Lokša , nepostrádateľná súčasť slovenskej kuchyne.
Viete si ich pripraviť sami?
A čo tak napríklad na sladko s makom a lekvárom alebo na slano s bryndzou či pečenou husou.
Inšpirujte sa našimi receptami!
Základný recept na zemiakové lokše
Tieto tenké palacinky zo zemiakového cesta, ktoré sa pečú nasucho na panvici, sú lahodnou a zároveň lacnou pochúťkou, ktorú si hravo pripraví snáď každý.
Ingrediencie (na 15 kusov)
- 600 g zemiakov varených v šupke
- 200 g hladkej múky
- štipka soli
Postup
- Najprv uvarte zemiaky v šupke (trvá to približne 20 minút).
- Nechajte ich vychladnúť.
- Potom zemiaky olúpte, nastrúhajte najemno alebo roztlačte.
- Postupne pridávajte hladkú múku podľa potreby.
- Množstvo múky záleží na druhu zemiakov.
- Zemiakové cesto by malo byť vláčne, nie príliš tuhé, inak budú lokše suché a tvrdšie.
- Do cesta pridáme aj štipku soli.
- Z cesta vytvarujte dlhší valec (podobný ako knedľa), ktorý nakrájajte na cca 15 koliesok, hrubých tak 2 – 3 mm.
- Pomáhajte si múkou, aby sa vám lokše pri tvarovaní nelepili na dosku.
- Veľkosť lokša záleží na veľkosti panvy.
- Pečte na kvalitnej rozpálenej panvici bez pridania tuku, z každej strany tak dlho, pokiaľ sa na nich neobjavia malé škvrny sépiovej farby.
- Panvicu priebežne čistite od zvyšnej múky papierovým obrúskom.
- Upečené lokše pokladajte postupne na seba.

Lokše s náplňou z kuracích pečienok
Lokše sú delikatesa sama o sebe, a čo potom s kačacou či kuracou pečeňou. Vyskúšajte a uvidíte sami!
Ingrediencie
- 20 lakší zo základného receptu
- 500 g kuracej pečene
- 1 veľká cibuľa
- malý kúsok slaniny
- kačacie masť
- soľ podľa chuti
Postup
- Na panvici si rozpáľte kačacie masť.
- Najprv osmažte na drobno nasekanú cibuľku, trošku slaniny a potom pridajte pečeň.
- Poduste cca 15 minút.
- Na záver pridajte soľ.
- Keď pečeň vychladnú, nasekajte ich v ručnom mixéri.
- Vznikne vám tak pečeňová nátierka, ktorá vďaka kačaciemu sadlu chutí znamenite.
- Lokše potom už len trochu omastite, ohrejte každú zvlášť na panvici, naplňte pečeňovou plnkou a podávajte.

Zemiakové lokše s makom
Jednoduché, lacné a zároveň veľmi chutné jedlo. Vyskúšajte viac druhov makových náplní, po ktorých sa na tanieri len zapráši!
Ingrediencie
- 12 lakší zo základného receptu
- tuk
- marhuľový lekvár
- mak biely
- jahodový lekvár
- mak modrý
- vanilkový cukor na posypanie
Postup
- Hotové lokše potrite tukom a zakryte, aby vydržali teplé a krehké.
- Polovicu lakšie potrite marhuľovými lekvárom a posypte bielym makom, ktorý má orieškovú chuť.
- Druhú polovicu lakšej potrite jahodovými lekvárom a posypte modrým makom.
- Hotové lokše zarolujte a posypte vanilkovým cukrom.

