Vedeli ste, že bravčová bábika je najkrehkejší kus bravčového mäsa?
Navyše je cenovo dostupná, takže si ju môže užiť celá rodina.
My sme si pre vás dnes pripravili 5 lahodných receptov na bravčovú bábiku v rúre, po ktorej sa budete oblizovať!
Vyskúšajte variant so slaninou, jablkami či pečenou zeleninou.
Nechajte si chutiť!
Bravčová bábika pečená s jablkami a cibuľou
Táto pečená bábika je vynikajúcou večerou, ktorú navyše zvládnete pripraviť v jednej panvici! Bravčové mäso sa najskôr opečie na sporáku a potom sa dopečie v rúre spolu s jablkami a cibuľou. Dokonalá kombinácia chutí!
Čo budete potrebovať
- 500 g bravčovej bábiky
- soľ a korenie
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 lyžice masla
- 3 veľké jablká nakrájané na hrubé plátky
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná
- 1 lyžička tymiánu
Na omáčku:
- 1/4 šálky zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2 lyžice javorového sirupu
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 lyžička tymiánu
Postup
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia a dochuťte bravčovú bábiku soľou a korením.
- Cibuľu a jablká nakrájajte na veľké plátky a dajte bokom.
- Zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku v malej miske a dajte bokom.
- Rozpáľte veľkú liatinovú panvicu na stredne vysokom plameni.
- Pridajte olivový olej a do stredu vložte ochutenú bravčovú bábiku.
- Mäso zo všetkých strán opečte, aby získalo krásnu zlatohnedú farbu.
- Bravčovú bábiku vyberte z panvice a dajte ju bokom.
- Pridajte do panvice maslo.
- Pridajte jablká a cibuľu a posypte tymianom.
- Varte, kým nezačnú jablká mäknúť.
- Odstráňte z tepla.
- Umiestnite bravčovú bábiku na jablká a cibuľu v panvici.
- Bábiku zalejte omáčkou.
- Panvicu vložte do rúry a pečte 25 minút alebo pokiaľ nebude bábika prepečená. Vyberte z rúry a pred krájaním nechajte bábiku 5 minút odpočinúť.
- Užite si to!

Máme pre vás aj ďalšie výborné recepty na bravčovú bábiku , ktoré si zamilujete. Inšpirujte sa!
Bábika s horčičnou omáčkou
Výborná bábika s krémovou omáčkou z horčice je skvelou večerou pre celú rodinu. Mäso je neuveriteľne krehké a lahodné a omáčku ho povyšuje o ďalší level vyššie.
Čo budete potrebovať
- 2 bravčové bábiky, každá s hmotnosťou cca 500 g
- 1 lyžička soli alebo podľa chuti
- 1 lyžička korenia alebo podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
Na omáčku:
- 2 lyžice masla
- 3 strúčiky nasekaného cesnaku
- ¼ šálky kuracieho vývaru
- 1 šálka smotany na šľahanie
- 1 lyžička mletej horčice
- 2 lyžice dijonskej horčice
- ½ lyžičky sušeného tymiánu
- 2 lyžičky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- ½ lyžičky soli alebo podľa chuti
- ½ lyžičky korenia alebo podľa chuti
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Bravčové mäso ochuťte 1 lyžičkou soli a korenia rovnomerne po celom obvode.
- Vo veľkej panvici vhodnej do rúry rozohrejte olivový olej a bravčové bábiky opečte zo všetkých strán, asi 2 až 3 minúty z každej strany.
- Preneste panvicu do predhriatej rúry a pečte 18-20 minút, alebo pokiaľ teplomer neukáže vnútornú teplotu 63 °C.
- Bravčové bábiky preložte na doštičku a nechajte 10 minút odpočinúť.
- V rovnakej panvici rozpustite maslo na strednom plameni.
- Pridajte cesnak a restujte 30 sekúnd, kým nebude aromatický.
- Na panvicu pridajte kurací vývar, smotanu, mletú horčicu, dijonskú horčicu, sušený tymián, petržlenovú vňať, soľ a korenie.
- Všetko premiešajte, zoškrabnite opečené kúsky z dna panvice, stiahnite plameň na mierny a varte 8 až 10 minút, kým omáčka trochu nezhustne.
- Bábiku naporciujte a podávajte s horčičnou omáčkou na zemiakovej kaši.
- Podľa potreby ozdobte petržlenovou vňaťou.

