Ako najlepšie navodiť zimnú atmosféru?
Stavte na čaj z pečeného ovocia.
Robili ho už naše prababičky a teraz oslavuje svoj veľký comeback.
A niet divu – pripraviť ho je hračka a môžete do neho použiť všetko, čo máte radi.
Pozrite sa na klasické aj moderné recepty na pečený čaj a prevoňajte ním svoj domov.
Babičkin pečený čaj z jabĺk
Tradičný recept našich predkov. Využite lokálne a ľahko dostupné ovocie a pripravte si „tekutý štrúdľu“ na celú zimu.
Ingrediencie
- 0,5 kg jabĺk
- 0,5 kg hrušiek
- 1 citrón
- 400 g kryštálového cukru
- 1 lyžička škorice
- 10 klinčekov
- 5 hviezdičiek badiánu
- 2 dcl rumu
- 1 lyžica hrozienok
Postup
- Citrón zbavte kôry.
- Jablká a hrušky umyte a vykrájajte im jadrovníky.
- Ovocie nakrájajte na malé kúsky.
- Rúru rozohrejte na 180 °.
- Ovocie rozložte na plech, zasypte korením, podlejte rumom a premiešajte.
- Pečte 30 minút, občas premiešajte.
- Po upečení zmes rozdeľte do čistých uzatvárateľných pohárov, nechajte vychladnúť a uchovávajte v chladničke.
- Na jednu porciu z pohárov odoberte do hrnčeka 2-3 lyžičky zmesi a zalejte horúcou vodou.
Jahodový pečený čaj s korením chai latté
Poznáte nápoj zvaný chai latté? Korenie, ktoré mu dáva typickú a nezameniteľnú chuť sa výborne hodí aj na domáci pečený čaj! Vyskúšajte tento netradičný recept!
Ingrediencie
- 300 g čerešní čerstvých alebo mrazených
- 600 g čerstvých alebo mrazených jahôd
- 1 kaki
- 1/2 citróna
- 300 g trstinového cukru
- lyžička korenia chai latté ( zmes badiánu, kardamómu, škorice, vanilky, klinčekov a muškátového orieška)
Postup
- Jahody pokrájajte na polovičky, kaki na kúsky, citrón zbavte kôry a rozkrájajte na polkolieska.
- Rúru rozohrejte na 200 °.
- Ovocie dajte do plechu, alebo zapekacej misky, zasypte korením a cukrom a premiešajte.
- Podlejte vodou a dajte piecť na 20 – 30 minút, občas premiešajte.
- Po upečení preložte zmes do pohárov s viečkom a uchovávajte v chladničke.
Čaj z pečeného exotického ovocia
Nápoj ľahko exotickej chuti, ktorý si môžete pripraviť počas celého toku. V zime vás krásne zahreje av lete osvieži.
Ingrediencie
- 1 ananás
- 3 kivi
- 1 pomaranč
- 2 dcl rumu
- ½ lyžičky škorice
- 1 vanilkový struk
- 300 g cukru
Postup
- Ananás okrájajte, kivi a pomaranč olúpte a všetko pokrájajte na malé kocky
- Vložte na plech, posypte cukrom a korením a podlejte rumom
- Premiešajte a dajte na 30 minút piecť do rúry vyhriatej na 180 °.
- Po upečení nechajte vychladnúť a zmes vrátane šťavy preložte do pohárov.
- Zavarte alebo uchovávajte v chlade av tme.
Objavte podobné tipy
Vianočný pečený čaj
K Vianociam neodmysliteľne patrí vôňa mandarínok a pomarančov a bezpochyby aj škorica a klinčeky. Pripravte si citrusový čaj práve na toto najkrajšie zimné obdobie.
Ingrediencie
- 0,5 kg pomarančov
- 0,5 kg mandarínok
- 0,5 kg červených grepov
- 1 lyžička škorice
- 2 dcl brandy
- 1 lyžička klinčekov
- 6 hviezdičiek badiánu
- 1 celá škorica
- 500 g cukru
- 3 lyžice medu
Postup
- Ovocie olúpte a pokrájajte na malé kúsky.
- Rúru rozohrejte na 180 °.
- Ovocie dajte na plech alebo do zapekacej misky.
- Posypte ho korením, cukrom a pokvapkajte medom.
- Premiešajte a podlejte brandy.
- Dajte piecť na 20 – 30 minút. V priebehu pečenia kontrolujte a premiešavajte.
- Pečeným ovocím naplňte uzatvárateľné poháre od jogurtov, alebo desiatok a pod, zalejte šťavou, ktorá sa počas pečenia uvoľnila a nechajte vychladnúť.
- Skladujte v chladničke.
Ohodnotili sme elektrické krby , ako v teste obstáli? Pozrite sa!
