Zavar si lečo: výborný obed za pár chvíľ vždy po ruke

Vedeli ste, že lečo nemusí byť len chutným základom pod mäso, ale môžete z neho vykúzliť veľmi príjemný a ľahký obed?

Navyše príprava tohto pokrmu vám nezaberie dlhé hodiny pri sporáku.

Prečo si nenarobiť zásoby do prípravne?

Inšpirujte sa našimi návody na zaváranie leča!

Klasický recepty na zaváranie

budete potrebovať

  • 20 paradajok
  • 20 paprík rôzne farby
  • 5 cibuľou
  • 3 strúčiky cesnaku
  • olej
  • soľ, korenie

postup prípravy

  • Zo všetkého najskôr si pripravte poháre na zaváranie a viečka – sterilizujte je.
  • Vložte do veľkého hrnca vodu a priveďte ju k varu.
  • Do vriacej vody vsypte paradajky a nechajte ich 3 minúty povariť.
  • Potom je z hrnca vytiahnite, olúpte šupku a nakrájajte na kúsky.
  • Potom si nakrájajte na kúsky cibuľu, ktorú dajte na panvicu zosklovatieť.
  • Medzitým si očistite papriky a nakrájajte je menšia použky.
  • Potom zmes zeleniny pridajte k restované cibuľke a 10 minút opekajte.
  • Prilejte vodu a duste pod pokrievkou ďalších 10 minút.
  • Podľa potreby osoľte, prípadne okoreňte.
  • Vzniknuté lečo naplňte do zaváracích pohárov a poriadne zavíčkujte.
  • Poháre vložte do zaváracieho hrnca, prilejte vodu a varte pri teplote 85 stupňov 20 minút.
  • Po vytiahnutí poháre obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť.
  • Uskladnite v chladnom a tmavom mieste.
growagoodlife.com

Zaváranie leča v rúre

budete potrebovať

  • hotové zeleninové lečo
  • zaváracie poháre a viečka
  • hlboký plech na pečenie
  • utierku

postup prípravy

  • Potrebné množstvo pohárov riadne sterilizujte.
  • Predhrejte si rúru na 150 stupňov.
  • Do suchých pohárov vlejte zeleninové lečo.
  • Okraje pohárov utrite a zavíčkujte.
  • Naskladajte pohára do hlbokého plechu, ktorý je potrebné vyložiť utierkou.
  • Poháre podlejte vodou, teplotu rúry stiahnite na 90 stupňov a pečte asi 20-25 minút.
  • Po vytiahnutí z rúry pohára otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
  • Uskladnite na chladné a tmavé miesto.
almanac.com

Zaváranie leča v mikrovlnnej rúre

budete potrebovať

  • hotové zeleninové lečo
  • zaváracie poháre a viečka
  • plastovú misku

postup prípravy

  • Zo všetkého najskôr si nachystajte dostatočný počet pohárov na zaváranie a sterilizujte je – nezabudnite na viečka.
  • Hotové zeleninové lečo nalejte do pohárov.
  • Utrite okraje pohárov papierovou utierkou.
  • Zavíčkujte a poháre vložte do plastovej misky do mikrovlnnej rúry – vďaka miske vám nevytečie šťava z mikrovlnky.
  • Nastavte najvyšší výkon 700 Wattov – 1 pohár potrebuje k zavarenie čas 6 minút, s každou ďalšou pohárom čas zdvojnásobte.
  • Vytiahnite poháre a otočte viečkom dole.
  • Nechajte vychladnúť a uskladnite na tmavé a chladné miesto.
freshpreserving.com

Zaváranie leča s horčicou

budete potrebovať

  • 1 kg paradajok
  • 1 kg paprík
  • 0,5 kg cibule
  • 1 šálka horčice
  • soľ
  • 1 feferónku

postup prípravy

  • Zaváracie poháre spoločne s viečkami sterilizujeme a necháme ich voľne osušiť.
  • Medzitým si ošúpeme cibuľu, očistíme paradajky a papriky a všetko nakrájame.
  • Do väčšieho hrnca dáme trochu oleja, pridáme cibuľku a krátko opražíme.
  • Potom vložíme zvyšnú zeleninu a dusíme pod pokrievkou domäkka.
  • Ako dochucovadlo použijeme soľ, horčicu a nakrájanú feferónku.
  • Pripravenú zmes vlejte do zaváracích pohárov, okraje utrieme a poriadne zaviečkujeme.
  • Poháre vkladajte do hrnca tak, aby medzi nimi bol priestor – inak by mohli popraskať.
  • Sterilujte asi 20 minút pri teplote 80 stupňov.
  • Neskôr poháre vytiahnite a otočte ich hore dnom.
  • Nechajte vychladnúť a uložte na vyhovujúce miesto.
bestrecipes.com.au

