Recepty na najlepšie torty k narodeninám. Výborné pohostenie na každú oslavu

Chystáte niekomu oslavu a neviete, akú tortu upiecť?

Žiadna oslava sa nezaobíde bez poriadnej torty a preto vám radi poradíme s výberom aj samotnou prípravou a pečením.

Máme pre vás tie najlepšie recepty na narodeninovú tortu pre mužov, ženy aj deti.

Inšpirujte sa!

Jednoduchá ovocná torta

Vyskúšajte túto ľahkú narodeninovú tortu s ovocím, po ktorom sa len zapráši. Ovocie môžete zvoliť akékoľvek. Najlepšie sú však jahody, maliny, černice a čučoriedky.

Ingrediencie na korpus

  • 3,5 hrnčeka hladkej múky
  • 1 hrnček zmäknutého masla
  • 1,5 hrnčeka cukru
  • 1,4 hrnčeka mlieka (ohriateho)
  • 3 vajcia
  • 1/4 hrnčeka oleja
  • 1,5 lyžičky vanilkového extraktu
  • 4 lyžičky kypriaceho prášku
  • 1/2 lyžičky soli

Ingrediencie na krém

  • 250g smotanového syra
  • 250g mascarpone
  • 2 hrnčeky práškového cukru
  • 2 hrnčeky smotany na šľahanie
  • 1,5 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2/3 hrnčeka malinového alebo jahodového džemu
  • 1/4 hrnčeka vody
  • 4 hrnčeky čerstvého ovocia (jahody, černice, maliny alebo čučoriedky) + na ozdobu
  • 2 lyžičky citrónovej kôry
  • 2 lyžice citrónovej šťavy

Postup

  • Vymažte si dve tortové formy a vysypte múkou. Alebo vyložte papierom na pečenie. Predhrejte rúru na 180°C.
  • Vo veľkej mise pomocou ručného mixéra ušľahajte maslo s cukrom do krémovej konzistencie. Potom vmiešajte vanilkový extrakt. Pomocou vidličky zmiešajte mlieko, vajcia, olej a dajte bokom. Vo vedľajšej mise zmiešajte múku s práškom do pečiva a solí.
  • 1/3 suchých ingrediencií pridajte do maslovej zmesi a miešajte, kým sa nespoja. Pridajte polovicu mliečnej zmesi a premiešajte.
  • Ďalej primiešajte ďalšiu 1/3 suchých ingrediencií a potom zvyšok mliečnej zmesi. Nakoniec primiešajte zvyšok suchých ingrediencií a cesto rovnomerne rozdeľte do dvoch foriem na pečenie.
  • Pečte po dobu 30 minút, nechajte 5 minút odležať a potom preložte na mriežku, aby korpusy úplne vychladli.
  • Vo veľkej mise si ušľahajte smotanu s vanilkovým extraktom.
  • V samostatnej mixovacej nádobe zmiešajte smotanový syr s mascarpone a potom vmiešajte práškový cukor. Zmes dajte odležať do chladničky.
  • Medzitým v mise zmiešajte ovocné bobule, pridajte citrónovú kôru a šťavu. Dobre premiešajte.
  • Vedľa si zmiešajte džem s vodou a dajte do mikrovlnky, kým sa nerozpustí – asi na 30 sekúnd.
  • Rozrežte každý vychladnutý korpus na polovicu, aby vám vznikli štyri vrstvy. Na spodnú vrstvu naneste 1/3 džemovej náplne, navrch potom vrstvu krému a nakoniec 2/3 hrnčeka čerstvého ovocia.
  • Pokračujte vo vrstvení torty rovnakým spôsobom – džem, krém a ovocie. Vrchnú poslednú vrstvu namažte zvyšným krémom.
  • Tortu ľubovoľne ozdobte ďalším ovocím a máte hotovo.
Štvorposchodová ovocná torta s krémom z mascarpone.
Zdroj: thestayathomechef.com

