Vynikajúce recepty na špecle a kuracie v jednom pokrme 5x inak. Zamilujete sa!

Špecle sú obľúbenou nemeckou prílohou a dajú sa podávať k mnohým rôznym pokrmom.

My sme si pre vás dnes pripravili 5 lahodných receptov na špecle s kuracím mäsom, na ktorých si zaručene pochutnáte.

Vyskúšajte variant s jarnou zeleninou, kelom či paprikášom.

Užite si to!

Špecle s pečeným kuracím mäsom a jarnou zeleninou

Tento lahodný pokrm zo špeclí, pečených kuracích pŕs, blanšírovaného hrášku a špargle a mascarpone poteší vaše chuťové bunky. Presvedčte sa sami!

Čo budete potrebovať

  • 2 kuracie prsia bez kosti a bez kože
  • extra panenský olivový olej
  • soľ a korenie na dochutenie
  • 1 šálka čerstvého hrášku
  • 1 zväzok špargle, drevité konce odrežte
  • 2 lyžice masla
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 230 – 280 g mascarpone
  • 1 zväzok čerstvého kôpru
  • parmezán na ozdobu

Na špecle:

  • 2 a ¼ šálky hladkej múky
  • 1 lyžička jemnej morskej soli
  • ½ lyžičky mletého bieleho korenia
  • 1/8 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • 3 veľké vajcia
  • ¾ – 1 šálka plnotučného mlieka

Postup

  • Predhrejte rúru na 190°C.
  • Kuracie mäso položte na malý plech.
  • Pokvapkajte trochou extra panenského olivového oleja a posypte soľou a korením.
  • Pečte 20–25 minút alebo kým nebude mäso pekne prepečené.
  • Vyberte a nechajte mierne vychladnúť.
  • Po vychladnutí nakrájajte na veľké kúsky.
  • Zatiaľ čo pečiete kuracie mäso, priveďte do varu osolenú vodu vo veľkom hrnci.
  • Pripravte si ľadový kúpeľ.
  • Nakrájajte špargľu na 2,5 cm kúsky.
  • Akonáhle sa voda varí, blanšírujte hrášok a špargľu vo vode, 1-2 minúty.
  • Okamžite preložte do ľadového kúpeľa, potom osušte a dajte bokom.
  • Nechajte si ľadový kúpeľ na špecle av prípade potreby pridajte ďalší ľad.
  • V mise zmiešajte všetky suché ingrediencie na špecle a premiešajte.
  • V samostatnej miske zmiešajte mlieko a vajcia a potom pridajte do misy s múkou.
  • Zmiešajte dohromady.
  • Cesto by malo byť lepivé.
  • Umiestnite nad vodu sitko s veľkým otvorom.
  • Po dávkach pretlačte cesto cez sito pomocou silikónovej stierky.
  • Špecle by mali padať do vody z dna sita.
  • Varte minútu alebo dve a potom vložte do ľadového kúpeľa.
  • Pokračujte so zvyšným cestom.
  • Špecle sceďte a vložte do misy.
  • Vo veľkej panvici rozpustite maslo.
  • Pridajte cesnak a restujte dozlatista.
  • Potom pridajte špecle a restujte do svetlo zlatohnedej.
  • Pridajte syr mascarpone, veľké množstvo soli a korenia a potom kuracie mäso, hrášok a špargľu.
  • Varte, kým sa všetko neprehreje.
  • Ochutnajte a prípadne dochuťte.
  • Odstráňte z ohňa a vmiešajte 2 lyžice nasekaného kôpru.
  • Podávajte teplé so strúhaným čerstvým parmezánom.
Pokrm zo špeclí, pečených kuracích pŕs, blanšírovaného hrášku a špargle a mascarpone na tanieri s vidličkou.
www.chefmeganmitchell.com

Pozrite sa aj na náš článok o blanšírovaní , kde sa dozviete veľa užitočných informácií. Čo všetko môžete blanšírovať? A ako sa to vlastne robí? To všetko a oveľa viac sa u nás dozviete!

Kurací paprikáš

Výdatné maďarské jedlo, ktoré si zamilujete! Kuracie kúsky sa varí v lahodnej omáčke z paradajok a maďarskej papriky a všetko sa podáva so špecľami. Mňam!

