Ovocie je nielen osviežujúce, ale samozrejme aj zdravý a doslova nabitý vitamíny.
Pri príprave týchto receptov na ovocný šalát je dobré dbať na výber sezónnych potravín. Využiť sa dá ako jeden druh ovocia, tak rôzne zmesi, ktoré sú väčšinou aj chutnejšie.
Ovocný šalát môžeme dopĺňať všetkými druhmi orechov, semienok, hrozienkami, niekedy aj plátkami sušeného ovocia, prípadne aj kompótovaným ovocím.
Dosladzujeme podľa potreby medom alebo cukrom a podľa chuti alebo podľa receptu pripravíme aj zálievku.
Ovocný a zeleninový šalát v kombinácii
Kombinácia ovocia a zeleniny je veľmi obľúbená a moderná. Taký šalát možno konzumovať ako desiatu alebo ľahkú večeru. Má v sebe mnoho vitamínov a jedná sa o nevšednú chuťovú kombináciu.
Čo budeme potrebovať
- 100 g mix zelených šalátov
- 10 veľkých zrelých jahôd
- červený grep
- pár lístkov mäty
- 50 g kozieho syra
- šťava z polovice citróna
- štipka soli
- 2 lyžice olivového oleja
- ½ lyžice balzamikového octu
Postup
- Natrháme listy šalátu a dáme ich do misy.
- Olúpeme grep a zbavíme ho aj vnútornej šupky, aby v šaláte bola len čistá dužina.
- Jahody nakrájame na stredne veľké kúsky.
- Zálievku pripravíme z olivového oleja, ktorý v mise vymiešame s balzamikom a štipkou soli.
- Potom, čo má zálievka krémovú konzistenciu, pridáme šťavu z polovice citróna a lyžicu vody.
- Do misy pridáme zeleninu a ovocie – šalát, jahody a grep a dôkladne premiešame so zálievkou.
- Podávame s nadrobeným kozím syrom a ozdobou v podobe lístkov mäty.
Máte ovocie až veľa a neviete čo s ním? Popri týchto skvelých receptoch na zaváranie ovocia vám odporúčame ho usušiť.
Domáce krížalky si môžete ľahko a rýchlo vyrobiť za pomoci kvalitnej sušičky na ovocie . Akú sušičku si vybrať sa dozviete v našej recenzii!
Ovocný šalát s melónom a ananásom
Tento osviežujúci letný šalát z ovocia obsahuje slivky, broskyne, melón, maliny a mätu.
Čo budeme potrebovať
- ½ ananásu (olúpaný, zbavený jadrovníka a nakrájaný na malé kúsky)
- ½ vodného melónu bez kôstok (odstránená kôra, dužina nakrájaná na kúsky)
- 2 červené slivky (nakrájané na plátky)
- 2 broskyne (nakrájané na plátky)
- 150 g malín
- 60 g čerstvých lístkov mäty
Postup
- Vo veľkej mise zmiešajte všetky ingrediencie.
K šalátu pridajte domácu zálievku. Recepty na zálievku k ovocnému šalátu nájdete nižšie.
Objavte podobné tipy
Miešaný ovocný šalát s čučoriedkami a jogurtovou zálievkou
Výživoví poradcovia vás budú za túto kombináciu milovať, vďaka bielkovinám obsiahnutým v jogurte vás šalát dlhšie zasýti a stáva sa nutrične vyváženým pokrmom. Pre menej diétny variant zameňte jogurt za smotanu a naservírujte sebe či vašim deťom chutný ovocný pohár.
Čo budeme potrebovať
- 150 g bieleho jogurtu
- 1 lyžička medu
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 1 banán
- ½ hrnčeka čučoriedok
- ½ hrnčeka malín
- 1 hrnček jahôd
- 1 hrnček hroznového vína
Postup
- Zmiešame jogurt, med a extrakt z vanilky.
- Banán nakrájame na plátky av oddelenej mise zalejeme pomarančovou šťavou.
- Guľôčky hrozna prepolíme a pridáme so zvyškom ovocia do misy s banánom.
- Hotový šalát naložíme do servírovacích misiek a prelejeme jogurtom.
Zálievka na ovocný šalát z citrusov
Kombinácia ovocia je výborná sama o sebe. Vás však čaká príprava sviatočného obeda pre rodinu, návšteva kamarátky alebo sa chcete predviesť na párty. Aby váš šalát nebol zabudnutý, nebojte sa ho ozvláštniť zálievkou.
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice medu
- 1 lyžička pomarančovej kôry
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 2 lyžice pomarančovej šťavy
- ½ lyžice šťavy z limetky
Postup
- Všetky ingrediencie starostlivo premiešame v malej miske.
- Zalejeme pokrájané ovocie a môžeme podávať.
Ako zamedziť hnednutiu ovocia v šaláte?
Vnútri tkaniva ovocia sú zachytené molekuly známe ako enzýmy. Tieto enzýmy pomáhajú ovociu dozrieť, ale aj zhnednúť. Keď je ovocie nakrájané, enzým sa uvoľní a pri kontakte so vzduchom začne meniť farbu ovocia – hnednúť.
Zabráňte zhnednutiu nakrájaného ovocia, ako sú jablká, hrušky, banány a broskyne:
- Potrite ich kyslou šťavou, ako je citrónová, pomarančová alebo ananásová šťava.
- Použite komerčný prípravok proti hnednutiu ovocia a postupujte podľa pokynov výrobcu.
- Zmiešajte ich v ovocnom šaláte s kyslým ovocím, ako sú pomaranče, mandarínky, grapefruity a ďalšie citrusové plody alebo ananás. Najprv pripravte kyslé ovocie. Potom nakrájajte zvyšné ovocie a všetko zmiešajte.
- Ovocie zmiešajte s medovou vodou, pripravené z 2 lyžíc medu a 1 hrnčeka vody.
Ovocný šalát zakryte a chlaďte, kým nebude pripravený na podávanie.