Strukoviny majú veľa priaznivcov, ale aj odporcov.
Keď sa povedú, zasýtia a potešia.
Akonáhle sa ale nepovedú, môžu byť tvrdé a ťažko stráviteľné.
Pripravili sme si pre vás 8 jednoduchých receptov zo strukovín, ktoré zvládne úplne každý!
Ako čo najchutnejšie zaradiť do svojho jedálnička fazuľu, cícer, šošovku či hrach?
Poďme na to!
Krém z bielych fazule s rozmarínom
Tento krém je rýchly na prípravu, má úžasnú chuť a navyše je to skvelé hrejivé jedlo, ktoré vám v dnešných chladných dňoch príde vhod. Doplňte krém chrumkavou slaninou a servírujte s čerstvým chlebom a úspech máte zaručený!
INGREDIENCIA
- 3 konzervy (každá 425 ml) bielych fazule cannellini, opláchnutých a scedených
- 4 šálky nakrájanej žltej cibule
- 1/4 šálky olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 veľká vetvička čerstvého rozmarínu
- 1 a 1/2 litra kuracieho vývaru
- 2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- kajenské korenie podľa chuti (voliteľné)
- slanina na ozdobenie
POSTUP
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej na stredne vysokom plameni.
- Pridajte cibuľu a restujte asi 15 minút, alebo kým nezmäkne a nezezlátne.
- Pridajte cesnak a restujte ďalších pár minút.
- Ďalej pridajte fazuľu, vývar, rozmarín, soľ a korenie.
- Priveďte do varu a potom varte asi 20 minút.
- Použite ponorný mixér, kuchynský robot alebo bežný mixér, aby ste polievku rozmixovali do hladka.
- Podľa chuti pridajte kajenské korenie.
- Navrch dajte chrumkavú slaninu.
- Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj naše ďalšie luxusné recepty na polievku z fazule ! Pochutnáte si a posilníte svoju imunitu.
Šalát zo zelenej šošovky a sóje
Pripravte si zdravý a chutný šalát zo strukovín a čerstvej zeleniny. Zálievka z citróna, byliniek a dijonskej horčice mu navyše dodáva ten správny šmrnc a luxusnú chuť.
INGREDIENCIA
- 125 g zelenej šošovky
- 540 ml konzervované sójy, prepláchnuté a scedené
- kôra z 2 citrónov
- 125 g nasekanej červenej cibule
- 7 g lisovaného cesnaku
- 250 g najemno nasekanej červenej papriky
- 250 g najemno nasekanej zelenej papriky
- 250 g nadrobno nakrájaného rapíkatého zeleru
- 60 g jemne nasekané pažítky
Na zálievku:
- 30 ml citrónovej šťavy
- 15 ml ryžového vínneho octu
- 15 ml sójovej omáčky
- 5 ml hrubozrnnej dijonskej horčice
- 5 g lisovaného cesnaku
- 7 g jemne nasekané šalotky
- 1 g drvených feniklových semienok
- 1 g drvených vločiek červeného chilli
- 30 g nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 15 g nasekaného čerstvého oregana
- po 1 g soli a mletého čierneho korenia
- 75 ml repkového oleja
POSTUP
- Vo veľkom hrnci zmiešajte šošovku a 375 ml vody.
- Priveďte do varu, znížte teplotu a varte, kým šošovka nezmäkne, asi 25 až 30 minút.
- Sceďte a vychlaďte.
- V mise zmiešajte uvarenú šošovku, sójové bôby, citrónovú kôru, cibuľu, cesnak, papriku, stopkový zeler a pažítku.
- Premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Teraz si pripravte zálievku.
- V samostatnej miske zmiešajte citrónovú šťavu, ocot, sójovú omáčku, horčicu, cesnak, šalotku, feniklové semienka, vločky chilli, petržlenovú vňať, oregano, soľ a korenie.
- Do zmesi zašľahajte repkový olej.
- Pridajte zálievku do šalátu.
- Premiešajte a dajte do chladničky aspoň na 4 hodiny, aby sa rozvinuli chute.
- Dobrú chuť!

