Najlepšie recepty na vynikajúce kotletky z bravčového mäsa: zapečené aj grilované

Pýtate sa, či je možné pripraviť obed bez toho, aby ste museli stráviť celé dopoludnie pri platni?

Pokiaľ použijete tie správne suroviny, je možné jedlo uvariť aj počas necelej hodiny!

Kúpte si kus bravčového a pripravte ho ako minútku alebo ho zapečte v rúre.

Inšpirujte sa našimi receptami na bravčové kotlety 7x inak.

Bravčové plátky na paprike so špenátom

Jedinečná chuť papriky tomuto pokrmu dodáva príjemný nádych, ktorý podráždi vaše chuťové bunky a vy budete chcieť stále viac a viac! Pripravte si ho kedykoľvek, je rýchly a jednoduchý.

Ingrediencie

  • 4 bravčové kotlety
  • himalájska soľ a korenie podľa chuti
  • 1 čajová lyžička papriky
  • 2 čajové lyžičky olivového oleja
  • 2 lyžice masla
  • 2 drvené strúčiky cesnaku
  • 1 malá žltá cibuľa, nadrobno pokosená
  • 1/3 šálky vývarov z kostí
  • 1 a 3/4 šálky smotany na varenie
  • 3 šálky baby špenátu
  • 1 čajová lyžička čerstvého tymiánu a rozmarínu
  • 1 čajová lyžička drvených vločiek červené čili papričky
  • čerstvá nasekaná petržlenová vňať na ozdobu

Postup

  1. Olej zahrejte vo veľkej panvici na stredne vysokom plameni.
  2. Bravčové kotlety z oboch strán dochuťte paprikou, soľou a čiernym korením a smažte na horúcej panvici po dobu 3–5 minút z každej strany podľa hrúbky, alebo kým nebudú hotové podľa vašich predstáv a dozlatista.
  3. Potom vyberte kotlety z panvice a odložte bokom.
  4. Pridajte maslo, čerstvé bylinky, cesnak a chilli papričku a varte asi jednu minútu.
  5. Pridajte vývar a nechajte mierne zredukovať.
  6. Teraz znížte teplotu a pridajte smotanu a poduste.
  7. Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
  8. Pridajte špenát a nechajte ho zvädnúť.
  9. Omáčku ešte chvíľu povaríme, asi minútu alebo dve.
  10. Preložte bravčové kotlety späť do panvice, aby sa prehriali.
  11. Nakoniec servírujte plátok mäsa zaliaty trochou omáčky a posypaný petržlenovou vňaťou.
Bravčové v smotanovej omáčke so špneátom na panvici.
www.pranathrive.com

Rýchla bravčová kotleta na panvici

Bravčové kotlety bez kosti robené na panvici sú šťavnaté a chutné jedlo, ktoré bude na vašom stole za pouhých 15 minút! Ideálna pre rýchlu večeru či nečakanú návštevu.

Ingrediencie

  • 4 vykostené bravčové kotlety s hrúbkou 2,5 cm
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička papriky
  • 1 čajová lyžička sušeného cesnaku alebo cibule
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • čerstvá petržlenová vňať a tymián

Postup

  1. Vyberieme bravčové kotlety z chladničky 20 minút pred varením.
  2. Osušíme ich papierovými utierkami, aby sme odstránili prebytočnú vlhkosť.
  3. Dáme bokom.
  4. V malej miske zmiešame sušený cesnak alebo cibuľu, papriku, soľ a čierne korenie.
  5. Kotlety potrieme zo všetkých strán 1 lyžicou olivového oleja.
  6. Potom rovnomerne votrieme koreniacu zmes zo všetkých strán.
  7. Rozpálime olej vo veľkej panvici na stredne vysokom plameni.
  8. Pridáme bravčové kotlety a vyprážame, kým ich vnútorná teplota nedosiahne 60°C, pričom každú minútu obraciame, aby sme zabránili spáleniu.
  9. Doba vyprážania bude celkom asi 6-7 minút).
  10. Asi v polovici vyprážania pridáme do panvice tymian.
  11. Hotové kotlety preložíme na tanier.
  12. Zakryjeme fóliou alebo tanierom a necháme 3-5 minút odpočívať.
  13. Pred podávaním ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Bravčové korenené plátky s brokolicou a zemiakmi posypané bylinkami.
www.tipbuzz.com

Kotlety z bravčového na hubách

Huby obvykle dodajú pokrmu svoju charakteristickú chuť i vôňu. Na prípravu bravčových kotliet na hubách použite radšej huby čerstvé – buď vlastnoručne nazbierané v lese alebo kupované šampiňóny.

