Luxusné recepty na pečeni z bravčového mäsa s brusnicami 5x inak. Inšpirujte sa!

Hľadáte tipy na nejaký sviatočný pokrm, na ktorom si pochutnajú aj náročnejší stravníci?

Potom vyskúšajte naše lahodné recepty na bravčovú pečienku s brusnicami!

Šťavnaté mäso v kombinácii s výraznou chuťou brusníc oslní takmer každého.

Tak sa na to poďme spoločne pozrieť!

Bravčová pečienka s pomarančovo-brusnicovou omáčkou

Tento recept na bravčovú pečienku s omáčkou z pomarančovej šťavy a brusnicovej omáčky je perfektným sviatočným pokrmom. Mäso je dokonale šťavnaté, lahodné a vyzerá úplne božsky.

Čo budete potrebovať

  • 1,2 kg bravčovej pečienky bez kosti
  • olivový olej
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 3/4 šálky pomarančovej šťavy
  • 1/4 šálky jablčného octu
  • 230 g pomarančovej marmelády
  • 200 g brusnicovej omáčky

Postup

  • Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  • Dajte bravčové mäso do plytkej panvice a osušte papierovou utierkou.
  • Potrite všetky strany olivovým olejom.
  • Dochuťte soľou a korením zo všetkých strán.
  • Restujte každú stranu na vysokom plameni po dobu 2 minút, celkom 10 minút.
  • Počas opekania si pripravte omáčku.
  • V strednej miske zmiešajte dohromady 1/2 šálky pomarančovej šťavy, ocot, pomarančovú marmeládu a brusnicovú omáčku.
  • Opečené bravčové mäso vložte do veľkého pekáča a zalejte omáčkou.
  • Pečte 60–80 minút alebo pokiaľ vnútorná teplota mäsa nedosiahne 60–63 °C v najstrednejšej časti.
  • Každých 20 minút podlievajte zmesou pomarančovej šťavy a brusnicovej omáčky.
  • Vyberte z rúry a dajte bravčové mäso na tanier s alobalom, aby si 10 minút odpočinulo.
  • Zatiaľ čo bravčové mäso odpočíva, pridajte zvyšnú 1/4 šálky pomarančovej šťavy do šťavy zvyšnej z pečenia.
  • Omáčku prelejte do hrnca, priveďte do varu a potom znížte na mierny plameň a nechajte chvíľu variť.
  • Mäso nakrájajte a podávajte ho pokvapkané omáčkou a ozdobené plátkami pomaranča a čerstvými brusnicami.
  • Dobrú chuť!
Nakrájaná bravčová pečienka s omáčkou z pomarančovej šťavy a brusnicovej omáčky na tácke.
www.thecookierookie.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie vynikajúce recepty s pomarančom . Máme pre vás sladké aj slané varianty!

Bravčové mäso plnené jablkami, brusnicami a pekanovými orechmi

Lahodná, sladkoslaná bravčová pečienka plnená zmesou nakrájaných jabĺk, červenej cibule, pekanových orechov a sušených brusníc s luxusnou krustičkou z trstinového cukru, medu a horčice je dokonalým pokrmom, ktorý sa nemusíte hanbiť servírovať ani tým najnáročnejším!

Čo budete potrebovať

  • 1 bravčová pečienka bez kosti, s hmotnosťou cca 1 – 1,2 kg
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžička najemno nasekané čerstvé šalvie
  • 1 lyžička najemno nasekaného čerstvého rozmarínu
  • 1 lyžica jemne nasekaného čerstvého cesnaku
  • 1/2 lyžičky soli a korenia
  • 1 šálka jemne nasekaných jabĺk, olúpaných
  • 1 šálka najemno nakrájané červené cibule
  • 1/2 šálky jemne nasekaných pekanových orechov
  • 1/2 šálky sušených brusníc
  • kuchársky povrázok

Na polevu:

  • 1/2 šálky hrubozrnnej horčice
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžica medu

