Špecle sú obľúbenou nemeckou prílohou a dajú sa podávať k mnohým rôznym pokrmom.
My sme si pre vás dnes pripravili 5 lahodných receptov na špecle s kuracím mäsom, na ktorých si zaručene pochutnáte.
Vyskúšajte variant s jarnou zeleninou, kelom či paprikášom.
Užite si to!
Špecle s pečeným kuracím mäsom a jarnou zeleninou
Tento lahodný pokrm zo špeclí, pečených kuracích pŕs, blanšírovaného hrášku a špargle a mascarpone poteší vaše chuťové bunky. Presvedčte sa sami!
Čo budete potrebovať
- 2 kuracie prsia bez kosti a bez kože
- extra panenský olivový olej
- soľ a korenie na dochutenie
- 1 šálka čerstvého hrášku
- 1 zväzok špargle, drevité konce odrežte
- 2 lyžice masla
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 230 – 280 g mascarpone
- 1 zväzok čerstvého kôpru
- parmezán na ozdobu
Na špecle:
- 2 a ¼ šálky hladkej múky
- 1 lyžička jemnej morskej soli
- ½ lyžičky mletého bieleho korenia
- 1/8 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
- 3 veľké vajcia
- ¾ – 1 šálka plnotučného mlieka
Postup
- Predhrejte rúru na 190°C.
- Kuracie mäso položte na malý plech.
- Pokvapkajte trochou extra panenského olivového oleja a posypte soľou a korením.
- Pečte 20–25 minút alebo kým nebude mäso pekne prepečené.
- Vyberte a nechajte mierne vychladnúť.
- Po vychladnutí nakrájajte na veľké kúsky.
- Zatiaľ čo pečiete kuracie mäso, priveďte do varu osolenú vodu vo veľkom hrnci.
- Pripravte si ľadový kúpeľ.
- Nakrájajte špargľu na 2,5 cm kúsky.
- Akonáhle sa voda varí, blanšírujte hrášok a špargľu vo vode, 1-2 minúty.
- Okamžite preložte do ľadového kúpeľa, potom osušte a dajte bokom.
- Nechajte si ľadový kúpeľ na špecle av prípade potreby pridajte ďalší ľad.
- V mise zmiešajte všetky suché ingrediencie na špecle a premiešajte.
- V samostatnej miske zmiešajte mlieko a vajcia a potom pridajte do misy s múkou.
- Zmiešajte dohromady.
- Cesto by malo byť lepivé.
- Umiestnite nad vodu sitko s veľkým otvorom.
- Po dávkach pretlačte cesto cez sito pomocou silikónovej stierky.
- Špecle by mali padať do vody z dna sita.
- Varte minútu alebo dve a potom vložte do ľadového kúpeľa.
- Pokračujte so zvyšným cestom.
- Špecle sceďte a vložte do misy.
- Vo veľkej panvici rozpustite maslo.
- Pridajte cesnak a restujte dozlatista.
- Potom pridajte špecle a restujte do svetlo zlatohnedej.
- Pridajte syr mascarpone, veľké množstvo soli a korenia a potom kuracie mäso, hrášok a špargľu.
- Varte, kým sa všetko neprehreje.
- Ochutnajte a prípadne dochuťte.
- Odstráňte z ohňa a vmiešajte 2 lyžice nasekaného kôpru.
- Podávajte teplé so strúhaným čerstvým parmezánom.

Pozrite sa aj na náš článok o blanšírovaní , kde sa dozviete veľa užitočných informácií. Čo všetko môžete blanšírovať? A ako sa to vlastne robí? To všetko a oveľa viac sa u nás dozviete!
Kurací paprikáš
Výdatné maďarské jedlo, ktoré si zamilujete! Kuracie kúsky sa varí v lahodnej omáčke z paradajok a maďarskej papriky a všetko sa podáva so špecľami. Mňam!
Čo budete potrebovať
- 2 lyžice rastlinného oleja
- ¾ šálky cibule nakrájanej na kocky
- 3 lyžice maďarskej papriky
- 700 g kuracieho mäsa nakrájaného na kúsky
- 410 g konzervovaných nakrájaných paradajok
- 1 a ¼ šálky kuracieho vývaru
- 3 lyžice hladkej múky
- 230 g kyslej smotany
- soľ a korenie na dochutenie
- špecle na podávanie
Postup
- V hlbokom hrnci na strednom plameni rozohrejte olej a pridajte cibuľu.
- Restujte, kým nezmäkne a nezosklovatí, potom pridajte papriku.