Bravčová bábika pečená so zeleninou
Tento luxusný pečený pokrm z mäsa a zeleniny sa ľahko pripravuje a ešte lepšie chutí! Kombináciu zeleniny pripravovanej v rúre a bravčovej bábiky si prote musíte zamilovať.
Čo budete potrebovať
Na zeleninu:
- 500 g ružičkového kelu, rozpolené
- 3 šálky maslovej tekvice, nakrájané na kúsky o veľkosti sústa
- 1 červená cibuľa, nakrájaná na mesiačiky
- 6 veľkých strúčikov cesnaku, nakrájaných na plátky
- kôra z 1 citróna
- 1/4 šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu
- avokádový alebo olivový olej
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Na mäso:
- 1 bravčová bábika s hmotnosťou cca 700 g, najlepšie izbovej teploty
- 2 lyžice avokádového oleja
- soľ a čierne korenie
- čerstvá nasekaná petržlenová vňať, na ozdobu
Postup
- Jeden rošt umiestnite doprostred rúry a druhý do spodnej tretiny.
- Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
- Vo veľkej miske zmiešajte ružičkový kel, maslovú tekvicu, cibuľu a cesnak.
- Pokvapkajte olejom tak, aby sa všetko obalilo, a podľa chuti bohato dochuťte soľou a čiernym korením.
- Zeleninu rozložte na veľký plech a dajte bokom.
- Plech môžete vyložiť papierom na pečenie.
- Bravčovú bábiku vyberte z obalu, osušte papierovou utierkou a potrite 1 lyžicou avokádového oleja.
- Zohrejte zvyšnú 1 lyžicu avokádového oleja na stredne vysokom plameni vo veľkej liatinovej alebo nerezovej panvici vhodné do rúry.
- Keď je olej horúci, pridajte mäso a opekajte zo všetkých strán, celkom asi 5-6 minút.
- Potom presuňte panvicu s bravčovým mäsom do rúry, vložte ju na strednú mriežku a zeleninu na spodnú tretinu rúry.
- Pečte 10-16 alebo kým vnútorná teplota bravčového mäsa neukáže 63 stupňov Celzia, pričom v polovici pečenia bravčové mäso otočte.
- Vyberte bábiku z rúry na doštičku alebo na tanier.
- Voľne ju zabaľte do „stanu“ z alobalu a pred krájaním nechajte 10 minút odpočívať.
- Medzitým pokračujte v pečení zeleniny ďalších 5-6 minút alebo kým nezmäkne.
- Zeleninu vyberte z rúry a posypte citrónovou kôrou a parmezánom.
- Ihneď podávajte k bravčovému mäsu, ozdobené čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.

