Hľadáte tipy na nejaký sviatočný pokrm, na ktorom si pochutnajú aj náročnejší stravníci?
Potom vyskúšajte naše lahodné recepty na bravčovú pečienku s brusnicami!
Šťavnaté mäso v kombinácii s výraznou chuťou brusníc oslní takmer každého.
Tak sa na to poďme spoločne pozrieť!
Bravčová pečienka s pomarančovo-brusnicovou omáčkou
Tento recept na bravčovú pečienku s omáčkou z pomarančovej šťavy a brusnicovej omáčky je perfektným sviatočným pokrmom. Mäso je dokonale šťavnaté, lahodné a vyzerá úplne božsky.
Čo budete potrebovať
- 1,2 kg bravčovej pečienky bez kosti
- olivový olej
- soľ a korenie podľa chuti
- 3/4 šálky pomarančovej šťavy
- 1/4 šálky jablčného octu
- 230 g pomarančovej marmelády
- 200 g brusnicovej omáčky
Postup
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Dajte bravčové mäso do plytkej panvice a osušte papierovou utierkou.
- Potrite všetky strany olivovým olejom.
- Dochuťte soľou a korením zo všetkých strán.
- Restujte každú stranu na vysokom plameni po dobu 2 minút, celkom 10 minút.
- Počas opekania si pripravte omáčku.
- V strednej miske zmiešajte dohromady 1/2 šálky pomarančovej šťavy, ocot, pomarančovú marmeládu a brusnicovú omáčku.
- Opečené bravčové mäso vložte do veľkého pekáča a zalejte omáčkou.
- Pečte 60–80 minút alebo pokiaľ vnútorná teplota mäsa nedosiahne 60–63 °C v najstrednejšej časti.
- Každých 20 minút podlievajte zmesou pomarančovej šťavy a brusnicovej omáčky.
- Vyberte z rúry a dajte bravčové mäso na tanier s alobalom, aby si 10 minút odpočinulo.
- Zatiaľ čo bravčové mäso odpočíva, pridajte zvyšnú 1/4 šálky pomarančovej šťavy do šťavy zvyšnej z pečenia.
- Omáčku prelejte do hrnca, priveďte do varu a potom znížte na mierny plameň a nechajte chvíľu variť.
- Mäso nakrájajte a podávajte ho pokvapkané omáčkou a ozdobené plátkami pomaranča a čerstvými brusnicami.
- Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj naše ďalšie vynikajúce recepty s pomarančom . Máme pre vás sladké aj slané varianty!
Bravčové mäso plnené jablkami, brusnicami a pekanovými orechmi
Lahodná, sladkoslaná bravčová pečienka plnená zmesou nakrájaných jabĺk, červenej cibule, pekanových orechov a sušených brusníc s luxusnou krustičkou z trstinového cukru, medu a horčice je dokonalým pokrmom, ktorý sa nemusíte hanbiť servírovať ani tým najnáročnejším!
Čo budete potrebovať
- 1 bravčová pečienka bez kosti, s hmotnosťou cca 1 – 1,2 kg
- 2 lyžice masla
- 1 lyžička najemno nasekané čerstvé šalvie
- 1 lyžička najemno nasekaného čerstvého rozmarínu
- 1 lyžica jemne nasekaného čerstvého cesnaku
- 1/2 lyžičky soli a korenia
- 1 šálka jemne nasekaných jabĺk, olúpaných
- 1 šálka najemno nakrájané červené cibule
- 1/2 šálky jemne nasekaných pekanových orechov
- 1/2 šálky sušených brusníc
- kuchársky povrázok
Na polevu:
- 1/2 šálky hrubozrnnej horčice
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžica medu
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Pečenie rozrežte a otvorte ako knihu.
- Zakryte ju potravinárskou fóliou a pomocou paličky na mäso ju trochu sploštite.
- Dajte do chladničky.
- V hrnci rozpustite maslo spolu s cesnakom, rozmarínom, šalviou, soľou a čiernym korením.