- Mäso osoľte a okoreňte a dajte ho do hrnca.
- Opatrne pridajte paradajky a 1 šálku kuracieho vývaru.
- Prikryte a na miernom ohni duste 1 hodinu.
- Uvarené mäso vyberte z hrnca a dajte bokom.
- Zohrejte zvyšnú ¼ šálky kuracieho vývaru, kým nebude teplý.
- Môžete ho ohriať aj v mikrovlnnej rúre.
- Zmiešajte vývar a múku a miešajte, kým nevznikne hustá kaša.
- Do hrnca pridajte kyslú smotanu, soľ a zápražku a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Pokračujte v šľahaní na miernom ohni, kým omáčka nedosiahne požadovanú hustotu.
- Omáčku podávajte s kuracím mäsom a špecľami.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových varných dosiek . Kto vyhral v našom porovnaní?
Objavte podobné tipy
Kuracie rezne so šalviovými špeclami
Vynikajúci špecľa z cmaru premiešaného so šalviou orestovanou na masle a podávaného spolu s krehkými kuracími stehennými rezňami sa stanú obľúbenou pochúťkou celej vašej rodiny. Na tradičné rezne so zemiakovým šalátom si ani nespomeniete!
Čo budete potrebovať
Na špecle:
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 3 vajcia
- 1 a 1/4 šálky cmaru
- 1 lyžička soli
Na rezne:
- 4 kuracie stehenné rezne
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 1 lyžička údené papriky
- 2 lyžičky drvenej rasce
- 1/4 šálky bieleho vína
- morská soľ a drvené čierne korenie
- 1/2 šálky hladkej múky
- 2 vajcia
- 1/2 šálky cmaru
- 2 šálky panko strúhanky
- rastlinný olej na vyprážanie
- 2/3 šálky masla, nakrájaného na kocky
- 1/2 šálky šalviových listov
- klinky citróna na podávanie
Postup
- Kuracie mäso naklepte na hrúbku cca 0,5 cm.
- Do stredne veľkej misy dajte cesnak, papriku, rascu, víno, soľ a korenie a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Pridajte mäso a premiešajte.
- Dajte do chladničky na 15 minút marinovať.
- Ak chcete pripraviť špecle, dajte múku, vajcia, cmar a soľ do veľkej misy a šľahajte, aby sa všetko spojilo.
- Priveďte do varu osolenú vodu vo veľkom hrnci.
- Po lyžiciach pretláčajte cesto otvormi v sitku do vriacej vody.
- Varte 1 minútu alebo pokiaľ špecle nevyplávajú na povrch.
- Vyberte dierovanou lyžicou a dajte bokom.
- Opakujte so zvyšným cestom.
- Špecle udržujte v teple.
- Múku, soľ a korenie dajte do strednej misy a premiešajte.
- Vajcia a cmar dajte do samostatnej misky a premiešajte.
- Panko strúhanku nasypte do tretej misky.
- Marinované mäso obaľte múkou, ponorte do vaječnej zmesi a vtlačte do strúhanky, aby sa obalilo.
- Do veľkej panvice nalejte olej do hĺbky cca 2,5 cm a zahrejte na vysokú teplotu.
- Rezne smažte po dávkach z oboch strán, kým nezozlátnu a nebudú prepečené.
- Nechajte odkvapkať na papierových utierkach a udržujte v teple.
- Zahrejte ďalšiu veľkú panvicu na vysokú teplotu.
- Pridajte maslo a varte 3–4 minúty alebo kým nezačne peniť.
- Pridajte šalviu a varte 1 minútu.
- Pridajte špecle a premiešajte, aby sa obalili.
- Rezne rozdeľte na servírovacie taniere, posypte špecľami a podávajte s klinmi citróna.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na vylepšené rezne z kuracieho mäsa alebo oživte si klasiku. Nie je rezeň ako rezeň!
Dusené kuracie s kelom a bylinkovými špecľami
Šťavnaté dusené kuracie stehenné rezne so kelom servírované s bylinkovými špecľami sú výdatným jedlom, ktoré sa skvele hodí na víkendový obed. Potešte svoju rodinu zase niečím novým!
