Volské oko čiže volské oko, toť pochúťka od pohľadu.
Ako na to, aby vajcia tvorilo biely krúžok s výrazným žltým stredom, aby bol bielok takmer tuhý, ale žĺtok polotekutý?
Všetko o Volské oku sa dozviete v týchto 3 jednoduchých receptoch!
Volské oko so slaninou
INGREDIENCIE
- 2 vajcia
- 1 lyžička masla
- 4 plátky slaniny
- soľ, korenie
POSTUP
- Panvicu rozohrejeme a na maslo dáme smažiť 2 vajcia.
- Po minútke pridáme prúžky slaniny.
- Panva nezakrývame a akonáhle bielok chytá po okrajoch zlatistý nádych, vajcia aj slaniny podoberieme a okamžite podávame.
- Servírujeme s pečivom a čerstvou zeleninou.

INGREDIENCIE
- 2 vajcia
- 1 lyžica masla
- 2 väčšie a silnejšie plátky šunky
- soľ, korenie
POSTUP
- Volské oko môžeme jednoducho šunkou prekryť, ale lepšie vyzerá, ak opražíme šunku a pripravíme ju na tanier.
- Potom na panvici osmažíme vajcia na masle, ku koncu osolíme a okoreníme. Vajcia vyberieme ťahúň, než bielok začne meniť farbu.
- Servírujeme navrch šunky, najlepšie s celozrnným pečivom a zeleninou.

Objavte podobné tipy
Volské oko v chlebe
INGREDIENCIE
- 2 vajcia
- 4 krajce chleba alebo 4 plátky hriankového chleba
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice nátierkového masla
- pažítka
- soľ, korenie
POSTUP
- Uprostred všetkých 4 krajcov vyrežeme koliesko veľké asi ako žĺtok.
- Vždy jednu stranu krajce natrieme maslom a na maslo ešte nátierkovým maslom s pažítkou.
- Krajce pritlačíme natretým stranami k sebe, vzniknú teda akési 2 sendviče s dierou.
- Rozohrejeme trochu masla na panvici a vložíme sendviče.
- Po minútke zalejeme dieru v každom sendviči jedným vajcom.
- Stiahneme oheň a smažíme z oboch strán, kým sa žĺtok nepretiahne zlatistú pevnejšie vrstvou.
- Servírujeme so zeleninou.

Príprava volských ôk
Okrúhly a tým pádom úhľadný tvar volských ôk sa najlepšie zabezpečí ich opekaním v jamkovej forme na stávkovanie vajcia, lievanečníku alebo menšie panvičke.
Akúkoľvek formu necháme najskôr rozohriať bez tuku, potom na ňu dáme malý kúsok masla a necháme ho rozpustiť alebo ju vytrieme olejom a necháme ho prehriať.
Vajíčko naklepneme v polovici, rozdelíme škrupiny a opatrne vpustíme vajíčko na rozohriaty tuk tak, aby žĺtok zostal uprostred. Ak nemáme žiadnu jamkovou formu a používame panvičku, tak musíme rýchlo a obratne prihrnúť bielok k stredu , aby sa čo najviac zachoval zaguľatený tvar.
Vajcia necháme tuhnúť pri miernejší teplote, aby bielok stuhnuté predčasne a spodok sa nepripálil. V žiadnom prípade neprikrývame pokrievkou, tak by sa žĺtok pretiahol blankou.
Vajcia mierne osolíme až vo chvíli, kedy začína žĺtok tuhnúť. Ak vajcia osolíme ihneď, tak sa žĺtok roztečie . Akonáhle je bielok zatuhnutý a žĺtok polotuhý, vajcia podoberieme lopatkou a ihneď podávame. Volské oká nedá pripravovať do zásoby, strácajú formu i chuť.
Najlepšie sa volské oká dopĺňajú so strukovinami ako hrachovú kašou alebo šošovkou na kyslo .
Pochutnali ste si? Zdieľajte recepty s priateľmi , ocenia to!