Čo budete potrebovať

  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • ¾ šálky cibule nakrájanej na kocky
  • 3 lyžice maďarskej papriky
  • 700 g kuracieho mäsa nakrájaného na kúsky
  • 410 g konzervovaných nakrájaných paradajok
  • 1 a ¼ šálky kuracieho vývaru
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 230 g kyslej smotany
  • soľ a korenie na dochutenie
  • špecle na podávanie

Postup

  • V hlbokom hrnci na strednom plameni rozohrejte olej a pridajte cibuľu.
  • Restujte, kým nezmäkne a nezosklovatí, potom pridajte papriku.
  • Mäso osoľte a okoreňte a dajte ho do hrnca.
  • Opatrne pridajte paradajky a 1 šálku kuracieho vývaru.
  • Prikryte a na miernom ohni duste 1 hodinu.
  • Uvarené mäso vyberte z hrnca a dajte bokom.
  • Zohrejte zvyšnú ¼ šálky kuracieho vývaru, kým nebude teplý.
  • Môžete ho ohriať aj v mikrovlnnej rúre.
  • Zmiešajte vývar a múku a miešajte, kým nevznikne hustá kaša.
  • Do hrnca pridajte kyslú smotanu, soľ a zápražku a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Pokračujte v šľahaní na miernom ohni, kým omáčka nedosiahne požadovanú hustotu.
  • Omáčku podávajte s kuracím mäsom a špecľami.
Kuracie kúsky v omáčke z paradajok a maďarskej papriky podávané so špecľami v miske.
www.berlyskitchen.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových varných dosiek . Kto vyhral v našom porovnaní?

Kuracie rezne so šalviovými špeclami

Vynikajúci špecľa z cmaru premiešaného so šalviou orestovanou na masle a podávaného spolu s krehkými kuracími stehennými rezňami sa stanú obľúbenou pochúťkou celej vašej rodiny. Na tradičné rezne so zemiakovým šalátom si ani nespomeniete!

Čo budete potrebovať

Na špecle:

  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 3 vajcia
  • 1 a 1/4 šálky cmaru
  • 1 lyžička soli

Na rezne:

  • 4 kuracie stehenné rezne
  • 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 1 lyžička údené papriky
  • 2 lyžičky drvenej rasce
  • 1/4 šálky bieleho vína
  • morská soľ a drvené čierne korenie
  • 1/2 šálky hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 1/2 šálky cmaru
  • 2 šálky panko strúhanky
  • rastlinný olej na vyprážanie
  • 2/3 šálky masla, nakrájaného na kocky
  • 1/2 šálky šalviových listov
  • klinky citróna na podávanie

Postup

  • Kuracie mäso naklepte na hrúbku cca 0,5 cm.
  • Do stredne veľkej misy dajte cesnak, papriku, rascu, víno, soľ a korenie a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Pridajte mäso a premiešajte.
  • Dajte do chladničky na 15 minút marinovať.
  • Ak chcete pripraviť špecle, dajte múku, vajcia, cmar a soľ do veľkej misy a šľahajte, aby sa všetko spojilo.
  • Priveďte do varu osolenú vodu vo veľkom hrnci.
  • Po lyžiciach pretláčajte cesto otvormi v sitku do vriacej vody.
  • Varte 1 minútu alebo pokiaľ špecle nevyplávajú na povrch.
  • Vyberte dierovanou lyžicou a dajte bokom.
  • Opakujte so zvyšným cestom.
  • Špecle udržujte v teple.
  • Múku, soľ a korenie dajte do strednej misy a premiešajte.
  • Vajcia a cmar dajte do samostatnej misky a premiešajte.
  • Panko strúhanku nasypte do tretej misky.
  • Marinované mäso obaľte múkou, ponorte do vaječnej zmesi a vtlačte do strúhanky, aby sa obalilo.
  • Do veľkej panvice nalejte olej do hĺbky cca 2,5 cm a zahrejte na vysokú teplotu.
  • Rezne smažte po dávkach z oboch strán, kým nezozlátnu a nebudú prepečené.
  • Nechajte odkvapkať na papierových utierkach a udržujte v teple.
  • Zahrejte ďalšiu veľkú panvicu na vysokú teplotu.
  • Pridajte maslo a varte 3–4 minúty alebo kým nezačne peniť.
  • Pridajte šalviu a varte 1 minútu.
  • Pridajte špecle a premiešajte, aby sa obalili.
  • Rezne rozdeľte na servírovacie taniere, posypte špecľami a podávajte s klinmi citróna.
Špecle z cmaru premiešané so šalviou orestovanou na masle a podávané spolu s krehkými kuracími stehennými rezňami na tanieri.
www.epicurious.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na vylepšené rezne z kuracieho mäsa alebo oživte si klasiku. Nie je rezeň ako rezeň!

Dusené kuracie s kelom a bylinkovými špecľami

Šťavnaté dusené kuracie stehenné rezne so kelom servírované s bylinkovými špecľami sú výdatným jedlom, ktoré sa skvele hodí na víkendový obed. Potešte svoju rodinu zase niečím novým!

