Najlepšie recepty na tuniakové cestoviny. Skvelé kombinácie chutí & ingrediencií

Cestovinové jedlá sú na prípravu jednoduché a dajú sa upraviť s najrôznejšími surovinami, ktoré máte doma k dispozícii.

Jednou z nich je aj tuniak, s ktorým chutia naozaj skvele.

Recepty na cestoviny s tuniakom je možné pripravovať na mnoho spôsobov. A my pre vás máme tie najlepšie!

Inšpirujte sa!

Penne s tuniakom a kukuricou

Jednoduché cestoviny s tuniakom z konzervy pripravíte z pár ingrediencií. Stačí kúpiť tuniaka a kukuricu v konzerve a hurá do toho!

Ingrediencie

  • 250g cestovín (penne, kolienka či vrtuľky)
  • 200g tuniaka z konzervy (vo vlastnej šťave)
  • 1 konzerva sladkej kukurice
  • 3 kyslé uhorky
  • 200ml majonézy/majolky
  • soľ, mleté korenie
  • olivový olej

Postup

  • Najprv uvarte cestoviny podľa návodu na obale v osolenej vode.
  • Zlejte, nechajte odkvapkať a dajte do misy.
  • Pokvapkajte olivovým olejom a premiešajte. (Cestoviny sa tak aspoň nezlepia)
  • Šťavu z tuniaka aj z kukurice zlejte. Nakrájajte uhorky na malé kúsky.
  • Do cestovín postupne zamiešajte tuniaka, kukuricu, uhorky a majonézu.
  • Podľa potreby osoľte či okoreňte a podávajte.
  • Pokiaľ chcete šalát sviežejší, nechajte ho v chladničke aspoň pol hodiny vychladiť.
Cestovinový šalát s paradajkami, kukuricou a konzervovaným tuniakom.
Zdroj: confessionsofafoodaholic017.blogspot.com

Zapekané tuniakové vrtuľky s fazuľkami a smotanou

Tento recept jednoducho musíte vyskúšať. Tieto zapečené cestoviny s tuniakom a fazuľkami sa skvele hodia ako rýchly obed alebo výdatná večera.

Ingrediencie

  • 300-350g cestovín (vrtuľky, penne, kolienka)
  • 200g mrazených zelených fazuliek
  • 2 vajcia
  • 1 tuniak v konzerve (vo vlastnej šťave)
  • 100ml smotany
  • 1-2 plátky masla
  • soľ, mleté korenie
  • syr podľa chuti
  • olivový olej

Postup

  • Najprv uvarte cestoviny podľa návodu na obale v osolenej vode.
  • Mrazené fazuľky nechajte rozmrznúť, umyte a povarte v trochu osolenej vode.
  • Uvarené cestoviny sceďte a pokvapkajte olivovým olejom. Fazuľky sceďte.
  • V zapekacej mise premiešajte cestoviny s fazuľkami, s kúskami odkvapkaného tuniaka a nastrúhaným syrom.
  • Podľa chuti osoľte, okoreňte, zalejte smotanou a rozšľahanými vajíčkami.
  • Nakoniec ešte zasypte trochou syra, položte navrch dva plátky masla a dajte zapiecť.
  • Pečte do zlatista a podávajte.
Zapekané cestoviny so syrom, fazuľami a tuniakom z konzervy.
Zdroj: nourisheveryday.com

Okrem tuniaka možno zapekať napríklad aj lososa. Prinášame inšpiratívne recepty ako as čím zapiecť lososa .

Tuniakový šalát so syrom cottage

Vyskúšajte tieto vynikajúce cestoviny s tuniakom a syrom. Smotanový syr cottage dodá šalátu jemnú chuť.

Ingrediencie

  • 350g cestovín
  • 2 plechovky tuniaka (vo vlastnej šťave)
  • 200g syra cottage
  • 1ks cibuľa
  • 1 lyžica horčice
  • šťava z citróna (podľa chuti)
  • soľ, mleté korenie (podľa chuti)
  • bylinky (podľa chuti)
  • olivový olej

Postup

  • Najprv uvarte podľa návodu na obale cestoviny v osolenej vode. Potom sceďte a pokvapkajte olivovým olejom.
  • Cibuľu nakrájajte najemno, dajte do misky, pridajte roztlačeného tuniaka aj so šťavou z konzervy.
  • Zamiešajte cottage syr, horčicu, soľ a korenie. Pokvapkajte citrónovou šťavou podľa vašich chutí.
  • Všetko zmiešajte a potom pridajte do uvarených cestovín. Premiešajte a dajte vychladiť do chladničky.
  • Podávajte v miskách ozdobené bylinkami.
Cestovinový šalát so smotanovým syrom a tuniakom.
Zdroj: loveandgoodstuff.com

Talianske penne s tuniakom

Inšpirujte sa týmto klasickým receptom na talianske cestoviny s tuniakom a paradajkami. Jednoduchá a rýchla desiata.

