Stehná z kuracieho mäsa s plátkami paprík, maslovou ryžou alebo s lahodnou pečenou zeleninou? Voľba je len a iba na vás!
Recepty na kuracie stehná sú jednoduché a vždy niečím výnimočné. Napríklad práve pridanou tajnou ingredienciou, ktorú ste do nich nenápadne prihodili.
V našom článku nájdete niekoľko jedinečných a výborných receptov na kuracie stehienka, ktoré zanechajú v pamäti vašich chuťových pohárikov výnimočnosť.
Tiež sa s vami na konci článku podelíme o pár tipov, ako úspešne a jednoducho marinovať kuracie mäso.
Nechajte sa inšpirovať a nebojte sa experimentovať!
Pečené kuracie stehná
Tento recept na kuracie stehná pečené v rúre je sila. Jednoduché a lahodne upečené kura s horčicou a medovou polevou, ktoré sa bude skvele vynímať pri rodinných obedoch.
Ingrediencie
- 1 kg kuracích stehien
- korenie, soľ
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica dijonskej horčice
- 1 polievková lyžica hrubozrnnej dijonskej horčice
- 2 lyžice medu
- 6 strúčikov cesnaku, prelisované
- 1/4 lyžičky vločiek červenej čili papriky
Postup
- Vložte kuracie stehná do misky, osoľte a okoreňte podľa vašej chuti.
- V ďalšej miske zmiešajte olej, horčica, med, cesnak a vločky chilli a všetko poriadne premiešajte.
- Omáčku nalejte na stehná a dobre rozotrite.
- Nechajte odpočinúť v chladničke aspoň 15 minút.
- Predhrejte rúru na 200°C.
- Stehná preložte do pekáča vrátane zvyšnej omáčky. Nádobu nie je potrebné vymazávať.
- Pekáč vložte do rúry a pečte asi 45 minút, alebo pokiaľ nebudú kuracie stehná upečené a koža nebude chrumkavá. Pri nižšej teplote rúry pečte kuracie stehná dlhšie.
- Keď sú kuracie kúsky hotové, vyberte z rúry a pred podávaním nechajte aspoň 10 minút odpočívať.

Kuracie stehná na paprike
Kombinácia sladkých farebných paprík sa rozpustí v ústach
Ingrediencie
- 4 kúsky kuracích stehien
- olivový olej
- soľ, korenie
- 4 farebné papriky, nakrájané na mesiačiky
- 2 stredne veľké cibule, nakrájané na mesiačiky
- 2 strúčiky cesnaku, hrubo nasekané
- pár lyžíc bieleho vína
- 1/3 šálky olivového oleja
- 425 g paradajok, nakrájaných na väčšie kocky
- 1/2 lyžičky semienok feniklu
- 1 lyžička mletej papriky
- 1/2 sušeného oregana
- 1/2 lyžička sušenej bazalky
Postup
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Kuracie stehná pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte soľou a korením. Odložte bokom.
- Na plech rovnomerne rozložte nakrájané papriky, cibuľu a cesnak.
- Pokvapkajte niekoľkými lyžicami bieleho vína aj olivovým olejom.
- Rovnomerne rozložte kocky paradajok a posypte soľou a korením.
- Kuracie stehná vyskladajte navrch.
- Všetko posypte feniklovými semienkami, paprikou, oreganom a bazalkou.
- Plech zakryte alobalom a pečte pri teplote 200 ° C po dobu 1 hodiny a 15 minút.
- Keď je kura upečené, vyberte z rúry a nechajte pár minút odpočívať.