Vegánska cesnakovo-cícerová polievka
Táto polievka je nielen neuveriteľne jednoduchá na prípravu, ale aj skvele chutná a je úžasne krémová. Potrebujete na ňu iba základné suroviny, vrátane cíceru, zemiakov, cesnaku a korenia.
INGREDIENCIA
- 1 lyžica olivového oleja a ďalšie na ozdobu
- 3 veľké strúčiky cesnaku, nasekané alebo prelisované
- 1 lyžička papriky
- 1 lyžička sušeného rozmarínu
- ½ lyžičky sušeného tymiánu
- ¼ lyžičky chilli vločiek
- 2 plechovky (425 ml každá) cícer
- 180 g zemiakov, nakrájaných na kocky
- 2 šálky (480 ml) zeleninového vývaru
- soľ a čierne korenie podľa chuti
POSTUP
- Najprv nalejte jednu plechovku cíceru vrátane tekutiny do mixéra a rozmixujte dohladka.
- V hrnci na strednom plameni rozohrejte olivový olej, pridajte cesnak a restujte asi 1 minútu, alebo tak dlho, kým sa nerozvonia.
- Pridajte rozmixovaný cícer, druhú plechovku scedené cícer, zemiaky nakrájané na kocky, papriku, rozmarín, tymian, chilli vločky a trochu čerstvo namletého korenia a dobre premiešajte.
- Pridajte vývar a znova premiešajte.
- Hrniec prikryte pokrievkou, zvýšte plameň na strednú a polievku priveďte do varu.
- Akonáhle sa varí, stiahnite plameň na stredne nízku teplotu a za občasného miešania nechajte 25 minút variť.
- Polievku ochutnajte a dochuťte podľa chuti.
- Podávajte horúce s čerstvo mletým čiernym korením a kvapkou olivového oleja, nezabudnite ani na chrumkavý chlieb.

Máme pre vás aj ďalšie recepty na polievky z cícera v tých najlahodnejších variantoch. Inšpirujte sa!
Fazuľový guláš
Vyskúšajte tento guláš z 3 druhov fazule, ktorý je chutný a výdatný, pripravený vegánsky a bezlepkovo. Skvele chutí napríklad s ryžou, ktorá nasiakne úžasnú chuť omáčky a skvele ožije.
INGREDIENCIA
- 2 stredné cibule, nakrájané
- 1 lyžička pálivej údenej papriky
- 2 400 g konzervovaných nakrájaných paradajok
- 400 g konzervovaných fazule cannellini
- 400 g konzervovaných fazule red kidney
- 400 g konzervovaných maslových fazule
- 100 ml vegánskej smotany
- 1 lyžica slnečnicového oleja
- mletá soľ a korenie podľa chuti
POSTUP
- V hrnci rozohrejte olej a pridajte cibuľu.
- Restujte na miernom ohni 10–15 minút, kým cibuľa nezmäkne a nezačne hnednúť a karamelizovať.
- Vmiešajte pikantnú údenú papriku a restujte ďalšiu minútu.
- Pridajte paradajky a priveďte do varu.
- Znížte teplotu a varte 5 minút.
- Jemne vmiešajte všetky fazule.
- Priveďte späť do varu, znížte teplotu, prikryte a varte 5 minút, aby sa fazuľa dôkladne prehriala.
- Odoberte z platne a nechajte 5 minút odstáť pod pokrievkou.
- Jemne vmiešajte smotanu a dochuťte čerstvo mletou soľou a korením podľa chuti.
- Podávajte s ryžou alebo kúskami chrumkavého chleba.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov , v ktorých vám prezradíme všetko dôležité a spomenieme aj obľúbené kombinované modely.
Objavte podobné tipy
Šošovka na kyslo
Kto by nepoznal šošovku pripravovanú s octom a cibuľkou! Má mnoho priaznivcov, ale aj odporcov. Pripravte si ju podľa nášho receptu a veríme, že si pochutnáte.
INGREDIENCIA
- 3 hrnčeky varené šošovky
- 1 cibuľa
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička majoránky
- soľ
- 1 lyžica octu
POSTUP
- Na oleji opražte cibuľku a cesnak zasypané múkou.
- Pridajte šošovku a ľahko podlejte.
- Povarte 3 minútky, miešajte.
- Dochuťte soľou, octom a majoránom.
- Servírujte s vajcom.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty so šošovkou 6x inak ! Máme pre vás varianty so zelenou, červenou aj čiernou šošovkou.
Hrachová kaša
Aj na hrachovú kašu existujú rozporuplné názory. Nám však veľmi chutí a dúfame, že aj vy jej dáte šancu! Vyskúšajte náš jednoduchý recept.
INGREDIENCIA
- 2 hrnčeky vareného hrachu
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- soľ, korenie, majorán
POSTUP
- Cibuľku opražte dozlatista, pridajte hrach a poduste.
- Osoľte a okoreňte.
- Pridajte lisovaný cesnak a kašu zmixujte.
- Servírujte s ľubovoľnou údeninou.

