Kysnuté cesto spája tak nečakané pokrmy ako koláče a langoše – a naopak oddeľuje skúsených pekárov od letmých návštevníkov kuchyne.
Že si na kysnuté netrúfate?
S týmito 5 jednoduchými receptami zdoláte túto pomyselnú kulinársku osemtisícovku aj vy!
Kysnuté cesto na koláč
Bez práce nie sú koláče a bez vykysnutého cesta nikdy nebudete mať koláče, ako od babičky.
Čo budeme potrebovať
- 500 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- 1 droždie
- 3 žĺtky + 1 vajce na potretie
- 100 ml mlieka
- 250 g masla
- tvarohovo-pudingový krém na náplň
- hrozienka
Na posýpku
- 80 g krupicového cukru
- 80 g masla
- 100 g polohrubej múky
Postup
- Múku dáme do misy, pridáme cukor a droždie.
- Žĺtky, mlieko a zmäknuté maslo vpracujeme do cesta.
- Necháme 15 minút stáť. Cesto zhustne a bude sa s ním krásne pracovať
- Cesto vyvaľkáme na veľmi tenký plát a vykrajujeme z neho kolieska s priemerom asi 5 cm.
- Prsty do každého urobíme priehlbinu a naplníme krémom. Doprostred dáme 3 hrozienka.
- Potrieme ich rozšľahaným vajcom.
- Posypeme posýpkou.
- Pečieme dozlatista v rúre vyhriatej na 180 °C.

Kysnuté cesto na buchty
Je to stará dobrá česká klasika, ktorá jednoducho chutí. Buchty z kysnutého cesta a naplnené lekvárom alebo tvarohom, sú jednoducho jasnou voľbou, keď si chcete pochutnať na niečom tradičnom.
Čo budeme potrebovať
- 500 g hladkej múky
- 200 ml vlažného mlieka
- 100 g cukru
- 100 g masla
- 3 vajcia
- 1 droždie
- maslo na potretie
- štipka soli
Postup
- Múku, cukor a štipku soli premiešame.
- V strede urobíme jamku, pridáme kvasnice s trochou mlieka a rozmiešame na kašičku.
- Zakryjeme a necháme stáť.
- Pridáme zvyšné mlieko, rozpustené maslo a vajcia.
- Riadne vyhniteme.
- Necháme kysnúť asi hodinu a pol.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnikový plát hrubý asi 1 cm.
- Radielkom vykrojíme 20 štvorcov a do stredu každého pridáme náplň.
- Potom každý štvorec vytiahneme za rohy a spojíme v stredu. Prsty utesníme všetky zvary a dlaňou vytvarujeme do tvaru buchty.
- Vytvarované buchty skladáme vedľa seba do maslom vymasteného pekáča.
- Necháme kysnúť ešte 20 minút. Rúru rozohrejeme na 180 °C.
- Pripravené buchty dáme piecť do rozohriatej rúry. Pečieme asi 30 minút.
- Podávame jemne pomúčené práškovým cukrom.
Buchty môžeme upiecť aj tvarohové s ovocím, alebo si zaspomínať na škôlku s buchtičkami so šodó !

