Pre fanúšikov fastfoodového stravovania sú recepty na fish and chips tým najlepším variantom, ako sa rýchlo najesť.
Chystáte party s priateľmi, oslavu s príbuznými alebo jednoducho večierok pre všetkých, ktorí prídu?
Urobte im tento ľahký, a pritom úžasne chutný pokrm, po ktorom sa len zapráši.
Skvelé hranolky a ryba usmažená dozlatista vo vynikajúcom cestíčku potešia aj náročného gurmána.
Klasické britské Fish and chips
Tento pokrm sa radí medzi britské národné jedlá, ktoré patria k tým najobľúbenejším vôbec. Zakúpiť ho tam môžete v podstate na každom rohu v jednom z mnoho tisíc obchodov.
Avšak nie je nad to, keď si človek pripraví také jedlo v pokoji domova. Pre milovníkov rýb nie je na škodu omrknúť napríklad recepty na šťuku .
Ingrediencie:
Na rybu:
- 7 polievkových lyžíc hladkej múky
- 7 lyžíc kukuričného škrobu
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- Morská soľ podľa chuti
- Štipka čerstvo mletého čierneho korenia (kto má rád ostrejší, môže dať 1/4 lyžičky)
- 1/3 hrnčeka studeného tmavého piva
- 1/3 hrnčeka studenej perlivej vody
- 4 kusy rybieho filé
Na hranolky:
- 1 200 g olúpaných zemiakov
- 1 liter rastlinného oleja alebo masti na vyprážanie
Postup:
- Do veľkej misy dáme 5 lyžíc múky, pridáme kukuričný škrob, kypriaci prášok do pečiva a premiešame. Trochu osolíme, okoreníme a znova zamiešame.
- Za stáleho šľahania vidličkou prilejeme do múčnej zmesi pivo a potom perlivú vodu. Šľaháme tak dlho, pokiaľ sa všetky suroviny nespoja a nevznikne husté hladké cesto.
- Takto pripravené cesto uložíme do chladničky a necháme aspoň 1 hodinu odležať.
- Medzitým nakrájame olúpané zemiaky na tvar hranolčekov, dáme do sitka a dôkladne opláchneme pod prúdom studenej vody.
- Prepláchnuté hranolky dáme do hrnca, zalejeme studenou vodou, privedieme k miernemu varu a necháme variť po dobu 3 až 4 minút.
- Potom opatrne precedíme cez sitko a osušíme papierovými utierkami. Necháme rozložené na utierkach, zakryjeme ďalšími papierovými utierkami a uložíme do chladničky, kým ich nebudeme spracovávať.
- Rybie filé zľahka osušíme papierovými utierkami a dochutíme troškou morskej soli.
- Zahrejeme olej vo fritéze alebo veľkej hlbokej panvici na cca 175 až 180 stupňov a začneme vyprážať po častiach pripravené hranolky, vždy každú várku zhruba 2–3 minúty. Dôležité je, aby nezačali hnednúť. Vyberieme ich z oleja, necháme odkvapkať a odložíme zatiaľ bokom.
- Na tanier dáme zvyšné 2 lyžice múky, filé v nej z oboch strán obalíme a oklepeme prebytok múky späť do taniera. Vyberieme cesto z chladničky a pomúčené filety v ňom dôkladne obalíme.
- Skontrolujeme, či má olej stále 175 až 180 stupňov a ponoríme doň filety. Smažíme ich približne 8 minút alebo pokiaľ nie je cesto pekne zlatisté a chrumkavé, pričom pravidelne obraciame dierovanou lyžicou.
- Osmažené filety vyberieme z oleja a odložíme na tanier kam predtým položíme papierové utierky. Osolíme a zakryjeme pergamenovým papierom. Udržujeme ich horúce.
- Potom zahrejeme olej až na 200 stupňov a vhodíme doň znovu osmažiť p častiach hranolky, aby získali zlatistý nádych a boli chrumkavé.
- Hotové vyberieme z oleja, scedíme a dochutíme soľou. Ihneď podávame spolu s osmaženou rybou, aby bolo jedlo horúce.

Objavte podobné tipy
Fish & chips podľa Gordona Ramsayho
Tiež patríte k tým, čo občas radi ochutnajú nejaké kulinárske pochúťky od známych kuchárov, ale nie vždy sa nájde príležitosť zaskočiť priamo k zdroju?