Čo budete potrebovať

  • 1 kg kuracích stehenných rezňov, nakrájaných na 5 cm kúsky
  • hladká múka
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 20 g masla
  • 1 malá červená cibuľa, nakrájaná na 3 cm kúsky
  • 4 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
  • 125 ml suchého bieleho vína
  • 435 ml kuracieho vývaru
  • 120 g kyslej smotany
  • 100 g kelu, nahrubo nasekané

Na špecle:

  • 300 g hladkej múky
  • 2 lyžice nasekané čerstvé pažítky
  • 2 lyžice nadrobno nasekané čerstvé plocholisté petržlenové vňate
  • 3 vajcia
  • 250 ml kuracieho vývaru

Postup

  • Kuracie mäso bohato osoľte a okoreňte.
  • Obaľte ho v múke a prebytok straste.
  • Veľký ťažký hrniec zahrejte na strednom plameni.
  • Pridajte 1 lyžicu oleja, 10 g masla a polovicu kuracieho mäsa.
  • Opekajte, podľa potreby obracajte, 5 minút alebo do zlatohneda.
  • Mäso preložte na tanier.
  • Opakujte so zvyšným mäsom.
  • Dajte bokom.
  • Pridajte zvyšný olej a maslo, cibuľu a cesnak a restujte za stáleho miešania, aby sa zoškrabali opečené kúsky, 3 minúty alebo kým cibuľa nezmäkne a nezezlátne.
  • Pridajte víno, priveďte do varu a varte 2 minúty alebo kým sa víno mierne nezredukuje.
  • Vráťte mäso do hrnca.
  • Pridajte kuracie vývar a priveďte do varu.
  • Znížte teplotu na minimum, prikryte a za občasného miešania varte 30–35 minút alebo kým kura nezmäkne a omáčka nezhustne.
  • Medzitým si pripravte špecle.
  • Vo veľkej mise prešľahajte múku, pažítku, petržlenovú vňať, 3 lyžičky soli a 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia.
  • V malej miske rozšľahajte vajcia a vývar, kým sa nespoja.
  • Postupne zašľahajte vaječnú zmes do múčnej zmesi.
  • Medzitým priveďte do varu osolenú vodu vo veľkom hrnci na vysokom plameni a potom plameň znížte.
  • Pomocou silikónovej stierky pretlačte polovicu cesta 5 mm širokými otvormi v sitku do vriacej vody.
  • Špecle varte asi 10 sekúnd alebo do zmäknutia.
  • Pomocou dierovanej lyžice vyberte špecle, sceďte a dajte na plech.
  • Opakujte so zvyšným cestom.
  • Uvarené špecle udržujte teplé, kým nie sú pripravené na podávanie.
  • Priveďte znovu kuraciu dusenú zmes do varu na strednom plameni.
  • Pridajte kyslú smotanu a kel a premiešajte, aby sa omáčka prepojila a kel zvädol.
  • Teplé špecle rozdeľte do 4 plytkých misiek a prelejte dusenou kuracou zmesou.
  • Užite si to!
Dusené kuracie stehenné rezne so kelom servírované s bylinkovými špecľami v miske s lyžicou.
www.taste.com.au

Špecle s kuracími kúskami, cherry paradajkami a rukolou

Rýchle a ľahké jedlo, s ktorým ale urobíte veľkú parádu. Špecle s kuracím mäsom, šampiňónmi, cherry paradajkami, rukolou a parmezánom poteší väčšinu stravníkov a skvele sa hodí ako večera po náročnom všednom dni.

Čo budete potrebovať

  • 225 g kuracích stehien bez kosti a bez kože, nakrájaných na kocky
  • 225 g bielych šampiňónov, nakrájaných na štvrtiny
  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 1 strúčik cesnaku, najemno nasekaný
  • 60 ml olivového oleja
  • 375 ml kuracieho vývaru
  • 500 g cherry paradajok, rozpolených
  • 140 g rukoly, nasekané
  • 340 g sušených špeclí
  • 180 g čerstvo nastrúhaného parmezánu

Postup

  • Vo veľkej panvici na stredne vysokom ohni opražte na oleji kuracie kúsky so šampiňónmi, cibuľou a cesnakom.
  • Pridajte kuracie vývar a priveďte do varu.
  • Varte 10 minút.
  • Pridajte paradajky a pokračujte vo varení, kým nezačnú vädnúť.
  • Pridajte rukolu a varte 1 minútu. V tomto okamihu by mala v panvici zostať asi tretina tekutiny z varenia.
  • Podľa potreby pridajte ďalší vývar.
  • Medzitým vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou uvarte špecle al dente.
  • Sceďte.
  • Preneste špecle do panvice.
  • Pridajte parmezán a dobre premiešajte.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Dobrú chuť!
Špecle s kuracím, šampiňónmi, cherry paradajkami, rukolou a parmezánom v panvici s vedľa položenou lyžicou.
www.thestar.com

A čo napríklad luxusné recepty na rukolové šaláty 7x inak? Zdravá večera či vynikajúca príloha!

A ako sa vám naše dnešné recepty na špecle s kuracím mäsom páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.