Škoricové slimáky z kysnutého cesta
Toto je ten najlepší recept na kysnuté škoricové rolky. Zahryznite sa do nadýchaného cesta plného škorice s jemnou a krémovou polevou.
Čo budeme potrebovať
- 250 ml teplého mlieka
- 100 g kryštálového cukru (+ lyžica navyše)
- Lyžica sušeného droždia
- 2 veľké vajcia
- 90 g rozpusteného masla
- Lyžička vanilkového extraktu
- 560 g hladkej múky
- Lyžička morskej soli
- Lyžička mletej škorice
Na náplň
- 220 g trstinového cukru
- 2 ½ lyžice mletej škorice
- 90 g zmäknutého masla
Na polevu
- 225 g smotanového syra
- 60 g zmäknutého masla
- 240 g práškového cukru
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- Štipka soli
Postup
- Na cesto si v mikrovlnnej rúre ohrejeme mlieko.
- Do misy pridáme mlieko, potom pridáme lyžicu cukru a lyžicu droždia.
- Zamiešame a necháme päť minút odležať.
- Do misy pridáme zvyšok cukru, maslo, vajcia a vanilku.
- Zmes začneme hniesť, tak aby nám vzniklo lepivé cesto.
- Pridáme múku, soľ a škoricu a pokračujeme v miesení.
- Cesto miesime, kým nevznikne veľká guľa.
- Cesto prenesieme na pomúčenú plochu a rukami znovu premeníme, kým nebude hladké a pružné.
- Vymastíme si veľkú misu maslom a cesto vložíme dovnútra.
- Misu prikryjeme utierkou a dáme ju na teplé miesto, aby mohlo cesto vykysnúť.
- Cesto necháme kysnúť asi 1 hodinu, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
- Medzitým si pripravíme náplň do škoricových roliek.
- V malej miske zmiešame maslo, hnedý cukor a škoricu, kým nebude zmes jednotná.
- Vykysnuté cesto si na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme.
- Pomocou stierky potrieme celé cesto náplňou.
- Cesto potom pevne zrolujeme a nakrája na 12 rovnakých slimákov.
- Zapekaciu misu alebo plech s okrajom vyložíme papierom na pečenie alebo vymažeme maslom.
- Škoricové rolky do misy vyskladáme, zakryjeme utierkou a necháme 30 minút odpočívať, aby rolky nakysli.
- Medzitým predhrejeme rúru na 180 stupňov a slimáky do nej vložíme.
- Slimáky pečieme 18-20 minút dozlatista.
- Zatiaľ čo sa škoricové slimáky pečú, vyšľaháme smotanový syr, maslo, práškový cukor, vanilkový extrakt a soľ.
- Akonáhle škoricové slimáky vyberieme z rúry, ešte teplé ich potrieme syrovou polevou.

Objavte podobné tipy
Kysnuté cesto na pizzu
Urobte si pizzu z kysnutého cesta a pochutnajte si, ako v pravej talianskej reštaurácii!
Čo budeme potrebovať
- 1 lyžica soli
- 1 lyžica olivového oleja
- 0,5 kg hladkej múky
- 1 kocka droždia
- 2,5 dl studenej vody
Postup
- Ingrediencie prepracujeme na vláčne cesto a necháme 40 minút kysnúť. Pri príprave kvásku si dáme pozor, aby sa soľ nedostala ku droždiu.
- Vyvaľkáme 2 tenké pizze a vyvýšime okraje.
- Po obložení pečieme dozlatista v predhriatej rúre pri 220 ºC.

Cesto na langoše kysnuté
Žiadne slávnosti sa nezaobídu bez vône cesnaku a čerstvo usmažených langošov! Teraz máte možnosť si recept na langoše z kysnutého cesta urobiť aj vy sami doma.
Čo budeme potrebovať
- 500 g hladkej múky
- 1 droždie
- 250 ml mlieka
- štipka soli
Postup
- Na trochu múky dáme lyžičku cukru a droždia. Pridáme 100 ml mlieka. Necháme bokom, kým sa nezačnú robiť bubliny.
- Pridáme zvyšné mlieko aj múku, osolíme a vypracujeme hladké cesto.
- Cesto by sa malo odlepovať od varešky. Potom ho poprášime múkou a necháme približne 30 minút odstáť.
- Potom vytvarujeme bochníčky a necháme ďalších 15 minút stáť na pomúčenej doske.
- Nakoniec vyťahujeme do placiek a tie sprudka vyprážame po oboch stranách vo vyššej vrstve oleja.
Máte radi pečenie z kysnutého cesta? Už ste premýšľali o obstaraní domácej pekárne? Pokiaľ sa chcete dozvedieť viac, prečítajte si veľkú recenziu domácich pekární.

