Hľadáte jednoduchý múčnik na nedeľu?
Máte radi osviežujúce krémové dezerty ?
Stavte na českú klasiku a vyskúšajte naše recepty na Míša rezy !
Vyberte si obľúbený, odľahčený, alebo dokonca vegánsky variant, všetky zvládnete behom chvíľky.
Klasické Míša rezy na plech
INGREDIENCIA
Na korpus:
- 6 vajec
- 6 lyžíc práškového cukru
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 6 lyžíc polohrubej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 3 lyžičky holandského kakaa
Na krémovú náplň:
- 150 g zmäknutého masla
- 500 g tučného mäkkého tvarohu (vo vaničke)
- 100 g práškového cukru
Na polevu:
- horká čokoládová poleva (2 balenia)
POSTUP:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Oddeľte žĺtky od bielkov. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh.
- V druhej mise vyšľahajte žĺtky s cukrom a potom pridajte olej, múku a prášok do pečiva. Opatrne preosejte do misy kakao a dôkladne premiešajte.
- Obe zmesi opatrne zmiešajte tak, aby sneh úplne nespadol.
- Cesto nalejte do vymasteného a múkou vysypaného plechu a dajte do rúry. Pečte cca 12 minút, potom vyberte von a nechajte úplne vychladnúť.
- Na náplň zmiešajte tvaroh, maslo a cukor a vyšľahajte. Náplň rovnomerne rozotrite na vychladnutý korpus a dajte do chladničky na cca 45 minút.
- Rozpustite horkú čokoládovú polevu vo vodnom kúpeli (alebo podľa návodu na obale) a namažte na stuhnutú tvarohovú náplň. Nechce úplne stuhnúť v chlade po cca 6 hodín.
K tomuto zákusku by sa hodila aj výborná káva z kávovaru DeLonghi . Mrknite na ich recenziu.
Vyskúšajte aj ďalšie recepty na lahodné dezerty s tvarohom !
Rýchle hrnčekové Míša rezy
Zabudnite na hodiny strávené v kuchyni a pripravte si obľúbené tvarohové rezy v časovo nenáročnom črepníkovom variante.
INGREDIENCIA
Na korpus:
- 6 vajec
- 1 hrnček práškového cukru
- 1/2 hrnčeka rastlinného oleja
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 1/4 hrnčeka holandského kakaa
Na krémovú náplň:
- 1 hrnček zmäknutého masla
- 2 vaničky tučného mäkkého tvarohu (vo vaničke)
- 3/4 hrnčeka práškového cukru
Na polevu:
- horká čokoládová poleva (2 balenia)
POSTUP:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Oddeľte žĺtky od bielkov. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh.
- Vo veľkej mise ušľahajte žĺtky s cukrom a potom pridajte olej, múku a prášok do pečiva. Pridajte kakao a dôkladne premiešajte.
- Obsah oboch mís šetrne zmiešajte tak, aby sneh úplne nespadol.
- Cesto nalejte do vymasteného a múkou vysypaného plechu a dajte do rúry. Pečte cca 12 minút, potom vyberte von a nechajte úplne vychladnúť.
- Na náplň zmiešajte tvaroh, maslo a cukor a vyšľahajte. Náplň rovnomerne rozotrite na vychladnutý korpus a dajte do chladničky na cca 45 minút.
- Rozpustite horkú čokoládovú polevu vo vodnom kúpeli (alebo podľa návodu na obale) a namažte na stuhnutú tvarohovú náplň. Nechce úplne stuhnúť v chlade po cca 6 hodín.
Máte radi osviežujúce múčniky? Vyskúšajte malú obmenu a pripravte si Míša rezy s ovocím . Je to jednoduché – stačí do tvarohovej náplne zamiešať napríklad čerstvé maliny, čučoriedky alebo banán a dobrota je na svete.
Objavte podobné tipy
Vegánske Míša rezy bez masla
Fandíte súčasnému trendu rastlinnej stravy? Ani tak sa nemusíte vzdať obľúbeného dezertu! Vyskúšajte vegánsku verziu Míša rezov!
