Mäso a horčica sú jeden bez druhého ako krupicová kaša bez kakaa.
Horčica totiž dodá každému mäsu říz , pre ktorý stojí zato poobzerať sa po dobrom receptu.
A práve preto sú tu 3 jednoduché recepty na mäso s horčicou, ktoré si obľúbite!
Bravčové mäso s horčicou
INGREDIENCIE
- 500 g bravčového mäsa
- 3 lyžice oleja
- 3 lyžice plnotučnej horčice
- pol hrnčeka mlieka
- smotana na varenie (9%)
- cibuľa
- sójová omáčka
- grilovacie korenie
- 2 jablká
- kari
- soľ, korenie
POSTUP
- Mäso nakrájame na plátky, okoreníme (ale kari dávame až do omáčky!). Jablká tiež.
- Oboje dáme piecť do vyhriatej rúry, pečieme asi hodinu pri 180ºC, podlievame vodou.
- Na panvici orestujeme pokrájanú cibuľu.
- Potom pridáme nakrájané jablká.
- Prilejeme trochu vody a podusíme do mäkka.
- Nakoniec zalejeme smotanou a pridáme horčicu.
- Dochutíme karí korením a sójovou omáčkou.
- Zahustíme múkou rozšľahanou v mlieku.
- Omáčkou prelejeme plátky mäsa až na tanieri.
- Servírujeme s ľahšou prílohou, napríklad fazuľkami, posypané pažítkou.
Hovädzie mäso s horčicovou omáčkou
INGREDIENCIE
- 4 hovädzie plátky
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžica guličkového korenia trojfarebného
- 1 lyžička tymianu
na omáčku
- 1 lyžica oleja
- 1 šalotka, nadrobno
- 1/2 hrnčeka whiskey (ak servírujeme len dospelým)
- 1 hrnček vývaru
- štipka cukru
- 4 lyžice kremžskej horčice
- 2 lyžice masla
- 4 lyžice petržlenovej vňate
POSTUP
- Nakrájame, osolíme, okoreníme mäso. Pridáme tymian ..
- Opečieme mäso na oleji, z každej strany 8 minút, alebo ako máme radi.
- Necháme mäso odpočinúť pod pokrievkou.
- Orestujeme šalotku.
- Podlejeme ju whiskey.
- (Dobrovoľný bod: zapálime dlhú kuchynskou zápalkou)
- Vmiešame vývar, cukor a horčicu a varíme asi 6 minút.
- Odstavíme, pridáme maslo a petržlenovú vňať.
- Mäso servírujeme preliate omáčkoou až na tanieri.
Horčicová omáčka s kuracím mäsom
INGREDIENCIE
- 4 kuřecí prsa
- půl hrnku bílého vína
- půl hrnku dijonské hořčice
- 1 lžíce medu
- 1 lyžička tymianu
- 2 lžíce mléka
- petrželka
- soľ, korenie
- 1 lžíce sušeného česneku
- 5 snítek rozmarýnu
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Mäso osolíme a okoreníme.
- Kurča orestujeme na panvici z každej strany 3 minúty.
- Kurča vložíme do formy na pečenie a pečieme 10 minút.
- Do panvice medzitým nalejeme víno a vývar, zahustíme mliekom a horčicou.
- Premiešame s korením a potom omáčku vlejeme do formy na pečenie ku kurčaťu.
- Dozdobíme rozmarínom.
- Dopečieme do zlatista.
- Servírujeme so zemiakmi alebo zemiakovou kašou.
Horčicu využijeme aj u vyprážané úpravy mäsa . Môžeme smažiť mäso marinované v horčičné omáčke, môžeme horčicu pridať do rozšlahaného vajcia u trojobale alebo použiť ako jednu z ingrediencií pre dokořenění cestíčka pre menšie masové kocky .
Dobrý horčice sa hodí aj na skvelé grilované hamburgery. Dajte tejto kombinácii šancu.
Ako ste horčicu využili pri príprave mäsa vy? Dajte nám o tom vedieť v sekcii komentárov pod článkom!