných fazúľ, ku koncu potom pridať polovičky alebo na kocky nakrájané varené vajcia.
Zemiakový guláš je rýchlym a pritom aj chutným pokrmom, pri ktorého príprave nestrávite v kuchyni zbytočne veľa času. Vyskúšajte aj iné recepty na bezmäsité gulášu .