Obľúbené recepty na fish and chips alebo rybu a hranolky. Rýchly obed alebo jednoduchá večera. Inšpirujte sa!

Pre fanúšikov fastfoodového stravovania sú recepty na fish and chips tým najlepším variantom, ako sa rýchlo najesť.

Chystáte party s priateľmi, oslavu s príbuznými alebo jednoducho večierok pre všetkých, ktorí prídu?

Urobte im tento ľahký, a pritom úžasne chutný pokrm, po ktorom sa len zapráši.

Skvelé hranolky a ryba usmažená dozlatista vo vynikajúcom cestíčku potešia aj náročného gurmána.

Klasické britské Fish and chips

Tento pokrm sa radí medzi britské národné jedlá, ktoré patria k tým najobľúbenejším vôbec. Zakúpiť ho tam môžete v podstate na každom rohu v jednom z mnoho tisíc obchodov.

Avšak nie je nad to, keď si človek pripraví také jedlo v pokoji domova. Pre milovníkov rýb nie je na škodu omrknúť napríklad recepty na šťuku .

Ingrediencie:

Na rybu:

  • 7 polievkových lyžíc hladkej múky
  • 7 lyžíc kukuričného škrobu
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • Morská soľ podľa chuti
  • Štipka čerstvo mletého čierneho korenia (kto má rád ostrejší, môže dať 1/4 lyžičky)
  • 1/3 hrnčeka studeného tmavého piva
  • 1/3 hrnčeka studenej perlivej vody
  • 4 kusy rybieho filé

Na hranolky:

  • 1 200 g olúpaných zemiakov
  • 1 liter rastlinného oleja alebo masti na vyprážanie

Postup:

  • Do veľkej misy dáme 5 lyžíc múky, pridáme kukuričný škrob, kypriaci prášok do pečiva a premiešame. Trochu osolíme, okoreníme a znova zamiešame.
  • Za stáleho šľahania vidličkou prilejeme do múčnej zmesi pivo a potom perlivú vodu. Šľaháme tak dlho, pokiaľ sa všetky suroviny nespoja a nevznikne husté hladké cesto.
  • Takto pripravené cesto uložíme do chladničky a necháme aspoň 1 hodinu odležať.
  • Medzitým nakrájame olúpané zemiaky na tvar hranolčekov, dáme do sitka a dôkladne opláchneme pod prúdom studenej vody.
  • Prepláchnuté hranolky dáme do hrnca, zalejeme studenou vodou, privedieme k miernemu varu a necháme variť po dobu 3 až 4 minút.
  • Potom opatrne precedíme cez sitko a osušíme papierovými utierkami. Necháme rozložené na utierkach, zakryjeme ďalšími papierovými utierkami a uložíme do chladničky, kým ich nebudeme spracovávať.
  • Rybie filé zľahka osušíme papierovými utierkami a dochutíme troškou morskej soli.
  • Zahrejeme olej vo fritéze alebo veľkej hlbokej panvici na cca 175 až 180 stupňov a začneme vyprážať po častiach pripravené hranolky, vždy každú várku zhruba 2–3 minúty. Dôležité je, aby nezačali hnednúť. Vyberieme ich z oleja, necháme odkvapkať a odložíme zatiaľ bokom.
  • Na tanier dáme zvyšné 2 lyžice múky, filé v nej z oboch strán obalíme a oklepeme prebytok múky späť do taniera. Vyberieme cesto z chladničky a pomúčené filety v ňom dôkladne obalíme.
  • Skontrolujeme, či má olej stále 175 až 180 stupňov a ponoríme doň filety. Smažíme ich približne 8 minút alebo pokiaľ nie je cesto pekne zlatisté a chrumkavé, pričom pravidelne obraciame dierovanou lyžicou.
  • Osmažené filety vyberieme z oleja a odložíme na tanier kam predtým položíme papierové utierky. Osolíme a zakryjeme pergamenovým papierom. Udržujeme ich horúce.
  • Potom zahrejeme olej až na 200 stupňov a vhodíme doň znovu osmažiť p častiach hranolky, aby získali zlatistý nádych a boli chrumkavé.
  • Hotové vyberieme z oleja, scedíme a dochutíme soľou. Ihneď podávame spolu s osmaženou rybou, aby bolo jedlo horúce.
Vynikajúca chrumkavá vyprážaná ryba s hranolkami.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Fish & chips podľa Gordona Ramsayho

Tiež patríte k tým, čo občas radi ochutnajú nejaké kulinárske pochúťky od známych kuchárov, ale nie vždy sa nájde príležitosť zaskočiť priamo k zdroju?

