Luxusné recepty na pečenú bravčovú bábikou z rúry 5x inak. Užite si najlepší kus bravčového mäsa a to bez výčitiek!

Vedeli ste, že bravčová bábika je najkrehkejší kus bravčového mäsa?

Navyše je cenovo dostupná, takže si ju môže užiť celá rodina.

My sme si pre vás dnes pripravili 5 lahodných receptov na bravčovú bábiku v rúre, po ktorej sa budete oblizovať!

Vyskúšajte variant so slaninou, jablkami či pečenou zeleninou.

Nechajte si chutiť!

Bravčová bábika pečená s jablkami a cibuľou

Táto pečená bábika je vynikajúcou večerou, ktorú navyše zvládnete pripraviť v jednej panvici! Bravčové mäso sa najskôr opečie na sporáku a potom sa dopečie v rúre spolu s jablkami a cibuľou. Dokonalá kombinácia chutí!

Čo budete potrebovať

  • 500 g bravčovej bábiky
  • soľ a korenie
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 lyžice masla
  • 3 veľké jablká nakrájané na hrubé plátky
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná
  • 1 lyžička tymiánu

Na omáčku:

  • 1/4 šálky zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 1 lyžička tymiánu

Postup

  • Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia a dochuťte bravčovú bábiku soľou a korením.
  • Cibuľu a jablká nakrájajte na veľké plátky a dajte bokom.
  • Zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku v malej miske a dajte bokom.
  • Rozpáľte veľkú liatinovú panvicu na stredne vysokom plameni.
  • Pridajte olivový olej a do stredu vložte ochutenú bravčovú bábiku.
  • Mäso zo všetkých strán opečte, aby získalo krásnu zlatohnedú farbu.
  • Bravčovú bábiku vyberte z panvice a dajte ju bokom.
  • Pridajte do panvice maslo.
  • Pridajte jablká a cibuľu a posypte tymianom.
  • Varte, kým nezačnú jablká mäknúť.
  • Odstráňte z tepla.
  • Umiestnite bravčovú bábiku na jablká a cibuľu v panvici.
  • Bábiku zalejte omáčkou.
  • Panvicu vložte do rúry a pečte 25 minút alebo pokiaľ nebude bábika prepečená. Vyberte z rúry a pred krájaním nechajte bábiku 5 minút odpočinúť.
  • Užite si to!
Plátky bravčového mäsa podávané so zelenými fazuľkami na tanieri.
www.herbsandflour.com

Máme pre vás aj ďalšie výborné recepty na bravčovú bábiku , ktoré si zamilujete. Inšpirujte sa!

Bábika s horčičnou omáčkou

Výborná bábika s krémovou omáčkou z horčice je skvelou večerou pre celú rodinu. Mäso je neuveriteľne krehké a lahodné a omáčku ho povyšuje o ďalší level vyššie.

Čo budete potrebovať

  • 2 bravčové bábiky, každá s hmotnosťou cca 500 g
  • 1 lyžička soli alebo podľa chuti
  • 1 lyžička korenia alebo podľa chuti
  • 2 lyžice olivového oleja

Na omáčku:

  • 2 lyžice masla
  • 3 strúčiky nasekaného cesnaku
  • ¼ šálky kuracieho vývaru
  • 1 šálka smotany na šľahanie
  • 1 lyžička mletej horčice
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • ½ lyžičky sušeného tymiánu
  • 2 lyžičky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • ½ lyžičky soli alebo podľa chuti
  • ½ lyžičky korenia alebo podľa chuti

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Bravčové mäso ochuťte 1 lyžičkou soli a korenia rovnomerne po celom obvode.
  • Vo veľkej panvici vhodnej do rúry rozohrejte olivový olej a bravčové bábiky opečte zo všetkých strán, asi 2 až 3 minúty z každej strany.
  • Preneste panvicu do predhriatej rúry a pečte 18-20 minút, alebo pokiaľ teplomer neukáže vnútornú teplotu 63 °C.
  • Bravčové bábiky preložte na doštičku a nechajte 10 minút odpočinúť.
  • V rovnakej panvici rozpustite maslo na strednom plameni.
  • Pridajte cesnak a restujte 30 sekúnd, kým nebude aromatický.
  • Na panvicu pridajte kurací vývar, smotanu, mletú horčicu, dijonskú horčicu, sušený tymián, petržlenovú vňať, soľ a korenie.
  • Všetko premiešajte, zoškrabnite opečené kúsky z dna panvice, stiahnite plameň na mierny a varte 8 až 10 minút, kým omáčka trochu nezhustne.
  • Bábiku naporciujte a podávajte s horčičnou omáčkou na zemiakovej kaši.
  • Podľa potreby ozdobte petržlenovou vňaťou.
Bábika s krémovou omáčkou z horčice na tácke.
www.cravinghomecooked.com