- Pridajte jablká, cibuľu, pekanové orechy a brusnice a restujte 2-3 minúty, alebo kým cibuľa nie je polomäkká.
- Odstráňte zo sporáka.
- Vyberte mäso z chladničky a odstráňte všetku fóliu.
- Brusnicovo-jablčnú zmes položte na bravčové mäso a rozotrite.
- Pečenie zrolujte a zaistite povrázkom.
- Vložte do zapekacej misy s rozmermi 23 x 33 cm postriekanej olejom v spreji.
- V samostatnej miske zmiešajte prísady na polevu.
- Vršok pečienka potrite zmesou.
- Zapekaciu misu prikryte alobalom a pečte asi 1 hodinu, alebo kým stred pečienky nedosiahne teplotu 63 stupňov Celzia.
- Po dopečení nechajte 5-10 minút vychladnúť.
- Nakrájajte a podávajte.

Objavte podobné tipy
Bravčová pečienka z pomalého hrnca so sušenými brusnicami
Recepty z pomalého hrnca sú výborné a navyše jednoduché na prípravu. A presne taký je aj tento recept. Kombinácia bravčového mäsa, sušených brusníc, černicovej marmelády, cibule a chili je úplne dokonalá a vy už si na iný pokrm z bravčovej pečienky ani nespomeniete.
Čo budete potrebovať
- 1 bravčová pečienka bez kosti, s hmotnosťou cca 1 – 1,2 kg
- soľ a korenie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 stredne veľká biela cibuľa, nakrájaná
- 1 šálka sušených brusníc
- 1/4 šálky černicovej marmelády
- 1 lyžička chilli prášku
- 1 bobkový list
- 1 šálka zeleninového vývaru
- 1 šálka vody
Postup
- Bravčové mäso zo všetkých strán osoľte a okoreňte.
- Rozpáľte veľkú liatinovú panvicu na stredne vysokom plameni.
- Na panvicu pridajte olej a akonáhle je olej rozpálený, pridajte bravčovú pečienku a opekajte 2-3 minúty zo všetkých strán.
- Bravčové mäso preložte do pomalého hrnca spolu s nakrájanou cibuľou, sušenými brusnicami, marmeládou, korením a vývarom.
- Nalejte vodu do panvice, v ktorej ste opekali mäso a oškrabajte všetky kúsky v panvici.
- Nalejte túto tekutinu na mäso v pomalom hrnci.
- Pomalý hrniec prikryte a varte na najvyššom stupni 90–120 minút.
- Otestujte teplotu bravčového mäsa teplomerom na mäso.
- V najhrubšej časti pečienky by mal ukazovať 63-65°C.
- Mäso vyberte na servírovaciu tácku a podľa potreby omáčku zahustite ďalším varením v pomalom hrnci niekoľko minút (alebo zmiešaním lyžičky kukuričného škrobu s lyžičkou vody do hladka a všľahaním do omáčky).
- Nakrájajte pečienku na 0,5 – 1 centimetrové plátky.
- Bravčové mäso podávajte preliate omáčkou z pomalého hrnca.

Až kúpu hrnca na pomalé varenie zvažujete? Potom práve vám sa môžu hodiť naše recenzie tých najlepších pomalých hrncov . Kto vyhral v našom porovnaní?
Pečené bravčové s omáčkou z čerstvých brusníc a balzamika
Táto bravčová pečienka je krásne šťavnatá a krehká av kombinácii s tou najchutnejšou brusnicovo-balzamikovou omáčkou sa jedná o naozajstnú lahôdku, po ktorej sa budete oblizovať!
Čo budete potrebovať
- 1,2 kg bravčovej pečienky
- soľ a korenie, podľa chuti
- 3 lyžice olivového oleja
Na omáčku:
- 1 šálka čerstvých brusníc
- 1 šálka vody
- 3 lyžice cukru
- kôra a šťava z 1 veľkého pomaranča
- 1 lyžica masla
- 1/2 šálky šalotky, nakrájané na kocky
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 2 lyžice balzamikového octu
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Bravčovú pečienku zo všetkých strán osoľte a okoreňte.