Tradičné, ale aj nové recepty na kura na paprike v niekoľkých variantoch. Ozvláštnite si vašu klasiku niečím novým!
Pečené kuracie stehná so zeleninou
Kuracie stehná s kúskami pečenej zeleniny ako perfektná večera alebo obed pre všetky príležitosti. Vyskúšajte!
Ingrediencie
- 4 kusy kuracích stehien s kožou
- 1 batáta, olúpaná a nakrájaná na kocky
- 1 šálka kukurice
- 2 väčšie mrkvy, olúpané a nakrájané na kocky
- 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná na mesiačiky
- 1 polievková lyžica masla
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1/4 šálky bieleho vína
- soľ, korenie
- sušený tymián
- hrsť nasekanej petržlenu
Postup
- Predhrejte rúru na 180 ° C a zapekaciu misku či pekáč si vymažte oleje.
- Kuracie stehná z oboch strán dochuťte soľou, čiernym korením a sušeným tymiánom.
- V stredne veľkej panvici rozohrejte olivový olej a rozpustite maslo.
- Kuracie stehná vložte na panvicu a opečte zo všetkých strán, kým nebudú zlaté a trochu prepečené. O zvyšok dopečenia sa postará rúra.
- Potom kuracie kúsky vyberte z panvice a odložte bokom.
- Do panvice pridajte cibuľu a nechajte zosklovatieť.
- Potom pridajte sladké zemiaky a nechajte niekoľko minút povariť, kým trochu nezhnednú.
- Následne pridajte kukuricu a opekajte ďalšie 3 minúty.
- Pridajte hŕstku nasekaného petržlenu a všetko poriadne premiešajte. Varte ďalšiu minútu.
- Prilejte víno a dochuťte štipkou soli a korenia. Opäť premiešajte a nechajte variť ďalšie 3 minúty.
- Potom zeleninu so všetkým obsahom preložte do pripraveného pekáča, na zeleninu vyskladajte kuracie stehná.
- Pekáč zaklopte a vložte do rúry. Pečte približne 30 minút, alebo kým sa kura poriadne neupečie. Zemiaky by mali byť mäkké na prepichnutie vidličkou.
- Po upečení vyberte z rúry a pred podávaním nechajte 10 minút odpočívať.

Objavte podobné tipy
Kuracie stehná s ryžou
Maslová cesnaková ryža je hviezdou tohto receptu. Spoločne so šťavnatými kuracími stehnami to dohromady zanechá výbornú a nezabudnuteľnú chuť na vašich chuťových pohárikoch. Len do toho!
Ingrediencie
- 5 kúskov kuracích stehien
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- 2 lyžice masla
- 270 g nevarenej bielej ryže
- 375 ml kuracieho vývaru
- 315 ml horúcej vody
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1/2 lyžičky cesnakového prášku
- 3/4 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- olej
- jemne nasekaná čerstvá petržlen
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Do pekáča nasypte cibuľu, cesnak a do stredu vložte maslo.
- Vložte do rúry a pečte 15 minút. Priebežne kontrolujte a miešajte, keď budú niektoré kúsky cibule už hnedé.
- Medzitým vo vedľajšej miske zmiešajte mletú papriku, sušený tymián, cesnakové korenie, soľ, korenie.
- Zmesou posypte kuracie kúsky, zo všetkých strán ho obaľte.
- Vyberte pekáč z rúry, prisypte ryžu a premiešajte.
- Kurča umiestnite na ryžu a potom prilejte kurací vývar aj vodu.
- Pekáč zakryte alobalom, vložte do rúry a pečte 30 minút.
- Po uplynutí doby odstráňte alobal, kura potrite olejom a pečte ďalších 20 minút, kým sa tekutina nevstrebe.
- Keď je kura upečené a ryža hotová, vyberte pekáč z rúry. Nechajte na pár minút odpočinúť.
- Podávajte ozdobené s petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

Cuketa je výborný druh zeleniny a dá sa pripraviť na niekoľko možných spôsobov. Vyskúšajte recepty so zapekanou cuketou , ktoré budú zdravou vsuvkou vo vašom týždennom jedálničku!
Pečené kuracie stehná s omáčkou
Šťavnaté kuracie mäso s chrumkavou kožou varená v lahodnej krémovej cesnakovej omáčke parmezánovej omáčke. Perfektne chutí so zeleninou alebo ryžou.
Ingrediencie
- 6 kuracích stehien, s kožou
- soľ, korenie
- 1 polievková lyžica masla
- 4 strúčiky cesnaku, lisované
- 1 lyžička tymiánu
- 1 šálka bieleho vína, popr. kuracieho vývaru
- 1 šálka smotany na šľahanie
- 1-2 čajové lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
- 1/2 šálky jemne nastrúhaného parmezánu
- hrsť nasekanej petržlenu, najemno
Postup
- Kuracie stehná zo všetkých strán dochuťte soľou a korením.
- V panvici na vysokom ohni rozpáľte lyžicu oleja.
- Kuracie stehná vložte do panvice a opekajte zo všetkých strán, kým nie sú poriadne prepečené, dozlatista.
- Potom hotové kuracie stehná vyberte z panvice a odložte bokom.
- Do panvice pridajte maslo, prelisovaný cesnak a tymian a varte 30 sekúnd.
- Potom prilejte víno či kurací vývar a poriadne premiešajte.
- Pridajte smotanu a citrónovú šťavu, opäť zamiešajte.
- Omáčku nechajte povariť aspoň 5 až 10 minút, nechajte jej obsah trochu zredukovať.
- Pridajte parmezán a zamiešajte.
- Hneď pridajte kuracie stehná a nechajte variť ďalšie 5 až 10 minút. Omáčka by mala zhustnúť.
- Nakoniec posypete petržlenovou vňaťou a podávate.

Tiež mávate vždy po obede chuť na niečo sladké? Vyskúšajte si jeden z receptov na perník , ktorý bude určite výbornou čerešničkou po obede!
Pikantné pečené kuracie stehná
Pikantná a zároveň sladká marináda na kuracom mäse dodá šmrnc vášmu jedlu a chuťovým bunkám. Nechajte sa prekvapiť!
Ingrediencie
- 1-2 čajové lyžičky chilli korenia
- 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
- 1 čajová lyžička mletej rasce
- 2 čajové lyžičky sušeného cesnakového korenia
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- štipka čerstvého mletého čierneho korenia
- 1/3 šálky tekutého medu
- 1 lyžica jablčného octu
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 6 – 8 kuracích stehien
- jarná cibuľka, na ozdobu
Postup
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Vo veľkej panvici na vysokom ohni rozohrejte olej.
- Do panvice s olejom pridajte všetky prísady korenia a riadne zmiešajte, kým sa dôkladne nespoja.
- Kuracie kúsky vložte do panvice a poriadne obaľte v korení s olejom.
- Nechajte opekať, kým kuracie stehná nezhnednú zo všetkých strán.
- Zatiaľ si vo vedľajšej miske zmiešajte med a jablkový ocot, vznikne medová omáčka.
- Panvicu snímte z platničky a pokiaľ nemáte panvicu vhodnú na pečenie v rúre, preložte celý obsah panvice do pekáča. Ak áno, nechajte všetko v panvici.
- Kuracie stehná prelejte medovou omáčkou a poriadne premiešajte.
- Kurča podlejte trochou vody a vložte zaklopené do rúry.
- Pečte po dobu 25 až 30 minút, alebo pokiaľ nie je kura upečené.
- Potom vyberte z rúry a nechajte pár minút odstáť.
- Podávajte posypané kúsky jarnej cibuľky.

Tipy, ako marinovať kura
Hoci výroba marinád je pomerne jednoduchý proces, máme pre vás však niekoľko užitočných tipov a rád, ako marinovať kura, aby sa dosiahli čo najlepšie výsledky.
- Používajte uzatvárateľné plastové vrecká alebo uzatvárateľné plastové misky. Šťavy a príchute chceme utesniť čo najviac.
- Marinujte mäso v chladničke, nie pri izbovej teplote. Pomôže to udržať jedlo v bezpečí pred chorobami prenášanými potravinami.
- Udržujte marinované mäsá v chladničke okrem iného potraviny, aby ste zabránili nebezpečnej kontaminácii surového mäsa.
- Vo svojich marinádach používajte kombinácie kyselín, oleja a korenia.
- Akonáhle je čas na varenie mäsa, nepoužitú marinádu zlikvidujte a nepoužívajte ju ako omáčku, pokiaľ ju najskôr nevaríte, pretože bude obsahovať surové kuracie šťavy.
- Na dosiahnutie najlepších výsledkov skúste kurča marinovať večer, cez noc, aby ste dosiahli maximálnu chuť.
- Pokiaľ sa vám marinované mäso nepodarí do 2 dní uvariť, môžete mäso v marináde zmraziť a použiť neskôr.