INGREDIENCIA

  • 750 g bravčových kotliet
  • 200 g čerstvých húb
  • soľ
  • mleté korenie
  • cibuľa
  • olej
  • hladká múka

POSTUP

  1. Kotlety umyjeme, osušíme a naklepeme.
  2. Potom ich osolíme a okoreníme a na okrajoch niekoľkokrát narežeme, aby sa pri opekaní nekrútili.
  3. Huby očistíme a nakrájame nadrobno.
  4. V panvici rozpálime olej a kotlety na ňom sprudka z oboch strán opečieme a ihneď po opečení prerobíme na tanier.
  5. Potom vo výpeku opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a na ňu pridáme nakrájané huby.
  6. Stále miešame a restujeme.
  7. Huby potom zaprášime múkou, podlejeme, pridáme opečené kotlety a dusíme asi 25 minút.
  8. Podávame s rôzne upravenými zemiakmi.
Bravčový plátok na tanieri s príborom.
www.cooking.nytimes.com

Ak ste milovníci húb, pozrite sa na naše ďalšie recepty na bravčové na hubách v 6 rôznych obmenách.

Bravčové plátky na smotane

Chutným variantom sú kotlety pripravené spoločne so smotanou. Ich chute sa vzájomne prelínajú a vykúzlia jedlo, ktoré môžete predložiť aj vašej návšteve.

INGREDIENCIA:

  • 4 bravčové kotlety
  • téglik sladkej smotany
  • 100 g syra Eidam
  • cibuľa
  • olej
  • soľ
  • korenie

POSTUP:

  1. Najprv si pripravíme kotlety, ktoré opláchneme studenou vodou, osušíme a naklepeme paličkou.
  2. Potom ich osolíme a okoreníme.
  3. Pekáčik vymastíme olejom, položíme do neho naklepané kotlety, posypeme na krúžky nakrájanou cibuľou a zalejeme sladkou smotanou.
  4. Navrch pridáme strúhaný syr.
  5. Všetko zapečieme v rúre domäkka.
Bravčové mäso so smotanovou omáčkou na panvici.
www.delish.com

Inšpirujte sa našimi receptami na bravčové na smotane , kde nájdete napríklad tipy na skvelé mäso na kari či na paprike.

Grilované korenené kotlety

Bravčové kotlety sú populárne hlavne na grile. A práve paprika im dodá potrebnú chuť a farbu, kajenské korenie zase správnu pikantnosť. Užite si to!

Ingrediencie

  • 1 drvený strúčik cesnaku
  • 1 polievková lyžica repkového oleja
  • 1 polievková lyžica hnedého cukru
  • 1 lyžička papriky
  • 1 štipka kajenského korenia
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 bravčové kotlety s kosťou

Postup

  1. V plytkej miske zmiešame všetky prísady, okrem kotliet, a vytvoríme pastu.
  2. Pridáme kotlety a poriadne ich pokryjeme vzniknutou pastou.
  3. Zakryjeme a dáme na 2 hodiny alebo ideálne cez noc do chladu.
  4. Predhrejeme gril.
  5. Kotlety grilujeme asi 5 minút z každej strany.
  6. Pred podávaním nechajte 5 minút odstáť.
Bravčové plátky s paprikou na tanieri so zemiakmi a zeleninou.
www.soscuisine.com

Nielen lahodné grilované kotlety, ale aj ďalšie druhy mäsa zhotovíte na kontaktnom grile. V čom je výhodný? V teste kontaktných grilov sa dozviete všetko potrebné.

Kotlety z bravčového s restovanou zeleninou

Tento recept je skvelý, keď čakáte návštevu a neviete, čo rýchlo pripraviť. Je zdravý, ľahký a poteší každú chuťovú bunku!

Ingrediencie

Na marinádu:

  • 4 – 6 bravčových kotliet
  • 2 – 3 nakrájané strúčiky cesnaku
  • šťava z 1 citróna
  • 3 – 4 lyžice rastlinného oleja
  • 1 čajová lyžička údenej papriky
  • 1 čajová lyžička tymiánu
  • soľ a korenie na dochutenie

Na zeleninu:

  • 450 g zelených fazuliek (čerstvých alebo mrazených) alebo brokolica
  • 1 – 2 červené papriky nakrájané na rezančeky julienne
  • 1 veľká červená cibuľa nakrájaná na julienne
  • 4 stredne veľké zemiaky nakrájané na kocky
  • soľ a korenie na dochutenie
  • 1/2 čajovej lyžičky tymiánu
  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného cesnaku
  • 3 lyžice rastlinného oleja

Postup

  1. Predhrejeme rúru na 250 stupňov Celzia.
  2. Vložíme bravčové kotlety do veľkého vrecka spolu s olejom, citrónovou šťavou, soľou, čiernym korením, cesnakom, údenou paprikou a tymianom.
  3. Uzavrieme vrecko a rovnomerne vmasírujeme marinádu do mäsa.
  4. Vložíme sáčok s mäsom a marinádou do chladničky.
  5. Medzitým dáme zelenú fazuľu (alebo brokolicu) na pekáč spolu s nakrájanou cibuľou, červenou paprikou a zemiakmi, a všetko premiešame so soľou, korením a olejom.
  6. Voliteľne môžeme pridať sušený cesnak a tymian.
  7. Pokúsime sa umiestniť všetku zeleninu do jednej vrstvy.
  8. Mäso spolu s marinádou položíme na zeleninu.
  9. Pečieme v rúre asi 25 minút.
  10. Po 15 minútach môžeme mäso otočiť na druhú stranu.
  11. Ochutnáme zemiaky, aby sme sa uistili, že sú hotové.
  12. Ak nie, pečieme ďalších 5-7 minút.
  13. Podávame s jednoduchým zeleným šalátom.
Bravčové plátky položené na zelenine na plechu zakrytom alobalom.
www.thebossykitchen.com

Bravčový plátok na grile s rozmarínom

Grilovanie patrí k obľúbeným úpravám mäsa. Ideálnym mäsom na túto úpravu je práve bravčová kotleta, ktorá je veľmi rýchlo pripravená.