Dvojposchodová torta s tvarohovým krémom

Skvelú a tak lahodnú tortu s tvarohom a jahodami si zamiluje každý, komu ju upečiete. Na prípravu je jednoduchý. Tak ho skúste! 🙂

Ingrediencie na korpus

  • 300 g polohrubej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 1/3 hrnčeka oleja
  • 6 vajec
  • 1/3 hrnčeka vlažnej vody alebo mlieka
  • 1 kypriaci prášok do pečiva

Ingrediencie na krém

  • 1 kg mäkkého tvarohu (plnotučného alebo odtučneného podľa chuti)
  • 200 ml kyslej smotany
  • 1 vanilkový cukor alebo lyžička vanilkového extraktu
  • práškový cukor na osladenie krému (podľa chuti)
  • jahodový džem
  • 2 želatínové stužovače

Ďalšie ingrediencie

  • jahody na ozdobu
  • šľahačka na ozdobu

Postup

  • Najprv si predhrejte rúru na 170 °C. Dve tortové formy vymažte a vysypte múkou.
  • V mise vyšľahajte žĺtky s cukrom, pridajte olej, vodu a vyšľahajte do peny.
  • Potom pridajte múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva.
  • Vyšľahajte z bielkov tuhý sneh a tiež zapracujte do cesta.
  • Vzniknuté cesto nalejte do pripravených tortových foriem a dajte piecť na 40-50 minút.
  • Medzitým vyšľahajte tvaroh s práškovým, vanilkovým cukrom (príp. extraktom) a kyslou smotanou. Podľa návodu pripravte stužovač a vmiešajte do krému. Odoberte 2/3 krému, do ktorého vmiešate jahodový džem.
  • Vychladnuté korpusy premažte jahodovo-tvarohovým krémom. Zvyšným krémom bez džemu potrite povrch torty.
  • Tortu ozdobte ľubovoľne jahodami, prípadne šľahačkou a podávajte.
Narodeninová torta s tvarohovým krémom, ozdobená jahodami.
Zdroj: thecookierookie.com

Nestíhate s pečením torty na oslavu? Nebojte, máme pre vás 13 receptov na rýchle torty v sladkých aj slaných variantoch!

Zdravá čokoládová torta k narodeninám

Potrebujete upiecť tortu pre niekoho, koho trápi cukrovka alebo je na diéte? Táto nízkosacharidová torta ho určite poteší. Vhodný je pre kohokoľvek, kto chce maškrtiť bez výčitiek.

Ingrediencie na korpus

  • 45 g kokosovej múky
  • 250 g mandľovej múky
  • 7 vajec
  • 84 g gréckeho jogurtu
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2/3 hrnčeka mandľového mlieka
  • 100 g rozpusteného masla
  • 90 g kakaového prášku
  • 200 g práškového sladidla
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • štipka soli

Ingrediencie na polevu

  • 200 g horkej čokolády na varenie
  • 240 ml smotany na šľahanie

Postup

  • Predhrejte si rúru na 180 °C. Dve tortové formy vymažte maslom a vysypte múkou. Stačí aj jedna, potom korpus len rozrežete na polovice.
  • Vo veľkej mise zmiešajte všetky ingrediencie na korpus. Najlepšie pomocou kuchynského robota.
  • Vzniknuté cesto nalejte do tortových foriem a pečte asi 35 minút. Skúste špajľou, či je cesto hotové. Potom nechajte úplne vychladnúť.
  • V menšom hrnci zahrejte smotanu do bodu varu, potom zložte z plameňa.
  • Do horúcej smotany nalámte čokoládu, ale nemiešajte. Nechajte zmes odležať aspoň 5 minút. Pokiaľ sa čokoládu nepodarí rozpustiť, pomocou ručného mixéra si poradíte.
  • Nechajte pár minút chladnúť, aby bola čokoláda dobre roztierateľná.
  • Medzi oba korpusy natrite časť polevy. Zvyškom potrite tortu zo všetkých strán. Navrch môžete pridať napríklad ovocie alebo nastrúhať ďalšiu čokoládu pre efekt.
  • Hotovú tortu uchovávajte na chladnom mieste. Dobrú chuť.
Čokoládová torta na narodeniny s ríbezľami navrchu.
Zdroj: sugarfreelondoner.com

