Vyskúšajte tieto recepty na španielsku paellu alebo blysnite sa klasikou španielskej kuchyne

Pokrm plný ryže, mäsa a zeleniny.

Odraz juhoeurópskeho temperamentu.

Netradičná večera z jedného hrnca.

Vyskúšajte recepty na paellu – jedlo pestré na pohľad aj v chuti.

Kuracie paella

Rýchla, jednoduchá a zaujímavá večera pre celú rodinu.

Ingrediencie

  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 0,5 kg kuracích prsných rezňov
  • 0,4 kg ryže
  • 1 l kuracieho vývaru
  • 1 plechovka krájaných paradajok
  • 250 g mrazeného hrášku
  • soľ
  • korenie
  • citrónová šťava

Postup

  • Vo veľkej panvici rozpáľte 2 lyžice olivového oleja.
  • Vložte nadrobno nakrájanú cibuľu a červenú papriku a orestujte na miernom plameni 5-8 minút
  • Pridajte nasekaný cesnak a za stáleho miešania opekajte ešte zhruba jednu minútu.
  • Zeleninu vyberte z panvice a dajte bokom.
  • Do panvice nalejte lyžicu oleja a pridajte na kúsky pokrájané kuracie prsia.
  • Osoľte, okoreňte a opekajte kým sa mäso nezatiahne.
  • Vyberte ho z panvice a dajte bokom k zelenine.
  • Na panvicu nalejte lyžicu oleja a zasypte ryžou.
  • Pár minút opekajte na oleji a potom ju zalejte kuracím vývarom.
  • Pridajte opečenú zeleninu, kuracie mäso a pokrájané paradajky z plechovky.
  • Priveďte do varu a varte 20 – 25 minút.
  • Pridajte rozmrznutý hrášok a 5 minút prehrievajte.
  • Dochuťte soľou a korením, prípadne citrónovou šťavou.
Hlboký tanier plný paelly - zmesi ryže, zeleniny a kuracieho mäsa, obložené citrónovými mesiačikmi
Zdroj: averiecooks.com

Pravá španielska paella s morskými plodmi

Čo tak urobiť si doma španielsky večer? Pripravte si toto ľahké ale výživné jedlo, ktoré má na stoloch pyrenejského polostrova svoje čestné miesto, otvorte si fľašu vína, opečte čerstvú bagetku a premeňte všedný deň na niečo neobyčajné.

Ingrediencie

  • 250 g zmesi morských plodov
  • 150 g kuracích prsných rezňov
  • 800 ml kuracieho vývaru
  • 150 g salámy chorizo
  • 1 cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 1 plechovka krájaných paradajok
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 400 g ryže Arborio
  • 1 lyžička korenia sladká paprika
  • 200 g mrazeného hrášku
  • štipka šafranu
  • čerstvá petržlen
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej
  • citrónová šťava
  • 2 citróny

Postup

  • Kuracie rezne umyte a pokrájajte na kocky.
  • Vo veľkej panvici rozpáľte trochu olivového oleja a sprudka na ňom opečte kuracie mäso.
  • Vyberte a dajte bokom.
  • Do panvice vložte nakrájané chorizo a opäť pár minút opečte.
  • Vyberte, dajte k mäsu a do panvice vložte zmes morských plodov.
  • Orestujte a preložte ju z panvice k mäsu a chorizu.
  • Do panvice prilejte trochu olivového oleja a rozohrejte.
  • Vložte nadrobno nakrájanú cibuľu a papriku, opekajte 2 minúty a pridajte nadrobno nasekaný cesnak.
  • Premiešajte a pridajte surovú ryžu.
  • Pár minút opekajte a potom zalejte kuracím vývarom.
  • Osoľte, okoreňte a pridajte korenie.
  • Vložte opečené kuracie mäso, salámu, morské plody a priveďte do varu.
  • Pridajte konzervované paradajky a varte na miernom plameni 15 – 20 minút, kým ryža nezmäkne.
  • Dochuťte soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou.
  • Podávajte s kúskami citróna a posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.
Paella v panvici s mušľami, krevetami a zeleninou ozdobená kúskami citrónov
Zdroj: jocooks.com

V čom najlepšie pripraviť paellu? Vyberte si podľa testu nerezových panvíc .