Čo budete potrebovať
- 1 kg kuracích stehenných rezňov, nakrájaných na 5 cm kúsky
- hladká múka
- 2 lyžice olivového oleja
- 20 g masla
- 1 malá červená cibuľa, nakrájaná na 3 cm kúsky
- 4 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
- 125 ml suchého bieleho vína
- 435 ml kuracieho vývaru
- 120 g kyslej smotany
- 100 g kelu, nahrubo nasekané
Na špecle:
- 300 g hladkej múky
- 2 lyžice nasekané čerstvé pažítky
- 2 lyžice nadrobno nasekané čerstvé plocholisté petržlenové vňate
- 3 vajcia
- 250 ml kuracieho vývaru
Postup
- Kuracie mäso bohato osoľte a okoreňte.
- Obaľte ho v múke a prebytok straste.
- Veľký ťažký hrniec zahrejte na strednom plameni.
- Pridajte 1 lyžicu oleja, 10 g masla a polovicu kuracieho mäsa.
- Opekajte, podľa potreby obracajte, 5 minút alebo do zlatohneda.
- Mäso preložte na tanier.
- Opakujte so zvyšným mäsom.
- Dajte bokom.
- Pridajte zvyšný olej a maslo, cibuľu a cesnak a restujte za stáleho miešania, aby sa zoškrabali opečené kúsky, 3 minúty alebo kým cibuľa nezmäkne a nezezlátne.
- Pridajte víno, priveďte do varu a varte 2 minúty alebo kým sa víno mierne nezredukuje.
- Vráťte mäso do hrnca.
- Pridajte kuracie vývar a priveďte do varu.
- Znížte teplotu na minimum, prikryte a za občasného miešania varte 30–35 minút alebo kým kura nezmäkne a omáčka nezhustne.
- Medzitým si pripravte špecle.
- Vo veľkej mise prešľahajte múku, pažítku, petržlenovú vňať, 3 lyžičky soli a 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia.
- V malej miske rozšľahajte vajcia a vývar, kým sa nespoja.
- Postupne zašľahajte vaječnú zmes do múčnej zmesi.
- Medzitým priveďte do varu osolenú vodu vo veľkom hrnci na vysokom plameni a potom plameň znížte.
- Pomocou silikónovej stierky pretlačte polovicu cesta 5 mm širokými otvormi v sitku do vriacej vody.
- Špecle varte asi 10 sekúnd alebo do zmäknutia.
- Pomocou dierovanej lyžice vyberte špecle, sceďte a dajte na plech.
- Opakujte so zvyšným cestom.
- Uvarené špecle udržujte teplé, kým nie sú pripravené na podávanie.
- Priveďte znovu kuraciu dusenú zmes do varu na strednom plameni.
- Pridajte kyslú smotanu a kel a premiešajte, aby sa omáčka prepojila a kel zvädol.
- Teplé špecle rozdeľte do 4 plytkých misiek a prelejte dusenou kuracou zmesou.
- Užite si to!

Špecle s kuracími kúskami, cherry paradajkami a rukolou
Rýchle a ľahké jedlo, s ktorým ale urobíte veľkú parádu. Špecle s kuracím mäsom, šampiňónmi, cherry paradajkami, rukolou a parmezánom poteší väčšinu stravníkov a skvele sa hodí ako večera po náročnom všednom dni.
Čo budete potrebovať
- 225 g kuracích stehien bez kosti a bez kože, nakrájaných na kocky
- 225 g bielych šampiňónov, nakrájaných na štvrtiny
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 1 strúčik cesnaku, najemno nasekaný
- 60 ml olivového oleja
- 375 ml kuracieho vývaru
- 500 g cherry paradajok, rozpolených
- 140 g rukoly, nasekané
- 340 g sušených špeclí
- 180 g čerstvo nastrúhaného parmezánu
Postup
- Vo veľkej panvici na stredne vysokom ohni opražte na oleji kuracie kúsky so šampiňónmi, cibuľou a cesnakom.
- Pridajte kuracie vývar a priveďte do varu.
- Varte 10 minút.
- Pridajte paradajky a pokračujte vo varení, kým nezačnú vädnúť.
- Pridajte rukolu a varte 1 minútu. V tomto okamihu by mala v panvici zostať asi tretina tekutiny z varenia.
- Podľa potreby pridajte ďalší vývar.
- Medzitým vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou uvarte špecle al dente.
- Sceďte.
- Preneste špecle do panvice.
- Pridajte parmezán a dobre premiešajte.
- Dochuťte soľou a korením.
- Dobrú chuť!

A čo napríklad luxusné recepty na rukolové šaláty 7x inak? Zdravá večera či vynikajúca príloha!
A ako sa vám naše dnešné recepty na špecle s kuracím mäsom páčili? Napíšte nám do komentárov!