Machová torta s mascarpone

Týmto neobvyklým zeleným narodeninovým tortou s mascarpone určite prekvapíte. Nielenže je úplne originálny, ale vďaka špenátu aj veľmi zdravý. Nebojte sa, kombinácia špenátu a sladkých prísad vytvorí neodolateľný pôžitok vašim chuťovým pohárikom. Uvidíte sami. 🙂

Ingrediencie na korpus

  • 220 g polohrubej múky
  • 140 g mrazeného listového špenátu alebo čerstvého baby špenátu
  • 2 väčšie vajcia
  • 125 g cukru kryštál
  • 100 g oleja
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 5 g šťavy z citróna
  • štipka soli

Ingrediencie na krém

  • 250 g mascarpone
  • 200 g kyslej smotany
  • 50 g cukru múčka

Ďalšie ingrediencie

  • čučoriedky na ozdobu

Postup

  • Najprv rozmrazte špenát, potom ho zlejte a rozmixujte na jemné pyré. Pridajte žĺtky, vanilkový extrakt a šťavu z citróna. Rozmixujte. Potom prilejte olej a opäť rozmixujte.
  • Vo vedľajšej mise zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
  • V ďalšej mise vyšľahajte z bielkov sneh so soľou. Postupne pridávajte cukor a mixujte, aby bol sneh stále akurát tuhý.
  • Potom zmiešajte suché ingrediencie so špenátovým pyré. Nakoniec po častiach primiešajte aj sneh.
  • Hotové cesto nalejte do pripravenej formy a pečte pri 180 ° C asi 55 minút. Skúste špajľou, či je hotové. Nechajte vychladnúť na mriežke.
  • Medzitým si pripravte krém tak, že všetky suroviny naň rozmixujete dohromady.
  • Vychladnutý korpus navrchu zrežte do roviny a odrezky si dajte bokom. Hnedé a spálené okraje torty tiež zrežte. Korpus rozrežte na polovicu.
  • Po obvode korpusu naneste asi 1 cm široký pruh krému, čím vytvoríte vyšší okraj pre marmeládu, ktorá aspoň nebude vytekať.
  • Dovnútra kruhu, ktorý ste vytvorili z krému, dajte polovicu marmelády a rovnomerne rozotrite. Marmeládu potom zakryte krémom.
  • Navrch krému položte vrchnú vrstvu korpusu. Opäť vytvorte zvýšený okraj, vo vnútri potrite marmeládou a potom krémom. Tortu zvrchu zarovnajte do roviny.
  • Potom zo zvyškov odrezkov hore utvoríte dojem machu tak, že ich rozdrobíte. Rozložte čučoriedky a máte hotovo.
Zelená torta zo špenátu s čučoriedkami.
Zdroj: mysundayfeast.blogspot.com

Narodeninovú tortu Pavlova

Táto veľká pusinková torta k narodeninám, ktorá sa rozpúšťa v ústach sa pripravuje zo šľahaných bielkov a cukru. Vašich stravníkov tak potešíte chrumkavou kôrkou a žuvavým stredom pripomínajúcim sladké marshmallow.