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  • Pečenie rozrežte a otvorte ako knihu.
  • Zakryte ju potravinárskou fóliou a pomocou paličky na mäso ju trochu sploštite.
  • Dajte do chladničky.
  • V hrnci rozpustite maslo spolu s cesnakom, rozmarínom, šalviou, soľou a čiernym korením.
  • Pridajte jablká, cibuľu, pekanové orechy a brusnice a restujte 2-3 minúty, alebo kým cibuľa nie je polomäkká.
  • Odstráňte zo sporáka.
  • Vyberte mäso z chladničky a odstráňte všetku fóliu.
  • Brusnicovo-jablčnú zmes položte na bravčové mäso a rozotrite.
  • Pečenie zrolujte a zaistite povrázkom.
  • Vložte do zapekacej misy s rozmermi 23 x 33 cm postriekanej olejom v spreji.
  • V samostatnej miske zmiešajte prísady na polevu.
  • Vršok pečienka potrite zmesou.
  • Zapekaciu misu prikryte alobalom a pečte asi 1 hodinu, alebo kým stred pečienky nedosiahne teplotu 63 stupňov Celzia.
  • Po dopečení nechajte 5-10 minút vychladnúť.
  • Nakrájajte a podávajte.
Rozkrojená bravčová pečienka plnená zmesou nakrájaných jabĺk, červenej cibule, pekanových orechov a sušených brusníc s luxusnou krustičkou z trstinového cukru, medu a horčice na doske.
www.laughingspatula.com

Bravčová pečienka z pomalého hrnca so sušenými brusnicami

Recepty z pomalého hrnca sú výborné a navyše jednoduché na prípravu. A presne taký je aj tento recept. Kombinácia bravčového mäsa, sušených brusníc, černicovej marmelády, cibule a chili je úplne dokonalá a vy už si na iný pokrm z bravčovej pečienky ani nespomeniete.

Čo budete potrebovať

  • 1 bravčová pečienka bez kosti, s hmotnosťou cca 1 – 1,2 kg
  • soľ a korenie
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 stredne veľká biela cibuľa, nakrájaná
  • 1 šálka sušených brusníc
  • 1/4 šálky černicovej marmelády
  • 1 lyžička chilli prášku
  • 1 bobkový list
  • 1 šálka zeleninového vývaru
  • 1 šálka vody

Postup

  • Bravčové mäso zo všetkých strán osoľte a okoreňte.
  • Rozpáľte veľkú liatinovú panvicu na stredne vysokom plameni.
  • Na panvicu pridajte olej a akonáhle je olej rozpálený, pridajte bravčovú pečienku a opekajte 2-3 minúty zo všetkých strán.
  • Bravčové mäso preložte do pomalého hrnca spolu s nakrájanou cibuľou, sušenými brusnicami, marmeládou, korením a vývarom.
  • Nalejte vodu do panvice, v ktorej ste opekali mäso a oškrabajte všetky kúsky v panvici.
  • Nalejte túto tekutinu na mäso v pomalom hrnci.
  • Pomalý hrniec prikryte a varte na najvyššom stupni 90–120 minút.
  • Otestujte teplotu bravčového mäsa teplomerom na mäso.
  • V najhrubšej časti pečienky by mal ukazovať 63-65°C.
  • Mäso vyberte na servírovaciu tácku a podľa potreby omáčku zahustite ďalším varením v pomalom hrnci niekoľko minút (alebo zmiešaním lyžičky kukuričného škrobu s lyžičkou vody do hladka a všľahaním do omáčky).
  • Nakrájajte pečienku na 0,5 – 1 centimetrové plátky.
  • Bravčové mäso podávajte preliate omáčkou z pomalého hrnca.
Plátky bravčového mäsa posypané brusnicami a cibuľou servírované na tácke.
www.tablespoon.com

Až kúpu hrnca na pomalé varenie zvažujete? Potom práve vám sa môžu hodiť naše recenzie tých najlepších pomalých hrncov . Kto vyhral v našom porovnaní?

Pečené bravčové s omáčkou z čerstvých brusníc a balzamika

Táto bravčová pečienka je krásne šťavnatá a krehká av kombinácii s tou najchutnejšou brusnicovo-balzamikovou omáčkou sa jedná o naozajstnú lahôdku, po ktorej sa budete oblizovať!

