Výborné a jednoduché recepty na bravčové mäso so šampiňónmi. Vyskúšajte ich všetky!

Rozmýšľate, čo budete dnes variť?

Nechcete sa vyvárať s niečím náročným, ale zároveň si chcete skvele pochutnať?

Potom sa inšpirujte našimi receptami na bravčové na šampiňónoch 5x inak!

Máme pre vás skvelé variácie s dezertným vínom alebo z pomalého hrnca.

Tak poďme na to!

Bravčové medailónky v omáčke zo šampiňónov a dezertného vína

Tieto plátky bravčového mäsa v šampiňónovej omáčke sú v skutočnosti neuveriteľne ľahké na prípravu a pritom sú tak luxusné! Podávajte so zemiakovou kašou alebo vaječnými rezancami.

Čo budete potrebovať

  • 1 kg bravčovej bábiky
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 3 lyžice masla
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky korenia
  • 2 šalotky nakrájané na kocky
  • 230 g šampiňónov nakrájaných na plátky
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1/2 šálky dezertného vína Marsala
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Postup

  • Odstráňte prebytočný tuk z bábiky a nakrájajte ju na hrubé plátky (asi 4 cm).
  • Na každý plátok zatlačte dlaňou, aby sa mierne sploštil.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Na veľkej nepriľnavej panvici rozohrejte olivový olej a 1 lyžicu masla, kým sa maslo nerozpustí a nespení.
  • Polku medailónikov opekajte, kým ľahko nezhnednú, asi 2 minúty z každej strany.
  • Preložte na tanier a opečte aj zvyšné mäso.
  • Vyberte zvyšok medailónikov na tanier.
  • Pridajte zvyšné 2 lyžice masla do panvice spolu so šalotkou a štipkou soli.
  • Restujte, kým sa maslo nerozpustí, potom pridajte šampiňóny a restujte asi tri minúty.
  • Zasypte lyžicou múky a dobre premiešajte.
  • Pridajte Marsalu a kuracie vývar a miešajte, kým omáčka nezhustne.
  • Pridajte bravčové medailónky a petržlenovú vňať a varte ďalších 4–5 minút, alebo pokiaľ nie je bravčové mäso na dotyk pevné a uprostred len ľahko ružové.
  • Servírujte!
Plátky bravčového mäsa v šampiňónovej omáčke servírované na tanieri so zemiakovou kašou.
www.lifeloveandgoodfood.com

A čo také recepty na bravčové so smotanou ? Sú vynikajúce!

Bravčové plátky z pomalého hrnca s omáčkou a zemiakmi

Plátky z bravčovej plece varené v pomalom hrnci spolu s luxusnou omáčkou zo šampiňónov a zemiakmi sú skvelým obedom, ktorý si zvládnete pripraviť aj cez noc.

