So zemiakmi ako prílohou nikdy nemôžete siahnuť vedľa.
Pripraviť ich môžete na rôzne spôsoby.
My sme si pre vás nachystali 7 vynikajúcich receptov na nové zemiaky tak, ako ich nepoznáte.
Chceli by ste pečené s bylinkami, varené v gréckom štýle alebo radšej so špenátom a kaparmi?
Tak či onak s nimi narobíte veľkú parádu!
Zemiaky s cesnakom a parmezánom v smotanovej omáčke
Užite si túto jednoduchú a pritom úplne luxusnú prílohu, ktorá sa skvele hodí napríklad k pečenému mäsu akéhokoľvek druhu.
Ingrediencie
- 700 g nových zemiakov, očistených
- 2 a 1/2 lyžičky soli
- 1/4 šálky masla
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 1 hrnček kuracieho vývaru
- 1/2 šálky 12% smotany
- 1/4 šálky strúhaného parmezánu
- 1/8 lyžičky kajenského korenia
- čerstvá nasekaná petržlenová vňať
- soľ a čerstvé čierne korenie podľa chuti
Postup
- Pridajte zemiaky do hrnca a zalejte 2 litre studenej vody.
- Vmiešajte soľ.
- Priveďte do varu na vysokom plameni.
- Akonáhle sa voda začne variť, znížte plameň a zemiaky varte odkryté 13–15 minút alebo kým nezmäknú.
- Neprevarujte, alebo sa rozpadnú.
- Ihneď sceďte a dajte bokom.
- Zatiaľ čo sa zemiaky varia, pripravte si smotanovú omáčku.
- Vo veľkej panvici rozpustite na strednom plameni maslo.
- Pridajte cesnak a restujte za častého miešania, kým nebude voňavý, asi 30 sekúnd.
- Vmiešajte múku a varte do svetlo zlatistej farby, asi minútu.
- Postupne zašľahajte kurací vývar a za stáleho šľahania varte do mierneho zhustnutia.
- Vmiešajte smotanu, kajenské korenie a parmezán.
- Dochuťte soľou a korením, podľa chuti.
- Zmes nechajte zhustnúť.
- Pokiaľ je príliš hustá, pridajte podľa potreby viac mlieka.
- Premiešajte varené zemiaky so smotanovou omáčkou.
- Pred podávaním ozdobte čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.

Jarný šalát z nových zemiakov
Svieži a zdravý šalát zo špargle, nových zemiakov, cukrového hrášku, reďkoviek, nakladanej jarnej cibuľky, preliaty domácou horčičnou zálievkou, sa skvele hodí ako vynikajúca príloha napríklad k mäsu alebo ho môžete servírovať len tak ako zdravú večeru.
Ingrediencie
- 900 g nových zemiakov
- 450 g špargle
- 110 g zelených fazuliek alebo cukrového hrášku
- 4 malé až stredné reďkovky, nakrájané na tenké plátky
Na nakladanú jarnú cibuľku:
- 3 jarné cibuľky (asi 170 g)
- 1/4 šálky bieleho vínneho octu
- 1/4 šálky vody
- 1 polievková lyžica soli
- 1 a 1/2 lyžičky cukru
Na horčičnú zálievku:
- 1/4 šálky olivového oleja
- 2 polievkové lyžice hrubozrnnej horčice
- 2 lyžičky hladké dijonskej horčice
- 2 lyžice bieleho vínneho octu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
- Vložte zemiaky do hrnca a zalejte ich vodou.
- Priveďte do varu a varte asi 15 minút, alebo kým špička noža ľahko neprepichne zemiaka.
- Zemiaky sceďte a nechajte vychladnúť, kým nebudú mať takmer izbovú teplotu.
- Medzitým si naložte jarnú cibuľku.
- Na dne malé nádoby s vekom šľahajte ocot, vodu, soľ a cukor, kým sa soľ a cukor nerozpustia.
- Nakrájajte cibuľku a svetlejšie zelené časti nadrobno a ponorte ich do octovej zmesi.
- Zakryte a vložte do chladničky, kým ich nebudete pripravení použiť (ideálne minimálne na hodinu, najlepšie cez noc).
- Odložte si nevyužité zelené časti cibuľky.
- Naplňte kastról osolenou vodou a priveďte ju do varu.
- Pripravte si veľkú misu s ľadom a vodou.
- Zo špargle odrežte tuhé konce.
- Akonáhle sa voda varí, pridajte špargľu.
- O minútu neskôr pridajte cukrový hrášok alebo zelené fazuľky.
- O dve minúty neskôr zlejte oboje dohromady a potom ich vložte do ľadového kúpeľa, kým nevychladnú.
- Zeleninu sceďte a rozložte na utierku, aby absorbovala prebytočnú vodu.
- Nakrájajte špargľu a cukrový hrášok na cca 1,3 cm kúsky a vložte ich do veľkej misy.
- Zemiaky nakrájajte na stredne veľké kúsky a pridajte ich do misy.
- Reďkovky nakrájajte na čo najtenšie plátky.
- Pokiaľ sú obzvlášť veľké, môžete ich najprv pozdĺžne rozštvrtiť.
- Časť odloženej zelenej časti jarných cibuliek nakrájajte na tenké plátky (nie je nutné použiť všetky, pretože by cibuľová chuť mohla prebiť ostatné chute) a pridajte ich do misy.
- Keď ste pripravení šalát podávať, hodinu alebo dve vopred prešľahajte ingrediencie na dresing a pridajte ich k zelenine podľa chuti.
- Vmiešajte toľko nakladanej jarnej cibuľky, koľko chcete, zvyšok si nechajte na iné využitie.
- Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Užite si to!

Vyskúšajte aj naše recepty na svieže šaláty s čerstvou jarnou zeleninou !
Rozdrvené pečené zemiaky s čedarom
Netradičný recept na nové zemiaky, ktoré sa pred pečením v rúre najprv uvaria a potom rozdrvia. Vznikne vám tak niečo ako zemiaková kaša s krásne chrumkavými okrajmi. Skvelá všestranná príloha, ktorá sa hodí takmer ku každému pokrmu!
Ingrediencie
- 12 malých nových zemiakov
- 3 lyžice olivového oleja
- soľ a korenie
- čerstvý rozmarín
- syr čedar
Postup
- Priveďte do varu hrniec s osolenou vodou.
- Pridajte zemiaky a varte, kým nebudú mäkké.
- Predhrejte rúru na 230 stupňov Celzia a plech vyložte papierom na pečenie.
- Pečiaci papier bohato pokvapkajte olivovým olejom.
- Dajte varené zemiaky na plech a ponechajte medzi jednotlivými zemiakmi dostatok miesta.
- Šťuchadlom na zemiaky jemne pritlačte každý zemiak, kým sa mierne neroztlačí, otočte šťouchadlom o 90 stupňov a znovu roztlačte.
- Vrch každého drveného zemiaka potrite ďalším olivovým olejom.
- Zemiaky posypte soľou, čiernym korením a nasekaným čerstvým rozmarínom.
- Pečte 20-25 minút dozlatista.
- Vyberte a podľa potreby pridajte čedar.

Objavte podobné tipy
Nové zemiaky so špenátom a kaparmi
Táto škandinávska príloha kombinuje zemiaky s baby špenátom a kaparmi, čím vytvára skutočný chuťový orgazmus! Dokonale sa hodí napríklad k pečeným rybám.
Ingrediencie
- 1 kg nových zemiakov, pozdĺžne rozpolených
- 30 g masla
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 cibule, nakrájané nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
- 2 lyžice kapar, opláchnuté a odkvapkané
- 300 g baby špenátu
- ½ citróna, vytlačeného, plus ďalšie klinky na podávanie
Postup
- Zemiaky varte 10 minút alebo kým nezmäknú, potom zlejte.
- Medzitým rozohrejte maslo a olej na panvici, pridajte cibuľu a opekajte 5 minút alebo do zmäknutia.
- Pridajte cesnak a kapary a opekajte ďalšiu minútu.
- Ďalej pridajte zemiaky a chrbtom vidličky ich zľahka roztlačte.
- Pridajte špenát a miešajte, kým nezvädne.
- Prelejte citrónovou šťavou, okoreňte a potom podávajte.