Restovaný bôb na cesnaku so slaninou a koriandrom
Neuveriteľne jednoduché portugalské jedlo, ktoré však prekypuje výraznou chuťou. Skvele vynikne ako príloha na vašom večierku!
INGREDIENCIA
- 2 x 500 g mrazených lúpaných bôbov fava
- 6 plátkov slaniny, nahrubo nakrájaných
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- 1/3 šálky nasekaného čerstvého koriandra
POSTUP
- Vložte bôby do žiaruvzdornej misky.
- Zalejte vriacou vodou a nechajte 5 minút odstáť alebo kým nerozmrznú.
- Sceďte.
- Rozpáľte veľkú nepriľnavú panvicu na vysokom plameni.
- Pridajte slaninu a cesnak a za občasného miešania restujte 5 minút alebo pokiaľ slanina nebude chrumkavá a zlatistá.
- Pridajte bôby a varte za stáleho miešania 3–4 minúty alebo kým sa bôby neprehrejú.
- Vmiešajte koriander.
- Zmes nasypte do servírovacej misky.
- Ihneď podávajte.

Polievka z červenej šošovky so zeleninou
Táto výdatná polievka sa pripravuje z jednoduchých surovín ako je červená šošovka, cibuľa, cesnak, mrkva a stopkový zeler. Dochucuje sa rascou, citrónom a koriandrom a výsledkom je luxusná hrejivá polievka, ktorú si zamiluje celá rodina!
INGREDIENCIA
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 veľká cibuľa
- 2 olúpané mrkvy
- 3 stopky stopkového zeleru
- 4 nasekané strúčiky cesnaku
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 2 lyžičky mletej rasce
- 6 šálok zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 1 a ½ šálky červené šošovky
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 4 lyžice nasekaného čerstvého koriandra
- soľ a korenie podľa chuti
POSTUP
- Mrkva, cibuľu a stopkový zeler nakrájajte na kocky.
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olej na stredne vysokom plameni.
- Pridajte na kocky nakrájanú zeleninu a za občasného miešania restujte do zmäknutia (asi 5 minút).
- Pridajte cesnak a restujte ďalšiu minútu.
- Ďalej pridajte paradajkový pretlak, rascu a varte, kým sa rasca nerozvonia (asi 2 minúty).
- Vmiešajte šošovku a vývar.
- Priveďte do varu.
- Znížte teplotu a varte čiastočne zakryté 30 minút alebo pokiaľ sa šošovka neuvarí a zelenina nezmäkne.
- Pridajte citrónovú šťavu a koriander.
- Pred podávaním ochutnajte a dochuťte podľa potreby.

Pozrite sa tiež na 5 svetových receptov na polievky z červenej šošovky . Akú si skúsite urobiť?
Strukoviny sa pre svoj vysoký obsah bielkovín hodia do jedálnička detí, športovcov i seniorov.
Počas varu ich nepremiešavajte , iba občas potraste celým hrncom, v ktorom sa varí.
Ktorá strukovina a aký recept boduje u vás? Pochváľte sa v sekcii komentárov pod článkom!