Poctivé recepty na domáce zemiakové lokše v sladkých aj slaných variáciách

Lokša , nepostrádateľná súčasť slovenskej kuchyne.

Viete si ich pripraviť sami?

A čo tak napríklad na sladko s makom a lekvárom alebo na slano s bryndzou či pečenou husou.

Inšpirujte sa našimi receptami!

Základný recept na zemiakové lokše

Tieto tenké palacinky zo zemiakového cesta, ktoré sa pečú nasucho na panvici, sú lahodnou a zároveň lacnou pochúťkou, ktorú si hravo pripraví snáď každý.

Ingrediencie (na 15 kusov)

  • 600 g zemiakov varených v šupke
  • 200 g hladkej múky
  • štipka soli

Postup

  1. Najprv uvarte zemiaky v šupke (trvá to približne 20 minút).
  2. Nechajte ich vychladnúť.
  3. Potom zemiaky olúpte, nastrúhajte najemno alebo roztlačte.
  4. Postupne pridávajte hladkú múku podľa potreby.
  5. Množstvo múky záleží na druhu zemiakov.
  6. Zemiakové cesto by malo byť vláčne, nie príliš tuhé, inak budú lokše suché a tvrdšie.
  7. Do cesta pridáme aj štipku soli.
  8. Z cesta vytvarujte dlhší valec (podobný ako knedľa), ktorý nakrájajte na cca 15 koliesok, hrubých tak 2 – 3 mm.
  9. Pomáhajte si múkou, aby sa vám lokše pri tvarovaní nelepili na dosku.
  10. Veľkosť lokša záleží na veľkosti panvy.
  11. Pečte na kvalitnej rozpálenej panvici bez pridania tuku, z každej strany tak dlho, pokiaľ sa na nich neobjavia malé škvrny sépiovej farby.
  12. Panvicu priebežne čistite od zvyšnej múky papierovým obrúskom.
  13. Upečené lokše pokladajte postupne na seba.
Zemiakové placky na tanieroch
www.hanielas.com

Lokše s náplňou z kuracích pečienok

Lokše sú delikatesa sama o sebe, a čo potom s kačacou či kuracou pečeňou. Vyskúšajte a uvidíte sami!

Ingrediencie

  • 20 lakší zo základného receptu
  • 500 g kuracej pečene
  • 1 veľká cibuľa
  • malý kúsok slaniny
  • kačacie masť
  • soľ podľa chuti

Postup

  1. Na panvici si rozpáľte kačacie masť.
  2. Najprv osmažte na drobno nasekanú cibuľku, trošku slaniny a potom pridajte pečeň.
  3. Poduste cca 15 minút.
  4. Na záver pridajte soľ.
  5. Keď pečeň vychladnú, nasekajte ich v ručnom mixéri.
  6. Vznikne vám tak pečeňová nátierka, ktorá vďaka kačaciemu sadlu chutí znamenite.
  7. Lokše potom už len trochu omastite, ohrejte každú zvlášť na panvici, naplňte pečeňovou plnkou a podávajte.
Zemiakové placky plnené kuracou pečeňou
www.mozessavydavat.sk

Zemiakové lokše s makom

Jednoduché, lacné a zároveň veľmi chutné jedlo. Vyskúšajte viac druhov makových náplní, po ktorých sa na tanieri len zapráši!

Ingrediencie

  • 12 lakší zo základného receptu
  • tuk
  • marhuľový lekvár
  • mak biely
  • jahodový lekvár
  • mak modrý
  • vanilkový cukor na posypanie

Postup

  1. Hotové lokše potrite tukom a zakryte, aby vydržali teplé a krehké.
  2. Polovicu lakšie potrite marhuľovými lekvárom a posypte bielym makom, ktorý má orieškovú chuť.
  3. Druhú polovicu lakšej potrite jahodovými lekvárom a posypte modrým makom.
  4. Hotové lokše zarolujte a posypte vanilkovým cukrom.
Zemiakové placky s makom a lekvárom na tanieri
www.hanielas.com

Vyskúšajte ďalšie placky zo zemiakov v 6 rôznych variantoch.

Lokše z kyslej kapusty

Vláčené, jemne kyslé a krásne voňavé placky, ktorým sa nedá odolať!