- Vo veľkej panvici vhodnej do rúry na strednom plameni zahrejte olivový olej.
- Keď je olej rozpálený, opečte na ňom mäso zo všetkých strán.
- Vložte panvicu do rúry a pečte, kým nebude mať bravčové mäso vnútornú teplotu 63 stupňov Celzia.
- to trvať asi 30 minút.
- Zatiaľ čo sa pečienka pečie, do hrnca na strednom plameni pridajte brusnice, cukor, vodu a pomarančovú kôru a šťavu.
- Priveďte do varu a za občasného miešania varte 15 minút.
- Omáčka zhustne.
- Zložte z ohňa a dajte bokom.
- Pečenie vyberte z panvice, položte na tanier a prikryte alobalom.
- K výpeku pridajte maslo, rozpustite, pridajte šalotku a cesnak a restujte asi 3-4 minúty.
- Pridajte kurací vývar a oškrabte kúsky zo stien a dna panvice.
- Pridajte brusnicovú omáčku a ocot, premiešajte a varte asi 15 minút, aby omáčka opäť zhustla.
- Mäso nakrájajte a podávajte s omáčkou.

A čo také recepty na vynikajúce kotletky z bravčového mäsa ? Skúste ich zapečené aj grilované!
Glazovaná bravčová pečienka s brusnicovo-mangovou omáčkou
Tak toto je úplná delikatesa! Bravčové mäso potreté zmesou z manga, šalotky a dijonskej horčice, pečené do dokonalosti a podávané s luxusnou omáčkou z brusníc a manga nejde nemilovať.
Čo budete potrebovať
Na omáčku:
- 1 a 1/2 šálky čerstvých alebo mrazených brusníc
- 1 veľké zrelé mango, olúpané, vykôstkované a nakrájané na kocky
- 1 šálka trstinového cukru
- 1/2 šálky vody
Na glazované mäso:
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 2 kg bravčovej pečienky
- soľ a korenie
- 1 veľké zrelé mango, olúpané, vykôstkované a nakrájané na kocky
- 1/4 šálky jablčného octu
- 3 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 šalotka
- 1 lyžica masla
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Vo veľkej panvici vhodnej do rúry rozohrejte olivový olej na vysokom oleji, až sa začne trblietať. V
- Bravčové mäso osoľte a okoreňte a na vysokej teplote za občasného obracania kliešťami opekajte, kým nezozlátne zo všetkých strán, 6–8 minút.
- Vložte mäso do rúry a pečte asi 40 minút, kým teplomer s okamžitým odpočtom v najhrubšej časti nezaznamená 57 stupňov Celzia.
- Medzitým v mixéri zmiešajte mango, ocot, cukor, dijonskú a sójovú omáčku a spracujte do hladka.
- V malom hrnci rozpustite maslo a na strednom plameni orestujte šalotku, kým nezosklovatí, asi 5 minút.
- Pridajte mangové pyré a varte do zhustnutia, 5-10 minút.
- Dochuťte soľou a korením a dajte bokom.
- Mangovou polevou potrite celé bravčové mäso.
- Vráťte do rúry a pokračujte v pečení, kým teplomer s okamžitým odpočtom umiestnený doprostred mäsa nezaznamená 60 stupňov Celzia, čo zaberie ďalších asi 5 minút.
- Preložte mäso na doštičku a nechajte 10 minút odpočinúť.
- Nakrájajte na plátky a podávajte s mangovo-brusnicovou omáčkou.

Brusnice sú malé, ale pre naše telo veľmi užitočné. Aké zázračné látky obsahujú? V čom tkvie výnimočnosť tejto plodiny? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom obsiahlom článku o brusniciach !
A ako vám naše dnešné recepty na bravčovú pečienku s brusnicami chutili? Napíšte nám do komentárov!