INGREDIENCIA
Na korpus:
- 280 g hladkej múky
- 130 g krupicového cukru
- 2 vrchovaté lyžičky kypriaceho prášku
- 50 g holandského kakaa
- 250 ml kokosového mlieka
- 50 g rastlinného oleja
- 1 lyžica jablčného octu
- štipka soli
Na náplň:
- 400 g hodvábneho tofu (zoženiete v zdravej výžive)
- šťava z 2 citrónov
- 50 g práškového cukru
- 50 ml kokosového mlieka
Na polevu:
- čokoládová poleva bez živočíšnych zložiek (zoženiete v zdravej výžive)
POSTUP:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, soľ a holandské kakao.
- Pridajte kokosové mlieko, olej, ocot a dobre premiešajte.
- Cesto vlejte do vymastenej a múkou vysypanej formy a dajte do rúry. pečte cca 30 minút, potom vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
- Na náplň zmiešajte tofu, citrónovú šťavu, cukor a dobre premiešajte. Po troškách pridávajte kokosové mlieko, kým nebude mať náplň konzistenciu tvarohu (nemusíte použiť všetko mlieko).
- Náplň rozotrite na vychladnutý korpus a dajte do chladničky na cca 45 minút.
- Rozpustite čokoládovú polevu podľa návodu na obale a rozotrite po celej ploche múčnika.
- Dajte do chladna aspoň na 5 hodín, aby poleva úplne stuhla a išla krájať.
Zaujal vás tento recept? Vyskúšajte aj ďalšie sladké dobroty vo vegánskej úprave .
Odľahčené tvarohové rezy
Máte radi ale pritom si chcete udržať štíhlu líniu? Luxusné Míša rezy si môžete pripraviť aj v odľahčenej verzii! Vyskúšajte light variant sladkých Míša rezov, vďaka ktorým si pochutnáte bez výčitiek.
INGREDIENCIA:
Na korpus:
- 100 g polohrubej múky
- 80 g práškového cukru
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 20 g holandského kakaa
- 4 vajcia
Na náplň:
- 500 g nízkotučného tvarohu
- 100 g masla
- 110 g práškového cukru
Na polevu:
- 100 g horkej čokolády
- 80 g masla
- 2 lyžice mlieka
- 1 lyžica práškového cukru
POSTUP:
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Oddeľte žĺtky od bielkov. Z bielkov a štipky soli ušľahajte tuhý sneh.
- V oddelenej mise zmiešajte ostatné ingrediencie na cesto a nakoniec opatrne vmiešajte sneh.
- Cesto vlejte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte cca 10 minút. Vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
- Na náplň vyšľahajte tvaroh s cukrom a maslom. Rovnomerne rozotrite na vychladnutý korpus a dajte na 1 hodinu do chladničky.
- Na polevu rozpustíme čokoládu vo vodnom kúpeli, primiešame zmäknuté maslo, mlieko a cukor a dobre premiešame.
- Polevu nalejeme na vychladnutú náplň a dáme na ďalšie 4 hodiny do chladničky.
Fandíte zdravým dobrotám? Vyskúšajte tento rok napríklad zdravé vianočné pečivo , po ktorom nepriberiete ani deko!
Kde sa vzali Míša rezy?
Obľúbený dezert je vlastne český unikát – vznikol totiž ako múčnik inšpirovaný československým výrobkom: nanukom Míša.
Nanuk Míša sa vyrábal od roku 1962 v pražskej mliekarni Laktos. Jeho základ tvoril sladký tvaroh a bol obalený v tmavej čokoládovej poleve. Deti mali rady najmä obal s medvedíkom. Vo viac-menej rovnakej podobe sa nanuk vyrába dodnes.
Spojenie studeného tvarohu a horkej čokolády je natoľko lahodné, že dal vzniknúť rezom s rovnakými ingredienciami. Tvarohové rezy Míša sa stali rýchlo súčasťou nielen domáceho pečenia, ale aj ponuky cukrární.
Chutia vám klasické Míša rezy na plech? Vyskúšajte aj variant v poháriku – malý pohár pre každého stolovníka zvlášť podľa videoreceptu: