6 najlepších receptov na stehná z kuracieho mäsa, ktorým nebude nikto môcť odolať. Vyskúšajte!

Stehná z kuracieho mäsa s plátkami paprík, maslovou ryžou alebo s lahodnou pečenou zeleninou? Voľba je len a iba na vás!

Recepty na kuracie stehná sú jednoduché a vždy niečím výnimočné. Napríklad práve pridanou tajnou ingredienciou, ktorú ste do nich nenápadne prihodili.

V našom článku nájdete niekoľko jedinečných a výborných receptov na kuracie stehienka, ktoré zanechajú v pamäti vašich chuťových pohárikov výnimočnosť.

Tiež sa s vami na konci článku podelíme o pár tipov, ako úspešne a jednoducho marinovať kuracie mäso.

Nechajte sa inšpirovať a nebojte sa experimentovať!

Pečené kuracie stehná

Tento recept na kuracie stehná pečené v rúre je sila. Jednoduché a lahodne upečené kura s horčicou a medovou polevou, ktoré sa bude skvele vynímať pri rodinných obedoch.

Ingrediencie

  • 1 kg kuracích stehien
  • korenie, soľ
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 polievková lyžica dijonskej horčice
  • 1 polievková lyžica hrubozrnnej dijonskej horčice
  • 2 lyžice medu
  • 6 strúčikov cesnaku, prelisované
  • 1/4 lyžičky vločiek červenej čili papriky

Postup

  • Vložte kuracie stehná do misky, osoľte a okoreňte podľa vašej chuti.
  • V ďalšej miske zmiešajte olej, horčica, med, cesnak a vločky chilli a všetko poriadne premiešajte.
  • Omáčku nalejte na stehná a dobre rozotrite.
  • Nechajte odpočinúť v chladničke aspoň 15 minút.
  • Predhrejte rúru na 200°C.
  • Stehná preložte do pekáča vrátane zvyšnej omáčky. Nádobu nie je potrebné vymazávať.
  • Pekáč vložte do rúry a pečte asi 45 minút, alebo pokiaľ nebudú kuracie stehná upečené a koža nebude chrumkavá. Pri nižšej teplote rúry pečte kuracie stehná dlhšie.
  • Keď sú kuracie kúsky hotové, vyberte z rúry a pred podávaním nechajte aspoň 10 minút odpočívať.
Kuracie pečené stehienka s dijonskou horčicou.
zdroj: jocooks.com

Kuracie stehná na paprike

Kombinácia sladkých farebných paprík sa rozpustí v ústach

Ingrediencie

  • 4 kúsky kuracích stehien
  • olivový olej
  • soľ, korenie
  • 4 farebné papriky, nakrájané na mesiačiky
  • 2 stredne veľké cibule, nakrájané na mesiačiky
  • 2 strúčiky cesnaku, hrubo nasekané
  • pár lyžíc bieleho vína
  • 1/3 šálky olivového oleja
  • 425 g paradajok, nakrájaných na väčšie kocky
  • 1/2 lyžičky semienok feniklu
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 1/2 sušeného oregana
  • 1/2 lyžička sušenej bazalky

Postup

  • Rúru predhrejte na 200 °C.
  • Kuracie stehná pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte soľou a korením. Odložte bokom.
  • Na plech rovnomerne rozložte nakrájané papriky, cibuľu a cesnak.
  • Pokvapkajte niekoľkými lyžicami bieleho vína aj olivovým olejom.
  • Rovnomerne rozložte kocky paradajok a posypte soľou a korením.
  • Kuracie stehná vyskladajte navrch.
  • Všetko posypte feniklovými semienkami, paprikou, oreganom a bazalkou.
  • Plech zakryte alobalom a pečte pri teplote 200 ° C po dobu 1 hodiny a 15 minút.
  • Keď je kura upečené, vyberte z rúry a nechajte pár minút odpočívať.
Pečená paprika s kuracími kúskami z jedného plechu.
zdroj: mediterraneanliving.com

Tradičné, ale aj nové recepty na kura na paprike v niekoľkých variantoch. Ozvláštnite si vašu klasiku niečím novým!

Pečené kuracie stehná so zeleninou

Kuracie stehná s kúskami pečenej zeleniny ako perfektná večera alebo obed pre všetky príležitosti. Vyskúšajte!

Ingrediencie

  • 4 kusy kuracích stehien s kožou
  • 1 batáta, olúpaná a nakrájaná na kocky
  • 1 šálka kukurice
  • 2 väčšie mrkvy, olúpané a nakrájané na kocky
  • 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná na mesiačiky
  • 1 polievková lyžica masla
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1/4 šálky bieleho vína
  • soľ, korenie
  • sušený tymián
  • hrsť nasekanej petržlenu

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 ° C a zapekaciu misku či pekáč si vymažte oleje.
  • Kuracie stehná z oboch strán dochuťte soľou, čiernym korením a sušeným tymiánom.
  • V stredne veľkej panvici rozohrejte olivový olej a rozpustite maslo.
  • Kuracie stehná vložte na panvicu a opečte zo všetkých strán, kým nebudú zlaté a trochu prepečené. O zvyšok dopečenia sa postará rúra.
  • Potom kuracie kúsky vyberte z panvice a odložte bokom.
  • Do panvice pridajte cibuľu a nechajte zosklovatieť.
  • Potom pridajte sladké zemiaky a nechajte niekoľko minút povariť, kým trochu nezhnednú.
  • Následne pridajte kukuricu a opekajte ďalšie 3 minúty.
  • Pridajte hŕstku nasekaného petržlenu a všetko poriadne premiešajte. Varte ďalšiu minútu.
  • Prilejte víno a dochuťte štipkou soli a korenia. Opäť premiešajte a nechajte variť ďalšie 3 minúty.
  • Potom zeleninu so všetkým obsahom preložte do pripraveného pekáča, na zeleninu vyskladajte kuracie stehná.
  • Pekáč zaklopte a vložte do rúry. Pečte približne 30 minút, alebo kým sa kura poriadne neupečie. Zemiaky by mali byť mäkké na prepichnutie vidličkou.
  • Po upečení vyberte z rúry a pred podávaním nechajte 10 minút odpočívať.
Pečené kúsky kurčaťa so zeleninou v zapekacej miske.
zdroj: jocooks.com

Kuracie stehná s ryžou

Maslová cesnaková ryža je hviezdou tohto receptu. Spoločne so šťavnatými kuracími stehnami to dohromady zanechá výbornú a nezabudnuteľnú chuť na vašich chuťových pohárikoch. Len do toho!

Ingrediencie

  • 5 kúskov kuracích stehien
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • 2 lyžice masla
  • 270 g nevarenej bielej ryže
  • 375 ml kuracieho vývaru
  • 315 ml horúcej vody
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1/2 lyžičky cesnakového prášku
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • olej
  • jemne nasekaná čerstvá petržlen

Postup

  • Predhrejte rúru na 180°C.
  • Do pekáča nasypte cibuľu, cesnak a do stredu vložte maslo.
  • Vložte do rúry a pečte 15 minút. Priebežne kontrolujte a miešajte, keď budú niektoré kúsky cibule už hnedé.
  • Medzitým vo vedľajšej miske zmiešajte mletú papriku, sušený tymián, cesnakové korenie, soľ, korenie.
  • Zmesou posypte kuracie kúsky, zo všetkých strán ho obaľte.
  • Vyberte pekáč z rúry, prisypte ryžu a premiešajte.
  • Kurča umiestnite na ryžu a potom prilejte kurací vývar aj vodu.
  • Pekáč zakryte alobalom, vložte do rúry a pečte 30 minút.
  • Po uplynutí doby odstráňte alobal, kura potrite olejom a pečte ďalších 20 minút, kým sa tekutina nevstrebe.
  • Keď je kura upečené a ryža hotová, vyberte pekáč z rúry. Nechajte na pár minút odpočinúť.
  • Podávajte ozdobené s petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Kuracie kúsky s ryžou a tymianom z jedného pekáča.
zdroj: reciperineats.com

Cuketa je výborný druh zeleniny a dá sa pripraviť na niekoľko možných spôsobov. Vyskúšajte recepty so zapekanou cuketou , ktoré budú zdravou vsuvkou vo vašom týždennom jedálničku!

Pečené kuracie stehná s omáčkou

Šťavnaté kuracie mäso s chrumkavou kožou varená v lahodnej krémovej cesnakovej omáčke parmezánovej omáčke. Perfektne chutí so zeleninou alebo ryžou.