Príprava kysnutého cesta
Pozornosť je potrebné venovať týmto faktorom:
- Rovnaká (izbová) teplota všetkých surovín
- používanie čerstvého droždia.
- príprava kvásku: bokom v miske aj do jamku v múke
- soliť až pri zarábaní, keď je droždie zapracované do múky (soľ totiž ničí kvasinky v droždí)
- preosievanie múky (nadľahčí sa)
Zarábanie kysnutého cesta
Do preosiatej múky sa pridáva vykysnutý kvások , rozpustený tuk a vlažná tekutina . Cukor sa dáva len do sladkých múčnikových ciest, slané cestá sa naopak dosolia, prípadne aj okorení. Znova máme na pamäti, že soľ nemá prísť do priameho styku s droždím .
Tuk musí byť len vlahý , nikdy nie horúci, a to isté platí pre tekutinu, pretože horúcou tekutinou by sa sparilo droždie a cesto by nekynulo.
Tekutinu lejeme vždy do múky , nikdy nie naopak a cesto zarábame od redšieho k hustejšiemu , takže je praktické si trochu múky nechať bokom na potrebné pridanie počas prepracovávania cesta.
Do kysnutého cesta sa prepracovávaním vháňa vzduch , ktorý umožňuje kvasinkám z droždia sa množiť a tým kypriť cesto. Preto spracovanie nepodceňujeme, ale na uľahčenie využijeme vhodných prístrojov.
V prvom rade je to domáca pekáreň , ktorá spracuje cesto aj na buchty alebo iné pečivo, potom tiež domáce hnetače u robotov alebo hnetače ručné. Aj ručný elektrický hnetač dokáže vypracovať cesto zo 60-70 dkg múky. U týchto prístrojov používame zatočené hnetacie háky, nikdy nie šľahacie metly .
Kysnutie cesta
Dobre vypracované kysnuté cesto sa necháva kysnúť na teplom mieste asi hodinu.
Ak chceme mať cesto kyprejšie a pórovitejšie, tak ich zhruba po polhodine znovu prepracujeme vareškou , uvoľní sa tak vytvorený oxid uhličitý a kvasinky získajú nový kyslík.
Teplota na kysnutie stačí bežná izbová , teda 20-22 ° C, pri vyššej teplote kysne cesto zbytočne rýchlo. Ak chceme kysnutie spomaliť, tak ich naopak nechávame kysnúť za chladnejších podmienok. Cesto vykysne aj cez noc v chladničke, čo je vhodný spôsob na ranné pečenie pečiva.
Správne vykysnuté cesto má zhruba dvojnásobný objem ako pred kysnutím, je hladké a pružné. Nedostatočne vykysnuté cesto sa jednoducho nechá dokysnúť.
Prekysnuté cesto sa pozná podľa toho, že javí známky rednutia a pri pohybe misou klesá dole . Napraviť sa to dá tým spôsobom, že cesto prepracujeme a necháme znova dokysnúť.
Pečenie a varenie kysnutého cesta
Z vykysnutého cesta na doske vypracujeme žiadané tvary, podľa potreby ich aj naplníme a urovnáme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech .
Medzi jednotlivými kusmi udržujeme primerané medzery, pretože ďalším kysnutím a pri pečení cesto ešte nadobudne. Iba v prípade, že chceme, aby kyslo len do výšky, tak ich kladieme tesne vedľa seba.
Na plechu necháme ešte aspoň 10-15 minút dokysnúť . Sladké pečivo tesne pred pečením potrieme rozpusteným tukom alebo mierne osladeným mliekom , aby sa na ňom vytvorila kôrka. Slané pečivo potierame osolenou vodou, mliekom alebo rozšľahaným vajcom.
Plech vkladáme do predhriatej rúry a pečieme väčšinou pri 200-220 °C.
Z kysnutého cesta sa varia aj rôzne knedle a to sladké aj slané, a tie sa vždy vkladajú do dostatočného množstva osolenej vody, ktorá je v plnom vare.