Ingrediencie

  • 350g cestovín
  • 3ks paradajok (väčších)
  • 120g tuniaka (v oleji)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4 lístky bazalky (nasekané)
  • 1 vetvička oregana (lístky)
  • 3 vetvičky petržlenu (nasekané)
  • olivový olej
  • soľ

Postup

  • Uvarte cestoviny podľa návodu na obale v osolenej vode, sceďte a dajte do väčšej misky.
  • Paradajky nakrájajte na menšie kúsky a pridajte do cestovín.
  • Potom pridajte nasekanú petržlenovú vňať, bazalku, lístky oregana, prelisovaný cesnak a pokvapkajte olivovým olejom.
  • Podľa chuti osoľte, prípadne okoreňte.
  • Nakoniec vmiešajte odkvapkaného tuniaka z konzervy. Premiešajte a podávajte.

V prípade chuti môžete pridať aj pokrájané čierne olivy.

Taliansky cestovinový šalát s paradajkami, olivami a tuniakom.
Zdroj: myrecipes.com

Cestovinový šalát s tuniakom a vajcom

Prinášame vám recept aj na výdatnejšie cestoviny s tuniakom. Vďaka vajcu sú výživnejšie a vďaka majonéze aj chutnejšie.

Ingrediencie

  • 1 balenie cestovín
  • 1 pohár majonézy
  • 1 ks tuniaka v konzerve (vo vlastnej šťave)
  • 150g syra eidam
  • 1 menšia plechovka hrášku
  • 5-6ks vajec (uvarených natvrdo)

Postup

  • Cestoviny uvarte podľa návodu na balenie v osolenej vode. Odkvapkajte a nechajte vychladnúť.
  • Potom uvarte vajíčka natvrdo (varíme 10 minút), potom prepláchnite v ľadovej vode a olúpte.
  • Vajcia nakrájajte na menšie kúsky, syr nastrúhajte nahrubo. Tuniaka a hrášok sceďte.
  • Vychladnuté cestoviny zmiešajte s pokrájanými vajíčkami, s odkvapkaným tuniakom a hráškom, s majonézou a nastrúhaným syrom.
  • Podľa chuti osoľte, okoreňte či pridajte ďalšie korenie, ktoré máte radi.
  • Podľa chuti môžete pridať aj zeleninu navyše (olivy, papriku, uhorky, paradajky,..).
  • Dôkladne premiešajte, dajte vychladiť do chladničky a podávajte.
Tuniakové cestoviny s hráškom, vajcami a majonézou.
Zdroj: bitzngiggles.com

Chcete si uľahčiť varenie vajec? Inšpirujte sa našou recenziou na elektrické variče vajec a možno si ho aj vy zaobstaráte.

Prečo zaradiť tuniaka do nášho jedálnička?

Všeobecne je známe, že rybie mäso je veľmi zdravým zdrojom bielkovín. Rybie mäso nám totiž prináša množstvo omega-3 mastných kyselín. Populárnymi morskými rybami u nášho sú losos, makrela, treska a tiež práve tuniak.

Keď sa naň pozrieme z nutričného hľadiska, je to veľmi dobrý zdroj bielkovín a hodí sa preto pre ľudí, ktorí sa venujú športu a cvičeniu.

Okrem už spomínaných omega-3 mastných kyselín obsahuje aj omega-6 mastné kyseliny. Nájdeme v ňom vo veľkom aj veľa vitamínov ako vitamín A, vitamín B6, vitamín B12, tiamín, niacín a riboflavín. Obsahuje aj minerály ako draslík, horčík, fosfor, selén a sodík.

Výhoda konzumácie tuniaka spočíva v tom, že má pozitívne účinky na zdravie srdca, očí, mozgu, pokožky a prospieva v boji proti chronickým zápalom. Niektoré štúdie tiež tvrdia, že jeho konzumácia môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva, obličiek a prsníka.

Už vieme, že tuniak je veľmi zdravou rybou. To platí aj pre lososa. Vyskúšajte preto naše výborné recepty s lososom !

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.