Vaša rodina po vás znova chce upiecť nejaký dobrý múčnik.
Vám už ale dochádzajú nápady.
Čo tak vyskúšať naše luxusné recepty na karamelové rezy?
Máme pre vás 5 chutných variantov!
S kakaom, černicovým džemom či jablkami.
Nechajte si chutiť!
Karamelové rezy s kokosom
Tento delikátny karamelový múčnik so strúhaným kokosom si zamiluje celá vaša rodina. Tri lahodné vrstvy dohromady tvoria jedinečný dezert, ktorému nemožno odolať!
Čo budete potrebovať
- 150 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 45 g strúhaného kokosu
- 110 g práškového cukru
- 100 g masla, rozpusteného
- 400 ml sladeného kondenzovaného mlieka
- 2 lyžice zlatého sirupu
- 55 g trstinového cukru
- ďalších 60 g masla, rozpusteného
- 2 vajcia, ľahko rozšľahané
- ďalších 75 g práškového cukru
- ďalších 180 g strúhaného kokosu
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Vymažte plech tukom.
- Dno a dve protiľahlé strany vyložte papierom na pečenie a ten pretiahnite 5 cm cez okraj plechu.
- Zmiešajte preosiatu múku, prášok do pečiva, kokos, práškový cukor a maslo v strednej mise.
- Zmes rovnomerne natlačte na dno pripraveného plechu.
- Pečte 15 minút alebo do ľahkého zhnednutia.
- Nechajte trochu vychladnúť.
- Zmiešajte sladené kondenzované mlieko, zlatý sirup, trstinový cukor a 60 g masla v strednej miske.
- Zmes rovnomerne rozprestrite na upečené cesto.
- Zmiešajte vajcia, 75 g práškového cukru a 180 g strúhaného kokosu v strednej miske a rovnomerne zmesou posypte náplň.
- Pečte ďalších 20 minút alebo do ľahkého zhnednutia.
- Nechajte na plechu vychladnúť.
- Vychladnutú buchtu nakrájajte na rezy a podávajte.
Pokiaľ karamel zbožňujete, potom nezabudnite vyskúšať aj naše recepty na dezert creme brulee zo smotany s karamelovou krustou!
Rezy z černicového džemu s karamelovou polevou
Luxusný múčnik z cmaru, černicového džemu a pekanových orechov potretý karamelovou polevou, ktorý si obľúbite! Lahodná kombinácia chutí a ľahká príprava z neho robí kandidáta na váš nový obľúbený dezert.
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 180 g hladkej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky mletého nového korenia
- 1/2 lyžičky mletého klinčeka
- 1/4 lyžičky mletej škorice
- 9 lyžíc cmaru
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 šálky masla, izbovej teploty
- 1 šálka cukru
- 2 vajcia izbovej teploty plus jeden žĺtok
- 1/2 šálky černicového džemu
- 1/2 šálky nasekaných pekanových orechov
Na polevu:
- 1 a 1/4 šálky cukru
- 1 a 1/2 lyžice masla
- 1/8 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 šálky smotany na šľahanie
- 1/4 lyžičky soli
Postup
- Predhrejte rúru na 160 stupňov Celzia.
- Vymažte 20 cm štvorcovú formu a vyložte ju papierom na pečenie.
- V malej miske prešľahajte múku, soľ, nové korenie, klinčeky a škoricu.
- V ďalšej malej miske zmiešajte cmar a jedlú sódu.
- V mise stolného mixéra ušľahajte maslo do krémova.
- Pridajte cukor a šľahajte asi 4 minúty, kým nebudete mať nadýchanú a svetlú zmes.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom, a miešajte, kým sa úplne nezapracujú.
- Znížte rýchlosť na minimum a pridajte 1/3 múčnej zmesi.
- Pridajte 1/2 zmesi cmaru, 1/3 zmesi cmaru, 1/2 zmesi cmaru a 1/3 zmesi múky a medzi každým pridávaním miešajte na nízkej úrovni.
- Vmiešajte džem a pekanové orechy.
- Zmes nalejte do pripravenej formy a pečte 35 až 40 minút.
- Nechajte 10 minút chladiť vo forme na mriežke.
- Vyberte buchtu z formy na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
- Zmiešajte jednu šálku cukru s maslom, jedlou sódou a smotanou v malej nepriľnavej panvici.
- Zahrievajte, kým zmes nepríde k miernemu varu.
- Zložte z platne a panvicu prikryte.
- Zvyšok cukru dajte do ďalšej nepriľnavej panvice, zahrievajte na strednom ohni a za stáleho miešania varte, kým sa cukor nesfarbí do tmavo jantárovej farby.
- Smotanovú zmes pomaly nalejte do skaramelizovaného cukru.
- Bude prskať, takže neustále miešajte.
- Varte, kým zmes nedosiahne 115 stupňov Celzia.
- Odoberte z platne a nechajte asi 2 minúty vychladnúť.
- Zmes nalejte do misy stolného mixéra vybaveného šľahacím nástavcom.
- Šľahajte asi 4 minúty.
- Pridajte soľ a šľahajte ďalšiu minútu.
- Vychladnutú buchtu potrite polevou a užite si to.
Objavte podobné tipy
Kokosové rezy s karamelom a čokoládovou polevou
Tak toto je úplná delikatesa! Krémový karamel, čokoláda a kokosové cesto v jednom múčniku? Môže byť niečo lepšie? Vyskúšajte a uvidíte!
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 1 šálka hladkej múky
- 1/2 šálky trstinového cukru
- 1/2 šálky strúhaného kokosu
- 125 g rozpusteného masla
Na karamelovú náplň:
- 125 g masla, nahrubo nasekaného
- 80 g trstinového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 400 ml sladeného kondenzovaného mlieka
Na polevu:
- 200 g čokopiecik
- 1 lyžica rastlinného oleja
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Vymažte tukom a vyložte papierom na pečenie obdĺžnikovú formu na pečenie s rozmermi 28 x18 cm.
- Suroviny na cesto zmiešajte a vtlačte do formy.
- Pečte 15 minút, kým povrch nezezlátne.
- Pokiaľ máte čas, nechajte vychladiť v chladničke.
- Znížte teplotu rúry na 160 °C.
- Vložte maslo, cukor a vanilku do hrnca na stredne nízky plameň.
- Keď je maslo rozpustené, prešľahajte, aby sa spojilo s cukrom, a potom už len nechajte na sporáku, kým sa zmes nerozvarí.
- Keď sa v zmesi objavia bublinky, pridajte kondenzované mlieko.
- Neustále šľahajte po dobu 5 minút.
- Akonáhle sa v karameli začnú objavovať bublinky, šľahajte 1 minútu a potom ho nalejte na upečené cesto.
- Nakloňte formu, aby sa karamel rovnomerne rozprestrel.
- Pečte 12 minút.
- Nechajte 20 minút chladiť na pulte a potom preložte múčnik na 30 minút do chladničky.
- Vložte čokopecičky a olej do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry.
- Ohrievajte v mikrovlnnej rúre po 30 sekundách a medzitým miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí (zaberie to cca 4 x 30 sekúnd).
- Karamel prelejte čokoládou a rozotrite stierkou.
- Potom formou jemne zatraste, aby bol povrch úplne rovný.
- Nechajte v chlade 1 hodinu alebo do stuhnutia.
- Vyberte z chladničky a nechajte 5 minút odležať, aby čokoláda ľahko vychladla.
- Potom nakrájajte na rezy a servírujte!
Máme pre vás tiež vynikajúce recepty na pečivo z karamelu . Upečte si pečivo, ktoré chutí každému!
Kakaové rezy s maslovým krémom so slaným karamelom
Tento jednoduchý kakaový múčnik uspokojí všetky vaše chuťové bunky. Je ľahký nadýchaný a keď ho potriete dokonalým maslovým krémom s domácim slaným karamelom, máte dezert, ktorý poteší celú vašu rodinu.
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 2 šálky hladkej múky
- 1 a ¾ šálky kryštálového cukru
- ¾ šálky nesladeného kakaového prášku
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
- ½ šálky plnotučného mlieka
- ½ šálky kyslej smotany
- ½ šálky rastlinného oleja
- 2 vajcia
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 šálka horúcej uvarenej kávy alebo horúcej vody
Na karamelovú omáčku:
- ¾ šálky cukru
- ½ šálky smotany na šľahanie izbovej teploty
- 4 lyžice masla izbovej teploty
- 2 lyžičky morskej soli
Na maslový krém:
- 3 šálky práškového cukru
- 1 šálka masla izbovej teploty
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- ½ šálky karamelovej omáčky viď vyššie
- ⅛ lyžičky soli
Postup
- Nastriekajte plech s rozmermi 23 x 33 cm olejom v spreji a potom vyložte dno papierom na pečenie, pričom na 2 stranách nechajte presah.
