Cestovinové jedlá sú na prípravu jednoduché a dajú sa upraviť s najrôznejšími surovinami, ktoré máte doma k dispozícii.
Jednou z nich je aj tuniak, s ktorým chutia naozaj skvele.
Recepty na cestoviny s tuniakom je možné pripravovať na mnoho spôsobov. A my pre vás máme tie najlepšie!
Inšpirujte sa!
Penne s tuniakom a kukuricou
Jednoduché cestoviny s tuniakom z konzervy pripravíte z pár ingrediencií. Stačí kúpiť tuniaka a kukuricu v konzerve a hurá do toho!
Ingrediencie
- 250g cestovín (penne, kolienka či vrtuľky)
- 200g tuniaka z konzervy (vo vlastnej šťave)
- 1 konzerva sladkej kukurice
- 3 kyslé uhorky
- 200ml majonézy/majolky
- soľ, mleté korenie
- olivový olej
Postup
- Najprv uvarte cestoviny podľa návodu na obale v osolenej vode.
- Zlejte, nechajte odkvapkať a dajte do misy.
- Pokvapkajte olivovým olejom a premiešajte. (Cestoviny sa tak aspoň nezlepia)
- Šťavu z tuniaka aj z kukurice zlejte. Nakrájajte uhorky na malé kúsky.
- Do cestovín postupne zamiešajte tuniaka, kukuricu, uhorky a majonézu.
- Podľa potreby osoľte či okoreňte a podávajte.
- Pokiaľ chcete šalát sviežejší, nechajte ho v chladničke aspoň pol hodiny vychladiť.

Zapekané tuniakové vrtuľky s fazuľkami a smotanou
Tento recept jednoducho musíte vyskúšať. Tieto zapečené cestoviny s tuniakom a fazuľkami sa skvele hodia ako rýchly obed alebo výdatná večera.
Ingrediencie
- 300-350g cestovín (vrtuľky, penne, kolienka)
- 200g mrazených zelených fazuliek
- 2 vajcia
- 1 tuniak v konzerve (vo vlastnej šťave)
- 100ml smotany
- 1-2 plátky masla
- soľ, mleté korenie
- syr podľa chuti
- olivový olej
Postup
- Najprv uvarte cestoviny podľa návodu na obale v osolenej vode.
- Mrazené fazuľky nechajte rozmrznúť, umyte a povarte v trochu osolenej vode.
- Uvarené cestoviny sceďte a pokvapkajte olivovým olejom. Fazuľky sceďte.
- V zapekacej mise premiešajte cestoviny s fazuľkami, s kúskami odkvapkaného tuniaka a nastrúhaným syrom.
- Podľa chuti osoľte, okoreňte, zalejte smotanou a rozšľahanými vajíčkami.
- Nakoniec ešte zasypte trochou syra, položte navrch dva plátky masla a dajte zapiecť.
- Pečte do zlatista a podávajte.

Okrem tuniaka možno zapekať napríklad aj lososa. Prinášame inšpiratívne recepty ako as čím zapiecť lososa .
Objavte podobné tipy
Tuniakový šalát so syrom cottage
Vyskúšajte tieto vynikajúce cestoviny s tuniakom a syrom. Smotanový syr cottage dodá šalátu jemnú chuť.
Ingrediencie
- 350g cestovín
- 2 plechovky tuniaka (vo vlastnej šťave)
- 200g syra cottage
- 1ks cibuľa
- 1 lyžica horčice
- šťava z citróna (podľa chuti)
- soľ, mleté korenie (podľa chuti)
- bylinky (podľa chuti)
- olivový olej
Postup
- Najprv uvarte podľa návodu na obale cestoviny v osolenej vode. Potom sceďte a pokvapkajte olivovým olejom.
- Cibuľu nakrájajte najemno, dajte do misky, pridajte roztlačeného tuniaka aj so šťavou z konzervy.
- Zamiešajte cottage syr, horčicu, soľ a korenie. Pokvapkajte citrónovou šťavou podľa vašich chutí.
- Všetko zmiešajte a potom pridajte do uvarených cestovín. Premiešajte a dajte vychladiť do chladničky.
- Podávajte v miskách ozdobené bylinkami.