Ingrediencie

  • 600 g polohrubej múky
  • 300 g kyslej kapusty
  • 1 vajce (L)
  • štipka soli
  • 1 lyžička rasce
  • 1 lyžička majoránky
  • ½ lyžičky mletého korenia
  • maslo na potretie

Postup

  1. Na pracovnú dosku vysypte múku a premiešajte ju s korením – soľ, rascu, korenie a majorán.
  2. Pridajte prepláchnutú, vylisovanú kyslú kapustu a celé vajíčko.
  3. Rukami vypracujte hladké cesto (ak by bolo veľmi tuhé, pridajte trochu vody alebo šťavy z kapusty).
  4. Cesto nechajte zakryté odpočívať cca 15 minút.
  5. Potom z neho vypracujte valec a rozdeľte na cca 10 častí.
  6. Z každej časti na dobre pomúčenej doske vyvaľkajte placku s hrúbkou cca 5 mm a opekajte na suchej panvici do ružova.
  7. Hotové lokše potrite rozpusteným maslom a podávajte ešte teplé.
Kapustové zemiakové placky
www.recepty.aktuality.sk

Otestovali sme tie najobľúbenejšie plynové varné dosky . Pozrite sa, ako v teste obstáli.

Zapekané lokše s tvarohom á la burek

Poznáte burok? Je to plnené pečené alebo vyprážané pečivo z tenkého lístkového cesta. My si pripravíme jeho obmenu z lakšia.

Ingrediencie

  • 5 lakší zo základného receptu
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 180 g kyslej smotany
  • soľ podľa chuti
  • 1 lyžička čerstvého kôpru
  • vajcia na potretie
  • kúsok masla

Postup

  1. Tvaroh utrite so smotanou, dochuťte soľou a kôprom.
  2. Pokiaľ nie ste fanúšikom kôpru, je možné vynechať.
  3. Lokše naplňte tvarohovou náplňou, zrolujte a nakrájajte na menšie kusy.
  4. Vyskladajte do vymastenej zapekacej nádoby tesne vedľa seba.
  5. Potrite rozšľahaným vajcom, môžete pridať aj plátok masla a strčte do vyhriatej rúry.
  6. Pečte na 180 °C cca 15 minút, ku koncu na chvíľu spustite funkciu gril.
www.mozessavydavat.sk

Bezlepkové lokše s kačacími prsiami

Táto bezlepková pochúťka je takmer na nerozoznanie od klasickej verzie. A keď k tomu pridáte lahodné, šťavnaté kačacie mäso, máte perfektný obed na stole.

Ingrediencie

Lokše

  • 1 kg zemiakov
  • bezlepková múka
  • soľ

Kačacie prsia

  • 4 kačacie prsia
  • soľ podľa chuti

Postup

Lokše

  1. Zemiaky uvarte v šupke a nechajte vychladnúť.
  2. Vychladnuté zemiaky olúpte a nastrúhajte najemno.
  3. Pridajte štipku soli a toľko múky, aby vzniklo nelepivé konzistentné cesto.
  4. Malo by to byť okolo 4-5 PL, ale toto množstvo záleží na tom, aké máte zemiaky a tiež či chcete lokše skôr vláčne (menej múky) alebo tvrdšie a suchšie (viac múky).
  5. Z cesta vypracujte valec s priemerom 5-7 cm a rozkrájajte na rovnakej časti asi 2-3 cm hrubé.
  6. Všetko záleží na tom, aké veľké lokše chcete a tiež akú máte veľkú panvicu.
  7. Každý kúsok cesta rozvaľkajte valčekom a opekajte na suchej teflónovej panvici z každej strany asi 1-2 minúty.
  8. Hotové lokše potrite, ideálne kačacím tukom, prípadne maslom alebo olivovým olejom.

Kačacie prsia

  1. Kačacie prsia umyte a vrchnú časť, kde sa nachádza tuk, narežte.
  2. Tzn. najskôr urobte rezy naprieč jednou stranou a potom kolmo na to druhé rezy.
  3. Cieľom je vytvoriť štruktúru kocky, aby mohol tuk krásne vytiecť.
  4. Takto narezané prsia posoľte z oboch strán a položte na studenú panvicu, ktorú dajte na mierny plameň.
  5. Panvica musí byť studená, aby tuk začal pomaly vytekať a aby sa nepripiekla koža a zabránila tak vytekaniu tuku.
  6. Mäso pečte iba z tejto jednej strany asi 8-10 minút a priebežne zlievajte vytečený tuk do pripravenej nádoby.
  7. Zlievanie tuku je dôležité aj preto, aby sa mäso nevarilo, ale aby sa len vysmažil tuk.
  8. Potom prsia preložte na pekáč alebo do zapekacej misy druhou stranou a pečte v predhriatej rúre na 200 stupňov.
  9. Pokiaľ chcete mať prsia úplne šťavnaté na spôsob steaku, bude im stačiť 8-10 minút.
  10. Ak máte radšej medium, nechajte ich piecť cca 15-20 minút a pokiaľ suchšie, nechajte ich piecť 25-30 minút.
  11. Prsia počas pečenia neotáčajte.
  12. Po vytiahnutí z rúry nechajte pár minút vychladnúť a nakrájajte.
Bezlepkové zemiakové placky s kačacími prsiami na tanieri
www.dietaje.cool