Čo budete potrebovať

  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1,2 kg bravčové pliecko
  • 1 žltá cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 šálky kuracieho vývaru
  • 230 g šampiňónov
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžičky sušeného estragónu
  • 800 g zemiakov (asi 4 stredné zemiaky)
  • 1/4 šálky smotany na varenie, zahriate
  • kukuričný škrob a voda
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  • Orežte bravčovú pliecko od prebytočného tuku a nakrájajte ju na steaky.
  • Bravčové steaky výdatne osoľte a okoreňte.
  • Rozpáľte veľkú panvicu na strednom plameni na sporáku.
  • Pridajte olej a nechajte minútu zahrievať.
  • Usporiadajte steaky tak, aby sa dotýkali dna panvice (možno budete musieť pracovať po dávkach).
  • Nechajte steaky opekať 5 minút.
  • Celých 5 minút sa steaky nehýbte ani ich neprevracajte.
  • Zatiaľ čo sa mäso opeká, pripravte si zeleninu.
  • Cibuľu nakrájajte na kocky, cesnak nasekajte a zemiaky olúpte.
  • Zemiaky nakrájajte na 0,5 cm kolieska.
  • Nakrájajte šampiňóny.
  • Po uplynutí 5 minút vyberte steaky z panvice a vložte ich do pomalého hrnca.
  • Stačí ich opiecť z jednej strany, ale môžete aj z druhej, je to na vás.
  • Do rozpálenej panvice pridajte cibuľu a restujte 3 minúty.
  • Pridajte cesnak a restujte ešte 1 minútu.
  • Zalejte kuracím vývarom a premiešajte.
  • Pridajte zmes do pomalého hrnca.
  • Do pomalého hrnca vmiešajte šampiňóny, horčicu, citrónovú šťavu a estragón.
  • Umiestnite zemiaky do nádoby vhodnej do rúry, ktorá sa zmestí do vášho pomalého hrnca.
  • Zemiaky osoľte, okoreňte a premiešajte.
  • Zakryte nádobu alobalom.
  • Položte nádobu do pomalého hrnca na bravčové mäso.
  • Pomalý hrniec prikryte pokrievkou a varte na nízkej teplote po dobu 8 hodín.
  • Opatrne vyberte nádobu so zemiakmi a dajte bokom.
  • Do omáčky prilejte smotanu.
  • Zapnite pomalý hrniec na vysoký stupeň.
  • Zmiešajte 3 lyžice kukuričného škrobu s 3 lyžicami studenej vody v malej miske a premiešajte do hladka.
  • Do omáčky vmiešajte kašičku z kukuričného škrobu a nechajte omáčku bez pokrievky hustnúť asi 30 minút.
  • Akonáhle omáčka zhustne, osoľte a okoreňte podľa chuti.
  • Zemiaky podávajte s omáčkou so šampiňónmi a bravčovým mäsom.
  • Na zemiaky podávajte omáčku, huby a bravčové mäso.
Plátky z bravčovej plece varené v pomalom hrnci spolu s luxusnou omáčkou zo šampiňónov a zemiakmi servírované na tanieri.
www.365daysofcrockpot.com

Stále ešte nie ste majiteľom hrnca na pomalé varenie? Potom si prečítajte naše recenzie tých najlepších pomalých hrncov . Kto vyhral v našom porovnaní?

Bravčová bábika so šampiňónovou omáčkou

Bábika nakrájaná na plátky, ľahko obalená v ochutenej strúhanke, orestovaná a nakoniec varená v delikátnej omáčke zo šampiňónov je jednoduchá na prípravu a navyše na ňu potrebujete len pár základných ingrediencií.

Čo budete potrebovať

  • 2/3 šálky kuracieho vývaru
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1/4 lyžičky sušeného rozmarínu
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/8 lyžičky čierneho korenia
  • 230 g bravčovej bábiky, nakrájané na 4 kusy
  • 1 lyžica ochutenej strúhanky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 a 1/2 šálky šampiňónov, nakrájaných na plátky
  • čerstvý petržlen na podávanie

Postup

  • Zmiešajte vývar a paradajkový pretlak.
  • Vmiešajte rozmarín, soľ a korenie.
  • Nakrájajte bábiku na 2,5 cm plátky
  • Mäso zľahka potrite strúhankou.
  • Vo veľkej panvici rozohrejte olej na stredne vysokom plameni.
  • Pridajte bábiku a restujte do zlatohneda, počas toho raz otočte.
  • Vyberte mäso z panvice.
  • Znížte teplotu na strednú.
  • Pridajte šampiňóny a restujte 3 minúty alebo pokiaľ ľahko nezhnednú.
  • Vráťte mäso na panvicu a pridajte zmes vývaru a pretlaku.
  • Znížte plameň na minimum, zakryte a varte 2 až 4 minúty alebo pokiaľ nie je bravčové mäso uprostred svetlo ružové.
  • Odstráňte z panvice.
  • Zvýšte plameň na vysoký a varte omáčku 2 až 3 minúty alebo kým sa nezredukuje a mierne nezhustne.
  • Bravčovú bábiku podávajte s omáčkou a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Bábika nakrájaná na plátky, ľahko obalená v ochutenej strúhanke, orestovaná a nakoniec varená v delikátnej omáčke zo šampiňónov servírovaná na tanieri.
www.ladybehindthecurtain.com

Pripravili sme si pre vás aj ďalšie luxusné recepty na bravčovú bábiku 6x inak, ktoré jednoducho musíte vyskúšať!