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Zmiešajte múku, cukor, kakao, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ v strednej miske.
- V inej miske zmiešajte mlieko, kyslú smotanu, olej, vajcia a vanilku.
- Pomaly pridávajte mokré ingrediencie do suchých, kým sa nespoja.
- Opatrne pridajte horúcu kávu (alebo horúcu vodu) a jemne premiešajte.
- Nalejte cesto na plech.
- Pečte asi 28–30 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu buchty nevyjde čisté.
- Nechajte buchtu úplne vychladnúť na plechu.
- Vložte cukor do veľkého hrnca na stredný plameň.
- Akonáhle sa cukor začne rozpúšťať, miešajte, kým sa úplne nerozpustí, 10-15 minút.
- Akonáhle sa cukor rozpustí, prestaňte miešať a varte na strednom plameni, kým cukor nezíska tmavo jantárovú farbu, asi 1-3 minúty.
- Počas tohto kroku neodchádzajte!
- Pokiaľ nedávate pozor, môže sa veľmi rýchlo pripáliť.
- Ihneď pridajte nakrájané maslo a neustále šľahajte, kým sa maslo nerozpustí.
- Hrniec zložte z platne a za stáleho šľahania pomaly prilievajte smotanu.
- Pokračujte v šľahaní, kým nie je karamel hladký.
- Pokiaľ v karamelovej omáčke zostanú zhluky cukru, vráťte hrniec späť na stredný plameň na niekoľko minút, aby sa cukor úplne rozpustil.
- Pridajte soľ a prešľahajte.
- Nechajte karamelovú omáčku úplne vychladnúť.
- V stolnom mixéri alebo pomocou ručného mixéra zmiešajte maslo izbovej teploty s práškovým cukrom.
- Mixujte pri nízkej rýchlosti asi 2 minúty,
- Pridajte vanilku a dobre premiešajte.
- Mixujte pri strednej rýchlosti po dobu 2 minút, kým nebudete mať svetlú a nadýchanú zmes.
- Pridajte vychladnutý slaný karamel a šľahajte, kým sa nezapracuje.
- Buchtu potrite krémom, pokvapkajte zvyšným slaným karamelom a podávajte.
Jablčné rezy s karamelovou polevou
Vláčny a skvele dochutený múčnik plný jabĺk so zvodnou karamelovou polevou je presne to, čo si chcete dať k popoludňajšej káve. Pozrite sa aj na naše recenzie talianskych kávovarov DeLonghi , napríklad medzi nimi nájdete svojho favorita!
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 1 šálka masla
- 1 šálka vody
- 2 šálky hladkej múky
- 1 a 1/2 šálky trstinového cukru
- 2 šálky olúpaných a nakrájaných jabĺk
- 2 vajcia, ľahko rozšľahané
- 1/2 šálky kyslej smotany
- 1 lyžička vanilky
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 lyžička škorice
Na polevu:
- 2 lyžice masla
- 3 lyžice mlieka
- 1/2 šálky trstinového cukru
- 1 šálka práškového cukru
- 1 lyžička vanilky
Postup
- Nastriekajte plech s rozmermi 40 x 25 cm olejom v spreji.
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Vo veľkom hrnci priveďte do varu maslo s vodou.
- Zložte z ohňa a vmiešajte múku, trstinový cukor, nakrájané jablká, vajcia, kyslú smotanu, vanilku, soľ, jedlú sódu a škoricu.
- Miešajte, kým sa všetko rovnomerne nespojí.
- Nalejte na pripravený plech a pečte 18-22 minút, alebo kým nevyjde špáradlo zapichnuté do stredu buchty čisté.
- Medzitým v hrnci na strednom plameni rozpustite maslo.
- Pridajte mlieko a trstinový cukor.
- Priveďte do varu a prudko varte 1 minútu.
- Odstráňte z ohňa a zašľahajte práškový cukor a vanilku do hladka.
- Teplú buchtu polejte polevou.
- Pred podávaním nechajte úplne vychladnúť.
- Uchovávajte v chladničke.
A ako sa vám naše dnešné recepty na karamelové rezy páčili? Napíšte nám do komentárov!