Volské oká: tie najlepšie recepty na nestarnúci klasiku

Volské oko čiže volské oko, toť pochúťka od pohľadu.

Ako na to, aby vajcia tvorilo biely krúžok s výrazným žltým stredom, aby bol bielok takmer tuhý, ale žĺtok polotekutý?

Všetko o Volské oku sa dozviete v týchto 3 jednoduchých receptoch!

Volské oko so slaninou

INGREDIENCIE

  • 2 vajcia
  • 1 lyžička masla
  • 4 plátky slaniny
  • soľ, korenie

POSTUP

  1. Panvicu rozohrejeme a na maslo dáme smažiť 2 vajcia.
  2. Po minútke pridáme prúžky slaniny.
  3. Panva nezakrývame a akonáhle bielok chytá po okrajoch zlatistý nádych, vajcia aj slaniny podoberieme a okamžite podávame.
  4. Servírujeme s pečivom a čerstvou zeleninou.

Recept na volské oko so slaninou

INGREDIENCIE

  • 2 vajcia
  • 1 lyžica masla
  • 2 väčšie a silnejšie plátky šunky
  • soľ, korenie

POSTUP

  1. Volské oko môžeme jednoducho šunkou prekryť, ale lepšie vyzerá, ak opražíme šunku a pripravíme ju na tanier.
  2. Potom na panvici osmažíme vajcia na masle, ku koncu osolíme a okoreníme. Vajcia vyberieme ťahúň, než bielok začne meniť farbu.
  3. Servírujeme navrch šunky, najlepšie s celozrnným pečivom a zeleninou.

Recept na volské oko so šunkou

Volské oko v chlebe

INGREDIENCIE

  • 2 vajcia
  • 4 krajce chleba alebo 4 plátky hriankového chleba
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice nátierkového masla
  • pažítka
  • soľ, korenie

POSTUP

  1. Uprostred všetkých 4 krajcov vyrežeme koliesko veľké asi ako žĺtok.
  2. Vždy jednu stranu krajce natrieme maslom a na maslo ešte nátierkovým maslom s pažítkou.
  3. Krajce pritlačíme natretým stranami k sebe, vzniknú teda akési 2 sendviče s dierou.
  4. Rozohrejeme trochu masla na panvici a vložíme sendviče.
  5. Po minútke zalejeme dieru v každom sendviči jedným vajcom.
  6. Stiahneme oheň a smažíme z oboch strán, kým sa žĺtok nepretiahne zlatistú pevnejšie vrstvou.
  7. Servírujeme so zeleninou.

Recept na volské oko v chlebe

Príprava volských ôk

Okrúhly a tým pádom úhľadný tvar volských ôk sa najlepšie zabezpečí ich opekaním v jamkovej forme na stávkovanie vajcia, lievanečníku alebo menšie panvičke.

Akúkoľvek formu necháme najskôr rozohriať bez tuku, potom na ňu dáme malý kúsok masla a necháme ho rozpustiť alebo ju vytrieme olejom a necháme ho prehriať.

Vajíčko naklepneme v polovici, rozdelíme škrupiny a opatrne vpustíme vajíčko na rozohriaty tuk tak, aby žĺtok zostal uprostred. Ak nemáme žiadnu jamkovou formu a používame panvičku, tak musíme rýchlo a obratne prihrnúť bielok k stredu , aby sa čo najviac zachoval zaguľatený tvar.

Vajcia necháme tuhnúť pri miernejší teplote, aby bielok stuhnuté predčasne a spodok sa nepripálil. V žiadnom prípade neprikrývame pokrievkou, tak by sa žĺtok pretiahol blankou.

Vajcia mierne osolíme až vo chvíli, kedy začína žĺtok tuhnúť. Ak vajcia osolíme ihneď, tak sa žĺtok roztečie . Akonáhle je bielok zatuhnutý a žĺtok polotuhý, vajcia podoberieme lopatkou a ihneď podávame. Volské oká nedá pripravovať do zásoby, strácajú formu i chuť.

Najlepšie sa volské oká dopĺňajú so strukovinami ako hrachovú kašou alebo šošovkou na kyslo .

Pochutnali ste si? Zdieľajte recepty s priateľmi , ocenia to!

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.