Zaváranie leča z cukety

budete potrebovať

  • 2 väčšie cukety
  • 8 paradajok
  • 8 paprík
  • 3 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olej
  • soľ

postup prípravy

  • Ako prvý krok sterilizujte potrebné množstvo pohárov na zaváranie a viečka.
  • Potom zbavte cibuľu šupiek, nakrájajte na kúsky a vložte na panvicu s rozohriatym olejom zosklovatieť.
  • Medzitým si očistite paradajky, papriky a cukety a nakrájajte je menšie kúsky, cukety nastrúhajte na hrubšom strúhadle.
  • Paradajky môžete podľa ľubovôle zbaviť šupiek alebo je ponechať.
  • Nakrájanú zeleninu pridajte k restované cibuľke a 10 minút restujte.
  • Potom prilejte vodu a duste ďalších 10 minút pod pokrievkou.
  • Podľa potreby osoľte a okoreňte.
  • Vzniknuté lečo plňte do vopred sterilizovaných pohárov a poriadne zavíčkujte.
  • Poháre vložte do zaváracieho hrnca, dajte však pozor, aby sa nedotákaly.
  • Zalejte ich vodou a varte pri teplote 85 stupňov 20 minút.
  • Po vytiahnutí poháre obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť.
  • Uskladnite v chladnom a tmavom mieste.
geniuskitchen.com

Zaváranie leča s klobásou

budete potrebovať

  • 1 kg paprík
  • 1 kg paradajok
  • 500 g cibule
  • 400 g klobás
  • soľ
  • korenie
  • masť

postup prípravy

  • Nachystajte si zaváracie poháre a viečka a sterilizujte ich.
  • Medzitým si pripravte zeleninu – očistite a umyte ju a potom nakrájajte na kúsky.
  • Do veľkého hrnca vložte sadlo a pridajte nakrájanú cibuľu.
  • Ľahko ju orestujte a pridajte k nej nakrájanú klobásu, papriky a paradajky.
  • Chvíľku povarte, prikryte pokrievkou a duste do mäkka.
  • Ochucujte soľou a korením – podľa vašej chuti.
  • Do pripravených pohárov vložte hotovú zmes a zavíčkujte.
  • Poháre naskladajte 1 centimeter od seba do zaváracieho hrnca a podlejte vodou.
  • Varte 20 minút na 85 stupňov.
  • Poháre pretočte viečkom dole a nechajte vychladnúť.
  • Nakoniec je uskladnite tak, ako ste zvyknutí.
amishamerica.com

Pokrmy z leča

Lečo sa dá pripravovať na niekoľko spôsobov – pozrite sa na ďalšie obľúbenou úpravu tohto pokrmu:

Pečené Cuketové lečo

budete potrebovať

  • 5 paradajok
  • 5 paprík
  • 1 cuketa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička sušeného estragónu
  • 1 lyžička sušenej cibule
  • maslo
  • 3 vajíčka
  • korenie
  • soľ

postup prípravy

  • Papriky a paradajky očistite, umyte a nakrájajte na kúsky.
  • Cuketu umyte a nastrúhajte na hrubom strúhadle.
  • Potom ju vložte do sitka a nechajte šťavu odkvapkať alebo z nej šťavu vyžmýkajte.
  • Na panvicu vložte kúsok masla, na plátky nakrájaný cesnak a zľahka orestujte.
  • Potom pridajte papriku, paradajky a cukety a varte.
  • Zmes osoľte, okoreňte a chvíľku poduste.
  • Nakoniec zmes nasypte do pekáča, hore vložte kúsky masla a pečte pri teplote 180 stupňov na asi 20 minút.
  • Akonáhle je hotovo, rozmiešame si vajíčka a nimi celý pokrm prelejte.
  • Pekáč vráťte späť do rúry na 10 minút pri teplote 200 stupňov.
5dollardinners.com

Pravé lečo z Maďarska

budete potrebovať

  • 1 kg paradajok
  • 1 kg papriky – mix farieb
  • 500 g cibule
  • 3 klobásy
  • soľ
  • korenie
  • maďarskej korenie Pišta – paprikový pálivý krém alebo Anna – jemný paprikový krém
  • 2 lyžice oleja

postup prípravy

  • Papriky, paradajky a cibuľu nakrájajte na väčšie kúsky.
  • Do väčšieho hrnca nalejte olej, nechajte ho zahriať a vložte cibuľu.
  • Len zľahka ju orestujte a potom pridajte nakrájané klobásy.
  • Neskôr vmiešajte papriky a chvíľku poduste.
  • Nakoniec pridajte paradajky a ďalších 15 minút varte.
  • Celú zmes osoľte a okoreňte.
  • V konečnej fáze pridajte maďarskej korenie – záleží na tom, či chcete mať lečo pálivejšiu alebo miernejšie.
marmadukescarlet.blogspot.com

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.