Ingrediencie na korpus

  • 7 bielkov z veľkých vajec
  • 2 hrnčeky krupicového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 2 lyžičky bieleho octu

Ingrediencie na mandľový krém

  • 1,5 hrnčeka smotany na šľahanie
  • 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • 1 lyžička mandľového extraktu

Ďalšie ingrediencie

  • čerstvé maliny
  • zrnká z granátového jablka
  • lístky mäty

Postup

  • Najprv si predhrejte rúru na 150 °C.
  • V mise kuchynského mixéra alebo pomocou ručného mixéra vyšľahajte bielky do tuhého snehu. Mali by sa tvoriť mäkké vrcholy.
  • Po troškách pridávajte cukor, pokračujte v šľahaní, kým sa nevytvoria tuhé špičky. Trvá to cca 5-8 minút.
  • Pridajte kukuričný škrob, ocot a vanilkový cukor. Šľahajte.
  • Zmes dajte do veľkého cukrárskeho vrecka a na papieri na pečenie vytvorte 9 alebo 10 rovnako veľkých kopčekov. Zadnou časťou lyžice potom vytvoríte malé jamky na každom kopčeku.
  • Dajte piecť na 1 hodinu a 15 minút. Potom rúru vypnite, ale neotvárajte ju. Nechajte ju vychladnúť v rúre aspoň hodinu.
  • Medzitým si vytvoríte krém. V mise ušľahajte smotanu s cukrom a mandľovým extraktom, kým sa nebudú tvoriť tuhé špičky. Dajte do chladničky.
  • Vychladnutú pavlovu potrite mandľovým krémom, poukladajte malinami, granátovým jablkom a ozdobte lístkami mäty. A máte hotovo.
Torta pavlova ozdobená čerstvým ovocím a krémom.
Zdroj: yogaofcooking.co

Nepečená sušienková torta

Obľúbená narodeninová torta nielen pre deti, ale pre všetkých, ktorí obľubujú tvarohové dezerty. Skúste na oslavu pripraviť túto jednoduchú tortu, s ktorou nešliapnete vedľa.

Ingrediencie na základ

  • 400 g sušienok (napr. bebe)
  • 160 ml mlieka

Ingrediencie na náplň

  • 560 g tvarohu vo vaničke
  • 320 ml smotany na šľahanie
  • 100 g práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Ingrediencie na polevu

  • 120 ml smotany na šľahanie
  • 100 g horkej čokolády na varenie

Postup

  • Vo väčšej mise zmiešajte tvaroh s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom. Šľahajte dohladka, potom prilejte smotanu a šľahajte, kým zmes nebude krémová.
  • Sušienky namáčajte do mlieka a pokladajte na dno formy. Potom navrch sušienok rozprestrite polovicu krému.
  • Ďalej položte ďalšiu vrstvu namočených sušienok a navrch zostávajúci tvarohový krém. Nakoniec položte poslednú vrstvu namočených sušienok.
  • Tortu prikryte potravinárskou fóliou a dajte do chladničky aspoň na 2-3 hodiny, najlepšie cez noc.
  • Polevu pripravíte tak, dáte zahriať smotanu v malom hrnci na miernom ohni az ohňa ju zložíte ešte pred bodom varu. Do horúcej smotany potom nalámte čokoládu a nechajte asi 3 minúty odstáť.
  • Potom pomocou metličky vyšľaháte čokoládovú polevu, ktorú nalejete na odležanú sušienkovú tortu.
  • Hotovú tortu nechajte ešte hodinu odležať, aby čokoládová poleva stuhla.
Nepečená torta so sušienkami a čokoládovou polevou.
Zdroj: southernbite.com

Krtkova torta

Nie je snáď nikto, kto by tento druh torty nemal rád. Pokiaľ chcete siahnuť po istote, je tento dezert vhodnou narodeninovou tortou takmer pre kohokoľvek. Zabudnite na kupované polotovary a skúste pripraviť poctivú a domácu krtkovú tortu.