Bravčové kotlety na šampiňónoch

Pokrm plný lahodnej chuti, ktorý sa navyše ľahko pripravuje? To je sen každej gazdinky. Tieto kotlety sa servírujú s dokonalou omáčkou z cibule a šampiňónov a sú vďačným jedlom, ktoré zvládnete uvariť aj po náročnom dni.

Čo budete potrebovať

  • 4 bravčové kotlety s kosťou s hrúbkou 3 až 4 cm
  • 1 a /2 lyžičky soli
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 veľká biela cibuľa, rozpolená a nakrájaná
  • 230 g šampiňónov nakrájaných na plátky
  • 2 lyžice masla
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 šálky kuracieho vývaru

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  • Rozpáľte ťažkú panvicu vhodnú do rúry na stredne vysokom plameni.
  • Bravčové kotlety z oboch strán bohato osoľte a okoreňte.
  • Kotlety opekajte 3 až 4 minúty z každej strany.
  • Pokiaľ máte kotlety, ktoré sú hrubšie ako 2,5 cm, preneste ich po opečení do rúry, kde ich pečte, kým vnútorná teplota nedosiahne 63 stupňov Celzia, asi 15 minút.
  • Vráťte panvicu na stredne vysoký plameň.
  • Pridajte olivový olej, cibuľu a šampiňóny a opekajte 5-7 minút, kým šampiňóny a cibuľa nezmäknú.
  • Pridajte maslo a cesnak a restujte 60 sekúnd.
  • Prisypte múku a miešajte, kým nezmiznú všetky biele škvrny, asi 1 minútu.
  • Zalejte kuracím vývarom a priveďte do varu.
  • Miešajte, kým omáčka nezhustne.
  • Keď je bravčové mäso prepečené, vráťte ho na panvicu.
  • Dobrú chuť!
Kotlety servírované s omáčkou z cibule a šampiňónov na panvici.
www.thestayathomechef.com

Bravčové kocky dusené v horčičnej omáčke so šampiňónmi

Vyskúšajte jeden z najjednoduchších pokrmov, aký ste kedy pripravovali! Nepotrebujete naň žiadne náročné ingrediencie a pochutí si na ňom celá vaša rodina.

Čo budete potrebovať

  • 2 lyžičky repkového oleja
  • 500 g bravčového stehna alebo pečienka, nakrájané na kocky
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
  • 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 1 pór, nakrájaný na tenké plátky
  • 10 g hladkej múky
  • 150 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • 1 kocka zeleninového vývaru, rozpustená v 400 ml vody
  • 400 g konzervovaných maslových fazule, scedených

Postup

  • V hrnci rozohrejte olej a pridajte bravčové mäso.
  • Za stáleho miešania opekajte 3–4 minúty dohneda, potom pridajte cibuľu, cesnak a pór.
  • Za stáleho miešania restujte ďalšie 3-4 minúty, kým zelenina nezmäkne.
  • Prisypte múku a dobre premiešajte, aby sa všetko rovnomerne obalilo.
  • Pridajte šampiňóny, vmiešajte horčicu a vývar a za stáleho miešania priveďte k miernemu varu.
  • Znížte teplotu na minimum, prikryte pokrievkou a 1 hodinu varte domäkka – občas premiešajte av prípade potreby pridajte trochu vody.
  • Pridajte maslové fazule, premiešajte a pred podávaním varte ďalších 10 minút.
  • Nechajte si chutiť!
Bravčové mäso so šampiňónmi a fazuľami v hrnci, posypané čerstvou pažítkou.
www.diabetes.org.uk

Šampiňón sa považuje za najpestovanejšiu odroda huby na svete. Okrem toho, že je výbornou ingredienciou pokrmov prináša aj množstvo benefitov pre vaše zdravie. Aké? Všetko sa dozviete v našom podrobnom článku o šampiňónoch !

A ako sa vám naše dnešné recepty na bravčové na šampiňónoch páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.