Čo budete potrebovať

  • 1,2 kg bravčovej pečienky
  • soľ a korenie, podľa chuti
  • 3 lyžice olivového oleja

Na omáčku:

  • 1 šálka čerstvých brusníc
  • 1 šálka vody
  • 3 lyžice cukru
  • kôra a šťava z 1 veľkého pomaranča
  • 1 lyžica masla
  • 1/2 šálky šalotky, nakrájané na kocky
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 2 lyžice balzamikového octu

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  • Bravčovú pečienku zo všetkých strán osoľte a okoreňte.
  • Vo veľkej panvici vhodnej do rúry na strednom plameni zahrejte olivový olej.
  • Keď je olej rozpálený, opečte na ňom mäso zo všetkých strán.
  • Vložte panvicu do rúry a pečte, kým nebude mať bravčové mäso vnútornú teplotu 63 stupňov Celzia.
  • to trvať asi 30 minút.
  • Zatiaľ čo sa pečienka pečie, do hrnca na strednom plameni pridajte brusnice, cukor, vodu a pomarančovú kôru a šťavu.
  • Priveďte do varu a za občasného miešania varte 15 minút.
  • Omáčka zhustne.
  • Zložte z ohňa a dajte bokom.
  • Pečenie vyberte z panvice, položte na tanier a prikryte alobalom.
  • K výpeku pridajte maslo, rozpustite, pridajte šalotku a cesnak a restujte asi 3-4 minúty.
  • Pridajte kurací vývar a oškrabte kúsky zo stien a dna panvice.
  • Pridajte brusnicovú omáčku a ocot, premiešajte a varte asi 15 minút, aby omáčka opäť zhustla.
  • Mäso nakrájajte a podávajte s omáčkou.
Plátky bravčovej pečienky s brusnicovo-balzamikovou omáčkou na tanieri.
www.anaffairfromtheheart.com

A čo také recepty na vynikajúce kotletky z bravčového mäsa ? Skúste ich zapečené aj grilované!

Glazovaná bravčová pečienka s brusnicovo-mangovou omáčkou

Tak toto je úplná delikatesa! Bravčové mäso potreté zmesou z manga, šalotky a dijonskej horčice, pečené do dokonalosti a podávané s luxusnou omáčkou z brusníc a manga nejde nemilovať.

Čo budete potrebovať

Na omáčku:

  • 1 a 1/2 šálky čerstvých alebo mrazených brusníc
  • 1 veľké zrelé mango, olúpané, vykôstkované a nakrájané na kocky
  • 1 šálka trstinového cukru
  • 1/2 šálky vody

Na glazované mäso:

  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 2 kg bravčovej pečienky
  • soľ a korenie
  • 1 veľké zrelé mango, olúpané, vykôstkované a nakrájané na kocky
  • 1/4 šálky jablčného octu
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 šalotka
  • 1 lyžica masla

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  • Vo veľkej panvici vhodnej do rúry rozohrejte olivový olej na vysokom oleji, až sa začne trblietať. V
  • Bravčové mäso osoľte a okoreňte a na vysokej teplote za občasného obracania kliešťami opekajte, kým nezozlátne zo všetkých strán, 6–8 minút.
  • Vložte mäso do rúry a pečte asi 40 minút, kým teplomer s okamžitým odpočtom v najhrubšej časti nezaznamená 57 stupňov Celzia.
  • Medzitým v mixéri zmiešajte mango, ocot, cukor, dijonskú a sójovú omáčku a spracujte do hladka.
  • V malom hrnci rozpustite maslo a na strednom plameni orestujte šalotku, kým nezosklovatí, asi 5 minút.
  • Pridajte mangové pyré a varte do zhustnutia, 5-10 minút.
  • Dochuťte soľou a korením a dajte bokom.
  • Mangovou polevou potrite celé bravčové mäso.
  • Vráťte do rúry a pokračujte v pečení, kým teplomer s okamžitým odpočtom umiestnený doprostred mäsa nezaznamená 60 stupňov Celzia, čo zaberie ďalších asi 5 minút.
  • Preložte mäso na doštičku a nechajte 10 minút odpočinúť.
  • Nakrájajte na plátky a podávajte s mangovo-brusnicovou omáčkou.
Rozkrojené bravčové mäso potreté zmesou z manga, šalotky a dijonskej horčice, podávané s omáčkou z brusníc a manga na tanieri s vidličkou.
www.mango.org

Brusnice sú malé, ale pre naše telo veľmi užitočné. Aké zázračné látky obsahujú? V čom tkvie výnimočnosť tejto plodiny? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom obsiahlom článku o brusniciach !

A ako vám naše dnešné recepty na bravčovú pečienku s brusnicami chutili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.