Bravčová bábika pečená so zeleninou

Tento luxusný pečený pokrm z mäsa a zeleniny sa ľahko pripravuje a ešte lepšie chutí! Kombináciu zeleniny pripravovanej v rúre a bravčovej bábiky si prote musíte zamilovať.

Čo budete potrebovať

Na zeleninu:

  • 500 g ružičkového kelu, rozpolené
  • 3 šálky maslovej tekvice, nakrájané na kúsky o veľkosti sústa
  • 1 červená cibuľa, nakrájaná na mesiačiky
  • 6 veľkých strúčikov cesnaku, nakrájaných na plátky
  • kôra z 1 citróna
  • 1/4 šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu
  • avokádový alebo olivový olej
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Na mäso:

  • 1 bravčová bábika s hmotnosťou cca 700 g, najlepšie izbovej teploty
  • 2 lyžice avokádového oleja
  • soľ a čierne korenie
  • čerstvá nasekaná petržlenová vňať, na ozdobu

Postup

  • Jeden rošt umiestnite doprostred rúry a druhý do spodnej tretiny.
  • Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
  • Vo veľkej miske zmiešajte ružičkový kel, maslovú tekvicu, cibuľu a cesnak.
  • Pokvapkajte olejom tak, aby sa všetko obalilo, a podľa chuti bohato dochuťte soľou a čiernym korením.
  • Zeleninu rozložte na veľký plech a dajte bokom.
  • Plech môžete vyložiť papierom na pečenie.
  • Bravčovú bábiku vyberte z obalu, osušte papierovou utierkou a potrite 1 lyžicou avokádového oleja.
  • Zohrejte zvyšnú 1 lyžicu avokádového oleja na stredne vysokom plameni vo veľkej liatinovej alebo nerezovej panvici vhodné do rúry.
  • Keď je olej horúci, pridajte mäso a opekajte zo všetkých strán, celkom asi 5-6 minút.
  • Potom presuňte panvicu s bravčovým mäsom do rúry, vložte ju na strednú mriežku a zeleninu na spodnú tretinu rúry.
  • Pečte 10-16 alebo kým vnútorná teplota bravčového mäsa neukáže 63 stupňov Celzia, pričom v polovici pečenia bravčové mäso otočte.
  • Vyberte bábiku z rúry na doštičku alebo na tanier.
  • Voľne ju zabaľte do „stanu“ z alobalu a pred krájaním nechajte 10 minút odpočívať.
  • Medzitým pokračujte v pečení zeleniny ďalších 5-6 minút alebo kým nezmäkne.
  • Zeleninu vyberte z rúry a posypte citrónovou kôrou a parmezánom.
  • Ihneď podávajte k bravčovému mäsu, ozdobené čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Bábika nakrájaná na plátky s pečenou zeleninou.
www.littlebroken.com

Vyskúšajte aj našich 5 skvelých receptov na grilovanú zeleninu . Zelenina už vám nikdy nebude pripadať nudná!

Bylinková bábika v rúre

Toto je najlepší recept na pečenú bravčovú bábiku všetkých čias! Mäso pečené s cesnakovo-bylinkovým maslom do šťavnatej dokonalosti je úplná delikatesa a vy už nebudete chcieť bábiku pripravovať inak.

Čo budete potrebovať

  • ½ lyžice oleja
  • 700 g bravčovej bábiky
  • štipka soli
  • štipka korenia
  • 3 lyžice zmäknutého masla
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 3 vetvičky čerstvých byliniek rozmarín a tymián), voliteľne
  • 30 g korenia pozri nižšie

Na zmes korenia:

  • 1 lyžica sušenej petržlenovej vňate
  • ½ lyžice sušenej pažítky
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • 1 lyžička sušenej cibule
  • ½ lyžičky sušeného kôpru
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia

Postup

  • Zahrejte rúru na 175 °C.
  • Plech s okrajom vyložte alobalom.
  • Rozpáľte olej vo veľkej panvici na stredne vysokom plameni.
  • Bravčovú bábiku zľahka osoľte a okoreňte a potom ju na rozpálenej panvici opekajte 1–2 minúty zo všetkých strán.
  • V malej miske roztlačte maslo, pridajte zmes korenia a cesnak a premiešajte.
  • Opečenú bravčovú bábiku položte na vyložený pekáč.
  • Namažte bravčové mäso ¾ maslovej zmesi.
  • Ak používate čerstvé bylinky, zastrčte ich vedľa mäsa.
  • Z alobalu vytvorte stan, v ktorom bude bábika a utesnite.
  • Pečte bravčové mäso v horúcej rúre po dobu 12-20 minút, kým najhrubšia časť nezaznamená vnútornú teplotu 57 °C.
  • Opatrne vyberte bravčové mäso z rúry a otvorte alobal.
  • Potrite bravčové mäso zvyšnou maslovou zmesou, potom vráťte do rúry a pečte odkryté 5–10 minút, kým najhrubšia časť bravčového mäsa nezaznamená vnútornú teplotu 63°C.
  • Nechajte mäso 5 minút odpočívať na pulte a potom ho nakrájajte na podávanie.
Plátky bábiky, ktorá bola pečená s cesnakovo-bylinkovým maslom.
www.savorynothings.com

Pečená bravčová bábika v slanine

Úplne luxusná bravčová bábika z rúry pokvapkaná javorovým sirupom s bourbonom pre extra sladkosť. Šťavnaté, jemné a chutné!

Čo budete potrebovať

  • 600 g bravčovej bábiky
  • 6–8 plátkov slaniny
  • 2–3 lyžice javorového sirupu
  • 1 lyžica bourbonu, voliteľne zmiešané s javorovým sirupom

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Bábiku hojne osoľte a okoreňte.
  • Na doske zarovnajte 6–8 mierne sa prekrývajúcich plátkov slaniny tak, aby na jednom konci bola bábika .
  • Uchopte slaninu a rolujte dopredu.
  • Preložte na panvicu vysokým okrajom švom dole.
  • Vrch pokvapkajte zmesou bourbonu a javorového sirupu (alebo len javorovým sirupom).
  • Pečte 25 – 30 minút alebo kým vnútorná teplota v strede najhrubšej časti nedosiahne 63 °C.
  • Asi v polovici pečenia bábiku podlejte výpekom z panvice.
  • Vyberte z rúry, naposledy podlejte a položte na doštičku,
  • Pred krájaním nechajte odkryté 5 minút odpočívať.
  • Nakrájajte na 2,5 cm hrubé plátky a podávajte.
Pečená bábika v slanine pokvapkaná javorovým sirupom s búrbonom na doske s nožom a vidličkou.
www.kitchenswagger.com

Tipy na tú najlepšiu pečenú bábiku

  • Najprv bábiku opečte . Opečenie karamelizuje cukry a hnednú vďaka nemu bielkoviny mäse, čo má za následok atraktívnejšiu farbu a chuť. Najlepšie výsledky dosiahnete, keď použijete nerezovú alebo liatinovú panvicu vhodnú do rúry. Pozrite sa na naše recenzie najlepších liatinových panvíc ! Vyhnite sa nepriľnavej panvici.
  • Použite horúcu panvicu . Bábiku začnite opekať na naozaj veľmi horúcej panvici. Než na panvicu pridáte mäso, nalejte na panvicu tenkú tenkú vrstvu oleja a počkajte, až sa rozohreje. Pokiaľ nie je panvica dostatočne rozpálená, mäso sa prilepí a roztrhne, keď ho budete chcieť prevrátiť.
  • Pečte bravčovú bábiku, kým nedosiahne teplotu 63 stupňov Celzia . Najlepší spôsob, ako skontrolovať prepečenosť bravčovej bábiky, je pomocou teplomera s okamžitým odpočtom. Pokiaľ nemáte teplomer na mäso, môžete prepečenosť skontrolovať tak, že sa pozriete, či je šťava z mäsa čistá alebo takmer čistá. Ďalšou možnosťou by bolo zapichnúť nôž do bravčovej bábiky a skontrolovať, či je stred krehký.
  • Upečenú bábiku voľne zakryte alobalom a nechajte 10 minút odpočívať , aby sa dorobila.

A ako sa vám naše dnešné recepty na bravčovú bábiku v rúre páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.