Inšpirujte sa ďalšími receptami na šťavnaté minútkové kačacie prsíčka .

Zemiakové lokše na sladko

Pokiaľ máte lokše už pripravené, budú vám stačiť iba 2 suroviny, aby ste vykúzlili skvelý sladký obed alebo napríklad aj raňajky. Poďme na to!

Ingrediencie

  • lokše podľa základného receptu
  • maslo na potretie
  • práškový cukor podľa chuti
  • ovocie (napr. červené ríbezle)

Postup

  1. Hotové lokše omastite rozpusteným maslom a ihneď podávajte posypané práškovým cukrom spolu s ovocím.
  2. Užite si to!
Zemiakové placky s červenými ríbezľami na tanieri
www.dobruchut.aktuality.sk

Pečená hus z Gróbu s červenou kapustou a lakšami

Lahodná chrumkavá husacia pečienka s kapustou a zemiakovými lokšami zo slovenského Gróbu patrí medzi vyhlásené delikatesy. Pripravte si ju aj vy!

Ingrediencie

  • 1 hus
  • mlieko
  • soľ a korenie podľa chuti
  • lokše zo základného receptu
  • 3 lyžice cukru kryštál
  • 1 dl octu
  • 1 – 2 ks bobkového listu
  • celá rasca podľa chuti
  • 4 lyžice bravčovej masti alebo oleja
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 väčšie jablko
  • 1 hlávka (cca 1,2 kg) červenej kapusty

Postup

Pečená hus

  1. Hus večer pred pečením dobre nasoľte, približne dvoma plnými dlaňami soli, zvonku aj zvnútra.
  2. Osolenú hus dajte na pekáč a nechajte celú noc odstáť.
  3. Tesne pred pečením podlejte hus približne 300 ml vody.
  4. Množstvo pridanej vody závisí od veľkosti husi.
  5. Kožu potrite mliekom, ktoré vytvoria glazúru a dodá husí zlatistú farbu.
  6. Takto pripravenú hus na vložte do rozohriatej rúry (150 – 180 ˚C).
  7. Odkrytú hus pečte z jednej strany 2 hodiny a následne zlejte výpok.
  8. Hus otočte na druhú stranu a pečte ďalších 45 minút, kým krásne nezozlátne.

Červená kapusta

  1. Červenú kapustu si očistite, zbavte ju vrchných listov a odstráňte hlúb.
  2. Potom ho postrúhajte na strúhadle alebo nakrájajte na tenké rezančeky.
  3. Cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno.
  4. Orestujte ju na masti do zlatista.
  5. Pridajte cukor kryštál a nechajte skaramelizovať.
  6. Trvá to pár minút.
  7. K voňavej cibuli pridajte kapustu a ocot (podľa potreby).
  8. Ocot sa postará o nádhernú farbu.
  9. Kapustu ešte chvíľu restujte a pridajte korenie.
  10. Podlejte ho trochou vody a restujte do polomäkka.
  11. Pridajte aj olúpané a nastrúhané jablko.
  12. Duste do mäkka.
  13. Kapustu podlievajte vodou a poduste podľa chuti.

Pečenú hus podávajte s lakšami a červenou kapustou.

Hus s červenou kapustou a zemiakovými plackami na tanieri
www.slovakia.travel/hu

Aké zemiaky vlastne použiť?

Nové zemiaky pojmú veľa vody, čo má za následok lepkavé cesto. Vy potom pridávate veľké množstvo múky a vďaka tomu sú lokše príliš múčne.

Staršie zemiaky obsahujú menej vody a sú preto vhodnejšie.

Napíšte nám, či preferujete lokše slané alebo sladké. Budeme sa tešiť na vašu spätnú väzbu!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.