Nechajte sa uniesť perfektnou a krémovou chuťou týchto receptov na uhliarske špagety!
Ich chuť je taká dokonalá, že sa tento pokrm stane hitom číslo jedna vo vašich kuchárkach, to vám môžeme sľúbiť.
Hodí sa nielen ako rýchla večera uprostred týždňa (pretože ich príprava je super rýchla), ale aj ako sviatočný pokrm alebo ako romantická večera pri sviečkach. Je to jednoducho a jednoducho univerzálne jedlo!
Vychutnajte si ho!
Uhliarske špagety alla carbonara
Naučte sa pripraviť tento skvelý recept na krémové špagety so syrom a vajcami, ktorý je inšpirovaný obľúbeným talianskym pokrmom. So správnou technikou si ho môžete zakaždým perfektne pripraviť.
Čo budeme potrebovať
- 100 g údeného bôčika
- 50 g syra pecorino
- 50 g parmezánu
- 3 veľké vajcia
- 350 g špaget
- 2 veľké strúčiky cesnaku (ošúpané a ponechané vcelku)
- 50 g masla
- Morská soľ
- Čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- Dáme variť veľký hrniec s vodou
- 100 g údeného bôčika nakrájame nadrobno
- 50 g syra pecorino a 50 g parmezánu postrúhame najemno a zmiešame
- V strednej miske rozklepneme 3 veľké vajcia a okoreníme trochou čerstvo nastrúhaného čierneho korenia. Všetko dajte bokom
- Do vriacej vody pridáme 1 lyžičku soli
- Pridáme 350 g špaget, a keď sa voda vráti do varu, varíme ich zakryté zakryté asi 10 minút alebo kým nie sú al dente
- Roztlačíme 2 olúpané strúčiky cesnaku čepeľou noža
- Zatiaľ čo sa špagety varí, orestujeme si bôčik s cesnakom
- Do veľkej panvice dáme 50 g masla, a akonáhle sa maslo rozpustí, pridáme bôčik a cesnak
- Necháme, za častého miešania variť na strednú teplotu, asi 5 minút, kým bôčik nezezlátne a nebude chrumkavý
- Cesnak teraz vyberieme a vyhodíme
- Teplotu pod bôčikom udržujeme nízku
- Keď sú cestoviny hotové, vložíme ich do panvice s bôčikom
- Vodu z cestovín ešte nevylievame
- Väčšinu syra zmiešame s vajcami a malú hrsť si necháme na posypanie na neskôr
- Panvicu so špagetami a bôčikom zložíme z platne
- Teraz rýchlo vlejeme vajcia a syr, za pomocou klieští alebo vidličky špagety premiešame s vaječnou zmesou, ktorá zhustne a všetko obalí
- Pridáme ďalšiu vodu z cestovín, aby uhliarske špagety zostali šťavnaté a krémové
- V prípade potreby dochutíme trochou soli
- Uhliarske špagety ihneď podávame s trochou zvyšného syra a mletým čiernym korením

Špagety po uhliarsku s anglickou slaninou
Len hŕstka ingrediencií vytvára fantastické každodenné jedlo z cestovín, ktoré vás nikdy a za žiadnych okolností nesklame. Toto jedlo si obľúbia malí aj veľkí bez rozdielu veku!
Čo budeme potrebovať
- 3 veľké vaječné žĺtky
- 40 g parmezánu a navyše na podávanie
- 150 g anglickej slaniny
- 200 g špaget
- Strúčik cesnaku
- Extra panenský olivový olej
Postup
- Žĺtky dáme do misy, nastrúhame najemno parmezán, okoreníme, potom dobre premiešame vidličkou a dáme bokom
- Z anglickej slaniny odrežeme tvrdé okraje a dáme bokom, potom mäso nakrájame
- Špagety uvaríme vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou, tak aby boli al dente
- Orezky z anglickej slaniny použijeme na vymazanie dna panvice (dodá to fantastickú chuť, alebo namiesto toho použijeme 1 lyžicu oleja)
- Potom teplotu pod panvicou zapneme na stredne vysokú
- Cesnak olúpeme a rozdrvíme nožom
- Pridáme ho do panvice a necháme ho 1 minútu ochutiť tuk v panvici
- Vmiešame nakrájanú slaninu a varíme 4 minúty, alebo pokiaľ nie je zlatistá a vypražená
- Cesnak vyberieme a vyhodíme ho z panvice
- Potom scedíme špagety as trochou vody z varenia ich pridáme do panvice k slanine
- Poriadne premiešame, aby naozaj vstrebali všetku tú chuť
- Potom panvicu zložíme z platne
- Pridáme lyžicu až dve lyžice vody z cestovín a dobre premiešame
- Dochutíme čiernym korením a potom zalejeme vaječnou zmesou
- Dobre premiešame a pridáme ďalšiu vodu z cestovín, pokiaľ zmes nebude krémová a lesklá
- Uhliarske špagety podávame so strúhaným parmezánom a extra korením
Ak ste rovnakí milovníci cestovín ako ja, potom sa pozrite na ďalšie tipy na tie najlepšie cestovinové pokrmy, omáčky k cestovinám a šaláty, ktoré kedy ochutnáte.
Pre milovníkov lasagní odporúčame vyskúšať všetky tieto recepty na fantastickú zapečenú dobrotu s mletým mäsom a nielen s ním.
Na klasickú červenú omáčku s cestovinami sa pozrite a inšpirujte v týchto receptoch na špagety pomdoro ! Je z čoho naozaj vyberať!
Pre niečo ľahšie vám odporúčam zabrúsiť na šaláty s cestovinami a tuniakom !