Mexická vegetariánska paella

Paella je jedným z tých jedál, ktoré môžete pokojne pripraviť aj bez mäsa. Pestrá zmes zeleniny a strukovín zaručí bohatú a výraznú chuť plnú živín.

Ingrediencie

  • 1 cibuľa
  • 1 žltá paprika
  • 1 cuketa
  • 4 stredné šampiňóny
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 paradajky
  • 2/3 plechovky čiernych fazule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lyžička údené papriky
  • 250 g ryže
  • soľ
  • korenie
  • 1 limetka
  • ½ avokáda

Postup

  • V stredne veľkej panvici rozohrejte olivový olej, pridajte najemno nakrájanú cibuľu a opekajte 3-4 minúty
  • Pridajte cesnak a smažte ďalšiu 1 minútu.
  • Pridajte údenú papriku, zamiešajte a opekajte minútku, kým sa korenie nerozvonia.
  • Zasypte ryžou a premiešajte aby sa zrnká obalili korením a zeleninou.
  • Pridajte na malé kúsky nakrájanú cuketu, šampiňóny a papriku a za stáleho miešania opekajte 3-5 minút.
  • Podlejte vývarom a varte 15 minút.
  • Keď je ryža mäkká pridajte na kúsky nakrájané paradajky a zliate fazuľa z plechovky.
  • Osoľte, okoreňte, premiešajte a pár minút opekajte.
  • Servírujte s rozpolenou limetkou as avokádom pokrájaným na prúžky.
Zmes ryže a zeleniny v panvici ozdobená limetkovými plátkami
Zdroj: thatgirlcookshealthy.com

Patria jedlá z ryže k vašim obľúbeným? A vedeli ste, že si ju môžete uvariť ešte zdravšie v parnom hrnci ? V našom teste sa o nich môžete dočítať ešte viac.

Jednoduchá paella s krevetami

Tento ryžový pokrm nielenže skvele chutí, ale navyše do neho môžete spracovať rôzne zvyšky zeleniny, ktoré máte doma. Vyskúšajte napríklad recept na paellu s mrkvou a brokolicou.

Ingrediencie

  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • ½ menšia brokolica
  • 4 stonky zelenej špargle
  • 300 g veľkých, olúpaných kreviet
  • 800 ml kuracieho vývaru
  • 300 g ryže
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej
  • citrónová šťava
  • štipka šafranu

Postup

  • Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobno, mrkvu na pozdĺžne prúžky, brokolicu rozoberte na ružičky a pozdĺžne ich rozrežte, špargľu pokrájajte na kúsky.
  • Vo väčšej panvici rozpáľte olivový olej a opečte na ňom cibuľu a mrkvu.
  • Pridajte cesnak a minútku opečte.
  • Prisypte ryžu a šafran, premiešajte a nechajte chvíľku rozvoňať.
  • Podlejte vývarom, osoľte, okoreňte, zamiešajte a priveďte do varu.
  • Varte 15 minút.
  • Pridajte brokolicu, krevety a špargľu a opatrne premiešajte.
  • Varte ešte 5 minút, kým sa vývar nevstrebe.
  • Dochuťte soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou.
Paella s krevetami, brokolicou, mrkvou a špargľou
Zdroj: thewanderlustkitchen.com

Máte radi krevety? Inšpirujte sa ďalšími receptami s krevetami .

5 zaujímavostí na záver

  • Hoci je celosvetovo vnímaná ako tradičné španielske jedlo, ide o symbol iba jedného španielskeho regiónu – oblasti Valencie.
  • Vznikla na rybárskych lodiach – išlo o jednoduché a ľahko dostupné, lacné a zároveň sýte jedlo.
  • Na prípravu sa používa špeciálna panvica na paellu, ktorá je široká a nízka. Vo Valencii sa označenie paella používa pre všetky druhy panvíc.
  • Pri varení sa pokrm nezakrýva a ryža by sa nemala úplne uvariť, naopak má pozvoľna „dôjsť“ až po odstavení z plameňa.
  • Typickú žltú farbu dodáva jedlu šafran.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.