Nie je nič lepšie ako si niečo dobré pripraviť doma podľa ich presného receptu. To potom chutí dvojnásobne a človek má radosť z dobre odvedenej práce, zvlášť, keď chutí aj ostatným.
Ingrediencie:
Na rybu:
- 120 g samokypriacej múky + 1 hrsť na obaľovanie ryby
- 175 g bielej mäsitej ryby (ideálne tresku)
- 1 vaječný bielok
- 160 ml piva ležiak (alebo svetlé pivo, záleží čo máme)
- 1 veľký olúpaný zemiak
- Slnečnicový olej na vyprážanie
- Soľ podľa chuti
- 1 lyžička kari
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
Na tatársku omáčku:
- 1 polievková lyžica nasekaných sterilovaných uhoriek
- 50 g creme fraîche
- 200 g kvalitnej majonézy
- 3/4 šalotky nakrájané na jemné kocky
- 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy
Postup:
- Do veľkej panvice dáme nahriať olej na stredne vysokú teplotu a pripravíme si cestíčko. Na to najskôr vyšľaháme z bielka tuhý sneh.
- V mise rozšľaháme múku, kypriaci prášok, karí, pivo, a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielka.
- Rybu osolíme, obalíme v múke, prebytočnú múku oklepeme a obalíme v cestíčku.
- Smažíme zhruba 3–4 minúty, pričom opekáme tak, že rybu obraciame priebežne v panvici a olejom vždy prelievame tú stranu, ktorá je práve hore.
- Upečenú rybu odložíme na tanier s papierovými utierkami, necháme odkvapkať a ihneď vložíme do nahriatej rúry, ktorú si predhrejeme počas vyprážania, aby zostala ryba horúca.
- Zemiaky nakrájame na hranolky, zabalíme to papierové utierky a necháme vsiaknuť prebytočnú vlhkosť.
- Presvedčíme sa, že je olej stále rovnako horúci a vložíme doň smažiť hranolky.
- Keď získajú zlatisto hnedý nádych, vyberieme ich dierovanou lyžicou na papierovú utierku a osolíme.
- Nakoniec zmiešame všetky suroviny na tatarku a môžeme podávať s rybou a hranolkami.

Čo je fish and chips
Tento pokrm je známy už od 19. storočia a do dnešnej doby sa radí medzi najobľúbenejšie a hlavne tradičné jedlá vo Veľkej Británii. Rybu vyprážanú v cestíčku podávanú s hranolkami miloval napríklad člen skupiny Beatles John Lennon.
Objednať si ho môžete v podstate na každom rohu a na množstve miest vám ju jednoducho zabalia do papierového kornútka či podobného obalu a len tak počkajú vybraným ochucovadlom.
V skorších dobách bolo normálne, že zákazník dostal svoje jedlo v novinovom papieri. Ten bol však zakázaný v 80. rokoch dvadsiateho storočia, aby sa zamedzilo kontaktu pokrmu a atramentu z novín.
Základným kameňom je vždy vysoko kvalitná čerstvá ryba, najčastejšie svetlá treska, prípadne aj iná ryba, ktorá má biele mäso.
Cestíčko sa najčastejšie pripravuje s minerálkou, avšak tá sa dá nahradiť pivom, prípadne je možné použiť oboje. Svojho času to bolo bežné jedlo robotníckej triedy. Dnes je to jedno z najžiadanejších jedál v rámci rýchleho občerstvenia.
S čím sa fish & chips môže podávať?
- Soľ s octom
- Kari omáčka
- Kečup
- Majonéza
- Tatárska omáčka
- Stláčaný hrášok
- Mätová omáčka
Prvá reštaurácia s fish & chips
Napriek tomu, že sa bežne jedla len tak na ulici zabalená v novinovom kornúte, rozhodol sa Samuel Isaacs podávať túto pochúťku v bežnej reštaurácii ako súčasť menu.
To bolo v roku 1896, kedy spoločnosť Isaacs otvorila prvú reštauráciu, kde sa servírovala ryba s hranolkami. Cena bola vtedy veľmi prijateľná, takže si ju mohol dať aj obyčajný robotník.