Zemiakový šalát s šalotkovo-petržlenovou zálievkou
V jednoduchosti je krása a to presne potvrdzuje nasledujúci recept. Zemiaky premiešané so zálievkou z octu, horčice, šalotky a petržlenovej vňate sú ľahké a pritom tak dobré! Podávajte ich ako nevšednú prilohu alebo ako ľahkú večeru.
Ingrediencie
- 1 kg nových zemiakov, olúpaných
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 2 lyžice bieleho vínneho octu
- 6 lyžíc extra panenského olivového oleja
- 3 malé šalotky, veľmi jemne nasekané
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate, nasekané nahrubo
Postup
- Zemiaky uvarte v osolenej vode domäkka.
- Sceďte a nechajte mierne vychladnúť.
- Vyšľahajte horčicu s octom a pomaly prilievajte olivový olej.
- Pridajte nakrájanú šalotku a petržlenovú vňať a dobre ochuťte morskou soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Uvarené zemiaky rozkrojte napoly a ozdobte šalotkovo-petržlenovou zálievkou.

Máme pre vás aj ďalšie recepty na jednoduché a zdravé zálievky , ktoré privedú vaše šaláty k dokonalosti!
Varené zemiaky v gréckom štýle
Vychutnajte si zemiaky s úžasnou stredomorskou chuťou, ktoré sú perfektnou prílohou pre rodinnú večeru. Feta, cesnak, citrón a čerstvé bylinky posúvajú nové zemiaky na úplne novú úroveň!
Ingrediencie
- 900 g nových zemiakov, rozkrojených napoly
- 2 lyžičky soli
- 1/2 šálky rozdrobeného syra feta
- 1-2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 citrón, kôra a šťava
- 2 lyžice olivového oleja
Postup
- Vložte zemiaky do veľkého hrnca a pridajte studenú vodu tak, aby zemiaky prekrývali zhruba o centimeter.
- Priveďte do varu na stredne vysokom plameni, pridajte 2 lyžičky soli, znížte teplotu a nechajte variť, kým zemiaky nezmäknú, asi 5 až 8 minút v závislosti od ich veľkosti.
- Medzitým zmiešajte fetu, cesnak, petržlenovú vňať, citrónovú kôru, 2 lyžice citrónovej šťavy a olivový olej vo veľkej miske.
- Zemiaky sceďte a pridajte do misy.
- Premiešajte, dochuťte a podávajte.

Pečené zemiaky s parmezánom a čerstvými bylinkami
Jednoduchá príloha, ktorá poteší úplne každého. Nové zemiaky sú v tomto recepte zlaté a chrumkavé zvonku a jemné vo vnútri. Tak poďme si ich spoločne pripraviť!
Ingrediencie
- 700 g nových zemiakov, umytých, osušených a nakrájaných na polovice
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 malé strúčiky nasekaného cesnaku
- korenie a soľ podľa chuti
- 1 až 2 lyžice čerstvých byliniek, jemne nasekaných (napr. petržlenová vňať a tymián)
- 1 až 2 lyžice najemno nastrúhaného parmezánu
Postup
- Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
- Nové zemiaky umyte, osušte a nakrájajte na polovice.
- Zemiaky premiešajte s 2 lyžicami olivového oleja, cesnakom, mletým čiernym korením a soľou.
- Do veľkého pekáča pridajte zemiaky.
- Zemiaky pečte v rúre 35 až 40 minút.
- Zatiaľ čo sa zemiaky opekajú, nasekajte bylinky a nastrúhajte parmezán.
- Keď sú zemiaky hotové, premiešajte ich s jemne nasekanými bylinkami a parmezánom.
- Ihneď podávajte.

Máme pre vás aj ďalšie recepty na pečené zemiaky z rúry . Obľúbená lahôdka na 9 spôsobov!
Nové zemiaky majú vyšší obsah vody , preto sa nehodia na vyprážanie hranolčekov, zemiakových placiek a iných zemiakových príloh. Pre nižší obsah škrobu sa nehodí ani na zemiakové kaše, ktoré sa pri ich použití nedarí dobre vyšľahať.
To isté platí pre zemiakové cestá, ktoré z nových zemiakov rednú , vyžadujú viac múky a sú potom tuhšie, než by sme si priali. Preto na rôzne upravované zemiakové prílohy alebo na samostatné jedlá zo zemiakov zatiaľ ešte využívame skladované zemiaky.
Nemusíte sa však báť aj z nových zemiakov robiť napríklad vynikajúce zemiakové šaláty .
A ako vám naše recepty na nové zemiaky chutili? Napíšte nám do komentárov!