Vyskúšajte aj našich 5 skvelých receptov na grilovanú zeleninu . Zelenina už vám nikdy nebude pripadať nudná!
Objavte podobné tipy
Bylinková bábika v rúre
Toto je najlepší recept na pečenú bravčovú bábiku všetkých čias! Mäso pečené s cesnakovo-bylinkovým maslom do šťavnatej dokonalosti je úplná delikatesa a vy už nebudete chcieť bábiku pripravovať inak.
Čo budete potrebovať
- ½ lyžice oleja
- 700 g bravčovej bábiky
- štipka soli
- štipka korenia
- 3 lyžice zmäknutého masla
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 3 vetvičky čerstvých byliniek rozmarín a tymián), voliteľne
- 30 g korenia pozri nižšie
Na zmes korenia:
- 1 lyžica sušenej petržlenovej vňate
- ½ lyžice sušenej pažítky
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- 1 lyžička sušenej cibule
- ½ lyžičky sušeného kôpru
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
Postup
- Zahrejte rúru na 175 °C.
- Plech s okrajom vyložte alobalom.
- Rozpáľte olej vo veľkej panvici na stredne vysokom plameni.
- Bravčovú bábiku zľahka osoľte a okoreňte a potom ju na rozpálenej panvici opekajte 1–2 minúty zo všetkých strán.
- V malej miske roztlačte maslo, pridajte zmes korenia a cesnak a premiešajte.
- Opečenú bravčovú bábiku položte na vyložený pekáč.
- Namažte bravčové mäso ¾ maslovej zmesi.
- Ak používate čerstvé bylinky, zastrčte ich vedľa mäsa.
- Z alobalu vytvorte stan, v ktorom bude bábika a utesnite.
- Pečte bravčové mäso v horúcej rúre po dobu 12-20 minút, kým najhrubšia časť nezaznamená vnútornú teplotu 57 °C.
- Opatrne vyberte bravčové mäso z rúry a otvorte alobal.
- Potrite bravčové mäso zvyšnou maslovou zmesou, potom vráťte do rúry a pečte odkryté 5–10 minút, kým najhrubšia časť bravčového mäsa nezaznamená vnútornú teplotu 63°C.
- Nechajte mäso 5 minút odpočívať na pulte a potom ho nakrájajte na podávanie.

Pečená bravčová bábika v slanine
Úplne luxusná bravčová bábika z rúry pokvapkaná javorovým sirupom s bourbonom pre extra sladkosť. Šťavnaté, jemné a chutné!
Čo budete potrebovať
- 600 g bravčovej bábiky
- 6–8 plátkov slaniny
- 2–3 lyžice javorového sirupu
- 1 lyžica bourbonu, voliteľne zmiešané s javorovým sirupom
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Bábiku hojne osoľte a okoreňte.
- Na doske zarovnajte 6–8 mierne sa prekrývajúcich plátkov slaniny tak, aby na jednom konci bola bábika .
- Uchopte slaninu a rolujte dopredu.
- Preložte na panvicu vysokým okrajom švom dole.
- Vrch pokvapkajte zmesou bourbonu a javorového sirupu (alebo len javorovým sirupom).
- Pečte 25 – 30 minút alebo kým vnútorná teplota v strede najhrubšej časti nedosiahne 63 °C.
- Asi v polovici pečenia bábiku podlejte výpekom z panvice.
- Vyberte z rúry, naposledy podlejte a položte na doštičku,
- Pred krájaním nechajte odkryté 5 minút odpočívať.
- Nakrájajte na 2,5 cm hrubé plátky a podávajte.

Tipy na tú najlepšiu pečenú bábiku
- Najprv bábiku opečte . Opečenie karamelizuje cukry a hnednú vďaka nemu bielkoviny mäse, čo má za následok atraktívnejšiu farbu a chuť. Najlepšie výsledky dosiahnete, keď použijete nerezovú alebo liatinovú panvicu vhodnú do rúry. Pozrite sa na naše recenzie najlepších liatinových panvíc ! Vyhnite sa nepriľnavej panvici.
- Použite horúcu panvicu . Bábiku začnite opekať na naozaj veľmi horúcej panvici. Než na panvicu pridáte mäso, nalejte na panvicu tenkú tenkú vrstvu oleja a počkajte, až sa rozohreje. Pokiaľ nie je panvica dostatočne rozpálená, mäso sa prilepí a roztrhne, keď ho budete chcieť prevrátiť.
- Pečte bravčovú bábiku, kým nedosiahne teplotu 63 stupňov Celzia . Najlepší spôsob, ako skontrolovať prepečenosť bravčovej bábiky, je pomocou teplomera s okamžitým odpočtom. Pokiaľ nemáte teplomer na mäso, môžete prepečenosť skontrolovať tak, že sa pozriete, či je šťava z mäsa čistá alebo takmer čistá. Ďalšou možnosťou by bolo zapichnúť nôž do bravčovej bábiky a skontrolovať, či je stred krehký.
- Upečenú bábiku voľne zakryte alobalom a nechajte 10 minút odpočívať , aby sa dorobila.
A ako sa vám naše dnešné recepty na bravčovú bábiku v rúre páčili? Napíšte nám do komentárov!