Ingrediencie na korpus

  • 180 g polohrubej múky
  • 90 g práškového cukru
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice holandského kakaa
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 125 ml mlieka

Ingrediencie na náplň

  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 2 stužovače
  • 50 g práškového cukru
  • 3 ks banánov
  • 70 g čokolády na varenie

Postup

  • V mise vyšľahajte žĺtky s cukrom a olejom. Postupne pridajte múku zmiešanú s kakaom a kypriacim práškom do pečiva.
  • Ďalej zašľahajte mlieko a nakoniec vmiešajte sneh ušľahaný z bielkov.
  • Vzniknuté cesto nalejte do vymastenej a vysypanej tortovej formy a pečte pri 180 ° C cca 30 minút.
  • Po upečení nechajte úplne vychladnúť. Potom po obvode vychladnutého korpusu utvorte kruh cca 1,5 cm a vnútro vydlabete do tvaru bazénika/misy. Dno hlavne neporušte. Vydlabané kúsky si dajte bokom, budete ich potrebovať.
  • Pripravte si náplň tak, že zmiešate cukor, stužovače a nastrúhanú alebo nasekanú čokoládu. Vedľa ušľahajte šľahačku a tú potom do zmesi zamiešate a došľaháte.
  • Banány si pozdĺžne rozkrojte a položte do vydlabaného korpusu. Na ne potom rozprestrite náplň a utvorte kopček ako krtkovú hrudu.
  • Na hrude nakoniec rozdrobte vydlabaný korpus, ktorý ste si dali bokom. A máte hotovo.
Narodeninovú krtkovú tortu s banánmi.
Zdroj: baketotheroots.de

Zaujal vás recept? Máme ďalších 5 báječných receptov na krtkovú tortu . Vyberiete si z črepníkového, vegánskeho alebo napríklad s jahodami.

Mrkvová torta s tvarohom

K narodeninám môžete upiecť aj zdravšiu tortu, a to mrkvovú. Vyskúšajte ho a nebudete ľutovať.

Ingrediencie na korpus

  • 250 g hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 3 lyžičky perníkového korenia
  • štipka soli
  • 180 ml rastlinného oleja
  • 4 vajcia
  • 200 g kryštálového cukru
  • 125 g jablčného pyré
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 300 g nastrúhanej mrkvy

Ingrediencie na krém

  • 250 g tvarohu vo vaničke
  • 115 g zmäknutého masla
  • 240 g práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup

  • Najprv predhrejte rúru na 170°C. Dve tortové formy vymažte maslom a vysypte múkou alebo vyložte papierom na pečenie.
  • Vo veľkej mise zmiešajte múku s kypriacim práškom do pečiva, perníkovým korením a soľou. Dajte bokom.
  • V inej veľkej mise prešľahajte vajcia s cukrom, olejom, jablčným pretlakom a vanilkovým extraktom. Potom primiešajte nastrúhanú mrkvu.
  • Mokré ingrediencie postupne zapracujte do suchých a miešajte tak dlho, kým sa dokonale nespoja a nevznikne hladké cesto.
  • To potom rozdeľte do pripravených tortových foriem a pečte po dobu 30-35 minút. Skúste špajľou, či je hotové a nechajte 20 minút chladnúť vo formách. Potom ich z foriem vyberte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
  • Medzitým si pripravte krém. Rozšľahajte tvaroh s maslom do hladka. Pridajte práškový cukor a vanilkový extrakt. Miešajte kým sa nespojí.
  • Nakoniec vršky každého korpusu nožom zarovnajte. Medzi ne naneste polovicu krému. Druhú polovicu potom natrite vršok a boky torty. Tortu môžete ozdobiť nasekanými orechmi alebo čímkoľvek, čo máte radi.
Mrkvový tortu k narodeninám s nasekanými orechmi.
Zdroj: livewellbakenoften.com

Parížska torta

Upečte túto obľúbenú čokoládovú tortu, ktorou nesklamete. Uisťujeme vás, že nezostane ani kúsok a všetci sa budú olizovať až za ušami!