Talianske penne s tuniakom
Inšpirujte sa týmto klasickým receptom na talianske cestoviny s tuniakom a paradajkami. Jednoduchá a rýchla desiata.
Ingrediencie
- 350g cestovín
- 3ks paradajok (väčších)
- 120g tuniaka (v oleji)
- 1 strúčik cesnaku
- 4 lístky bazalky (nasekané)
- 1 vetvička oregana (lístky)
- 3 vetvičky petržlenu (nasekané)
- olivový olej
- soľ
Postup
- Uvarte cestoviny podľa návodu na obale v osolenej vode, sceďte a dajte do väčšej misky.
- Paradajky nakrájajte na menšie kúsky a pridajte do cestovín.
- Potom pridajte nasekanú petržlenovú vňať, bazalku, lístky oregana, prelisovaný cesnak a pokvapkajte olivovým olejom.
- Podľa chuti osoľte, prípadne okoreňte.
- Nakoniec vmiešajte odkvapkaného tuniaka z konzervy. Premiešajte a podávajte.
V prípade chuti môžete pridať aj pokrájané čierne olivy.

Cestovinový šalát s tuniakom a vajcom
Prinášame vám recept aj na výdatnejšie cestoviny s tuniakom. Vďaka vajcu sú výživnejšie a vďaka majonéze aj chutnejšie.
Ingrediencie
- 1 balenie cestovín
- 1 pohár majonézy
- 1 ks tuniaka v konzerve (vo vlastnej šťave)
- 150g syra eidam
- 1 menšia plechovka hrášku
- 5-6ks vajec (uvarených natvrdo)
Postup
- Cestoviny uvarte podľa návodu na balenie v osolenej vode. Odkvapkajte a nechajte vychladnúť.
- Potom uvarte vajíčka natvrdo (varíme 10 minút), potom prepláchnite v ľadovej vode a olúpte.
- Vajcia nakrájajte na menšie kúsky, syr nastrúhajte nahrubo. Tuniaka a hrášok sceďte.
- Vychladnuté cestoviny zmiešajte s pokrájanými vajíčkami, s odkvapkaným tuniakom a hráškom, s majonézou a nastrúhaným syrom.
- Podľa chuti osoľte, okoreňte či pridajte ďalšie korenie, ktoré máte radi.
- Podľa chuti môžete pridať aj zeleninu navyše (olivy, papriku, uhorky, paradajky,..).
- Dôkladne premiešajte, dajte vychladiť do chladničky a podávajte.

Chcete si uľahčiť varenie vajec? Inšpirujte sa našou recenziou na elektrické variče vajec a možno si ho aj vy zaobstaráte.
Prečo zaradiť tuniaka do nášho jedálnička?
Všeobecne je známe, že rybie mäso je veľmi zdravým zdrojom bielkovín. Rybie mäso nám totiž prináša množstvo omega-3 mastných kyselín. Populárnymi morskými rybami u nášho sú losos, makrela, treska a tiež práve tuniak.
Keď sa naň pozrieme z nutričného hľadiska, je to veľmi dobrý zdroj bielkovín a hodí sa preto pre ľudí, ktorí sa venujú športu a cvičeniu.
Okrem už spomínaných omega-3 mastných kyselín obsahuje aj omega-6 mastné kyseliny. Nájdeme v ňom vo veľkom aj veľa vitamínov ako vitamín A, vitamín B6, vitamín B12, tiamín, niacín a riboflavín. Obsahuje aj minerály ako draslík, horčík, fosfor, selén a sodík.
Výhoda konzumácie tuniaka spočíva v tom, že má pozitívne účinky na zdravie srdca, očí, mozgu, pokožky a prospieva v boji proti chronickým zápalom. Niektoré štúdie tiež tvrdia, že jeho konzumácia môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva, obličiek a prsníka.
Už vieme, že tuniak je veľmi zdravou rybou. To platí aj pre lososa. Vyskúšajte preto naše výborné recepty s lososom !