Objavte podobné tipy
Uhliarske špagety bez smotany
Tu vám ukážem, ako vyrobiť klasickú Carbonaru, ktorá je krémová, ale nepoužíva smotanu. S niekoľkými jednoduchými ingredienciami je to perfektná týždenná večera!
Vo väčšine regiónov Talianska znamená tradičné carbonara nulovú smotanu. Je však celkom jednoduché vyrobiť „krémovú“ carbonaru bez použitia smotany. Nasleduj ma…
Čo budeme potrebovať
- 500 g sušených špaget
- 250 g dusené šunky (nakrájané na kocky)
- 75 g syra Pecorino (jemne nastrúhané)
- 3 vaječné žĺtky
- 2 celé vajcia
- Strúčik cesnaku (olúpaný a rozdrvený nožom)
- Soľ
- Drvené čierne korenie
- Olivový olej
Postup
- V mise ušľaháme 2 celé vajcia a 3 žĺtky, pokiaľ nie je vaječná zmes jednotná
- Vmiešame 75 g pecorina a zľahka ochutíme čiernym korením
- Zmes dáme bokom
- Vložíme špagety do silne osolenej vriacej vody a varíme podľa návodu na obale, pokiaľ nie sú al dente (trochu tvrdé)
- Ku koncu varenia naberieme šálku cestovinovej vody, ktorú použijeme neskôr
- Do panvice pridáme lyžičku olivového oleja a necháme ju na strednej teplote zahriať
- Potom pridáme strúčik jemne prelisovaného cesnaku a 250 g dusené šunky do panvice na strednom teplotu
- Vyprážame, kým šunka nebude pekne opečená
- Odstránime cesnak a vypneme platňu
- Do panvice pridáme špagety a okamžite premiešame s opečenou šunkou
- Pridáme kvapku cestovinovej vody a pokračujeme v miešaní, pokiaľ nie sú špagety krásne lesklé
- Nalejeme vaječnú zmes na špagety a rýchlo pokračujte v miešaní
- Je dôležité pracovať rýchlo, inak sa vajcia začnú variť
- Pokiaľ začnú špagety osychať, pridáme ďalšiu kvapku cestovinovej vody
- Okoreníme a ihneď podávame s extra pecorínom na teplých tanieroch

Recept na domáce cestoviny
Naučte sa robiť cestoviny doma! Tento recept na domáce cestoviny zo 4 ingrediencií sa vyrába až neuveriteľne jednoducho a zakaždým z neho vzniknú lahodné rezance.
Čo budeme potrebovať
- 500 g polohrubej múky
- 3 veľké vajcia
- ½ lyžičky morskej soli
- ½ lyžice extra panenského olivového oleja
Postup
- Múku vysypeme na čistú pracovnú plochu a vytvoríme kôpku
- Pridáme vajcia, olivový olej a soľ do stredu a vidličkou vajcia jemne rozšľaháme, aby sme ale kôpku nenarušili
- Rukami jemne začneme pridávať múku do vajíčka, aby sme ju pekne postupne zapracovali
- Pokračujeme v spracovávaní cesta rukami, aby sa spojilo do hladkej gule
- Cesto miesime 8 až 10 minút
- Zo začiatku by malo byť cesto drobivé
- Nemusí sa zdať, že sa cesto spojí, ale po 8-10 minútach miesenia by to malo byť jednotné a hladké
- Pokiaľ sa nám cesto stále zdá príliš drobivé, namočíme si prsty trochou vody
- Pokiaľ sa cesto príliš lepí, nasypeme na pracovnú plochu viac múky
- Z cesta vytvarujeme guľu, zabalíme ju do potravinárskej fólie a necháme 30 minút odpočívať pri izbovej teplote
- Poprášime si pracovnú plochu trochou múky, vezmeme si hrudu cesta na cestoviny o veľkosti veľkého pomaranča a končekmi prstov ju roztlačíme
- Nastavíme stroj na cestoviny na najširšie a vyvaľkáme cez neho hrudu cesta
- Ak sa cestoviny lepia, zľahka ich poprášime múkou
- Cesto na cestoviny znova vyvaľkáme a cestoviny preložíme napoly a cesto znova rozvaľkáme v stroji na cestoviny
- Tento proces opakujeme päťkrát alebo šesťkrát, akonáhle ho preložíme a niekoľkokrát prestrčíme strojom, cesto bude hladké
- Cestoviny pri každom váľaní ľahko poprášime z oboch strán trochou múky
- Akonáhle cestoviny vyvaľkáme tak, ako ich rovno vytvarujeme alebo nakrájame
- Cestoviny schnú oveľa rýchlejšie, než sa môže zdať
- Nenechávame ich dlhšie ako minútu alebo dve, než ich nakrájame alebo tvarujeme
- Ak chceme predísť vyschnutiu, položíme ich na vlhkú a čistú utierku, ktorá tomu zabráni

Ako pripraviť cestoviny bez strojčeka
Ak vo vašej kuchyni nenájdete strojček na spracovanie cestovín, svet sa naozaj nezbúra. Aj naše babičky sa bez neho zaobišli. Aby ste si aj napriek tomu mohli vyrobiť cestoviny doma, pripravili sme tu pre vás video návod, kde sa nielen dozviete akým spôsobom ich vyrobiť, ale aj ako dosiahnuť dokonalú textúru cesta a ako s ním pracovať!