Vyskúšajte ďalšie placky zo zemiakov v 6 rôznych variantoch.
Lokše z kyslej kapusty
Vláčené, jemne kyslé a krásne voňavé placky, ktorým sa nedá odolať!
Ingrediencie
- 600 g polohrubej múky
- 300 g kyslej kapusty
- 1 vajce (L)
- štipka soli
- 1 lyžička rasce
- 1 lyžička majoránky
- ½ lyžičky mletého korenia
- maslo na potretie
Postup
- Na pracovnú dosku vysypte múku a premiešajte ju s korením – soľ, rascu, korenie a majorán.
- Pridajte prepláchnutú, vylisovanú kyslú kapustu a celé vajíčko.
- Rukami vypracujte hladké cesto (ak by bolo veľmi tuhé, pridajte trochu vody alebo šťavy z kapusty).
- Cesto nechajte zakryté odpočívať cca 15 minút.
- Potom z neho vypracujte valec a rozdeľte na cca 10 častí.
- Z každej časti na dobre pomúčenej doske vyvaľkajte placku s hrúbkou cca 5 mm a opekajte na suchej panvici do ružova.
- Hotové lokše potrite rozpusteným maslom a podávajte ešte teplé.

Otestovali sme tie najobľúbenejšie plynové varné dosky . Pozrite sa, ako v teste obstáli.
Objavte podobné tipy
Zapekané lokše s tvarohom á la burek
Poznáte burok? Je to plnené pečené alebo vyprážané pečivo z tenkého lístkového cesta. My si pripravíme jeho obmenu z lakšia.
Ingrediencie
- 5 lakší zo základného receptu
- 250 g mäkkého tvarohu
- 180 g kyslej smotany
- soľ podľa chuti
- 1 lyžička čerstvého kôpru
- vajcia na potretie
- kúsok masla
Postup
- Tvaroh utrite so smotanou, dochuťte soľou a kôprom.
- Pokiaľ nie ste fanúšikom kôpru, je možné vynechať.
- Lokše naplňte tvarohovou náplňou, zrolujte a nakrájajte na menšie kusy.
- Vyskladajte do vymastenej zapekacej nádoby tesne vedľa seba.
- Potrite rozšľahaným vajcom, môžete pridať aj plátok masla a strčte do vyhriatej rúry.
- Pečte na 180 °C cca 15 minút, ku koncu na chvíľu spustite funkciu gril.

Bezlepkové lokše s kačacími prsiami
Táto bezlepková pochúťka je takmer na nerozoznanie od klasickej verzie. A keď k tomu pridáte lahodné, šťavnaté kačacie mäso, máte perfektný obed na stole.
Ingrediencie
Lokše
- 1 kg zemiakov
- bezlepková múka
- soľ
Kačacie prsia
- 4 kačacie prsia
- soľ podľa chuti
Postup
Lokše
- Zemiaky uvarte v šupke a nechajte vychladnúť.
- Vychladnuté zemiaky olúpte a nastrúhajte najemno.
- Pridajte štipku soli a toľko múky, aby vzniklo nelepivé konzistentné cesto.
- Malo by to byť okolo 4-5 PL, ale toto množstvo záleží na tom, aké máte zemiaky a tiež či chcete lokše skôr vláčne (menej múky) alebo tvrdšie a suchšie (viac múky).
- Z cesta vypracujte valec s priemerom 5-7 cm a rozkrájajte na rovnakej časti asi 2-3 cm hrubé.
- Všetko záleží na tom, aké veľké lokše chcete a tiež akú máte veľkú panvicu.
- Každý kúsok cesta rozvaľkajte valčekom a opekajte na suchej teflónovej panvici z každej strany asi 1-2 minúty.
- Hotové lokše potrite, ideálne kačacím tukom, prípadne maslom alebo olivovým olejom.
Kačacie prsia
- Kačacie prsia umyte a vrchnú časť, kde sa nachádza tuk, narežte.
- Tzn. najskôr urobte rezy naprieč jednou stranou a potom kolmo na to druhé rezy.
- Cieľom je vytvoriť štruktúru kocky, aby mohol tuk krásne vytiecť.
- Takto narezané prsia posoľte z oboch strán a položte na studenú panvicu, ktorú dajte na mierny plameň.
- Panvica musí byť studená, aby tuk začal pomaly vytekať a aby sa nepripiekla koža a zabránila tak vytekaniu tuku.
- Mäso pečte iba z tejto jednej strany asi 8-10 minút a priebežne zlievajte vytečený tuk do pripravenej nádoby.
- Zlievanie tuku je dôležité aj preto, aby sa mäso nevarilo, ale aby sa len vysmažil tuk.
- Potom prsia preložte na pekáč alebo do zapekacej misy druhou stranou a pečte v predhriatej rúre na 200 stupňov.
- Pokiaľ chcete mať prsia úplne šťavnaté na spôsob steaku, bude im stačiť 8-10 minút.
- Ak máte radšej medium, nechajte ich piecť cca 15-20 minút a pokiaľ suchšie, nechajte ich piecť 25-30 minút.
- Prsia počas pečenia neotáčajte.
- Po vytiahnutí z rúry nechajte pár minút vychladnúť a nakrájajte.