INGREDIENCIA

  • 4 plátky bravčové kotlety
  • celé farebné korenie
  • soľ
  • cesnak
  • rozmarín
  • olej

POSTUP

  1. Na grilovanie si pripravíme hrubšie plátky bravčovej kotlety – asi 3 cm, aby sa počas grilovania mäso príliš nevysušilo.
  2. Kotlety umyjeme, osušíme.
  3. Pripravíme si marinádu z drveného farebného korenia, rozotreného cesnaku, rozmarínu a oleja a do nej dáme mäso asi na 2 hodiny marinovať.
  4. Potom si prichystáme gril, rozpálime ho a kotletu na ňom z oboch strán ugrilujeme, pričom ju stále potierame marinádou.
Bravčové so zemiakmi a brokolicou na tanieri.
www.epicurious.com

Dusené bravčové s ryžou

Bravčové kotlety z jednej panvice s omáčkou? Áno prosím! A to ku všetkému opečené k dokonalosti podávané s karamelizovanou cibuľkou na smotanovej ryži. Prajeme dobrú chuť.

Ingrediencie

  • 2 lyžice masla
  • 2 bravčové kotlety (každá okolo 200 g), orezané
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/2 šálky nakrájanej žltej cibule
  • 1 strúčik cesnaku, jemne nasekaný
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 1/4 šálky smotany na šľahanie
  • 1/2 šálky surovej bielej ryže
  • 2 lyžice nasekaných čerstvých listov petržlenovej vňate

Postup

  1. V panvici rozpustíme na strednom plameni 1 lyžicu masla.
  2. Bravčové kotlety potrieme 1/4 čajovou lyžičkou soli a korenia.
  3. Pridáme mäso na panvicu a restujeme 4 až 6 minút, pričom raz otočíme.
  4. Pomocou klieští preložíme na tanier.
  5. Pridáme zvyšnú 1 lyžicu masla na panvicu.
  6. Pridáme cibuľu a zvyšnú 1/4 čajovú lyžičku soli.
  7. Za častého miešania restujeme 2 až 3 minúty za častého miešania, pokiaľ cibuľa nezmäkne.
  8. Primiešame cesnak.
  9. Prilejeme vývar a smotanu na šľahanie a privedieme do varu.
  10. Pridáme ryžu a opäť privedieme do varu.
  11. Mäso dáme na ryžu.
  12. Znížime plameň na minimum, zakryjeme a dusíme 20 až 25 minút, alebo pokiaľ sa väčšina tekutiny nevstrebe, bravčové mäso už nie je ružové a teplomer na mäso vložený do stredu nezobrazuje aspoň 62°C.
  13. Posypeme petržlenovou vňaťou.
Bravčové plátky na ryžu v čiernej panvici.
www.tablespoon.com

Porciovanie a príprava

Pokiaľ nemáme kúpené mäso už naporciované, tak si ho nakrájame podľa potreby. Kotlety môžeme vykostiť. Ak ich ponechávame s kosťou, tak mäso pri kosti narežeme, aby sa lepšie prepieklo.

Naporciované kotlety opláchneme, osušíme a jemne naklepeme, najlepšie zabalené do fólie alebo uložené v mikrotenovom sáčku, aby sa šťava z mäsa nevpíjala do dosky.

Jednotlivé porcie potom ešte narežeme aj po okrajoch, aby sa pri opekaní nekrútili. Aj kotlety samozrejme môžeme krájať na rezančeky, ktoré sa pripravujú ešte rýchlejšie ako porcie v plátkoch.

Odporúčané prílohy

K rýchlo upraveným kotletám sa hodia najrôznejšie druhy príloh. Predovšetkým varené, dusené alebo pečené zemiaky alebo vyprážané či pečené zemiakové hranolky a krokety.

Hodí sa aj dusená ryža, ktorú na ozvláštnenie môžeme dochutiť korením alebo zeleninou. Nie sú vylúčené ani cestoviny. K týmto rýchlym úpravám často podávame tatársku omáčku alebo niektorú inú vybranú studenú omáčku.

Vhodné sú aj teplé prelivy z kečupu, horčice a podobných ingrediencií. K tomu nezabudneme na niektorý zo zeleninových šalátov. Ak mäsové jedlo s prílohou doplníme bohatou zeleninovou oblohou získame takmer slávnostne vyzerajúce jedlo a to bez vynaloženia veľkej námahy as minimom času stráveným v kuchyni.

Ak vám chutia práve grilované kotletky, určite navštívte naše ďalšie články s receptami a inšpirujte sa napríklad grilovanými kotletkami z diviaka .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.