Ingrediencie na korpus

  • 1,5 hrnčeka hladkej múky
  • 1,5 hrna kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 1/2 hrnčeka rastlinného oleja
  • 3/4 hrnčeka cmaru
  • 1/4 hrnčeka gréckeho jogurtu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 3 lyžice kakaového prášku
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 3/4 hrnčeka horúcej čiernej kávy
  • 1/2 hrnčeka čokoládových lupienkov (100 g čokolády na varenie)

Ingrediencie na krém

  • 1,5 hrnčeka zmäknutého masla
  • 3 hrnčeky práškového cukru
  • 3/4 hrnčeka kakaového prášku
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 3-4 lyžice smotany na šľahanie

Postup

  • Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Dve tortové formy vymažte a vysypte múkou alebo vyložte papierom na pečenie.
  • Vo veľkej mise prešľahajte vajcia, cmar, grécky jogurt a vanilkový extrakt do hladka. Pridajte múku, cukor, kakao, prášok do pečiva, soľ a dobre premiešajte, aby zmizli všetky hrudky.
  • Potom prilejte horúcu kávu a miešajte, kým sa všetko nespojí. Cesto by ste mali mať tekuté. Vmiešajte čokoládové lupienky alebo nasekanú čokoládu.
  • Vzniknuté cesto nalejte do tortových foriem a pečte 20-25 minút. Nechajte 5 minút vychladnúť a potom vyberte na mriežku a nechajte vychladnúť.
  • Medzitým si vo veľkej mise vyšľahajte maslo s práškovým cukrom, pridajte kakaový prášok, vanilkový extrakt a šľahajte do hladka.
  • Pridajte 3 lyžice smotany na šľahanie a šľahajte 2-4 minúty do nadýchanej konzistencie. Podľa chuti môžete dosladiť.
  • Medzi dve polovice korpusu naneste polovicu pripraveného parížskeho krému. Navrch a na boky torty potom naneste zvyšok krému.
  • Nakoniec tortu môžete dozdobiť čokoládovými hoblinkami alebo čímkoľvek, čo máte radi.
Čokoládová torta s parížskym krémom.
Zdroj: halfbakedharvest.com

Ako uchovať tortu čerstvú až do oslavy?

Plánujete upiecť tortu, alebo už ju máte upečenú a chcete, aby do oslavy vydržala stále taká pekná a čerstvá bez okorania? Poradíme vám, ako uchovávať všelijaké zákusky a dezerty tak, aby ste si neurobili hanbu s okoraným pohostením.

Najprv si predstavíme uchovávanie marcipánových tort a klasických zákuskov. Bežne ich totiž skladujeme v chladničke. Nikdy nie však nedávajte k zadnej strane chladničky, ale skôr vpredu. Nechajte ich vždy zabalené najlepšie v papierovej krabici a tak, aby stáli rovno. Platí, že torty s marcipánom a maslovými krémami vydržia v chladničke aj niekoľko dní a dokonca sa hovorí, že neskôr chutia aj lepšie, pretože sa rozležia.

Torty so šľahačkou však odporúčame skonzumovať urýchlene, maximálne do dvoch – troch dní, aby sa vám nepokazili. Marcipánové torty môžete dokonca zamraziť. Starostlivo ich zabaľte do potravinárskej fólie alebo špeciálneho vrecka a za rok si na ňom môžete pochutnať ako na čerstvom.

Nenechávajte torty nikdy dlhšiu dobu mimo chladu. Vždy ich po nakrájaní vráťte späť na chladné miesto. Nezabudnite však na to, že torty pohlcujú pachy z ostatných potravín. Preto z chladničky odstráňte všetky aromatické potraviny, ako syrečky, salámy, klobásy atď.

Dúfame, že sme vám so skladovaním dostatočne pomohli a vy si svoju tortu náležite vychutnáte so svojimi blízkymi.

Vyskúšajte tiež niektorý z našich receptov na slané torty . Vhodné pre každú príležitosť!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.