Nie je nič lepšie ako si niečo dobré pripraviť doma podľa ich presného receptu. To potom chutí dvojnásobne a človek má radosť z dobre odvedenej práce, zvlášť, keď chutí aj ostatným.

Ingrediencie:

Na rybu:

  • 120 g samokypriacej múky + 1 hrsť na obaľovanie ryby
  • 175 g bielej mäsitej ryby (ideálne tresku)
  • 1 vaječný bielok
  • 160 ml piva ležiak (alebo svetlé pivo, záleží čo máme)
  • 1 veľký olúpaný zemiak
  • Slnečnicový olej na vyprážanie
  • Soľ podľa chuti
  • 1 lyžička kari
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva

Na tatársku omáčku:

  • 1 polievková lyžica nasekaných sterilovaných uhoriek
  • 50 g creme fraîche
  • 200 g kvalitnej majonézy
  • 3/4 šalotky nakrájané na jemné kocky
  • 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy

Postup:

  • Do veľkej panvice dáme nahriať olej na stredne vysokú teplotu a pripravíme si cestíčko. Na to najskôr vyšľaháme z bielka tuhý sneh.
  • V mise rozšľaháme múku, kypriaci prášok, karí, pivo, a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielka.
  • Rybu osolíme, obalíme v múke, prebytočnú múku oklepeme a obalíme v cestíčku.
  • Smažíme zhruba 3–4 minúty, pričom opekáme tak, že rybu obraciame priebežne v panvici a olejom vždy prelievame tú stranu, ktorá je práve hore.
  • Upečenú rybu odložíme na tanier s papierovými utierkami, necháme odkvapkať a ihneď vložíme do nahriatej rúry, ktorú si predhrejeme počas vyprážania, aby zostala ryba horúca.
  • Zemiaky nakrájame na hranolky, zabalíme to papierové utierky a necháme vsiaknuť prebytočnú vlhkosť.
  • Presvedčíme sa, že je olej stále rovnako horúci a vložíme doň smažiť hranolky.
  • Keď získajú zlatisto hnedý nádych, vyberieme ich dierovanou lyžicou na papierovú utierku a osolíme.
  • Nakoniec zmiešame všetky suroviny na tatarku a môžeme podávať s rybou a hranolkami.
Vynikajúca ryba s hranolkami s domácou tatárskou omáčkou podľa svetoznámeho gurmána.
Zdroj: https://www.gordonramsay.com

Čo je fish and chips

Tento pokrm je známy už od 19. storočia a do dnešnej doby sa radí medzi najobľúbenejšie a hlavne tradičné jedlá vo Veľkej Británii. Rybu vyprážanú v cestíčku podávanú s hranolkami miloval napríklad člen skupiny Beatles John Lennon.

Objednať si ho môžete v podstate na každom rohu a na množstve miest vám ju jednoducho zabalia do papierového kornútka či podobného obalu a len tak počkajú vybraným ochucovadlom.

V skorších dobách bolo normálne, že zákazník dostal svoje jedlo v novinovom papieri. Ten bol však zakázaný v 80. rokoch dvadsiateho storočia, aby sa zamedzilo kontaktu pokrmu a atramentu z novín.

Základným kameňom je vždy vysoko kvalitná čerstvá ryba, najčastejšie svetlá treska, prípadne aj iná ryba, ktorá má biele mäso.

Cestíčko sa najčastejšie pripravuje s minerálkou, avšak tá sa dá nahradiť pivom, prípadne je možné použiť oboje. Svojho času to bolo bežné jedlo robotníckej triedy. Dnes je to jedno z najžiadanejších jedál v rámci rýchleho občerstvenia.

S čím sa fish & chips môže podávať?

  • Soľ s octom
  • Kari omáčka
  • Kečup
  • Majonéza
  • Tatárska omáčka
  • Stláčaný hrášok
  • Mätová omáčka

Prvá reštaurácia s fish & chips

Napriek tomu, že sa bežne jedla len tak na ulici zabalená v novinovom kornúte, rozhodol sa Samuel Isaacs podávať túto pochúťku v bežnej reštaurácii ako súčasť menu.

To bolo v roku 1896, kedy spoločnosť Isaacs otvorila prvú reštauráciu, kde sa servírovala ryba s hranolkami. Cena bola vtedy veľmi prijateľná, takže si ju mohol dať aj obyčajný robotník.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.