Pečený čaj zo sliviek
Zo sliviek sa vďaka ich chuti dá urobiť výborný čaj bez toho, aby bolo treba dopĺňať ich ďalším ovocím.
Pokiaľ vás ale predsa len láka vyskúšať nejakú zaujímavú kombináciu, odporúčame tento recept na slivkový pečený čaj s rakytníkom.
Ingrediencie
- 1 kg sliviek
- 250 g rakytníka
- 250 g cukru
- pol lyžičky škorice
- 2 lyžice sušených brusníc
Postup
- Slivky umyte, vykôstkujte a rozkrájajte na kúsky, rakytník umyte.
- Ovocie rozložte na plech, posypte cukrom a škoricou, zamiešajte a zľahka podlejte vodou.
- Pečte 30 minút v rúre vyhriatej na 200 °, v priebehu pečenia ovocia priebežne kontrolujte a premiešavajte.
- Po vybratí z rúry rozdeľte zmes vrátane tekutiny do uzatvárateľných pohárov s viečkom, nechajte vychladnú, zatvorte, otočte hore dnom a uchovávajte v chladničke.
- Na prípravu 250 ml čaju zalejte vriacou vodou 3-4 lyžičky čajovej zmesi.
Máte radi rakytník? Pozrite sa na ďalšie recepty s rakytníkom .
Divoký pečený čaj
Pripravte si nápoj z darov lesa. Sú plné vitamínov, antioxidantov, pomáhajú posilňovať imunitu, predchádzať nádorovým ochoreniam, zatočia s horúčkou aj s prechladnutím a navyše chutia úžasne.
Ingrediencie
- 300 g malín
- 300 g černíc
- 300 g čučoriedok
- 100 g šípok
- 100 g arónie
- 1 lyžica goji
- ½ lyžičky škorice
- 1 vanilkový struk
- 6 klinčekov
- 2 dcl slivovice
- 500 g cukru
Postup
- Pripravte si čisté uzatvárateľné poháre s viečkom, vypláchnite ich, viečko umyte a nechajte vyschnúť.
- Očistené ovocie rozprestrite na plech alebo na dno zapekacej misy.
- Zasypte korením a cukrom a premiešajte.
- Podlejte slivovicou a trochou vody.
- Pečte v rúre vyhranej na 200 ° po dobu 20 – 30 minút.
- Počas pečenia občas premiešajte.
- Hotový pečený čaj nalejte do pripravených pohárov, zatvorte a uchovávajte na chladnom a tmavom mieste.
Rady a tipy k receptom
- Na prípravu čaju odoberte z pohára 2-4 lyžičky zmesi a zalejte 250 ml vriacej vody.
- Na prípravu osviežujúcej malinovky zalejte 4 lyžičky zmesi 250 ml perlivej vody a pridajte pár kociek ľadu
- Fantázii sa medze nekladú – môžete použiť takmer akékoľvek ovocie – okrem toho, ktoré už bolo spomenuté v receptoch, skúste napríklad višne, hrozno, marhule, broskyne, nektárinky, blumy, egreše, alebo ríbezle.
- Skúšajte rôzne kombinácie – čerstvé ovocie môžete doplniť sušenými brusnicami, hrozienkami, kustovnicou čínskou, sušenými figami alebo marhuľami.
- Okoreňte to – nebojte sa ani korenia. Do zmesi sa skvele hodí škorica, vanilka, badián, klinčeky a aníz.
- Ovocie používajte čerstvé aj mrazené.
- Poháre na pečený čaj sú lepšie menšie – keď čaj otvoríte, treba ho čo najskôr spracovať. Vždy by mali byť uzatvárateľné so skrutkovacím viečkom. Dobre sa na to hodia poháre od výživy, od jogurtov, od olív alebo napríklad sušených paradajok.
- Po upečení preložte zmes do pohárov, zatvorte a otočte hore dnom. Skladujte v tme a chlade.
- Ako dlho vydrží pečený čaj? – Bez zavarenia vydrží v chladničke niekoľko mesiacov, po otvorení pohára je potrebné ju behom pár dní spotrebovať. Pokiaľ čaj zavaríte vydrží v špajze pokojne aj niekoľko rokov, rovnako ako zavareniny.
- A ako zavariť pečený čaj? – úplne rovnako ako iné kompóty. Ovocnou zmesou naplňte sterilizované poháre 1-2 centimetre pod okraj, uzavrite sterilizovaným viečkom a zavarte vašim obľúbeným spôsobom. Inšpirovať sa môžete v receptoch na zaváranie brusníc .
- Pečené čaje sú skvelým jedlým darčekom. Vyrobte k hotovým pohárom kartičku alebo etiketu so zložením, návod na prípravu, ozdobte stužkou a môžete rozdávať radosť.