Inšpirujte sa ďalšími receptami na šťavnaté minútkové kačacie prsíčka .
Zemiakové lokše na sladko
Pokiaľ máte lokše už pripravené, budú vám stačiť iba 2 suroviny, aby ste vykúzlili skvelý sladký obed alebo napríklad aj raňajky. Poďme na to!
Ingrediencie
- lokše podľa základného receptu
- maslo na potretie
- práškový cukor podľa chuti
- ovocie (napr. červené ríbezle)
Postup
- Hotové lokše omastite rozpusteným maslom a ihneď podávajte posypané práškovým cukrom spolu s ovocím.
- Užite si to!

Pečená hus z Gróbu s červenou kapustou a lakšami
Lahodná chrumkavá husacia pečienka s kapustou a zemiakovými lokšami zo slovenského Gróbu patrí medzi vyhlásené delikatesy. Pripravte si ju aj vy!
Ingrediencie
- 1 hus
- mlieko
- soľ a korenie podľa chuti
- lokše zo základného receptu
- 3 lyžice cukru kryštál
- 1 dl octu
- 1 – 2 ks bobkového listu
- celá rasca podľa chuti
- 4 lyžice bravčovej masti alebo oleja
- 1 väčšia cibuľa
- 1 väčšie jablko
- 1 hlávka (cca 1,2 kg) červenej kapusty
Postup
Pečená hus
- Hus večer pred pečením dobre nasoľte, približne dvoma plnými dlaňami soli, zvonku aj zvnútra.
- Osolenú hus dajte na pekáč a nechajte celú noc odstáť.
- Tesne pred pečením podlejte hus približne 300 ml vody.
- Množstvo pridanej vody závisí od veľkosti husi.
- Kožu potrite mliekom, ktoré vytvoria glazúru a dodá husí zlatistú farbu.
- Takto pripravenú hus na vložte do rozohriatej rúry (150 – 180 ˚C).
- Odkrytú hus pečte z jednej strany 2 hodiny a následne zlejte výpok.
- Hus otočte na druhú stranu a pečte ďalších 45 minút, kým krásne nezozlátne.
Červená kapusta
- Červenú kapustu si očistite, zbavte ju vrchných listov a odstráňte hlúb.
- Potom ho postrúhajte na strúhadle alebo nakrájajte na tenké rezančeky.
- Cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno.
- Orestujte ju na masti do zlatista.
- Pridajte cukor kryštál a nechajte skaramelizovať.
- Trvá to pár minút.
- K voňavej cibuli pridajte kapustu a ocot (podľa potreby).
- Ocot sa postará o nádhernú farbu.
- Kapustu ešte chvíľu restujte a pridajte korenie.
- Podlejte ho trochou vody a restujte do polomäkka.
- Pridajte aj olúpané a nastrúhané jablko.
- Duste do mäkka.
- Kapustu podlievajte vodou a poduste podľa chuti.
Pečenú hus podávajte s lakšami a červenou kapustou.

Aké zemiaky vlastne použiť?
Nové zemiaky pojmú veľa vody, čo má za následok lepkavé cesto. Vy potom pridávate veľké množstvo múky a vďaka tomu sú lokše príliš múčne.
Staršie zemiaky obsahujú menej vody a sú preto vhodnejšie.
Napíšte nám, či preferujete lokše slané alebo sladké. Budeme sa tešiť na vašu spätnú väzbu!