Ingrediencie

  • 6 kuracích stehien, s kožou
  • soľ, korenie
  • 1 polievková lyžica masla
  • 4 strúčiky cesnaku, lisované
  • 1 lyžička tymiánu
  • 1 šálka bieleho vína, popr. kuracieho vývaru
  • 1 šálka smotany na šľahanie
  • 1-2 čajové lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
  • 1/2 šálky jemne nastrúhaného parmezánu
  • hrsť nasekanej petržlenu, najemno

Postup

  • Kuracie stehná zo všetkých strán dochuťte soľou a korením.
  • V panvici na vysokom ohni rozpáľte lyžicu oleja.
  • Kuracie stehná vložte do panvice a opekajte zo všetkých strán, kým nie sú poriadne prepečené, dozlatista.
  • Potom hotové kuracie stehná vyberte z panvice a odložte bokom.
  • Do panvice pridajte maslo, prelisovaný cesnak a tymian a varte 30 sekúnd.
  • Potom prilejte víno či kurací vývar a poriadne premiešajte.
  • Pridajte smotanu a citrónovú šťavu, opäť zamiešajte.
  • Omáčku nechajte povariť aspoň 5 až 10 minút, nechajte jej obsah trochu zredukovať.
  • Pridajte parmezán a zamiešajte.
  • Hneď pridajte kuracie stehná a nechajte variť ďalšie 5 až 10 minút. Omáčka by mala zhustnúť.
  • Nakoniec posypete petržlenovou vňaťou a podávate.
Stehná z kuracieho mäsa so syrovou omáčkou a petržlenom.
zdroj: simply-delicious-food.com

Tiež mávate vždy po obede chuť na niečo sladké? Vyskúšajte si jeden z receptov na perník , ktorý bude určite výbornou čerešničkou po obede!

Pikantné pečené kuracie stehná

Pikantná a zároveň sladká marináda na kuracom mäse dodá šmrnc vášmu jedlu a chuťovým bunkám. Nechajte sa prekvapiť!

Ingrediencie

  • 1-2 čajové lyžičky chilli korenia
  • 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • 2 čajové lyžičky sušeného cesnakového korenia
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • štipka čerstvého mletého čierneho korenia
  • 1/3 šálky tekutého medu
  • 1 lyžica jablčného octu
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 6 – 8 kuracích stehien
  • jarná cibuľka, na ozdobu

Postup

  • Rúru predhrejte na 180 °C.
  • Vo veľkej panvici na vysokom ohni rozohrejte olej.
  • Do panvice s olejom pridajte všetky prísady korenia a riadne zmiešajte, kým sa dôkladne nespoja.
  • Kuracie kúsky vložte do panvice a poriadne obaľte v korení s olejom.
  • Nechajte opekať, kým kuracie stehná nezhnednú zo všetkých strán.
  • Zatiaľ si vo vedľajšej miske zmiešajte med a jablkový ocot, vznikne medová omáčka.
  • Panvicu snímte z platničky a pokiaľ nemáte panvicu vhodnú na pečenie v rúre, preložte celý obsah panvice do pekáča. Ak áno, nechajte všetko v panvici.
  • Kuracie stehná prelejte medovou omáčkou a poriadne premiešajte.
  • Kurča podlejte trochou vody a vložte zaklopené do rúry.
  • Pečte po dobu 25 až 30 minút, alebo pokiaľ nie je kura upečené.
  • Potom vyberte z rúry a nechajte pár minút odstáť.
  • Podávajte posypané kúsky jarnej cibuľky.
Pikantná sladká marináda na kuracích kúskoch s jarnou cibuľkou navrch.
zdroj: diethood.com

Tipy, ako marinovať kura

Hoci výroba marinád je pomerne jednoduchý proces, máme pre vás však niekoľko užitočných tipov a rád, ako marinovať kura, aby sa dosiahli čo najlepšie výsledky.

  • Používajte uzatvárateľné plastové vrecká alebo uzatvárateľné plastové misky. Šťavy a príchute chceme utesniť čo najviac.
  • Marinujte mäso v chladničke, nie pri izbovej teplote. Pomôže to udržať jedlo v bezpečí pred chorobami prenášanými potravinami.
  • Udržujte marinované mäsá v chladničke okrem iného potraviny, aby ste zabránili nebezpečnej kontaminácii surového mäsa.
  • Vo svojich marinádach používajte kombinácie kyselín, oleja a korenia.
  • Akonáhle je čas na varenie mäsa, nepoužitú marinádu zlikvidujte a nepoužívajte ju ako omáčku, pokiaľ ju najskôr nevaríte, pretože bude obsahovať surové kuracie šťavy.
  • Na dosiahnutie najlepších výsledkov skúste kurča marinovať večer, cez noc, aby ste dosiahli maximálnu chuť.
  • Pokiaľ sa vám marinované mäso nepodarí do 2 dní uvariť, môžete mäso v marináde zmraziť a použiť neskôr.
Niekoľko druhov marinád pre kuracie mäso.
zdroj: asweetpeachef.com

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.